Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Budgetspelen nieuws week 17 met Jeroen



BORDSPELLEN NIEUWS! NEWS! NACHRICHTEN!

Ons forum barst uit haar voegen. Al maanden schreeuwt men om nieuws, soms zelfs met capslock aan. “MEER ACTUALITEITEN RUBRIEKEN!” “WEG MET CENSUUR!”, dat soort kreten.

Omdat wij de sociale druk niet meer aankonden staar jij nu naar het allereerste Officiële Nieuwsitem™ op Budgetspelen.nl. Natuurlijk zijn er vaker nieuwsberichten geweest, maar deze is uniek in haar soort. “Maar wat is er zo uniek aan?” hoor ik je al denken. Ik schrijf hem.

Ik probeer jullie met deze nieuwe vorm weg te blazen met al het nieuws uit de grote boze wereld van bordspellen. In hapklare brokken op je bord(spel) geserveerd. En, bovendien, in je moerstaal. Nooit meer hoef je na te denken over wat de Nederlandse vertaling is van Ticket to Ride, Carcassonne of Gloomhaven. Oké, dat zijn slechte voorbeelden. Maar je begrijpt wat ik bedoel.

“Maar wat voor nieuws heb je dan voor ons?” Rustig maar, jij gretige nieuwsjunkie. Je kan niet wachten hé? Ga lekker zitten, want hier komt je fix. Vandaag hebben we nieuws over Gloomhaven, het spel dat zowel op Boardgamegeek als bij ons trots op de eerste plaats van meest populaire spellen pronkt; Scrabble (ja echt, er is nieuws te melden over Scrabble!); Battlestar Galactica; en een exclusief heus schandaal. Heus! Oké, het is niet écht exclusief, maar er is nog nooit in het Nederlands over geschreven. En je kan geen nieuwsbericht schrijven zonder het woord “exclusief” erin te vermelden. Of wel soms?

Waar was ik? Oh ja, nieuws! Over Gloomhaven dus. Anna, laat ons niet langer in spanning. GEEF ONS NIEUWS!

GLOOMHAVEN



Ondanks dat het basisspel je 90 sessies kan bezighouden zijn er blijkbaar al mensen die vragen om een uitbreiding van Gloomhaven. Die komt er nu en draagt de titel Forgotten Circles. Gloomhaven is een RPG stijl bordspel waarin je binnen een open wereld allerhande missies gaat voltooien, terwijl de stad Gloomhaven en het land zich langzaam uitbreidt. Het spel staat momenteel op nummer 1 op de grootste bordspellenwebsite, Boardgamegeek, dus mocht je ergens nog 1000+ uur over hebben, is deze zeker het uitproberen waard.

BATTLESTAR GALACTICA: STARSHIP BATTLES


Jeroen: Ben je dol op Star Wars: X-Wing miniatures game, maar stiekem meer een Battlestar Galactica fan? Dan kun je je hart ophalen. Ares Games heeft een miniaturen spel aangekondigd met de illustere titel Battlestar Galactica: Starship Battles. Het spel zal worden gepresenteerd op Gen Con 2018 in augustus en zal volgens de uitgever “innovatieve mechanica bevatten waarmee spelers ruimtegevechten kunnen simuleren met eenvoudige en intuïtieve regels om de unieke dynamiek van de veldslagen in het tv-programma te imiteren”. Releasedatum is nog niet bekend. Battlestar Galactica: Starship Battles. Probeer dat maar eens tien keer snel achter elkaar te zeggen.

SCRABBLE



Anna: Over tongbrekers gesproken: ter ere van het 70 jarig bestaan van Scrabble zijn er nieuwe woorden toegevoegd aan het heuse scrabble woordenboek (ja, dat bestaat echt). Zo mag je je grootouders nu officieel aftroeven met moderne woorden als emoji en macaron. Kunnen zij eens een keer verwoed zoeken in het woordenboek in plaats van jij naar 19de eeuwse scheepsknopen uit de visserij. Afgelopen vrijdag was het de zeventigste Wereld Scrabble Dag. Dat je dat niet wist geeft niets. De Brabanste Scrabbleverening was hier ook niet van op de hoogte gebracht door het Scrabble hoofdkantoor (nee, dat bestaat niet echt).

