Een dagje Zuiderspel – een kort verslag

Afgelopen weekend werd in Veldhoven het spellenevenement Zuiderspel gehouden. Redactielid Klaas was een van de 2304 bezoekers die daarop afkwamen.

Als je naar een spellenbeurs gaat, doe je dat voor je plezier. Dat is logisch. Maar vaak moet je daarbij ook minder leuke dingen voor lief nemen: dringen, wachten, rondslenteren in een sfeerloze hal… Toch had de zondag van Zuiderspel daar totaal geen last van. Druk was het niet, maar wel vol genoeg voor reuring en sfeer, op plek aan de speeltafels hoefde je nooit lang te wachten en de aankleding en indeling van de evenementruimte was prima gedaan. Uitstekende omstandigheden dus om eens wat nieuwe spellen te testen.


Wildvreemden fotograferen: dat doe je alleen op Zuiderspel


Ik had geen lijst met spellen die ik per se wilde uitproberen, behalve dan Imperial Settlers Roll & Write. Al was het maar omdat hij op Zuiderspel voor het eerst voor het publiek te spelen was. En het was een mooie gelegenheid om Budgetspelen-collega en Portal-demoër Dick in actie te zien. Helaas had hij het druk met Detective - leg die maar eens even vlot uit aan een tafel vol passanten, chapeau! - maar de uitleg van zijn stand-genoot was ook helder genoeg voor een misschien niet erg vernieuwend, maar wel plezierig eerste potje.

En door! Bij Jumbo heb ik Overbooked geprobeerd, een vrolijk en makkelijk te leren puzzelspel waarbij je passagiers met elk hun eigen wensen in een vliegtuig moet zien te passen. Aan de Paco Sako-tafels moest ik diep graven hoe het ook alweer zat met de schaakregels. Bij deze stiekem veel leukere variant worden stukken nooit geslagen, maar smelten samen tot een nieuwe creatie die door beide spelers te gebruiken is.

Broodje kroket erin – en voorwaarts! Bij Asmodee heb ik bloemistje gespeeld met Flora, een vlot tweespelerspel waarbij je bloemen kweekt en er boeketten van knipt. Daarna bleef het vrolijk bij 999 Games waar Carnavalo te spelen was, een spel over carnavalsverenigingen die elkaar in de weg zitten. Hier lees je wat Nona daarover te vertellen had en daar kan ik me in vinden. En tot slot werd er nog meer gerolled en gewrite met Patchwork Doodle, waarbij je tetris-achtige puzzelstukjes zo compact mogelijk op je velletje probeert tekenen, met een hopelijk gatenloze lappendeken als resultaat.

Gekocht heb ik niks, al lag dat niet aan het aanbod: er waren zat goed gesorteerde winkels. Gewoon een kwestie van al veel gekocht de laatste tijd en die ene onweerstaanbare deal zat er niet bij. Misschien volgend jaar, want als het even kan ben ik er dan zeker weer.

Ben jij ook geweest? Laten het even weten hieronder; vinden we leuk!

Geplaatst door Grrrr op 30-03-2019 21:11
Aantal keer bekeken: 429

Reacties

Door Steef1983 (2 reacties) op 02-04-2019 12:27
( PM )
Wij zijn de zaterdag met 4 man naar Zuiderspel geweest. We waren blij met de bordspelverenigingen die je maar wat graag (ook iets oudere) bordspellen wilden uitleggen. De één lukte het iets beter dan de andere, maar zo hebben we een goed beeld gehad van 7 wonders (nooit eerder gedaan) kwakzalvers van Kakelenburg, en Azul.
Ook hebben we de vernieuwde versie van Tikal gespeeld. Aangenaam verrast waren we van de jongens van Portal Games. Ik hoop echt dat detective a modern crime game nog in het Nederlands zal verschijnen. Wat is dat een grandioos concept. Robinson crusoe lijkt me ook heel interessant (mits in het nederlands). En daar zat voor mij wel een beetje de angel. We hadden het idee dat de koek een beetje op is voor de Nederlandse spellen. Er wordt veel doorgeborduurd op oude conceptjes. Kwakzalvers is gewoon dominion light bijvoorbeeld. Tikal is nog steeds een typisch degelijk ravensburger spel. En Azul was een leuke filler als tetris variant.
Ik zag veel meer vernieuwende concepten bij Engelstalige spellen.
Behalve dan chronicles of crime van 999. Die leek ons heel interessant. Maar ja. Eerst nog maar eens zes uitbreidingen van escape room the game uitspelen voordat we weer aan een ander eenmalig te spelen avontuur beginnen.
Uiteindelijk hebben we dus niks gekocht.
Ja, thuis wel weer.

Een uitbreiding van dominion.

Want daar hadden we zin in na een rondje kwakzalvers.