Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review Q.E. (Quantitative Easing)

Uitgever: BoardGameTables.com
Spelers: 3 tot 5 spelers
Speelduur: ca. 30 minuten
Leeftijd: 14+

Rond 2007 begon de kredietcrisis. Een paar jaar later volgde de Eurocrisis. Tijdens deze periode kochten centrale banken obligaties op met geld dat speciaal hiervoor aangemaakt was. Deze strategie heet kwantitatieve versoepeling (of Quantitative Easing in het Engels). QE is een spel dat volledig draait om deze strategie. Maar is dit spel je geld wel waard?

Setup voor vijf spelers.
Setup voor vijf punten.

Geld moet rollen
Elke speler representeert een centrale bank (China, de Europese Unie, Japan, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk) met een voorkeur voor een bepaalde industrie (financieel, landbouw, woningmarkt, productie, overheid). Aan het begin van je beurt draai je een industrietegel om, waarop iedereen kan bieden. In tegenstelling tot andere biedspellen kun je echter helemaal zelf bepalen welk bedrag je biedt. Je wordt niet gelimiteerd door de hoeveelheid geld die in het spel zit, omdat je jouw bod op een kaart schrijft. Dat maakt dat je volledige controle over je geld hebt. Maar let op: als jij aan het eind van het spel het meeste geld hebt uitgegeven, heb je verloren.

Een vijftal industrietegels.
Een vijftal industrietegels.
Op een industrietegel staan drie zaken: het land (gelijk aan de centrale banken), de industrie en hoeveel punten deze waard is. Jij bepaalt het openingsbod en laat dit zien. Daarna schrijven de andere spelers hun bod op, maar laten dit alleen aan jou zien. Jij laat weten wie het bod gewonnen heeft en schrijft dit op de industrietegel zonder dit aan de anderen te laten zien. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Het spel eindigt wanneer alle tegels op zijn. Als je niet wilt bieden op een tegel, kun je natuurlijk een nul opschrijven. Dit mag slechts één keer per ronde. De speler die het openingsbod heeft gedaan, zal moeten aangeven dat je een nul-bod deed.

Je kan van alles opschrijven, zolang het maar duidelijk is hoeveel je biedt.
Je kan van alles opschrijven, zolang het maar duidelijk is hoeveel je biedt.

Extreme bedragen
Omdat je niet weet wat de overige biedingen zijn, zul je moeten schatten hoeveel andere spelers geboden hebben. Als ze het bod winnen, dan weet je in ieder geval dat het meer was dan wat jij bood. Hoe meer biedingen een speler wint, hoe meer geld deze heeft uitgegeven. Dit zorgt er voor dat jij een hoger bod kunt maken bij de volgende ronde. Aangezien je niet exact weet hoeveel iemand heeft uitgegeven wil je ook weer niet te hoog zitten, omdat je dan misschien het spel verliest. Bied je te laag, dan win je de tegels niet en krijg je geen punten. Dit zorgt er voor dat de bedragen in het spel op lopen. Het kwam bij ons regelmatig voor dat spel begon met een bod van een tientje en eindigde met biedingen in de miljoenen.
Met de tegels kun je op verschillende manieren scoren. Je krijgt punten voor tegels die overeenkomen met jouw land. Je krijgt punten voor elke industrie waar je twee of meer tegels van hebt, maar ook voor het aantal verschillende industrieën. Een tegel kan dus vanwege verschillende redenen waardevol voor je zijn. Dit zorgt ervoor dat meerdere spelers zullen bieden. Ik vind dit ook goed omdat het leuk is bij elke beurt betrokken te zijn.
Tenslotte krijg je 2 punten voor elk nul-bod en 7 punten als je het minste geld hebt uitgegeven. Degene met de meeste punten, die niet het meeste geld heeft uitgegeven, wint het spel.

Een voorbeeld van hoe de eindscore ingevuld wordt.
Een voorbeeld van hoe de eindscore ingevuld wordt.

Conclusie
Door het ongelimiteerd bieden is QE een uniek spel. De combinatie met een geheime bod brengt spanning in elk volgende bod. Dit vind ik zo leuk aan QE. Terwijl ik probeer te achterhalen wat andere hebben uitgegeven, moet ik ook nog een bod maken. Dat bod moet hoog genoeg zijn om te winnen maar niet zo hoog dat ik te veel geld uitgeef. Ik zat er ook vaak naast hoeveel iemand had uitgegegeven. Hoe hoger de bedragen worden, hoe lastiger het wordt.
Het hoofdrekenen is volgens mij ook de enige reden waarom dit spel 14+ is. Het rekenen met grotere getallen kan een probleem worden. Als je al van biedspellen houdt, dan ben je waarschijnlijk wel gewend aan wat rekenwerk. Ik kan QE dan zeker aanraden. Maar zelfs als je niet van biedspellen houdt, is QE een unieke variant die misschien wel het proberen waard is.

Geschreven door: Dick Rensema

Geschreven door: Dick Rensema

 

Aantal keer bekeken: 924 

Laagste prijzen voor Q.E. (Quantitative Easing) (Bordspellen)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Reacties

Door Sunnyfield (138 reacties) op 31-08-2019 06:22
( PM )
Leuk, bedankt! Is het spel in Nederland te verkrijgen?

Volgens mij heeft de leeftijdsaanduiding van 14+ te maken met Amerikaanse wetgeving. Speelgoed voor onder de 14 dient daar grondig getest te worden. Uit kostenbesparing worden spellen vaak met 14+ aangeduid.

PS volgens mij is Portal Games niet de uitgever

PS PS Q.E. is kwantitatieve verruiming
Door Sunnyfield (138 reacties) op 03-09-2019 17:48
( PM )
@Dick Rensema, is het spel in Nederland te koop?
Door Dutchyoda (134 reacties) op 03-09-2019 19:17
( PM )
Quote:
@Dick Rensema, is het spel in Nederland te koop?


Ik meen het in Utrecht in een winkel gezien te hebben, maar online kan ik het in ieder geval (nog) niet vinden.

Ik heb wel de link van de uitgever voor je: boardgametables.com
Door Sunnyfield (138 reacties) op 03-09-2019 22:08
( PM )
Bedankt!
Door StanTem (397 reacties) op 27-09-2019 10:23
( PM )
Via mijn group pledge voor Bites kan ik het krijgen aan 32 euro.
Door Sunnyfield (138 reacties) op 28-09-2019 07:22
( PM )
Nu ook verkrijgbaar op Spiel'19, echter alleen als preorder via de BGG preview tool. Voor $35 (32,50).