Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Danny's Kickstartertips: Agents of Mayhem, Prehistory & meer

Hallo allemaal!

Het is alweer een tijd geleden dat ik de lopende kickstarters behandeld heb, maar hier is dan eindelijk weer een kleine selectie uit het huidige aanbod van kickstarter spellen. Binnen dit korte overzicht probeer ik een gevarieerd aantal spellen te behandelen. Hierbij vermijd ik uitbreidingen van spellen, 1 of 2 speler titels en heruitgaven van bestaande bordspellen… veelal om de keuze te beperken :).
Dit keer dus weer drie spellen die wat uitgebreider besproken worden, gevolgd door een kleine opsomming van projecten die ook mogelijk voor je interessant kunnenzijn om hun eigen redenen.

Planet Apocalypse

Aantal spelers: 1 t/m 5
Kickstarter tekst:
An exciting co-op board game in which post-apocalypse heroes confront the hordes of Hell.
Mijn mening:
Van de maker van het oorlogsspel met gigantische plastic mormels (Cthulhu wars), komt nu een heroes vs. Evil bordspel… met gigantische plastic mormels. Bijzonder uitziende demonen… nee serieus, ik bedoel, de eindbaas is een muur of iets dergelijks :O. Het spel is een typisch wij tegen de grote hoeveelheid monsters die op ons af komen. Of ja, eigenlijk op de stad af komen die je probeert te beschermen. De demonen worden op een willekeurige manier gespawned en die “manier” zorgt er ook voor dat de kans op hoger level demonen steeds groter wordt. Demonen veranderen soms hun eigenschappen tijdens het spel, doordat ze veranderen van de “legion” waar ze bij horen. Uiteraard zijn er ook genoeg mogelijkheden om zelf sterker te worden, om de demonen bij te kunnen houden. Iets wat ik wel bijzonder vond, was de “recruit” mogelijkheid, waardoor je hulpjes krijgt die ontsnapte demonen neer kunnen knallen (soort van laatste linie van verdediging) of zichzelf op kunnen offeren om schade van jou of een teamgenoot op zich te nemen. Dit spel profileert zich volgens mij, net als Cthulhu wars, met de vaak bizarre figuren die bij het spel zitten en probeert dit in een gestroomlijnde “dungeon crawler” te gieten. Ik houd van dungeon crawlers… maar dit spel lijkt voor mij te mechanisch en te weinig sfeer te ademen. Het basis bord is bijvoorbeeld een kronkelige sliert met 6 gebieden, waarin je luchtfoto’s van de omgeving lijkt te zien. Die gebieden zijn de plaatsen waar je helden en monsters zich begeven. Niks geen slimme plaatsing op het bord, de strijd vind plaats in dat gebied. Dobbelstenen gooien en hopen dat je raakt. Uiteraard zijn er her en der mogelijkheden om de waarde van de dobbelstenen te beïnvloeden, maar voor een spel die zich zo lijkt te focussen op “dikke vette miniaturen”, vind ik de bijbehorende statische manier van vechten wat apart gekozen. Toch wilde ik deze “pracht en praal” jullie niet ontzien en zeg ik, neem eens een kijkje :)
Interessante backopties:
First circle - 99dollar(80 euro): Basisspel met stretchgoals
Hellhound - 299 dollar (241 euro): Basisspel en alle add-ons
shipping:
EU-friendly (Geen extra invoerbelasting).
Limbo-friendly (basisspel wordt zelfs gratis verscheept naar Limbo. Kies je voor de Hellhound pledge, kost het je een puppy)
basisspel 25 dollar verzendkosten naar Europa. Hellbound pledge 70 dollar.
Einddatum kickstarter project
27 februari

Agents of Mayhem: Pride of Babylon

Aantal spelers: 2 t/m 4 (hoewel er een uitbreiding beschikbaar is om het solo of coöperatief te spelen)
Kickstarter tekst:
Pride of Babylon is a story-driven 3D tactical boardgame based on the newest video game in the Saint’s Row universe - Agents of Mayhem.
Mijn mening:
Dit spel is een team vs. team spel waarbij tactisch gebruik moet worden gemaakt van de omgevingen en de mogelijkheden van je teamleden. Tot dusver niets nieuws onder de zon. Echter wordt bij dit spel ook gebruik gemaakt van hoogte verschillen door gebouwen die uit meerdere verdiepingen kunnen bestaan. Niet alleen dat, maar deze gebouwen kunnen tijdens het spel ook vernietigd worden met alle gevolgen van dien. Opvallend is ook het “blokjes systeem” waarmee acties ingezet kunnen worden, want, elke actie die je kiest, kost een of meerdere blokjes van een bepaalde kleur. Deze blokjes worden per karakter bijgehouden en kunnen opraken als je hetzelfde karakter te vaak gebruikt. De blokjes worden namelijk alleen bijgevuld voor de karakters die je niet gebruikt in een beurt en ook alleen een aantal van de blokjes, afhankelijk van een kaart getrokken aan het begin van je beurt. Uiteraard mogen je karakters ook niet teveel wonden oplopen, want bij wonden moet je wond-blokjes leggen in de rij waar anders een actie-blok had kunnen liggen. Hoe gewonder een karakter daardoor, hoe minder “blokjes” en dus verschillende acties dat karakter kan doen.
In de story-mode van het spel levelen je karakters van missie tot missie (door aanvullingen te kopen tussen de missies in) en kunnen besluiten die je maakt gevolgen hebben voor volgende missies. Het spel is kleurrijk weergegeven en lijkt ook een gezonde dosis humor te bevatten in de verhaallijn en de missies (zo zit er een missie bij, waarop je als “helden” alleen kan winnen, als je acties zich voor de camera afspelen)
Interessante backopties:
Hardtack’s Headshot – 90 dollar (73 euro): basisspel, kickstarter stretchgoals en “get gaunt” uitbreiding
World Domination – 200 dollar (161 euro): basisspel en alle add-ons
shipping:
EU-friendly (Geen extra invoerbelasting).
18 dollar verzendkosten voor de basic pledge. 7 dollar extra voor elke aanvullende grote uitbreiding
Einddatum kickstarter project
27 februari

