App-soluut leuke borspellapps

Steeds meer bord- en kaartspellen krijgen apps, waarmee je ze even gauw en zo goed als overal kunt spelen op je telefoon of tablet. We gaan er regelmatig een paar tippen: te beginnen met Ticket to Ride, Onirim en Jaipur.

Ticket to Ride
iOS (€5,49) en Android (€4,99)
Een klassieker onder de bordspellen verdient een waardige app en hoewel de updates nog wel eens een bug of twee mee naar binnen smokkelen, speelt die van Ticket to Ride erg lekker. In het spel leg je treinroutes door Amerika en scoor je punten door steden met elkaar te verbinden en routekaartjes te volbrengen. Met de app gaat dat supervlot: treinkaarten pakken, treintjes neerzetten en het kaartenaanbod aanvullen gaat bijna vanzelf. Via internet spelen tegen anderen kan altijd want er hangen genoeg mogelijke medespelers rond online. Een slim systeem zorgt ervoor dat je kan spelen tegen mensen van je eigen niveau, weglopers ‘schandepunten’ krijgen en meteen vervangen worden door bots. Offline spelen biedt ook genoeg uitdaging. Ticket to Ride zou niet compleet zijn zonder uitbreidingen, dus die zijn er zat. Tegen betaling kun je ook spelen op de kaarten van Europa, Scandinavië, Frankrijk, Azië en nog veel meer.Onirim
iOS en Android (gratis)
Sommige spellen lijken gewoon gemaakt om gespeeld te worden met een app. Onirim is er zo eentje. Dit elegante kaartspel is solo op z’n best, maar er moet zoveel bij geschud worden, dat het fijn is om het aan de computer over te laten. De bedoeling van het spel is om series van dezelfde kleur te spelen in een onafgebroken rits, maar af en toe duiken er zogenaamde nachtmerrie-kaarten op, waar je alleen vanaf kan komen door bepaalde kaarten weg te gooien of je hele hand kaarten. Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid in je stapel te kijken wat eraan komt en de volgorde aan te passen. Een tutorial leert je de basisprincipes van het spel, maar daarna gewoon gaan spelen is de beste manier om beter te worden. Langer dan tien minuten duurt een potje sowieso niet. Er zijn uitbreidingen te koop om voor wat extra uitdaging en variatie te zorgen, maar ook in zijn gratis versie heeft Onirim genoeg bite.Jaipur
iOS (€4,49) en Android (€3,49)
In dit spel voor twee spelers draait het allemaal om slim kaarten kiezen en ze op het juiste moment spelen. De app van Jaipur leert je de regels, maar in het kort komt het hier op neer: je bent een koopman in India die waren als goud en kleding verhandelt op de markt. Als eerste bepaalde goederen te koop aanbieden, levert fiches van hogere waarde op, maar even wachten tot je er veel tegelijk kan aanbieden, geeft interessante bonussen. En dan heb je nog de kameelkaarten, die handjeklap bij de aankoop van spullen makkelijker en sneller maken. Via de app kun je tegen een AI spelen die niet makkelijk te kloppen is, maar je kunt je krachten ook meten tegen echte spelers. De derde optie is een campagne-modus, die grappige varianten op het spel biedt. Jaipur is van zichzelf een heel toegankelijk maar tactisch diep spel, dat zich goed het leent voor een digitale versie. In deze incarnatie is het een fijne bezigheid voor tussendoor geworden.Tekst: Klaas Kaptijn

Geplaatst door Grrrr op 20-02-2019 12:41
Aantal keer bekeken: 1879

Reacties

Door Juggerhest (30 reacties) op 20-02-2019 14:35
( PM )
Onirim is leuk idd. Pandemic en Onitama zijn toch ook wel een must hoor :)
Door Nic00011 (6 reacties) op 20-02-2019 21:20
( PM )
Inderdaad, Onitama is geweldig!
En gratis...
Door Phaedros (226 reacties) op 20-02-2019 22:42
( PM )
Jaipur is zeker fijn! Speel ik graag even tussendoor
Door CandyShine (625 reacties) op 21-02-2019 06:43
( PM )
Ik ben zelf ook erg fan van de Star Realms app. Is gratis, met in-app uitbreidingen. Maar ook zonder leuk te spelen.
Door Skull_kid (1516 reacties) op 21-02-2019 09:42
Rol: Forum Moderator
( PM )
Tellen jullie op een telefoon/tablet gespeelde bordspellen mee als "plays" op bijvoorbeeld BGG? Ik wel namelijk, want het is gewoon het bordspel zoals we het kennen! Onirim is wel echt fantastisch als app, gezien je dan al dat geschud niet zelf hoeft te doen!
Door Grrrr (13 reacties) op 21-02-2019 10:19
( PM )
Ik tel ze niet mee als plays, weet eigenlijk niet waarom niet. Misschien om dat het niet 'eerlijk' is tegenover spellen die geen app hebben? Tja. Als ik het wel zou doen, was Ascension mijn meest gespeelde spel ooit!
Door Robbus (56 reacties) op 21-02-2019 10:29
( PM )
Ik tel ze ook niet mee. Speel ook niet heel vaak, maar als ik speel is het meestal Ganz schön/Doppelt so clever, Race for the Galaxy of Le Havre.
Soms ook NEOM op mijn laptop als ik in de trein zit. Daarvan is een webversie beschikbaar.
Door Bleh (124 reacties) op 21-02-2019 15:09
( PM )
Among the stars komt bij mij helaas niet zovaak op tafel en dan is de app versie wel erg fijn om te hebben.
Door Videostar (40 reacties) op 21-02-2019 19:45
( PM )
Quote:
Tellen jullie op een telefoon/tablet gespeelde bordspellen mee als "plays" op bijvoorbeeld BGG?


Nee.
Nou heb ik niet veel apps en ik speel ze amper (Onirim een paar keer gedaan en Race for the Galaxy even heel vaak maar nu niet meer) maar de ervaring is onvergelijkbaar met een bordspel waarbij de tafel vol ligt met hout en karton, en je je tegenstanders kan aankijken.

Is het trouwens niet mogelijk de app-plays apart te loggen op VideoGameGeek? Ik dacht dat app versies van bordspellen daar hun eigen entry hebben.
Door Dutchyoda (61 reacties) op 21-02-2019 22:47
( PM )
Ik heb onlangs Evolution op mijn mobiel gezet.
Ik had het nooit eerder gespeeld, maar ben nu erg benieuwd naar de analoge variant.
Door Deadninja0 (6 reacties) op 24-02-2019 07:46
( PM )
Ik heb laatst legends of andor kings secret gekocht (6 e). Eerste keer dat ik een betaalde app heb gekocht, maar het is een erg leuke, bijna een kopie van de boardgame maar dan met 12 nieuwe legends