Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspel Nieuws Week 20

Deze week twee spellen waarvan je binnenkort een review kan verwachten op Budgetspelen! Ten eerste Potion Explosion, een soort bejeweled voor op tafel en ten tweede OMG, O Mijn Goederen!, een kaartspel waarin alles om goederenproductie draait. Heb je interesse in deze spellen hou dan deze site in de gaten! Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar Potion Explotion, al was het maar om de 80(!) knikkers die je bij het spel krijgt. Wie heeft miniatuurtjes nodig als je knikkers kan krijgen?

Potion Explosion

Spectaculair, tactisch spel over knikkerbotsingen en toverdranken. In een grote bak liggen 80 knikkers verspreid over verschillende banen. Je neemt er steeds 1 knikker uit en mag daarna ook knikkers van een gelijke kleur nemen als die door jouw actie op elkaar botsen, een zogenaamde explosie. Op die manier verzamel je verschillende kleuren knikkers, die ingrediënten van toverdranken voorstellen. Door ze op je toverdranktegels te leggen, kun je deze voltooien en gebruiken. Voltooide toverdranken leveren punten op. Daarnaast krijg je punten voor het voltooien van een aantal gelijke of juist verschillende toverdranken. Wie heeft aan het einde de meeste punten? Potion Explosion is een toegankelijk maar uitdagend spel, waardoor het geschikt is voor gezinnen met oudere kinderen en gevorderde spelers.

OMG

Vlot maar uitdagend kaartspel voor gezinnen met oudere kinderen en veelspelers! Kruip in de huid van ambachtslieden, die gereedschap, vaten, ijzer, glas en vele andere goederen produceren. Wie het efficiëntst van zijn productieketen gebruik maakt, ontvangt de meeste overwinningspunten en wint het spel. Probeer grondstoffen in je hand te verzamelen of via het marktaanbod te verkrijgen. Zo kun je één van je gebouwen laten produceren. Lukt het je om het productieproces met extra goederen en grondstoffen te ondersteunen, dan produceert het gebouw meer met alle voordelen van dien. O mijn Goederen! is een vlot kaartspel, dat door de tactische en speculatieve mogelijkheden veel uitdaging biedt!

Kickstarter update door Egg Citizen
De afgelopen twee weken heb ik mijn best moeten doen om projecten te vinden die de moeite van het bespreken waard waren. Deze week zijn er echter erg veel projecten bij gekomen van goede kwaliteit. Hierin heb ik toch een selectie weten te maken van de 3 projecten die mij het meest aanspreken.

This War of Mine

Aantal spelers:
1 t/m 6
Kickstarter tekst:
A board game experience, carrying an important message: In war, not everyone is a soldier. Can you survive to see the end of the war?
Mijn mening:
Let op, dit spel is zeer donker van aard. In dit spel, een survival coöp naar de gelijknamige game, probeer je te overleven als burgers tijdens een oorlog en moet je antwoord geven op vragen als: Hoe blijven we veilig? Hoe blijven we warm genoeg en hoe blijven we mentaal stabiel? Maar ook komen er situaties voorbij waarin je 'een goede daad' kan verrichten of 'iets kan onderzoeken', waarbij het nog maar de vraag is of het iets positiefs oplevert. Gevaar dreigt in elke hoek en elke actie kan effect hebben op de gesteldheid van de gezamenlijke overlevenden. Soms moeten er zelfs vervelende dingen voor het grotere goed gedaan worden teneinde te kunnen overleven. Dit spel speelt in op je emoties, met donkere verhalende situaties die komen als je ze niet verwacht. Oorlog is hard voor de mensen die in een oorlogsgebied leven en dit spel speelt hier erg op in.
Het mooie van dit spel is dat je het zo goed als direct uit de doos kan spelen, omdat de handleiding je meteen meeneemt in het verhaal en het spel al spelende uitlegt. Er is ook slim aandacht besteed aan het kindvriendelijk maken van het spel, doordat de 'situaties' die je tegenkomt kleur gecodeerd zijn. Haal bijvoorbeeld de rode kaart eruit om de echt emotioneel donkere situaties te ontlopen. In totaal zijn er 6 kleurkaarten en staat elke kleur voor een ander type verhaal situatie.
In eerste instantie dacht ik dat de herspeelbaarheid te wensen over zou laten, maar dit valt mee. Bijna alles binnen dit spel is random (veel verschillende soorten kaarten, veel verschillende verhalen, etc.) en je komt daardoor altijd voor andere situaties te staan.
Speel dit spel echter niet voor een 'fijn spelletje om wat te lachen met vrienden', maar voor een ervaring als geen ander.
Interessante backopties:
50 pond (64 euro): Spel + stretchgoals
60 pond (76 euro): Collector’s editie van spel + stretchgoals (Komt met artbook)
shipping:
8 Pond (10 euro) voor normale versie
9 pond (11,50 euro) voor collector’s editie
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Plague Inc.