Prehistory

Aantal spelers: 2 t/m 4 spelers
Kickstarter tekst:
A prehistoric themed strategy board game with unique mechanisms for 2-4 players.
Mijn mening:
In eerste instantie heb ik deze kickstarter gepasseerd… het plaatje sprak me niet aan? Prehistory interesseert me niet? Wel de reden weet ik niet, maar ik ben blij dit euro spel toch nog onder ogen te krijgen. Dit spel wordt door de makers zelf beschreven als een spel met minispellen binnen het spel en na het zien van de review snap ik wel waarom. In essentie is het een worker placement, waarbij de kleur van je “resource” die je inzet van belang is voor de actie die je doet. Het spel speelt zich uit over “ronden”, die ieder gelijk staan aan een jaar van 4 jaargetijden. Elk jaargetij speelt anders. In de lente krijg je bijvoorbeeld inkomsten, bepaald door een draaischijf op je tableau die ieder jaar draait om de verdeling van resources die je krijgt per jaar te veranderen. Die kan je tijdens de lente inzetten op de 6 verschillende acties. In de lente moet je hierbij letten op de draaischijf van een bepaalde actie. Ook kan elke actie tijdens de lente hooguit 2 keer in totaal (over de spelers heen) gebruikt worden. Daarbij moet ook voor elke actie een offer gebracht worden. Deze offers houden bij hoe vaak een bepaalde actie al uitgevoerd is dit jaar en vormen tevens een belangrijke keus voor de zomer acties, omdat aan het eind van de lente elke speler een van de offer plaatsen mag kiezen om de blokjes er vanaf te halen en in de “actie balk” van zijn tableau te leggen. Deze actiebalk wordt gedurende de zomer gebruikt voor het uitvoeren van acties, echter wordt nu niet gekeken naar de draaischijven bij de acties, maar de kleur van de actie zelf. Na de zomer, volgt de herfst en wordt er op een geheel ander bord verkend, gejaagd en gevist naar punten. Om in deze fase te mogen bewegen, mag je juist blokjes gebruiken uit zowel je “actie balk” als je “resource” balk.
Zoals een goede euro-game beaamd, zijn er veel mogelijkheden in het spel aanwezig om punten te verdienen en zijn er kleine engines te bouwen om je in een bepaalde strategie te kunnen begeven. Al met al lijkt mij dit daarom een erg goede wat zwaardere eurogame met erg leuke spelmechanieken.
Interessante backopties:
50 euro (er is een mogelijkheid tot SPIEL pickup)
shipping:
Gratis, als je het ophaalt in SPIEL
Euro-friendly, 10 euro verzendkosten.
Einddatum kickstarter project
8 maart

Naast deze 3 spellen, viel mijn oog nog op het spel TOR – Tales of Resurrection , een cooperatief civilization spel voor 1 t/m 6 spelers. Ik heb nog niet eerder gehoord van een cooperatief civilization spel, maar vind het een interessant concept… of valt Kingdom Death: Monster onder dit concept? Echter vermoed ik dat dit spel zijn funding level niet gaat halen. Dit waarschijnlijk door de iets lagere kwaliteit van vormgeving en het ontbreken van review/playtrough video’s. Hopelijk wordt deze daarom in de toekomst nog een keer verbeterd teruggebracht in een kickstarter project. Ik houd hem in ieder geval in de gaten.

Overige interessante spellen
Aeon’s End: Legacy : Aeon’s End is een goed ontvangen deckbuilder… nu hebben ze een legacy variant :)
Xia : Een kleine uitbreiding voor Xia, een goed ontvangen zeer uitgebreide, zeer mooie (en op de laatste budgetspelen meeting gespeelde) 4X spel in de ruimte… en de kleine uitbreiding, hoewel interessant, lijkt meer een excuus te zijn om het spel weer eens aan te kunnen bieden. Vind ik niet erg, kan ik het tenminste ook nog eens verkrijgen ;)
Dicetopia : Klein dobbelsteen verzamelspel met leuke interacties en tegenwerkingen tussen spelers.
Rambo: Voor de Rambo liefhebbers?

