Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Patrick’s Kick & Found van 22 mei 2022

Patrick Kick & Found

Patrick’s Kick & Found van 22 Mei 2022

Het is een stuk rustiger op crowdfunding gebied. Is dit de stilte voor de storm of de aanloop naar een rustseizoen? Ook Gamefound heeft maar een handjevol campagnes lopen. Voor nu is er nog genoeg om een update te geven, maar het zou zomaar kunnen dat het in de zomer nog rustiger gaat worden. Op zich is dat ook niet erg, want dan kunnen we ook zonder FOMO op vakantie of wat late pledges afronden die al een tijd open staan. Hoe dan ook laten we snel beginnen! 

Terugblik 
Hier blikken we even kort terug op de vorige Kick & Found, zoals naar nog lopende campagnes en mogelijkheden om eerder genoemde projecten alsnog te backen.

De volgende campagnes lopen niet meer, maar krijgen zeker nog een late pledge of pre-order mogelijkheid:

Sleeping Gods: Distant Skies: Op zichzelf staand vervolg van Sleeping Gods. Late pledge mogelijk tussen Juli en oktober.
DC Deck Building Game: 10-jarig jubileum en dus mogelijkheid voor all-in en nieuwe uitbreidingen van deze populaire deckbuilder.
Assault on Doomrock: Ultimate: Coöperatieve snelle dungeon crawler met een vernuftig schijfjes systeem voor de combat en veel humor.
Autobahn: Zware eurogame, over het uitbouwen van een wegennetwerk en handelsroutes voor vrachtwagens, kan nu ook pre-ordered worden.
Oranienburger Kanal: De nieuwe Uwe Rosenberg voor een of twee spelers. 

Tiny Epic Vikings (Kickstarter)

Aantal spelers: 1 - 4
Pledge Levels:
Premium print & play: $20 (€19), Digitale files, zodat je zelf kunt printen. Al in juli beschikbaar.
Base Games: $25 (€24), Standaard uitvoering van het spel, zonder deluxe of uitbreiding.
Deluxe Game: $30 (€29), Het spel en KS exclusieve extra’s.(vooral shaman’s)
Deluxe Bundle: $40 (€38), Het spel en KS exclusieve extra’s, inclusief de Ragnarok uitbreiding.
Verzendkosten: Ongeveer $15 (€14). EU vriendelijke levering. 
VAT/ BTW is niet inbegrepen in de prijs.
Eindigt op: 26 mei 2022
Verwachte levering: Maart 2023

Tiny Epic Vikings

Omschrijving: Zonder twijfel de grote jongen deze keer op basis van de funding, maar in vergelijking met de twee miljoen dollar van Tiny Epic Dungeons weer een stuk kleiner. Tiny Epic Vikings laat een t/m vier spelers een viking strijd uitvechten om de gunst van de goden te verkrijgen. Overigens ook een primeur voor Tiny Epic games, want Vikings komt met een uitvouwbaar speelbord. Spelers draften aan het begin van de beurt om acties en krijgers te bemachtigen. Afhankelijk van de runen kun je ook speciale acties vrijspelen en de schermutseling om de eilanden te domineren kan beginnen. Zoals het een goede viking game betaamt is eervol verlies in de strijd ook niet erg en eren je krijgers daarmee ook hun god en toegang tot Valhalla.

Mijn mening: De Tiny epic serie is vrij bekend en doet wat het zegt. Een episch spel in een klein doosje. Deze nieuwe variant wordt ook wel gekscherend ‘’Tiny Epic: Blood Rage’’ genoemd, omdat Vikingen en draften door drie tijdperken een belangrijke rol spelen. Reviewers geven echter wel aan dat daar de vergelijkingen stoppen en inderdaad het lijkt veel meer om dominantie over het bord en set collectie te gaan, dan dat bij Blood rage het geval is. Zelf heb ik alleen een nog niet gespeelde versie van Tiny Epic Quest liggen, maar het idee van een groot spel in een klein doosje is erg goed bedacht en ook hier lijkt Gamelyn weer een sterke aanwinst aan de serie mee toe te voegen.

