Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspelnieuws! In de Voetsporen van Essen: het Dobbelspel

Met Essen Spiel achter ons gaan we een rustig(ere) periode tegemoet in bordspelland. Gelukkig hebben de Nederlandse uitgevers niet stil gezeten en kunnen we nu al genieten van het nieuws dat Essen Spiel ons bracht, en dat gewoon in het Nederlands!

In de Voetsporen van Marco Polo Venetië Uitbreiding


In de Voetsporen van Marco Polo (The Voyages of Marco Polo) was misschien wel dè verassing van 2015 voor mij: wat eruit zag als een droge workerplacement bleek een uiterst vernieuwend, ingenieus en eindeloos herspeelbaar spel te zijn.

In dit spel probeer je allemaal zoveel mogelijk overwinningspunten te bemachtigen door je werkers op verschillende delen van het bord in te zetten terwijl je zelf op ontdekkingstocht gaat en extra perks bemachtigd. Klinkt bekend? Wat als je werkers dobbelstenen blijken te zijn die je iedere beurt moet dobbelen en waarvan de waarde bepaald hoe je ze in kan zetten. En wat als ieder karakter een unieke vaardigheid heeft die het spel helemaal uit balans lijken te gooien maar precies het tegenovergestelde doen. Eén karakter kan zelfs zelf alle waardes van de dobbelstenen zelf bepalen, waanzin!

Het doet mij dan ook veel genoegen om jullie mee te kunnen delen dat dit spel zojuist een uitbreiding heeft gekregen, en die ook nog eens in het Nederlands beschikbaar is, een lot wat helaas maar weinig uitbreidingen beschoren is. De uitbreiding voegt een extra speelbord toe met meer mogelijkheden in Venetië plus extra karakters, fiches en spelmateriaal voor een vijfde speler.

Ik heb helaas nog geen (grappige) videoreview van de uitbreiding kunnen vinden, maar mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het basisspel (je moet ergens beginnen) check dan deze (grappige) review van Shut Up & Sit Down:


Istanbul: Het Dobbelspel


Istanbul is zo’n spel waarvan je je afvraagt waarom niemand dat eerder bedacht heeft. Je loopt met een kudde assistenten (slaven? Butlers?) over het bord en op iedere plek moet je een assistent achterlaten (twee als je de bijbehorende actie wilt doen). Zo combineert het spel een ruimtelijk aspect (hoe kom ik daar waar ik heen wil) met een worker placement (wat wil ik dat mijn assistenten doen). Je kan elkaar ook nog lekker dwars zitten aangezien je op bezette velden je tegenstander zult moeten omkopen.

Als de reviews het goed hebben is al dit speelplezier gestroomlijnd, versneld en in dobbelstenen gestopt in Istanbul: Het Dobbelspel. Je moet nog steeds nadenken over wat je wilt hebben maar de vraag hoe je er komt is vervangen door het geluk van de dobbelstenen. De rest van het spel zit er als het goed is helemaal in, met als bijkomend voordeel dat het veel sneller speelt en minder gevoelig is voor analysis paralysis (ik kon rustig 10 minuten nadenken over hoe ik zo efficient mogelijk mijn volgende drie beurten uit ging voeren).

Het goede nieuws is dat dit nagelnieuwe spel nu al in het Nederlands beschikbaar is bij White Goblin Games. Het slechte nieuws is dat er nog weinig reviews te vinden zijn online. Vandaar een uitleg in het Duits, leer je niet alleen een nieuw spel spelen maar ook een vreemde taal:

Geplaatst door Thomas op 20-11-2017 22:15
Aantal keer bekeken: 1355

Reacties

Door Carrot87 (132 reacties) op 21-11-2017 08:01
( PM )
Ik heb Istanbul: het dobbelspel nu een paar keer gespeeld, en vind het erg leuk om even tussendoor te doen. En inderdaad, het vergt een stuk minder nadenkwerk dan Istanbul, maar toch wel genoeg. Plus dat je binnen 30 minuten klaar bent.
Door CandyShine (1137 reacties) op 21-11-2017 08:31
( PM )
Primeur: ik heb de uitbreiding van marco polo al gespeeld en de recensie zal binnenkort komen!
Door Skull_kid (2507 reacties) op 21-11-2017 09:53
Rol: Forum Moderator
( PM )
Heeft het wel nog de essentie van Istanbul @Carrot? Het leuke vond ik juist dat je alles zelf kon uitplannen.