GROOTSCHALIGE FRAUDE VIA KICKSTARTER

Jeroen: Een toezegging, of “pledge” op Kickstarter is altijd een risico omdat de makers van het project waar jij geld op inzet er met je zuurverdiende euro’s vandoor kunnen gaan. Als dit fout gaat ligt dat meestal aan de makers, maar in dit geval lijkt een distributeur grootschalige fraude gepleegd te hebben.

Het Zuidoost-Aziatische bedrijf Boarders Tabletop Game Studio is een distributeur die voor groepen spelers “pledges” doet op Kickstarter voor titels als Gloomhaven. Dit klinkt handig, zeker als je wil besparen op bijvoorbeeld vervoerskosten en invoerrechten. Maar zoals Calvin Wong op BoardGamePrices meldt, is Boarders met de noorderzon vertrokken en hebben ze tienduizenden dollars aan zowel spellen als geld buitgemaakt van klanten.

Sinds een aantal maanden geleden ontvingen klanten plots geen spellen meer via Boarders en reageerden ze niet meer op pogingen tot contact. Ook spellenmakers en uitgevers hoorden niets meer over verstuurde spellen. Eén spellenmaker meldde zelfs dat de door klanten betaalde “pledges” niet via Kickstarter was ingediend. Het resultaat is een hoop gedupeerde klanten en uitgevers. Hiermee lijkt dit de grootste fraudezaak ooit te zijn in onze hobby en dát is dan weer nieuwswaardig genoeg voor deze rubriek. Het blijft belangrijk om goed op te letten op Kickstarter. Zeker als je niet direct via Kickstarter een spel of project wil steunen.

*Editorial note van Anna: Jeroen heeft nog geen goede naam bedacht voor zijn nieuwe (ha) nieuwssegment, Jeroen rijmt oa op visioen, honeymoon en tongzoen en kampioen, daar moet toch iets leuks mee te doen zijn.. Ahjuu!

Geplaatst door CandyShine op 24-04-2018 20:31
Aantal keer bekeken: 1710

Reacties

Door Egg citizen (944 reacties) op 24-04-2018 21:45
( PM )
Hmmm... ik als "ervaren" Kickstarter fanaat was nog niet eens op de hoogte van deze Kickstarter fraude. Wel bijzonder. Maak zelf ook gebruik van een winkel in 1 geval voor een groepspledge bij 1 spel, maar ken die man van de winkel gelukkig persoonlijk... maakt het voor mij al ietsjes betrouwbaarder (naast dat hij in het verleden al vaker groep pledges tot een goed eind heeft gebracht)

Voor Jeroen... nog wat rijmwoorden, Mihoen, Citroen, Kalkoen, Meloen, Pompoen... begin er honger van te krijgen :p
Door Skull_kid (2509 reacties) op 25-04-2018 10:06
Rol: Forum Moderator
( PM )
Jezus, die fraudezaak... Ik snap niet dat mensen NOG een tussenbedrijf willen hebben. Je steunt spellen op KS om zo oa fysieke en online winkels uit de formule te halen (waardoor je in principe geld bespaart) en dan gaan ze toch nog een ander bedrijf gebruiken? Nu is het misschien makkelijk praten in onze kleine landjes in het goed gereguleerde EU, maar het klinkt toch gek!

Wel leuk, dit nieuws!
Door CandyShine (1137 reacties) op 25-04-2018 10:23
( PM )
Quote:
Hmmm... ik als "ervaren" Kickstarter fanaat was nog niet eens op de hoogte van deze Kickstarter fraude. Wel bijzonder. Maak zelf ook gebruik van een winkel in 1 geval voor een groepspledge bij 1 spel, maar ken die man van de winkel gelukkig persoonlijk... maakt het voor mij al ietsjes betrouwbaarder (naast dat hij in het verleden al vaker groep pledges tot een goed eind heeft gebracht)

Voor Jeroen... nog wat rijmwoorden, Mihoen, Citroen, Kalkoen, Meloen, Pompoen... begin er honger van te krijgen :p

Jeroen de Nieuwskampioen...
Door Bleh (243 reacties) op 25-04-2018 20:55
( PM )
Leuk deze nieuws berichten. Helaas ben ik niet goed in leuke namen verzinnen.