Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review De Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding: De Alchemisten

Uitgever: 999 Games
Spelers: 2 tot 4 spelers (voor 5 spelers is uitbreiding de Kruidenheksen vereist)
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten

Kippenogen, Zeiloren, Heksenbochel, Vergeetachtigheid, Schichtigheid, Vampierisme, Karbonkelneus (nee, niet de karbonkel die menig 25+er een jeugdtrauma heeft bezorgd) en Oorwurm. Patiënten met deze wonderlijke ziektes dienen behandeld te worden en gaan daarvoor op bezoek bij jullie, de alchemisten.

In De Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding: de Alchemisten draait alles om de speciale essentie als geneesmiddel tegen deze onhandige kwalen. Heb je nog niet eerder Kwakzalvers gespeeld, naast dat je je diep dient te schamen, is het handig dat je eerst even de videoreview van Anna hier
 terugkijkt. Alles draait om de essentie
In de uitbreiding Alchemisten draait alles om de essentie, ofwel een brouwsel om je patiënt te genezen. Aan je ketel wordt een speciaal brouwseltableau toegevoegd, een zogeheten alchemistenpiston. Grabbel drie patiëntenfiches uit de zak en uit deze hulpbehoevende patiënten kunnen de Kwakzalvers kiezen welke arme ziel zij willen behandelen. Alle patiënten hebben hun persoonlijke speciale startvoordelen vermeld staan op hun patiëntentableaus én een eigen essentiekaart die voor een bonus voor de speler zorgt in de piston na iedere ronde. De essentiekaart van de patiënt van jouw keuze leg je op het speciale veld op je eigen pistontableau die gemakkelijk boven je ketel past. Dit behoeft enige verduidelijking. Zowel de patiëntentableaus als de essentiekaarten bieden ieder eigen unieke voordelen en bonussen. Kies je er bijvoorbeeld voor om een dame van Vampierisme te genezen dan is je standaard voordeel dat je aan het einde van de essentiefase een extra fiche mag kopen. Kies je voor het genezen van een Heksenbochel dan krijg je een mooi voordeel wanneer je een fiche op een robijnveld in je ketel legt. Met name in het begin is het flink puzzelen wat alle voordelen precies zijn en welke patiënt nu het beste is om af te helpen van zijn of haar vervelende kwaal. Uiteraard speelt regelmatig ook mee welke ingrediëntenboeken er gekozen zijn om mee te spelen.Bagbuilding deluxe
In de Kwakzalvers van Kakelenburg draait het er natuurlijk om je buidel zo veel mogelijk te vullen met diverse fiches en daarbij de kans op de beruchte knalerwten te verminderen.  Met de alchemisten is het ook van belang dat er zo veel mogelijk verschillende kleuren fiches in je ketel terechtkomen. Dankzij het gloednieuwe fiche, genaamd narrenkruid wordt er nóg een nieuwe kleur aan je al rijkgekleurde buidel toegevoegd. Plus natuurlijk een nieuw bijbehorend ingrediëntenboek welke met name invloed heeft op je essentie. Hier komt die essentie weer ter sprake, want iedere patiënt heeft naast het eerdergenoemde patiëntentableau een speciale essentiekaart, de één geeft bijvoorbeeld een bonus in de vorm van extra rattenstaarten en een andere specificeert zich in punten. Wanneer we teruggrijpen op het vampierismevoorbeeld was je standaardvoordeel van de patiënt dat je een extra fiche mocht kopen, na iedere ronde bereken je je essentiescore en zie je op je essentiekaart voor welke waarde je dat extra fiche mag aanschaffen.Bagbuilding deluxe draait erom dat je niet alleen meer gaat voor het zo efficiënt mogelijk vullen van je buidel met elkaar versterkende fiches, maar ook dat je zo veel mogelijk verschillende kleuren fiches verzamelt. Hoe meer kleuren er in je ketel liggen hoe hoger je score in het alchemistenpiston en dus hoe beter je bonus aangegeven op de essentiekaart. Niet alleen draait het om de kleuren, maar ook om risico's nemen, want je mag namelijk een essentiepunt extra toevoegen wanneer je exact zeven knalerwten in je ketel hebt liggen. De rivaliteit wordt nog een tikkeltje groter, want ook wanneer een buurtje ontploft is, krijg je nóg een extra essentiepunt. Kwakzalvers blijft in feite hetzelfde spel, want in de basis vul je je ketel zo veel als mogelijk; echter wordt er door de uitbreiding meer mogelijkheden geboden om je buidel te vullen en / of punten te scoren.Mooi meegenomen is dat deze uitbreiding ook met de Kruidenheksen samen te spelen is voor nog meer brouw- en graaiplezier. Hoewel het speelplezier enorm hoog is zijn er toch een paar nadelen. Sommige patiënten lijken soms duidelijk meer de moeite waard om te kiezen dan anderen en lijken daarbij betere voordelen en bonussen te hebben, ook afhankelijk van de gekozen ingrediëntenboeken. Het voelt niet altijd geheel uitgebalanceerd. Daarnaast lijkt de geluksfactor een nog grotere rol te spelen dan voorheen, mede doordat bij een aantal patiënten na de essentiefase de ketel nog voller kan raken en je ronde dus compleet een andere wending krijgt. Reken je dus niet meteen rijk wanneer je als verste bent geëindigd in je ketel en de dobbelsteen al in je hand hebt om te gaan dobbelen. 

