Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Fog Of Love

Uitgever: Hush Hush Projects
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 16 jaar
Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: 60 tot 120 minuten
Prijs: € 54,50

“Swipe naar rechts als je Fog of Love leuk vindt.” Ik twijfelde. Hoe vaak had ik immers niet naar rechts geswiped zonder succes? Carcassonne, Splendor, zelfs Scrabble gingen haar voor. Geen match. Bij Stenen Tijdperk was het wel een match, maar zij reageerde niet op mijn groet. Achteraf was “Doe jij de afwas? Dan ga ik op jacht”misschien toch niet de beste openingszin. Maar Fog of Love was te mooi om voorbij te laten gaan. Vol goede moed swipete ik. “Een match!”


iFog?

Fog of Love is een romantische comedy in bordspelvorm. Een experiment in role playing en design. Dat design is prachtig en doet niet onder voor een product van Apple. Een strakke, witte en vooral functionele inlay, verzwaarde poker chips en houten blokjes sieren het ontwerp. Bovendien zit er een heuse tutorial in het spel! Bij het openmaken van de doos valt direct op dat hier heel goed over nagedacht is. In het eerste scenario wordt je aan de hand genomen en legt het spel stap voor stap uit hoe het werkt. En minstens zo bijzonder als dat ontwerp is de ontstaansgeschiedenis van Fog of Love.

De ontwerper, Jacob Jaskov, is innovator van beroep en heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. Hij was dol op bordspellen en wilde zijn vrouw graag laten meegenieten. Analytisch als alleen filosofen kunnen zijn bestudeerde hij zijn vrouw. Om een bordspel met haar te kunnen spelen, zo redeneerde hij, moest hij een spel ontwerpen dat precies op haar wensen afgestemd was.

Romantische comedy’s! Eureka! Dat vindt ze leuk, dus als ik een romantische comedy als bordspel maak zal ze het vast leuk vinden, toch?Hier zou ik iets moeten schrijven over het doel van Fog of Love. Waar je bij verreweg de meeste bordspellen nog weg kunt komen met “de meeste punten scoren”, is het doel hier veel moeilijker in woorden te vatten. Het is semi coöperatief, wat in deze betekent dat je kunt proberen om de relatie succesvol te maken. Maar zelfvervulling is ook een doel.

Het spel van de liefde
Hoe speel je Fog of Love? Uitstekende vraag. Het grootste deel in Fog of Love speelt zich af in scéne kaarten in drie categorieën: Sweet, Serious, en Drama. Je speelt een scéne kaart en hiermee krijgen jij en/óf je partner een keuze voorgelegd. Een voorbeeld:


Misschien weet je al wat je zou willen antwoorden. Maar belangrijker is wat je personage zou antwoorden! Want in Fog of Love bouwen jij en je medespeler een eigen karakter. Met karaktereigenschappen, een naam en een beroep. En vervolgens stuur je jouw creatie op een achtbaanrit om te zien of er liefde kan ontstaan met een ander willekeurig personage. Het is goed mogelijk dat jij ervoor kiest om een manipulatief en gierig te zijn, terwijl je medespeler een verlegen en onschuldig persoon voor zich ziet. De beroepen onderschrijven dit nog meer. Ben je een politicus die over lijken gaat om je doel te bereiken, of meer een vrolijke bakker die geen vlieg kwaad doet? In dit spel kan het allemaal.

En dan zijn er nog de destiny kaarten. Zoals de naam al verraad bepalen deze kaarten je eigen lot. Aan het einde van elk scenario kies je één kaart en deze speel je. Afhankelijk van of je voldoende satisfaction hebt gehaald, en een aantal persoonlijke doelen, wordt bepaald of je de destiny gehaald hebt. In het ideale geval ben je een “love team” of ga je voor “equal partners”. Maar je kan ook voor “dominant” kiezen. Speelt je medespeler uiteindelijk “unconditional love”, dan heb je een match. Maar of deze relatie een gelukkig leven beschoren is zul je nooit weten.


