Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review De Taveernen van de Oude Stad Uitbreiding Kamer te Huur!

Uitgever: 999 Games
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: ± 60 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

De dikke hit De Taveernen van de Oude Stad had nog geen uitbreiding, maar dat wordt met Kamer te Huur nu alsnog goedgemaakt. De doos is vooral gevuld met spullen om voor extra variatie te zorgen bij het runnen van je bruine café, dat uitgebreid kan worden tot een heuse herberg.

De Taveernen van de Oude Stad is een toegankelijk spel waarbij iedere speler een taveerne uitbaat, waar klanten een drankje komen doen en werknemers je leven makkelijker maken. Die gasten en werklui staan op de kaarten in je eigen deck, die je gaat spelen om aan betere kaarten te komen, zodat je aan het einde van het spel meer punten hebt gescoord in de horeca dan je tegenstanders. Ook het verbeteren van je taveerne helpt hierbij. Anna legt het allemaal uit in deze handige video.Combineren

Dit amusante, maar nogal rechtlijnige spel kan je dankzij allerlei modules die bij het basisspel zitten wat interessanter maken voor de fanatieke bordspelspeler: je kunt muzikanten inhuren die werken voor een borrel, je kunt een gastenboek openen dat bonussen oplevert en zo zijn er nog een paar toevoegingen die je er gratis en voor niks bij krijgt. De uitbreiding Kamer te Huur voegt nog vier van die modules toe, die je onderling kunt combineren en ook kunt mengen met die uit het basisspel.

Module 1: wijn
Laten we ze even allemaal kort langslopen. De eerste is de simpelste en introduceert sommeliers: kaarten die je klanten wijn kunnen geven, waardoor er geen dobbelstenen op ze gelegd moeten worden. Handig om je geldproductie op te voeren. Je kunt ook een wijnkelder aan het café toevoegen, die fungeert als een soort permanente sommelier. Ook horen er bij deze module kwakzalver-kaarten die je kunt kopen om de aankoopbonus van de betere klanten nog een keer te laten afgaan.


Module 2: kamers

De tweede module voegt een hele etage toe aan je etablissement, met kamers die je kunt verhuren aan de edellieden onder je klanten. Dat zorgt ervoor dat ze geen plek innemen aan je schaarse tafels in het café, maar ook dat je bonusacties kunt activeren nog voordat je je dobbelstenen erin hebt gelegd. En dat zijn mooie extra’s, zoals de mogelijkheid om klanten om te ruilen voor betere en het spekken van je geld- en biervoorraad. Ook krijg je nu een priester in je deck, die je helpt op het kloosterspoor.Module 3: nieuw management

De derde module brengt waardtegels in het spel, die elke speler een bijzondere vaardigheid geven. Sommige daarvan zijn gekoppeld aan de modules uit het basisspel, maar niet allemaal. Zo kun je korting krijgen op de bierkosten, de plaatsingsregels van dobbelstenen breken of gebruikmaken van een beter bonusspoor of gastenboek. Erg handig allemaal en je waard stuurt je strategie ook wat meer vanaf het begin.Module 4: opdrachten

De laatste module is de meest uitgebreide. Die voegt drie opdrachten toe aan het spel, waar je je tijdens je andere bezigheden op kunt richten. Vervul je je zo’n opdracht, dan is er een beloning te halen, die op een tegel ernaast staat weergegeven. Die levert sowieso punten op, maar ook een leuke extra of verbeterde actie die altijd goed van pas komt. Als je alle opdrachten hebt vervuld, krijg je ook nog een burgemeesterkaart, die een schitterende aankoopbonus heeft en je later ook nog veel geld kan opleveren. De moeite waard om na te jagen dus!Gefundenes Fressen

Als je überhaupt bent begonnen met het lezen van deze review, ben je ongetwijfeld een liefhebber van De Taveernen van de Oude Stad. Ook is de kans groot dat je al blij bent geworden van alle extraatjes die we hier beschreven hebben. Het is eigenlijk heel simpel: hou je van het basisspel, dan is deze uitbreiding ook leuk. Hij zorgt voor meer variatie en meer uitdagingen zonder de basismechanismen wezenlijk te veranderen, dus ermee leren spelen is erg eenvoudig. Bovendien is het mooi uitgedacht hoe alle modules – acht zijn dat er nu dus al – te combineren zijn en alles toch goed blijft werken.

Conclusie
Deze uitbreiding doet precies wat een goede uitbreiding moet doen. Fans van het originele spel, die het waarschijnlijk al vaak gespeeld hebben, krijgen een reden om het weer vaker op tafel te leggen door alle extra toevoegingen. En je kunt de invloed die ze hebben op het basisspel zo groot of klein maken als je wilt, door alles te verdelen in modules. Slim bedacht en voor de liefhebber een must have. Een gouden budgy dus, voor wie al gecharmeerd was van het origineel.

Tekst: Klaas Kaptijn
 

Aantal keer bekeken: 709 

Laagste 3 prijzen voor De Taveernen van de Oude Stad Uitbreiding Kamer te Huur! (Bordspellen)

24.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
 
€  24.99€ 0.00   € 24.99
Wehkamp 9.4
€  24.99€ 0.00   € 24.99
Bordspellenstapel 7.4
 
€  19.99€ 7.25   € 27.24

Meer prijzen 

Reacties

Door Geert27 (457 reacties) op 23-11-2021 22:02
( PM )
Momenteel nog voor 20 euro te koop bij 999 Games (alle uitbreidingen 20% korting). De korting wordt pas in de winkelwagen toegepast.

Ik heb deze zelf nog niet gekocht. Ik heb het basisspel pas een paar keer gespeeld, en heb nog niet alle modules ontdekt. De modules van de uitbreiding lijken me op zich wel interessant, maar ik houd er eigenlijk niet zo van als ik een spel eerst nog helemaal moet samenstellen voordat ik het kan spelen. De eerste 3 modules hadden bijvoorbeeld wat mij betreft gewoon standaard kunnen zijn. Misschien dat er ooit nog eens à la Viticulture een "Essential Edition" van dit spel komt, waarbij een selectie van de beste modules dan gewoon gepresenteerd wordt als onderdeel van het basisspel.

En bedankt voor de review, geeft een mooi overzicht van deze nieuwe modules.