Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Terugblik 2019: Challenge completed?

Vorig jaar tegen het eind van maart schreven Nona en ik over de verschillende challenges die wij voor onszelf aangingen op het gebied van bordspellen. Deze challenges hield ik bij via de BGstats app. 2019 Is nu afgelopen dus kijk ik terug naar mijn challenges en hoe deze allemaal verlopen zijn. Waren er dingen die soepel gingen, of juist dingen waar ik veel moeite mee had?

2019 in het algemeen
Als gamejaar heb ik erg genoten van 2019. Naast dat er veel leuke spellen uitkwamen, heb ik nog nooit zoveel spellen gespeeld in een jaar. Ik heb in totaal 357 speelsessies gelogd verdeeld over 125 spellen. Als je dan ook nog eens rekening houdt met dat ik vele partyspellen niet gelogd heb, omdat dit de flow van de avond verstoord, dan mag je wel zeggen dat 2019 een topjaar was.
Helaas heb ik wel een ongeluk gehad waardoor ik met mijn enkel in het gips moest en heb toen veel thuis moeten zitten/ liggen. Als je dan nergens heen kan om spellen te spelen, dan moet je het thuis doen. Gelukkig kunnen aardig wat spellen solo gespeeld worden en daar heb ik in die periode ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Mijn statistieken van 2019.Mijn 100x1 challenge.


100 x 1 Nieuwe spellen
De uitdaging hier was minstens 100 spellen te spelen die nieuw voor mij waren. Dit was samen met de 10x10 Niet-Portal spellen de challenge waar ik de meeste uitdaging verwachtte. Dit viel gelukkig reuze mee. Omdat ik pas sinds 2016 echt weer flink bezig ben in de hobby, heb ik veel oudere spellen kunnen spelen die toch nieuw voor mij waren. Daarnaast had ik ook veel microgames (kleine, korte spellen die over het algemeen weinig tafelruimte nodig hebben) die ik even snel kon spelen als ik weinig tijd had. Dus hoewel het niet allemaal spellen zijn die dit jaar zijn uitgekomen, zijn het wel allemaal spellen geweest die nieuw waren voor mij.

10 x 10 Portal spellen
Ik dacht dat het wel een eitje zou worden om tien verschillende spellen van Portal Games minstens tien keer te spelen in één jaar. Ik heb meer dan tien spellen van Portal Games liggen, dus ik vlieg er wel zo doorheen. Maar door tijdgebrek en de andere twee challenges, was dit toch aanzienlijk lastiger. Uiteindelijk heb ik voor mezelf een schema gemaakt voor elke maand om dit in te plannen. Elke zoveelste weekdag van de maand deed ik een Portal spel. Hierbij plande ik spellen die ik solo kon spelen doordeweeks in. Spellen die dat niet kunnen (bijv. Stronghold) werden in het weekend ingepland. Zo was ik na de maand oktober al aardig ver. Uitzonderingen waren Imperial Settlers: Roll & Write, Imperial Settlers: Empires of the North en Prêt-à-porter aangezien deze in de loop van het jaar uitkwamen. Roll & Write heb ik veel gespeeld in het ziekenhuis als ik daar was vanwege mijn enkelblessure. Empires of the North heeft een solo-mode welke ik om de dag, na het binnenkrijgen, speelde. Prêt-à-porter haalde ik op in Essen, en die heb ik toch een beetje moeten forceren om gespeeld te krijgen. Gelukkig stonden mijn medespelers maar al te graag klaar om het te spelen.

Mijn 10x10 Portal Games challenge.Mijn 10x10 Niet Portal Games challenge.


10 x 10 Niet-Portal spellen
Met de uidaging om tien andere spellen ook nog eens te spelen in één jaar sneed ik mij echt in de vingers. Ik koos vooral voor grote spellen die lang duren. Die zijn al moeilijk genoeg om meer dan een paar keer per jaar op tafel te krijgen. Twilight Imperium 4 wordt bijvoorbeeld alleen gespeeld met mijn verjaardag en rond kerst. Gelukkig had ik sowieso wat solo-speelbare spellen er tussen gedaan. Toen ik ook nog eens solo varianten ontdekte voor Great Western Trail en Twilight Imperium 4 ging het afwerken van deze lijst heel erg snel en al helemaal toen ik thuis lag/zat met mijn enkelblessure.

Uitdagingen in 2020
Ik weet nog niet zeker of ik dit jaar weer een challenge ga doen, maar als ik het doe, dan is het er slechts een. Het doen van meerdere challenges zorgden ervoor dat sommige spellen geforceerd gespeeld werden, in plaats van om plezier te hebben. En dat wordt, denk ik, ook mijn uitdaging voor 2020: om zoveel mogelijk speelplezier te hebben met zoveel mogelijk mensen. Welke uitdagingen (of spelgerelateerde voornemens) hebben jullie?

Geschreven door: Dick Rensema.

Geplaatst door Dutchyoda op 14-01-2020 08:45
Aantal keer bekeken: 477

Reacties

Door Linnsane (158 reacties) op 14-01-2020 13:28
( PM )
"Welke uitdagingen (of spelgerelateerde voornemens) hebben jullie?"

Meer leuke bordspellen spelen in 2020. :)
Door CandyShine (772 reacties) op 14-01-2020 21:13
( PM )
Ik heb mijn vriend voor zijn verjaardag een 10x10 challenge bord gegeven van Laserox. Linkje: Laserox Game Meter. Is kijken hoe ver we komen!
Door Dutchyoda (134 reacties) op 14-01-2020 21:21
( PM )
Quote:
Ik heb mijn vriend voor zijn verjaardag een 10x10 challenge bord gegeven van Laserox. Linkje: Laserox Game Meter. Is kijken hoe ver we komen!

Heb je al een lijstje met welke 10 spellen je wilt gaan spelen?