Bij vlagen is Fog of Love briljant. Het kan zomaar gebeuren dat je karakters creëert waar je een persoonlijke band mee krijgt, waarbij je vurig en oprecht hoopt dat hij gelukkig wordt. Als je medespeler er net zo hard in gaat, en het lukt ook nog, dan is dat best mooi. Je kunt dan ook lang napraten over je “kinderen”. En soms valt een kaart precies op het goede moment en vind je aansluiting bij je medespeler. Dit kan oprecht grappige of zelf emotionele situaties opleveren. Fog of Love is dan ook uniek in zijn soort.

Echte schoonheid zit van binnen
Toch is het spel zeker niet voor iedereen. Het is sowieso niet voor kinderen. Niet alleen omdat er seksueel getinte kaarten in zitten -deze kun je er immers makkelijk uithalen- maar vooral omdat de onderwerpen die worden aangesneden duidelijk gericht zijn op volwassenen. Als kind kun je simpelweg geen aansluiting vinden bij het opbouwen van een emotionele band. Verder is het spel volledig in het Engels en had ik persoonlijk last van de taalbarrière. Ik ben absoluut niet slecht in Engels, maar ik denk dat het spelen van een rol veel makkelijker gaat als je niet de hele tijd overgaat op een andere taal bij het voorlezen van de kaartjes. Ik heb voorgesteld om ook Engels tegen elkaar te praten maar dat vergde iets te veel moeite voor de lieve mensen waar ik het spel mee gespeeld heb.

Dat brengt mij bij de laatste en belangrijkste kritiek: het spel is absoluut niet voor casual spelers, terwijl casual spelers in mijn optiek toch de doelgroep zijn van Fog of Love. De exclusieve deal met Walmart in de VS zegt hier ook al iets over. Maar hoe goed dit spel ook getest en geanalyseerd is, nieuwe spelers zullen er een enorme kluif aan hebben om dit spel te snappen en -veel belangrijker- er plezier aan te beleven. Ik dacht dat ik tot de doelgroep behoorde. Tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik er heel veel moeite in gestoken heb om dit spel leuk te vinden, met gematigd succes.

Laat er geen twijfel over bestaan dat Fog of Love een viering is van bordspellen. Het is écht iets bijzonders en bij vlagen is het zelfs briljant. En het is heel erg mooi. Of het iets voor jou is hangt heel erg af van de moeite die jij -en minstens zo belangrijk, een gewillige medespeler- erin wil steken.


Relatietherapie dan maar?

En zijn vrouw? Jacob heeft het spel tot in den treure getest met zijn echtgenote, waardoor ze het spel lang voordat het af was al spuugzat was. De ironie wil dat Jaskov zoveel tijd en energie in het ontwerpen van Fog of Love heeft gestoken dat hij van zijn gezin vervreemde. Volgens zijn posts op Reddit is het gelukkig nog wel goed gekomen.


Welnu, zou ik Fog of Love aanraden? Ik vind deze vraag heel moeilijk te beantwoorden. Mogelijk komt dat omdat ik zelf geen relatie heb. Zelf open staan voor deze role playing roller coaster is niet genoeg. Je zult iemand moeten kennen die er minstens even voor open staat. Ken je zo iemand? En vind je het niet erg dat het vaak onduidelijk is wie er “wint” bij Fog of Love? Dan zul je vast veel plezier kunnen beleven aan dit spel. Ik zou dit spel veel sneller aanraden als het in het Nederlands was, omdat het dan veel makkelijker is om een rol aan te nemen. De discrepantie in het schakelen tussen Nederlands en Engels vormde een taalbarrière voor mij. Terwijl ik normaal gezien prima met Engels overweg kan. Zoek je een light role playing game met verhaal en liters thema? Dan zou ik Tales of the Arabian Nights aanraden. Dat spel heb ik onlangs ‘toch maar’ gekocht en hoewel ik dat nog maar twee keer heb gespeeld, heb ik er al veel meer plezier aan beleefd dan aan Fog of Love.


                                                  Deze recensie is geschreven door Jeroen van Dijk

 

Aantal keer bekeken: 3190 

Laagste 3 prijzen voor Fog Of Love (Bordspellen)

50.50 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Spellenvariant 9.9
 
€  50.50€ 0.00   € 50.50
De Spelletjes Vrienden n.b.
 
€  51.95€ 3.95   € 55.90
Spelgezel 10
 
€  49.00€ 7.00   € 56.00

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.