Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review Getaway Driver

Uitgever: 999 Games
Spelers: 1 of 2 spelers
Speelduur: 30 tot 45 minuten
Leeftijd: 12+

Welke overeenkomst hebben Gone In 60 Seconds, The Italian Job en The Blues Brothers? Allemaal bevatten ze een achtervolging waarbij er gevlucht wordt voor de politie. Getaway Driver is een spel waar alles draait om zo’n hectische achtervolging. Natuurlijk rijst nu de vraag of dat ook gelukt is.

De setup.
De setup.

The heat is on…
Één speler is de chauffeur en de andere speler is de politie. De chauffeur wint als deze op de Ontsnapt-tegel komt en de politie wint als deze de achtervolgingsmeter op rood krijgt. Dat laatste gebeurt als de chauffeur telkens een politievoertuig op dezelfde tegel heeft. Zolang geen van beide wint gaat het spel verder.

Als het zwaailicht naar rood wordt verplaatst, heeft de chauffeur verloren.
Als het zwaailicht naar rood wordt verplaatst, heeft de chauffeur verloren.
Een ronde begint met het neerleggen van stadstegels. De politiespeler trekt maximaal drie tegels uit de zak, bekijkt deze en plaatst deze vervolgens gedekt naast en voor de chauffeurswagen. Voor elke tegel die er al ligt, trekt de politie een tegel minder. Zijn er niet genoeg tegels meer in de zak, dan komt de Ontsnapt-tegel in het spel.

De chauffeur in de rode auto rijdt naar rechts. De politie spelers kan daarom alleen tegels plaatsen op de plekken met een Budgy.
De chauffeur in de rode auto rijdt naar rechts. De politie spelers kan daarom alleen tegels plaatsen op de plekken met een Budgy.

Daarna is het plankgas voor de chauffeur. Deze mag er voor kiezen om alvast een tegel om te draaien, de straat alvast inkijken dus. De effecten van die tegel zijn dan wel actief. Daarna rijdt de chauffeur een tegel verder. Dit kan de gekozen tegel zijn, maar ook een andere kant op; ligt deze tegel nog bedekt, dan draai je deze om en voer je de effecten uit. Is er sprake van een hindernis, dan moet de chauffeur een kaart spelen om deze hindernis te kunnen nemen.

De verschillende kaarten voor de chauffeur met daarboven de hindernissen waarbij deze gespeeld kunnen worden.
De verschillende kaarten voor de chauffeur met daarboven de hindernissen waarbij deze gespeeld kunnen worden.

Mochten er politievoertuigen op de vorige tegel zitten, dan rijden deze mee naar de volgende tegel. In het geval van een hindernis crasht dit voertuig en gaat deze van het bord. Ten slotte probeert de politie de chauffeur in te sluiten. All voertuigen die nog niet op dezelfde tegel als de chauffeur staan, mogen nu verplaatst worden. Zijn er voertuigen op dezelfde tegel als de chauffeurspeler, dan gaat de achtervolgingsmeter omhoog, zo niet, dan gaat deze omlaag. Tenslotte kan politie opwaarderingen kopen met politiepenningen die verdient worden op basis van de omgedraaide tegels. Dit kunnen nieuwe voertuigen zijn, maar ook barricades of zelfs een spijkermat.

De politie heeft al een flink aantal voertuigen ingezet. Zal de chauffeur nog kunnen ontsnappen?
De politie heeft al een flink aantal voertuigen ingezet. Zal de chauffeur nog kunnen ontsnappen?

Het is druk op de weg…
Er zijn drie soorten tegels in het spel die aangegeven worden met de drie kleuren van een verkeerslicht. Groen betekent geen hindernis. Soms kan het zelfs een bonus zijn voor de chauffeur, zoals een extra tegel verplaatsen. Oranje geeft de chauffeur de keuze om te bepalen of er wel of niet sprake is van een hindernis. En tenslotte is er rood waarbij er zeker een hindernis is voor de chauffeur.
Naarmate het spel vordert, zie je de stad groeien met alle puinhoop en drukte op de weg. Daarnaast is er een heerlijk kat-en-muisspel gaande tussen jou en de andere speler. Of je nu de chauffeur bent of de politie, je moet toch goed proberen te anticiperen welke kant de ander op gaat. Als chauffeur kan je de politie achter je aan laten gaan, om vervolgens alle voertuigen te laten verongelukken in het kanaal. Maar als politie kan je proberen om zoveel mogelijk voertuigen in te zetten en de chauffeur klemrijden.

De drie soorten tegels.
De drie soorten tegels.
Solo ontsnapping…
Je kan Getaway Driver ook alleen spelen. Je bent dan zelf de chauffeur. Er zijn twee stapeltjes tegels verdeeld in gemakkelijkere en lastigere tegels. Afhankelijk van waar de tegel geplaatst moet worden, wordt bepaald van welke stapel  je moet trekken. De tegels worden ook altijd open geplaatst. Politievoertuigen worden geplaatst afhankelijk van het aantal penningen op de tegels. Verder speelt het spel hetzelfde.

Om nog meer variatie te brengen kan je ook gebeurteniskaarten inzetten.
Om nog meer variatie te brengen kan je ook gebeurteniskaarten inzetten.
Het net is gesloten…
Getaway Driver is een leuk kat-en-muisspel. Hoewel de solo-modus prima werkt, ligt de kracht vooral in het spelen met z’n tweeën. Vooral als je wat ervaring hebt en het tempo van het spel omhoog gaat, komt het gevoel van de achtervolging naar boven. Het grootste minpunt zijn voor mij de spelregels. Deze zijn zo complex uitgewerkt dat ik eerst het gevoel had dat het spel erg lastig zou zijn. Daarom raad ik iedereen ook aan om de uitlegvideo van 999 Games zelf te kijken. Deze is veel duidelijker dan de spelregels. Verder is het spel prima in orde. De onderdelen zijn goed en het gevoel van de achtervolging is er. Als je houdt van een kat-en-muis-achtig spel, dan is Getaway Driver zeker iets voor jou!

Geschreven door: Dick Rensema

Geschreven door: Dick Rensema

 

Aantal keer bekeken: 582 

Laagste 3 prijzen voor Getaway Driver (Bordspellen)

21.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Spelshop.be 9.6
 
€  15.99€ 6.00   € 21.99
Bol.com Partner n.b.
 
€  22.00€ 0.00   € 22.00
Lotana 10
 
€  18.40€ 4.95   € 23.35

Meer prijzen 

Reacties

Door CandyShine (689 reacties) op 28-02-2020 07:52
( PM )
Leuke kanttekening: De uitlegvideo wordt gedaan door een oud-budgie, namelijk Steven! Zo verspreiden we ons langzaam door de bordspelwereld ;)
Door Nielsje (7 reacties) op 09-03-2020 18:18
( PM )
Het concept lijkt me leuk, maar hoe zit het met de herspeelbaarheid en balans tussen de chauffeur en de politie?