Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Mei 2019

Mei was een maand vol cultuur (oude Chinese gebruiken en bijbelse begrippen) en literatuur (Tolkien en klassieke comics). Ja, dit gaat over bordspellen. Lees maar wat de redactie deze maand heeft gespeeld!

Nona - Gugong


Ik had Gugong al sinds Spiel in huis, maar ik had het spel nog niet eerder op tafel gehad. Achteraf jammer, want dit spel is tof! Gugong draait in de basis om een eeuwenoud gebruik, waarbij cadeaus werden geruild om indruk te maken en gunsten te winnen. Smeergeld aanbieden was namelijk niet toegestaan, dus als truc bood je een duur cadeau aan in ruil voor een waardeloos prul. Volgens dit principe ruil je op diverse locaties handkaarten om met de kaart die daar ligt. De gespeelde kaart moet een hogere waarde hebben of je moet bij betalen. Vervolgens kun je de actie van de geplaatste kaart en de locatie uitvoeren. Er zijn diverse locaties om de herspeelbaarheid te vergroten. Wie het paleis niet bereikt, maakt geen kans op de winst, verder kun je je strategie vrij kiezen. Er is op meerdere manieren interactie tussen de spelers, maar het is niet pesterig. Ook de solo modus is leuk om te spelen. Hij vormt een prima uitdaging en de AI is gemakkelijk te besturen. Gugong is zeker de moeite waard om eens te proberen!



Dick - The Others


Begin deze maand kwam een spel binnen dat al erg lang op mijn verlanglijst stond: The Others. The Others is een One vs. Many-spel. De speler die er alleen voor staat, speelt als een van de zeven hoofdzonden. Het is aan hem/haar om de stad Haven te vernietigen. De andere spelers zijn leden van FAITH en zij proberen de zonde-speler tegen te houden. Hoewel hun acties beperkt zijn, kunnen ze zichzelf overgeven aan de zonde voor tijdelijke bonussen (extra dobbelstenen, bescherming, etc.). Maar als ze daar te veel gebruik van maken, worden ze ook kwetsbaarder. Daarom moeten ze goed kiezen wanneer ze dit doen. Ik heb tot nu alleen als de zonde gespeeld. Het eerste potje verloor ik te makkelijk. Iedereen was lerende en ik wilde niet meteen iedereen inmaken. De weekenden erna kwam het vaker op tafel en de win/verlies-ratio was in mijn voordeel. The Others klimt geleidelijk naar mijn top tien favoriete spellen.



Klaas - The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth


Vorige maand nog bewierookte ik in deze rubriek de kwaliteiten van Mansions of Madness en nu ga ik hetzelfde doen met The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth, een spel dat er verrekte veel op lijkt. Maar omdat ik deze nieuwe eigenlijk nog veel leuker vind, mag het, vind ik zelf. Dat komt vooral door het thema, want de fantasiewereld van Bilbo, Aragorn en hun kornuiten is gewoon veel toffer dan de vage schrijfsel van H.P. Lovecraft. Maar genoeg literatuurkritiek! In dit spel kies je een figuur uit het boek The Lord of the Rings en ga je met een paar anderen op avontuur door Midden-Aarde. Hoe en wat wordt geregeld door een bijbehorende app, die alle boekhouding doet voor de ontmoetingen, gevechten en onderzoeksmissies die daarbij komen kijken. Erg handig en ondanks deze strakke organisatie blijft er nog genoeg vrijheid over om naar believen te struinen en knokken. Je doorloopt een campagne met je reisgenoten, dus het is het leukst om regelmatig in dezelfde samenstelling te spelen, maar verplicht is dat niet. Als je opnieuw begint, verloopt het verhaal namelijk weer net even anders. Ook fijn is dat de hoofdstukken doorlopen geen kwestie is van uren en uren: als je een beetje weet hoe alles werkt, kun je in een uur je opdrachten vervuld hebben. You shall not pass!



Anna - Batman: Gotham City Chronicles


Nananananananana…..Batman! Deze maand kregen we na lang wachten Batman: Gotham City Chronicles van Monolith binnen inclusief maar liefst 162 miniaturen. Niet alleen Batman behoort tot de te verven miniaturen, maar onder andere ook Green Arrow, Batgirl, Bane, Poison Ivy en de iets minder bekende, maar niet minder leuke sidekick Batcow. Deze laatste heeft zelfs zijn eigen scenario ‘A Cowardly Act’ vol met koele woordgrappen (ha). Batman is een villain-tegen-de-helden (1 vs many) spel op basis van het Conan systeem met verschillende scenario’s. Iedereen weet dat het altijd veel leuker is om de slechterik te zijn, dus volgens die wijsheid ging ik bommen plaatsen in Gotham onder aanvoering van Bane. Ik won met redelijk gemak, waardoor het wat ongebalanceerd voelde. Dit vind ik echter niet erg, het is voor de helden toch meer een coöperatieve ervaring en dan wil je niet te makkelijk winnen. Gelukkig kunnen slechteriken nooit te lang stilzitten, dus die helden krijgen vast snel weer een kans…
Mocht je dit spel zelf graag bemachtigen: 2 juni begint de nieuwe kickstarter waarbij je Batman seizoen twee kunt krijgen.




De miniaturen moeten natuurlijk meteen geschilderd worden

Geplaatst door Grrrr op 31-05-2019 19:58
Aantal keer bekeken: 1434

Reacties

Door Carientje (625 reacties) op 01-06-2019 10:25
( PM )
Wij hebben The Others gehad, maar ook verkocht. We vonden het niet gebalanceerd genoeg. Soms heeft the Sin wel 40 fight dice en de heroes maar 4. Het is wel een apocalypse thema, maar dit was TE voor ons.
Door Bleh (243 reacties) op 01-06-2019 11:30
( PM )
Ben ook momenteel bezig met een campaign van Journeys in Middle-Earth en bevalt ook hier erg goed. Dankzij de app wordt beetje bij beetje verhaal prijs gegeven maar zit er ook meer verhaal in. LOTR loont zich gewoon ontzettend goed hiervoor. Ben benieuwd hoe de campaign verder gaat.
Door StanTem (505 reacties) op 02-06-2019 22:34
( PM )
2e seizoen van Batman komt 4 juni op KS, niet op 2 juni.