Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Chronicles of Crime: 1400 (NL)

Uitgever: 999 Games
Spelers: 1 tot 4 spelers, coöperatief
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Genre: Thematisch, verhalend, deductie, mysterie, cooperatief

"We schrijven het jaar 1400. Jij bent Abelard Lavel, een beëdigde ridder woonachtig is in een landhuis nabij Parijs. Je bezit een bovennatuurlijke gave waardoor je visioenen van misdrijven ontvangt in je slaap. Deze visioenen helpen je om zeer gericht onderzoek te doen naar deze misdaden. Dit talent dat je hebt vervaardigd, heeft je een zekere reputatie opgeleverd."Timetravels of Crime: Sherlock is tijdloos
Het originele Chronicles of Crime speelde zich af in een moderne setting. Deze nieuwe  Milennium-serie bestaat in totaal uit drie nieuwe varianten die zich afspelen in verschillende tijdsperioden. Naast het jaar 1400 mogen we later dit jaar detective spelen in 1900 en zelfs in de verre toekomst in 2400.

In Chronicles of Crime: 1400 kruip je in de huid van Monsieur Lavel om de grootste misdrijven in Parijs op te lossen. Als een soort middeleeuwse Sherlock Holmes ben jij de beste in je vak en voor iedere mysterieuze moordzaak weet men jou te vinden. Met behulp van drie invloedrijke familieleden en je trouwe viervoeter Perceval is geen zaak voor jou te lastig. De visioenen die Lavel ontvangt, al voordat er sprake is van een misdrijf, geven hem dan ook een enorme voorsprong.Middeleeuws misdaadmysterie met moderne methodes
Volledig coöperatief (of uiteraard solo) kun je met maximaal vier spelers een onderzoek starten door sleutelfiguren rondom de vermoorde persoon te ondervragen en aanwijzingen te vinden. Het einddoel is om de reden van de moord te ontcijferen en de dader(s) terecht te stellen. De onderzoeken en ondervragingen brengen je bij alle lagen van de bevolking van het Middeleeuwse Parijs anno 1400.

Via de officiële app van Chronicles of Crime op je smartphone start je een scenario met een moeilijkheidsgraad naar keuze. De app geeft aan welke visioenen je open moet leggen als startaanwijzingen. Vervolgens zal de app je een locatie of een personage aan bieden. Een kind kan de was doen, alhoewel... de casussen zijn dusdanig complex en vergen de nodige hersenkronkels dat de leeftijds indicator van minimaal 14 jaar zeker wel te verantwoorden is, als het al niet was vanwege het gruwelijke karakter van sommige van de moordzaken.


Een dag in het leven van...
Monsieur 'Sherlock' Lavel start ieder verhaal op het plaats delict. Een casus begint altijd met de introductie van de persoon die jouw hulp heeft ingeroepen. Vervolgens kan je het plaats delict onderzoeken. Via de app kan men een virtuele tour nemen  van de omgeving of de ruimte waarin Lavel zich bevindt. Voorwerpen die men ziet kunnen worden gesorteerd uit een stapel kaarten en deze kunnen vervolgens met de smartphone worden gescand. Dit zijn je eerste aanwijzingen.
Aanwezigen worden geïdentificeerd en hun desbetreffende speelkaart wordt toegevoegd aan het speeldbord. Deze kaarten kunnen ook gescand worden om een ondervraging te starten.
Slim spelen kan door de juiste personen te koppelen aan de juiste voorwerpen. Wil je aan de eigenaar van het pand vragen wat die tekening op de muur voor stelt? Of wil je weten aan wie de bakker dat vergiftigde brood heeft verkocht? Je scant hiervoor eerst de persoon en daarna het voorwerp. Misschien kan je trouwe viervoeter Perceval wel aan een stuk kleding snuffelen en zo een spoor vinden?


De kunst van het deduceren
Je gesprekspartners bieden je gaandeweg meer informatie over verschillende locaties in Parijs, mensen en voorwerpen om in je onderzoek te betrekken. Maar let op: Het bezoeken van een locatie kost je 20 minuten reistijd en tijd is niet je beste vriend. Je zult echter net zien dat het bezoeken van de Notre Dame je precies de juiste tip zal opleveren. Zo beweeg je jezelf binnen één of twee etmalen door verschillende delen van Parijs om het mysterie op te helderen. Ben je door je tijd heen of verwacht je geen verdere nuttige informatie meer te kunnen ontdekken dan kun je de zaak proberen op te oplossen. Meestal verplaats je jezelf hiervoor naar je eigen huis waar je broer, zus en oom ook aanwezig zijn om informatie aan te bieden wanneer je op dat moment het spoor bijster bent. 

Je eindoordeel wordt in de app ingevuld en je score wordt bekend gemaakt. Hopelijk zal het recht zegevieren en gaat er niemand onterecht de Bastille in voor de komende 10 jaar. Je kunt een maximale score van 100 % halen. 
Beoordeling
Chronicles of Crime: 1400 is een sfeerrijk en vlot uitgevoerd detectivespel in een bijzondere setting. De manier van spelen is verfrissend en de uitvoering zonder problemen. De tutorial geeft je alle nodige training voor het grote werk. Zelf heb ik het spel met 2 spelers gespeeld en er zijn naar mijn idee niet per se meer hoofden nodig. Het spel lijkt op het eerste gezicht zeer eenvoudig, maar zodra je toe bent aan de moeilijkere scenario's zul je zien dat je tot dan toe gespaard bent gebleven. Qua tijdsduur zijn de scenario’s goed uitgedacht en ze duren naar mijn mening precies lang genoeg.


Ik kan niet zeggen dat wij het lastig hebben gehad. Wij hadden daarentegen alleen bij de tutorial een 100% score dus we hebben wat steekjes laten vallen. Pas de 4e en laatste scenario was wat ons betreft een lastig onderzoek. Wat het pijnlijk leuk maakte is dat hier je wat minder snuggere acties ook echt consequenties mee brachten die je onderzoek vertraagde.

Bonus
De ontwerpers van het spel hebben zeer duidelijk hun best gedaan om het je zo eenvoudig mogelijk te maken een nieuw spel op te starten. Het design van de speeldoos en het in gebruik nemen van de inhoud is hoogsteenvoudig. Zo start je een spel binnen 5 minuten op en heb je het even snel opgeborgen. Voor instappers van een detective spel of voor een groep spelers die hun spelletjesavond eens helemaal anders willen aanpakken kan ik Chronicles of Crime zeker aanraden!

Waar voor je geld?
Voor een prijs van rond de 28 euro moet de koper zich voorstellen dat hij 3 a 4 leuke avonden kan beleven met een spel binnen het detective genre. Gezien de mooie inhoud, het vlotte spel en de verfrissende speelmanier vind ik dit zeker een waardig bedrag. Chronicles of Crime: 1400 verdient een Gouden Budgy Expert.
 

Aantal keer bekeken: 604 

Laagste 3 prijzen voor Chronicles of Crime: 1400 (NL) (Bordspellen)

25.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
 
€  25.95€ 0.00   € 25.95
Bordspellenstapel 7.4
 
€  22.99€ 5.00   € 27.99
Internet-toys.com n.b.
 
€  24.90€ 4.95   € 29.85

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.