Waar voor je geld?
De Kwakzalvers van Kakelenburg is in menig bordspelspelende familie een grote hit, de Alchemisten uitbreiding is dan ook een must voor de fans. Waar het in de basisversie met name draaide om het grote push-your-luck gehalte en het tactisch vullen van je buidel, is er bij deze uitbreiding dankzij de essentie een nieuw speelelement bijgekomen. Het is nu even zo verstandig om zoveel mogelijk verschillende kleuren in je buidel te nemen om je essentie te kunnen verhogen en zo bonussen vrij te spelen als dat je slim en tactisch nadenkt welke fiches elkaar versterken in je ketel. Voor de circa €25,- die je uitgeeft krijg je veel speelplezier en ook nog eens de mogelijkheid om je versleten knalerwten te vervangen door nieuwe exemplaren. De Kwakzalvers van Kakelenburg is en blijft een topspel en uitbreiding de Alchemisten voegt hier een mooie essentie aan toe. Voor iedere Kwakzalversfanaat is de Alchemisten een must om toe te voegen aan je ketel en verdient daarom absoluut een Zilveren Budgy.


 


 

Aantal keer bekeken: 2281 

Laagste 3 prijzen voor De Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding: De Alchemisten (Bordspellen)

21.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 8.5
 
€  21.99€ 0.00   € 21.99
Blokker.nl 10
 
€  25.92€ 0.00   € 25.92
Stoneboxer n.b.
 
€  21.50€ 4.99   € 26.49

Meer prijzen 

Reacties

Door San Kroepoek (398 reacties) op 19-04-2021 17:10
( PM )
ik snap de conclusie niet helemaal..

het is een must om te kopen voor kwakzalver fans en het voegt iets essentieels toe, maar krijgt maar een zilveren budgy?
Door Fantasyfreak (1194 reacties) op 19-04-2021 19:45
( PM )
Quote:
ik snap de conclusie niet helemaal..

het is een must om te kopen voor kwakzalver fans en het voegt iets essentieels toe, maar krijgt maar een zilveren budgy?