RA by 25th century games (Gamefound)

Aantal spelers: 2 - 5
Pledge Levels:
Standard Edition: $40 (€38), De retail editie van deze herziene klassieker. 
Deluxe Edition: $80 (€76), premium uitvoering met houten tegels en metalen punten tabletten.
Verzendkosten: Ongeveer $18 (€17), EU vriendelijk, maar nog geen VAT/ BTW inbegrepen.
Eindigt op: 26 mei 2022
Verwachte levering: November 2022

RA 25th century

Omschrijving: RA is een klassieker van Reiner Knizia voor twee t/m vijf spelers. Bieden is cruciaal in RA en dit mechanisme is zodanig aanwezig en belangrijk dat RA ook wel bekend staat als een van de beste biedingsspellen. Kies om een tegel uit de zak te pakken en aan het midden toe te voegen of begin een biedronde door ‘’RA’’ te roepen. Een bieding kan ook opgeroepen worden door het draaien van een RA tegel, maar uniek is dat de speler die RA heeft geroepen of gedraaid als laatste mag bieden. Timing en biedstrategie is cruciaal en door slim te bieden en te verzamelen kun jij de winnaar worden van RA.

Mijn mening: Ten eerste is dit de grote campagne van dit moment op Gamefound en ten tweede betreft het een, volgens velen, klassieker. Persoonlijk heb ik niet zoveel met het soort spel wat RA is, maar als iets een klassieker genoemd wordt is dat vaak wel een goede reden om nieuwsgierig te zijn. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze remake veel doet voor de productiewaarde en zeker als je van dit type spellen houdt, zie ik geen reden om niet de deluxe variant te verkiezen met prachtige houten tegels en metalen muntjes. Voor mij een gemakkelijke campagne om over te slaan, maar ik zou het zeker graag eens uitproberen om te zien waar die klassieker status vandaan komt.

Through Ice and Snow (Kickstarter)

Aantal spelers: 1 - 4
Pledge Levels:
Explorer’s: €50: Base game plus kickstarter exclusief metalen stuur en stretch goals.
Captain’s: €75: Bovenstaande Explorer’s plus Myths and legends uitbreiding.
Admiral’s: €99: Bovenstaande Captain’s plus Captain’s logboek, metalen ship en vijf postkaarten.
Verzendkosten: €10, EU vriendelijk. 
VAT/ BTW is inbegrepen in de prijs, verzendkosten wel in de pledge manager. 
Eindigt op: 27 mei 2022
Verwachte levering: Mei 2023

Through Ice and SNow
Omschrijving:
In Through Ice en Snow ben jij kapitein van een expeditie naar de Noordpool op zoek naar de illustere en lucratieve Noord-West passage. Ontdek en documenteer de fauna rondom Nunavut en huur Inuit gidsen in om je verder te begeleiden. Jouw crew heeft bijzondere vaardigheden en die zul je nodig hebben terwijl je het bord al spelende ontdekt, nieuwe veilige havens bouwt en stormen trotseert.

Mijn mening: Het thema is bijzonder uniek en het is heel cool dat dit in samenwerking met het cultureel Inuit behoud fonds is gemaakt. Ik heb nog nooit zo’n grijs-witte vormgeving gezien die toch zo thematisch oogt, maar het blijft natuurlijk een euro met heel veel mogelijkheden krachten op te waarderen en heel veel keuzes. Het idee van een alsmaar groeiende landkaart als je dieper reist, maar ook grotere gevaren spreken mij wel aan. Vind je het niet gevaarlijk genoeg dan kun je ook nog de mythe uitbreiding toevoegen voor extra gevaarlijke Inuit legendes in je spel. Al met al een charmant en uniek ogend spel.


Roundup

 

The Flood (Kickstarter)
De ark van Noach in een bordspel voor twee t/m vier spelers (of vijf en zes met uitbreiding). Euro spel met dobbelen, handelen, engine building en een strijd tegen de elementen. Kun jij je ark op tijd bouwen en voorzien van de nodige dieren, voordat de vloed alles wegvaagt? 

Anunnaki: Dawn of the Gods - Relaunched (Kickstarter) 
Een hybride 4x euro met goden, portalen en civilizatie elementen. Bouw jouw alien ras uit tot de sterkste van het heelal. Speelbaar als solomodus of tot vier spelers kunnen het tegen elkaar opnemen ieder een speciaal geslacht vertegenwoordigend. Met juist inzetten van je manschappen kun je sterke goden het slagveld oproepen als versterking.

Thunderstone Quest Deepwood Defenders from AEG (Kickstarter)
Twee nieuwe quests voor de deckbuilder Thunderstone Quest. Deze campagne voorziet van twee nieuwe quest uitbreidingen, voornamelijk gebaseerd op avonturen in het woud. Deze campagne biedt spelers ook een nieuw entreepunt met een herziene starterset, zodat je snel aan de slag kunt met twee t/m zes spelers.