Aantal spelers:
2 t/m 5
Kickstarter tekst:
Can you infect the world? In this strategic board game, 2-5 players evolve deadly plagues and battle to be first to wipe out humanity!
Mijn mening:
Virussen zijn populair tegenwoordig, zie Pandemic (Legacy) en ook in het nieuws zijn virussen een hot item (zoals het Zika virus in Brazilië). Dit keer probeer je, in tegenstelling tot Pandemic, niet virussen uit te roeien, maar ga je zelf een virus creëren, verbeteren en uitspreiden over de wereld. Hierbij houd je rekening met zaken zoals mogelijkheden van transport (over land, lucht of zee), extreme temperaturen (koud, warm), symptomen en dodelijkheid van het virus. Dit terwijl je de strijd aangaat tegen andere virussen om zoveel mogelijk territoria te verkrijgen en daarna dood te laten gaan (voor overwinningspunten en sterke evenement kaarten)
Het spel is een redelijk typische Euro-game, waarbij het gaat om de hoogste eindscore te behalen. Op het eerste oog vind ik dit spel er niet zo goed uitzien. Het speelbord en de kaarten ogen wat simpel, maar zijn doeltreffend genoeg in wat ze uitbeelden. De kwaliteit van de materialen ziet er wel goed uit.
Mij lijkt dit gewoon een interessant spel, met interessante score opties. Wat ik wel jammer vind zijn de backopties, waarbij je 3 verschillende opties krijgt toegewezen en iedere optie net iets meer content biedt dan de ander. De manier waarop dit soort 'extra content' wordt toegewezen, voelt bij mij aan als de DLC van videospellen, waarbij ze de content er uitgesloopt hebben, om het als extra pledgelevel te bieden.
Interessante backopties:
30 dollar (26,50 eur): basis spel + Patient zero Pack + stretch goals
36 dollar (31,75 eur): basis spel + Patient zero Pack + 5th player pack + stretch goals
62 dollar (54,70 eur): basis spel + Patient zero Pack + 5th player pack + Collector’s pack + Digital Disease Pack + stretch goals
shipping:
19 dollar (16,75 eur)
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Anachrony

Aantal spelers:
2 t/m 4
Kickstarter tekst:
Command mighty Exosuits, traverse Time Rifts and lead your Path through a cataclysmic future in this epic board game for 2-4 players.
Mijn mening:
Een worker-placement spel, waarbij je gebruik maakt van tijdreizen om aan bepaalde goederen en gebouwen te komen om je eigen factie het beste een aankomende ramp te laten overleven. Let wel, de goederen die je krijgt vanuit de toekomst moet je later wel weer kunnen leveren aan je eerdere zelf om tijdsparadoxen te voorkomen.
Binnen dit spel zitten veel slimme mechanieken gebouwd, waaronder het tijdreis aspect om het fris aan te laten voelen en de speciale pakken die je kan gebruiken om na de ramp in leven te blijven. Buiten de pakken en het tijdreizen, spelen de gewoonlijke zaken die je gewend bent van worker-placement spellen. Bouw gebouwen, zet je werkers in, creëer meer werkers, creëer grondstoffen en ga zo door.
De art en de onderdelen van dit spel zien er prachtig uit. Dit is echter wederom een kickstarter waarbij verschillende pledges je verschillende extra op leveren. Dit keer lijkt het wel meer gebalanceerd te zijn dan bij Plague Inc. Voor 20 dollar extra krijg je de miniaturen, de uitbreiding 'Pioneers of earth' en de behaalde Pathgoals.
Interessante backopties:
59 dollar: basis spel + Doomsday module + stretchgoals
79 dollar: Er zijn 4 pakketten waaruit je kan kiezen, ieder met een ander front voor de spellen doos.
Je krijgt dan: Basis spel + Doomsday module + Pioneers of Earth module + 24 miniaturen voor de mechs. + stretchgoals + pathgoals
shipping:
8 dollar
EU-friendly (geen extra invoerbelasting)

Geplaatst door Thomas op 17-05-2016 17:36
Aantal keer bekeken: 1391

Reacties

Door Egg citizen (944 reacties) op 17-05-2016 17:52
( PM )
OMG lijkt me wel interessant. Heb gemerkt, dat ik dat soort goederen spellen wel erg mag . Potion Explosion weet ik niet zeker, daarvoor moet ik toch wat meer meekrijgen van de werking ervan (zal de review tegemoed zien)

Verder zit ik er zelf aan te denken om This War of Mine te backen.

Ps. ik zie dat ik het verkeerde plaatje heb gelinkt bij Plague inc. :s. Kan je daar het plaatje voor gebruiken van "what's in the box"? (momenteel op werk, dus kan niet link van plaatje opzoeken)
Door Yorn (402 reacties) op 17-05-2016 18:13
( PM )
Ik kijk al een tijdje uit naar Potion Explosion. Maandje terug uitgeprobeerd en was erg zeer vermakelijk. Vooral ook het hele mechanisme wat erbij zit voor de knikkers is geniaal bedacht, heb het nog niet veel gespeeld verder, maar kijk er naar uit om die verder uit te testen. Recensie volgt dan ook binnenkort.
Door Skull_kid (2509 reacties) op 18-05-2016 09:33
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik twijfel over This War Of Mine. Ik heb de game op de PC niet gespeeld, dus weet weinig van het spel behalve "het is echt triest en erg enzo". Echter heb ik dit weekend Dead of Winter gekocht en daar lijkt het wel erg veel op, als ik de beschrijving zo lees. Ook met kaartjes om het wat kindvriendelijker te maken en ook met overleven.

Ik ga er wel even naar kijken, want ik vind serieuze thema's best wel tof. Als het niet zo serieus hoeft, pak ik CAH of Exploding Kittens er wel bij