Ik denk een must voor de echte fans, maar voor de mensen die het gewoon weleens spelen niet echt iets wat persé in huis moet komen.
Door Linnsane (552 reacties) op 19-04-2021 20:13
( PM )
Klopt! Absoluut leuk om er bij te hebben, maar niets gaat boven het basisspel. De uitbreiding is ook gewoon leuk, maar wanneer je dieper op de materie ingaat is het geluksgehalte een stuk hoger en voelt het niet helemaal lekker uitgebalanceerd. Daarom voor de echte fans een must-have, maar stiekem hoop ik wel dat het hierbij blijft, zou ook niet weten waar we nog een stuk aan de ketel toe kunnen voegen.
Door San Kroepoek (398 reacties) op 19-04-2021 22:12
( PM )
Quote:
[..]


Ik denk een must voor de echte fans, maar voor de mensen die het gewoon weleens spelen niet echt iets wat persé in huis moet komen.

ja dat moet wel, maar er word niet verteld waarom degene die dit schreef het helemaal op en top cool vond, maar het toch maar een zilveren budgy waard vond.
Door Lucky Jack (512 reacties) op 20-04-2021 08:40
( PM )
Ik vind het hele Budgy systeem sowieso niet heel transparant. Cijfers geven is ook zeker niet zaligmakend, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik met de Budgies aan moet.

In mijn boekje is een zilveren plak de 2e plek, dus meer dan lovenswaardig. Maar Budgetgaming heeft slechts 3 gradaties; goud, zilver en brons. Dus zilver is eigenlijk middenmoot/ middelmatig? Maar als je de review leest hoor ik zoals San Kroepoek al aangeeft alleen de loftrompet.

En waarom het onderscheid in Beginner en Expert budgies? Wie bepaalt wat wat is? En wat houdt het in? En is een Beginner spel minderwaardig aan een Expert spel?
Door Venatoritas (129 reacties) op 20-04-2021 10:55
( PM )
Ik heb echt een haat/liefde verhouding met kwakzalvers. Het hele concept is leuk. Bag building is leuk. Maar als je het hele potje pech hebt kan ik er gewoon niet van genieten.

Door Fantasyfreak (1194 reacties) op 20-04-2021 23:51
( PM )
Quote:
Ik heb echt een haat/liefde verhouding met kwakzalvers. Het hele concept is leuk. Bag building is leuk. Maar als je het hele potje pech hebt kan ik er gewoon niet van genieten.


Scheelt wel dat je best wat invloed kunt hebben op je geluk met de ingrediënten in dit spel De kans dat je echt iedere ronde pech hebt en alleen knalerwten pakt is wel erg klein toch?!
Door Ravilik (56 reacties) op 21-04-2021 01:24
( PM )
Quote:
[..]


Scheelt wel dat je best wat invloed kunt hebben op je geluk met de ingrediënten in dit spel De kans dat je echt iedere ronde pech hebt en alleen knalerwten pakt is wel erg klein toch?!

Klein, maar zeker niet onmogelijk, na een redelijk gelijk opgaande eerste 4 ronden, trok m'n vriendin zichzelf telkens binnen 15 punten dood. Helaas hierdoor de laatste ronde niet eens gespeeld terwijl ik zelf voor het eerst een nagenoeg perfecte ronde had in de 1 na laatste ronde
Door Venatoritas (129 reacties) op 21-04-2021 07:00
( PM )
Quote:
[..]


Scheelt wel dat je best wat invloed kunt hebben op je geluk met de ingrediënten in dit spel De kans dat je echt iedere ronde pech hebt en alleen knalerwten pakt is wel erg klein toch?!

Mee eens, maar de pech in cruciale tijdens (8 & 9). Waar je de meeste punten kunt scoren is echt heel naar.
Door Videostar (330 reacties) op 21-04-2021 17:33
( PM )
Wat is pech? Je weegt je kansen af en als je het hele spel is er op gericht om je ingrediënten zo samen te stellen dat de kans op succes zo groot mogelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat jet altijd lukt, dus tijdig passen is vaak verstandiger dan toch nog nét even proberen of Fortuna jou gunstig gezind is.