Geplaatst door Yorn op 19-02-2018 21:41
Aantal keer bekeken: 1787

Reacties

Door Freakgib (157 reacties) op 20-02-2018 09:10
( PM )
Zitten leuke spellen tussen Prehistory ziet er best goed uit

er is ook nog steeds een late Pledge voor
Too Many Bones

Ook een erg leuke Dice game Veel DIce Veel gekleurde Dice
Door Skull_kid (2509 reacties) op 20-02-2018 10:19
Rol: Forum Moderator
( PM )
Prehistory is echt zo'n spel waar ik denk: Ja, dat is tof!

Maar ik ga 'm toch echt niet backen, want het is volgens mij zo'n spel wat niet gespeeld gaat worden bij mij thuis.
Door Egg citizen (944 reacties) op 20-02-2018 13:19
( PM )
Quote:
Prehistory is echt zo'n spel waar ik denk: Ja, dat is tof!

Maar ik ga 'm toch echt niet backen, want het is volgens mij zo'n spel wat niet gespeeld gaat worden bij mij thuis.

Ik zit zelf ook nog te twijfelen over dat spel. Bedoel, het puzzelen in dat spel lijkt mij echt tof, zoveel te doen zo verschillend... maar het is wel weer een euro-worker placement. Een type dat ik al wat vaker in de kast heb staan Dus blijft de vraag, is deze beter dan een van mijn huidige? Zo ja, dan zal ik het backen, zo niet, dan heeft het geen nut om te backen, want dan komt het toch minder op tafel.
Door Bleh (243 reacties) op 20-02-2018 13:43
( PM )
Persoonlijk ben ik een beetje huiverig voor Planet Apocalypse maar dat komt meer omdat ik Orcs Must Die heb gebacked van Sandy Petersen en die viel tegen qua kwaliteit. Ook al kwam dat doordat paypal een groot deel van het geld vast hield. Probleem is er was destijds sprake van een nieuwe kickstarter om het een en ander recht te breien maar die is nooit gekomen. Dus ik ben een beetje klaar met hun kickstarters.
Door Geert27 (646 reacties) op 20-02-2018 18:40
( PM )
Jammer dat je heruitgaven van bestaande bordspellen niet behandelt. Dat gaat vaak om mooie luxe uitvoeringen van spellen die het waard zijn om geüpgraded te worden, of om heruitgaven van goede spellen die om de ene of de andere reden al een tijd niet of moeilijk verkrijgbaar zijn geweest. In beide gevallen dus spellen die hun waarde hebben bewezen, m.i. zeker de moeite waard om deze ook onder de aandacht te brengen.

Ik ga me eens verdiepen in Prehistory!
Door Egg citizen (944 reacties) op 20-02-2018 23:10
( PM )
Quote:
Jammer dat je heruitgaven van bestaande bordspellen niet behandelt. Dat gaat vaak om mooie luxe uitvoeringen van spellen die het waard zijn om geüpgraded te worden, of om heruitgaven van goede spellen die om de ene of de andere reden al een tijd niet of moeilijk verkrijgbaar zijn geweest. In beide gevallen dus spellen die hun waarde hebben bewezen, m.i. zeker de moeite waard om deze ook onder de aandacht te brengen.

Ik ga me eens verdiepen in Prehistory!

Ze zijn ook zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen... maar daar is vaak, omdat ze al "bestaan", al genoeg over te vinden op internet. Ik wil ze best behandelen als sidenote (zoals Xia en Aeon's End), maar exclusief die 2 waren er op moment van schrijven al 3 of 4 andere reprint spellen. Ik moet een streep ergens trekken en dan verdiep ik mij liever in de nog wat onbekendere spellen.
Door Skull_kid (2509 reacties) op 21-02-2018 11:46
Rol: Forum Moderator
( PM )
@Geert heb je wat voorbeelden van spellen die opnieuw uitgegeven worden?
Door Egg citizen (944 reacties) op 21-02-2018 12:46
( PM )
Quote:
@Geert heb je wat voorbeelden van spellen die opnieuw uitgegeven worden?

Ik ben Geert niet, maar weet af van Argonauts en Endeavor
Dacht te herinneren dat er nog 1 of 2 anderen waren.
Door Skull_kid (2509 reacties) op 21-02-2018 14:32
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Ik ben Geert niet,

Dan stop ik met lezen hoor.
Door GeorginaK (159 reacties) op 21-02-2018 23:50
( PM )
Quote:
[..]
Ik ben Geert niet, maar weet af van Argonauts en Endeavor
Dacht te herinneren dat er nog 1 of 2 anderen waren.

CO2 dacht ik ook. En Gentes, maar die is al afgelopen.
Door Egg citizen (944 reacties) op 22-02-2018 11:35
( PM )
Quote:
[..]


CO2 dacht ik ook. En Gentes, maar die is al afgelopen.

Inderdaad, dat waren ze volgens mij. Bedankt voor de aanvulling