Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Blasting Billy

Uitgever: 999 Games
Spelers: 2-5
Speelduur: +/- 20 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Blasting Billy is een kaartspel waar je een zo groot mogelijke buit (punten) probeert te scoren. Als je de meeste buit hebt veroverd, win je echter niet direct. Je moet er namelijk voor zorgen dat Billy meer buit krijgt dan jij aan het einde van het spel.

De Buit
Het kaartspel bestaat uit 60 kaarten. Er zijn vijf soorten buit-kaarten: zilver, diamant, parels, geld en goud. Elk soort bestaat uit twaalf kaarten met de waarde 0 tot en met 10 plus één kaart met een dynamiet (daarover later meer). 


Het doel
Jouw doel is om aan het einde van het spel minder punten te scoren (per buit soort) dan Billy. Als het jou als enige lukt om minder punten te scoren dan Billy dan heb je meteen het spel gewonnen. Lukt het meerdere spelers om minder dan Billy te scoren, dan telt ieder voor zich alle punten van zijn of haar buit bij elkaar op. Degene met de meeste punten wint.

Heb je meer punten van één soort dan Billy? Dan lig je er uit en kan je alleen nog winnen als alle andere spelers af gaan (en dus ook meer punten scoren dan Billy). 

Snel op tafel
Afhankelijk van het aantal spelers gebruik je een gedeelte tot alle kaarten van het spel. Hoe meer spelers, hoe meer kaarten. Je begint het spel door elke speler die kaarten te delen, ongeacht het aantal spelers.

Regels
Als je aan de beurt bent speel je een kaart en vul je je hand daarna weer bij. 

Met het spelen van een kaart heb je drie opties; 

  1. buit voor jezelf neer leggen
  2. buit bij Billy aanleggen
  3. buit afleggen (uit het spel)
Het neerleggen van de buit doe je gedekt. Andere spelers zien dan enkel het soort buitkaart dat je speelt (de achterkant van de kaart heeft een kleur gekoppeld aan de buit) maar niet de waarde. Had je dit soort buit al liggen? Dan leg je de nieuwe kaart op de voorgaande kaarten op een manier dat andere spelers kunnen zien hoeveel kaarten je al van dat soort hebt. Voor elk soort creëer je een eigen stapel. 

Je kan ook buit bij Billy leggen op dezelfde manier als voor jezelf. Het verschil is dat de stapels buit voor Billy in het midden van de tafel liggen en iedereen hier kan aanleggen. 

Zodra alle kaarten zijn getrokken draait iedereen zijn stapels buit om en vergelijkt deze met Billy. Zoals eerder aangegeven win je door minder punten dan Billy te scoren en toch meer dan de rest van je tegenspelers.


Dynamiet
Elke buitsoort heeft een Dynamiet kaart. Aan de achterkant van de kaart is wederom alleen het soort te zien maar niet dat het een dynamiet betreft. Leg je de dynamiet kaart op stapel van Billy (of jezelf) dan tellen alle voorgaande kaarten niet mee tijdens de puntentelling. 

De dynamiet kaart maakt Blasting Billy aan de ene kant zeer spannend omdat je nooit zeker weet of iemand een dynamiet bij Billy heeft neergelegd en de kans bestaat dat jij meer punten gaat hebben dan Billy. Aan de andere kant zorgt dit voor net dat beetje geluk en pech in een spel dat al aardig met geluk en pech te maken heeft door het trekken van kaarten. 

Conclusie
Na mijn eerste paar potjes Blasting Billy vond ik dat geluk/pech een te grote rol speelde. Na een aantal potjes begonnen spelers de dynamietstaven tactischer gebruiken om elkaar te ondermijnen of bluffen dat je een soort hebt ondermijnt. Als je goed in de gaten houdt welk soort kaarten spelers vasthouden en spelen, dan kan het redelijk belonend werken.Als iedereen op deze wijze speelt kan het erg spannend zijn. Zo niet, dan is het een aardig spelletje waar geluk de overhand neemt.


 

Vincent Pakvis (Vincenl83)

Waar sommige mensen zoeken naar de perfecte wijn bij een gerecht, vind ik het leuk het perfecte spel bij het gezelschap te zoeken. Mijn persoonlijke favorieten; Clank!, Eclipse, Too many bones en Concordia.

Aantal keer bekeken: 633 

Laagste 3 prijzen voor Blasting Billy (Bordspellen)

13.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
CrowdFinder 9.2
 
€  8.00€ 5.99   € 13.99
Top1Toys n.b.
 
€  11.99€ 2.95   € 14.94
Bol.com 9.5
 
€  11.99€ 2.99   € 14.98

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.