Zerywia The Board Game - Reprint (Kickstarter)
Reprint van Zerywia; Een coöperatief avonturenspel voor een t/m vier spelers. De campagne biedt heel veel extra’s om het maximale uit deze donkere slavische wereld te halen, maar ook een basis pledge, zodat je alleen of met twee spelers op avontuur kunt gaan. Het ziet er uniek uit en is goed beoordeeld op BGG, maar lijkt toch vooral voor de liefhebber te zijn.

Cytress - An Immersive Cyberpunk Game (Kickstarter)
Cytress speelt zich af in een dystopische wereld, waarin jij als bende vanuit de onderbuik van de stad Stratos een revolutie plant. Je zult jezelf letterlijk omhoog moeten werken door missies uit te voeren met je bende en je tableau met vaardigheden uit te bouwen. 

Resist! (Gamefound)
Resist is een snel solo kaartspel en speelt zich af rond de Spaanse burgeroorlog van 1936. Jij bent een Spaanse guerrillastrijder en moet het in verschillende missies het Francoist regime lastig maken. Met een al zeer uniek thema springt ook de vormgeving in het oog, die doet denken aan oude stripboeken. Voor solo spelers een must met een zacht prijsje van twintig euro.

 

Het valt me nu eigenlijk pas op hoeveel spellen water in de hoofdrol hebben. Of het nu Vikings, Expeditieleden of arken om de vloed te trotseren zijn. Er is deze update nog genoeg keuze voor een unieke spelervaring. Misschien laat jij het water liever aan je voorbij gaan en bied jij op een zonnige klassieker. Ook voor de wereld overstijgende goden aanbidders of de meer klassieke fantasy setting kunnen spelers een kaartje leggen of een enorme kaart ontdekken. Ik ben benieuwd of jullie de lokroep van de Franse Guerilla’s kunnen weerstaan. Over lokroep gesproken, Middara is terug open met haar pledge manager en dit is praktisch een nieuwe campagne die tot juli loopt. Willen jullie hier meer over weten? Dan zou ik die als late pledge uitzondering wel mee kunnen nemen in de volgende Kick and Found. Laat het weten in de comments! 

 

 

Geschreven door Patrick Sekeris

 

Geplaatst door Fusirion op 23-05-2022
Aantal keer bekeken: 992

Reacties

Door Metroid_Dark_Sky (248 reacties) op 23-05-2022 11:44
( PM )
Heb laatst Fliptown als PnP gekocht.

Ik merk dat ik niet heel erg warm meer loop voor de kickstarters, de prijzen zijn vrij hoog en de verzend/btw kosten maken het niet beter.
(De verzend en BTW kosten begrijp ik trouwens, dat is niet iets wat ik de makers kwalijk neem)

Maar ik zie ook niet echt super veel innovatie, in ieder geval niet in dingen die mij aanspreken.

Toen laatst de Big Box aankondiging voor Rattus kwam ging die gelijk op de verlang lijst. Gewoon een big box, normale redelijke prijs en normaal verkrijgbaar.

Dat gezegd hebbende, Endless winter kijk ik dan wel naar uit vanuit Kickstarter.

Oh en Autobahn word in de EU gemaakt, iets wat ik ook wel meer en meer begin te waarderen.
In de EU gemaakt voor dezelfde prijs als een grote euro die ook vanuit China zou kunnen komen (They said it coudn't be done...).
Door Videostar (330 reacties) op 23-05-2022 12:06
( PM )
Naar ik begrepen heb is het niet mogelijk om plastic fantastic in Europa te laten maken (zowat alle plastic crap komt uit China), maar ook laser cut houten figuurtjes vallen buiten de mogelijkheden.
Simpele houten figuurtjes kunnen dan wel weer gestanst worden.
Wat mij betreft beperken we de import uit China tot een noodzakelijk minimum, maar dat is een andere discussie.
Door Fusirion (163 reacties) op 23-05-2022 12:52
( PM )
Hmm daar red je het ook niet mee want simpele dingen, zoals dobbelstenen bijvoorbeeld moeten ook al in China gemaakt worden. @metroid_dark_Sky, buiten Autobahn en Endless WInter, wanneer vind je een Kickstarter wel innovatief dan? Ik snap ergens wel wat je zegt, maar toch zit er af en toe nog wel eens een leuke combinatie van factoren tussen.
Door Metroid_Dark_Sky (248 reacties) op 23-05-2022 14:14
( PM )
Quote:
Hmm daar red je het ook niet mee want simpele dingen, zoals dobbelstenen bijvoorbeeld moeten ook al in China gemaakt worden. @metroid_dark_Sky, buiten Autobahn en Endless WInter, wanneer vind je een Kickstarter wel innovatief dan? Ik snap ergens wel wat je zegt, maar toch zit er af en toe nog wel eens een leuke combinatie van factoren tussen.

Dobbelstenen komen ook uit andere landen, Chessex maakt deze grotendeels in Denemarken.
De Houten Dobbelstenen komen vaak uit Duitsland (Die je o.a. vind bij Clever en dergelijke).

Wat ik vooral zie bij Kickstarters is de FoMo, zoveel mogelijk plastic erin stoppen en dan zeggen dat het niet later verkrijgbaar is.
Of tientallen mini expansions die later niet meer los te koop zijn.
Een zo groot mogelijke doos maken met zoveel items erin die je nooit in je leven speelt.

Ik zie ook de parels, bijvoorbeeld Foundations of Rome, tuurlijk grotendeels plastic fantastic, maar het ziet er wel prachtig uit.
Van mij had dat spel ook met kartonnen tegels gemogen, de gameplay ziet er uit als iets wat wij als groep graag zouden spelen.

Maar Tapestry bijvoorbeeld, heeft ook plastic mini's (Uit China inderdaad) en die zijn zelfs al geschilderd en die is rechtstreeks naar de Winkels gegaan.
Het is natuurlijk appels en peren vergelijken, maar waar een wil is, is een weg.
(Het scheelt een hoop dat Stonemaier games een zeer goede naam heeft).

Het is ook vooral iets persoonlijks denk ik, zie veel spellen voorbij komen die volgens mij ook wel naar retail konden komen zonder kickstarter maar door de vele tientallen mini expansions (die je waarschijnlijk nooit speelt) toch op kickstarter uit moeten komen.

Weinig zie ik kleine beginners die een spel hopen te promoten die een uitgever weigerde.
Het is nu bijna de Grote bedrijven die het Pre-order platform gebruiken, maar in de EU is dat niet goedkoop voor ons.

En nu kijk ik naar links naar de spellen kast en zegt mijn hoofd:
"zie je die stapel spellen daar, die moet je nog spelen..."

Ik heb eigenlijk helemaal niets te klagen, want het is allemaal luxe voor mij.
Soms hoop je dat het iets goedkoper of makkelijker of beter/eco vriendelijker kan.

Je ziet gelukkig wel dat er meer en meer toch terug gaat naar Europe en omgevende landen om te produceren.
(komt vooral omdat de scheep kosten nu bijna net zo duur zijn als het verschil tussen China en EU productie).
Dingen die ze misschien nog niet nu kunnen maken, kunnen altijd machines voor gekocht worden om het toch hier (in de regio) te maken.

Maar wanneer vind ik het innovatief (Week een beetje af geloof ik)? Lastig, ik weet niet of ik dat nog mag verwachten van kickstarter (Met betrekking tot boardgames).

Maar, ik bedenk me net dat ik ook nog uitkijk wat het gaat doen met Castles of Burgendy op Gamefound.
Ik hoop op een mooi uitziende versie zonder al te veel onnodig plastic.
Door Poit (3 reacties) op 23-05-2022 17:20
( PM )
Ik ben zelf gezwicht voor Arcadia Tenabra.
http://www.kickstarter.com/projects/riggeddice/free-arcadia/
Door Fairplaybordspel (52 reacties) op 24-05-2022 02:45
( PM )
Ik twijfel over Through Ice And Snow. Thema vet, worker placement en survival leuk, maar mechanismen zouden niet optimaal werken. Ik vind niet een duidelijke review. Reviews doe ik kon vinden lieten geen duidelijk beeld zien. Iemand anders die 'm steunt?
Door Fusirion (163 reacties) op 24-05-2022 09:33
( PM )
@Fairplaybordspel, ik zie eigenlijk alleen een review van Rahdo, maar Room andboard en Thinkerthemer op Youtube hebben het ook gecovered, misschien heb je daar iets aan? Zag hem ook op Crodfinder btw.
Door TimVerfbom (83 reacties) op 26-05-2022 23:28
( PM )
Ik vind The Breach nog wel een interessante, vooral vanwege de prachtige mini's...
Door GeorginaK (108 reacties) op 04-06-2022 15:00
( PM )
Niemand interesse in Middara? Ik ga zeker niet pledgen maar ben wel nieuwsgierig, want ik ken iemand die het heeft. Lijkt me ook een beetje te complex, dus als ik de enige ben laat maar zitten...