Special: Challenge accepted!

Vandaag een special van Dick en Nona over een concept uit de spellenwereld, namelijk het meedoen aan bordspel challenges. En dan hebben we het niet over deelnemen aan een toernooi op een evenement of in een spellenwinkel. Nee, deze challenges kun je doen waar je maar wilt, op je eigen tempo en op je eigen manier. Tijd om jullie hiermee kennis te laten maken! We zullen uitleggen wat een challenge inhoud, een aantal populaire challenges introduceren en natuurlijk ook iets vertellen over onze eigen challenges voor dit jaar.

Wat is een challenge?
Een challenge is een persoonlijk doel, letterlijk vertaald een uitdaging. Op BoardGameGeek.com ontstond dit idee enkele jaren geleden, toen Sarah Reed merkte dat ze behoefte had om haar favoriete spellen vaker te spelen. