Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Cubitos (NL)

Cubitos speelt zich af in een wereld waar kubusvormige karakters tegen elkaar racen in de welbekende Kubus Cup. Je pitcrew kan gekozen worden uit maar liefst 120 (kubusvormige) dobbelstenen, die je renner bij zullen staan tijdens de race. Ben je fan van de Kwakzalvers van Kakelenburg, deckbuilding of houd je wel van een toegankelijk (hoekig) racespelletje, dan is er een grote kans dat Cubitos wat voor jou is.


Racen met krachtige dobbelstenen
De Nederlandse editie van Cubitos wordt uitgegeven door White Goblin Games. In Cubitos is het jouw doel om zo snel mogelijk over de finish te komen. Het Cubitos speelveld is hierbij opgedeeld in verschillende spelonderdelen. Zo heb je het parcours waar je met je renner overheen raast. Dit veld ligt bezaaid met bonussen zoals extra muntjes, dobbelstenen of het mogen weggooien van dobbelstenen die niet zo goed zijn.


Ook heeft iedere speler zijn eigen renstal, die bestaat uit een team van negen dobbelstenen. Dit is als het ware de motor van jouw renner. Je begint met negen grijze grauwe dobbelstenen die je renner amper vooruit weten te krijgen. Maar al gauw kun je er een paar inwisselen voor flitsende gekleurde exemplaren. Deze laten jouw renner meestal een stuk soepeler lopen. Overigens is zowel het speelbord als je eigen speelveld wat dunnig en kwetsbaar, ik denk dat ze dat hebben gedaan om de prijs schappelijk te houden met die 100+ dobbelstenen in de doos.


Alles of niets
Met zoveel hoekigheid, zou je verwachten dat een race niet altijd op ‘rolletjes’ kan verlopen en daar heb je gelijk in. In Cubitos is het ‘Push your luck’ concept dan ook duidelijk aanwezig. Je mag namelijk zo vaak dobbelen als je wilt, maar bij elke worp houd je steeds minder dobbelstenen over omdat elke dobbelsteen waar je iets mee hebt gegooid, naar je actieveld verdwijnt. Gooi je een keer helemaal niets, dan valt je team uit elkaar. Het gevolg is dat je die ronde geen enkele eerder gegooide dobbelsteen mag inwisselen en ook niet mag lopen. Iedereen gooit tegelijk, dus dat zorgt tijdens het dobbelen voor de nodige chaos en spanning, hopend dat je natuurlijk elke keer weer succes hebt.


Het missen van een beurt kan vervelend zijn, met name omdat je daarna toch even moet wachten tot de anderen, die wel goed hebben gegooid, al hun dobbelsteeneffecten hebben verwerkt. Je wilt meteen revanche, maar geduld is een schone zaak.
Gelukkig is er voor de gokkers niets verloren, want het supporters-spoor geeft extraatjes aan degene die een beurt niet verder komen. Hoe vaker je namelijk afgaat, des te verder je jouw tweede loper mag verplaatsen op het supporters-spoor. Daar zitten een paar mooie bonussen op, zoals extra muntjes of de mogelijkheid om meer dobbelstenen per beurt te mogen gooien. Zo zorgt Cubitos dat ook de toegewijde gokkers onder ons, nog genoeg kansen krijgen om weer bij te komen.


Achterblijvers worden ook op het speelbord zelf terug in het zadel geholpen. Zo is het rencircuit in stukjes gehakt middels rode lintjes die over het veld lopen. Voor elk rode lint dat tussen jou en de voorste speler bungelt, mag je ook nog eens een extra dobbelsteen gooien. Zo kan het zijn dat de voorhoede met negen dobbelstenen werpt, terwijl jij er met veertien in je hand zit, helemaal klaar om vooruit te stomen. Dit werkt echt heel goed en houdt de race vaak tot het einde spannend. We hebben wel eens gehad dat de laatste zó goed gooide dat die opeens iedereen voorbij scheurde de finish over.

En dat is in de kern Cubitos. Kies de dobbelstenen die je wilt gooien, gooi ze en kijk of je successen hebt. Gooi nog een keer om je geluk te beproeven of stop en wissel je successen in. De basisregels zijn simpel. Het wordt uitdagender wanneer we het gaan hebben over de 80 gekleurde dobbelstenen die staan te pronken naast het veld. Elk met andere krachten en met genoeg ruimte om je eigen tactiek uit te bouwen.Versterk je team met een regenboog aan dobbelstenen
Je team begint met een stel grijze saaie dobbelstenen. Deze grauwe grijze rakkers hebben vijf kale vlakjes en slechts één vlakje met één muntje die je kunt verdienen. Ze bieden een goede basis, maar zijn niets in vergelijking met dat glimmende dobbelsteengeweld dat aan de zijlijn staat te springen om jouw team te komen versterken. Zo zijn er acht verschillende kleuren dobbelstenen die elk een speciale kracht hebben. Zo kan de Saaie hond je bijvoorbeeld maar liefst 3 muntjes opleveren bij elk succes. Gooi alleen niet het hondensymbool, anders ben je hem kwijt! Of wat te denken van de zwerfkat, die is ook niet voor de poes, met twee stapjes vooruit die je elke keer kan stappen als je de poes rolt:


Iets ingewikkelder wordt het al met de welbekende Edammer Drammer, waarbij als je deze succesvol rolt, bij elke succesvolle rol erna, gratis een stapje vooruit mag maken. Wie wil Edammer Drammer nu niet in zijn team? Zo heeft elke dobbelsteen iets unieks.


Strategische dobbelsteenkeuzes
Het prijsverschil per dobbelsteen is flink. In het begin kan het dus handig zijn om dobbelstenen te verzamelen die extra geld opleveren, terwijl je misschien later in de race wilt kiezen voor de dobbelstenen die je harder later lopen. Maar wanneer je die switch maakt in je strategie is de vraag. Daarnaast moet je je soms aanpassen aan wat de andere renners doen, zo hadden we iemand die alle zwerfkatten aan het opkopen was. Met als gevolg dat die halverwege de race allemaal uitverkocht waren. Daarnaast zijn er ook wat strategischere dobbelstenen zoals deze rode Jan Soldaat, dit is een soort gevechtsdobbelsteen:


Als niemand deze dobbelsteen gooit is die erg sterk omdat je maar liefst 2 muntjes krijgt, plus dat je drie stappen mag lopen! Maar als iemand anders hem heeft, wordt het een gevecht. Wie rolt hem en wie rolt er de meeste van? Je kan hem ook laten liggen, maar dan schiet jouw tegenstander straks vooruit met 3 muntjes in de buidel. Het is de puzzel rondom het uitbouwen van je team dat Cubitos echt leuk maakt.

En wauw wat heb ik me verkeken op sommige elementen in deze puzzel. Zo had ik bijvoorbeeld al heel vroeg in de race genoeg muntjes voor een hele dure dinosaurus dobbelsteen. Deze had maar één vlakje dat een succes bood, maar als je die raakte mocht je vier stappen vooruit! Het voelde bijna als valsspelen om die al zo snel te hebben en ik stond ook nog eens vooraan. Vervolgens toch maar gedaan om deze paarse dondersteen uiteindelijk nooit raak te dobbelen! De rest van het veld vloog mij voorbij, omdat ze wat lintjes tussen mij in hadden en ik had dus helaas weinig voordeel aan mijn paarse dino. Een race is dus nooit aan het begin al gelopen

Variatie in overvloed
Alsof de actie op één van de vier renparcoursen nog niet genoeg variatie biedt, is het goed om te weten dat er voor elke dobbelsteen maar liefst zeven verschillende krachtkaarten zijn. Dat betekent dat je 49 verschillende dobbelsteenkrachten hebt om mee te variëren. Elke race kies je er vooraf eentje voor elke dobbelsteen uit. Vooral de latere kaarten bieden de nodige diepgang, omdat die er voor zorgen dat verschillende kleuren dobbelstenen elkaar kunnen versterken. Je hoeft ze overigens niet allemaal zelf uit te vogelen, want het spel komt met zeven voorbeeldraces. Hierbij komt elke kaart een keer aan bod. Daarna kan je zelf kiezen welke je wilt gebruiken. Hier ben je dus echt niet zo snel op uitgekeken.


Voor jong en oud
Cubitos is leuk voor jong en oud. Vooral met de rest van de familie is deze erg leuk om te ervaren. Jong zal genieten van het gooien van successen en oud bezig is met de strategieën achter de dobbelstenen. Daarnaast krijg je altijd wel een beloning, zelfs als je mis gooit, waardoor er nooit iemand té ontevreden zal zijn, wat er ook gebeurt. Wat wel gezegd moet worden is dat je elkaar niet echt kan plagen in dit spel. Zo kun je bijvoorbeeld andere lopers niet blokkeren met jouw pion, zoals bijvoorbeeld bij De Zoektocht naar El Dorado waar Cubitos aan doet denken. Natuurlijk kan je wel alle dobbelstenen van een bepaalde kleur proberen op te kopen en de rode dobbelsteen biedt de nodige strijd, maar dat is het dan ook wel. Dit draagt ook bij dat het voor de jongere generatie leuk is om mee te doen. Daarnaast moet je een dosis geluk niet erg vinden, dobbelstenen zijn wat dat aangaat wispelturige kubusjes.


Waar voor je geld?
Ik heb werkelijk genoten van de speelsessies die we met Cubitos hebben gehad. Ben je op zoek naar een toegankelijk racespel met een vleugje push your luck en een schep aan variatie, dan is Cubitos gewoon superleuk om te spelen. Het spel is leuk voor jong en oud. Alleen als je echt iemand liever in de weg wilt kunnen zitten, dan is een anders spel misschien meer aan jou besteed. Ook moet je het niet erg vinden dat een beetje geluk een rol kan spelen in de overwinning. Met 120 dobbelstenen in de doos is de prijs ook schappelijk gehouden. Mijns inziens heeft in ieder geval Cubitos de gouden ‘ronde’ Beginner’s Budgy zeker verdiend!

 

Aantal keer bekeken: 964 

Laagste 3 prijzen voor Cubitos (NL) (Bordspellen)

49.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bordspellenstapel 7.4
 
€  44.99€ 5.00   € 49.99
Spel-topia 9
 
€  47.50€ 6.95   € 54.45
The Summoner 9.5
€  48.95€ 6.02   € 54.97

Meer prijzen 

Reacties

Door TammiLion (91 reacties) op 28-07-2021 18:30
( PM )
Heldere review, lijkt me echt een spel voor mij maar eerst tijd om me andere 30 nieuwe spellen te spelen XD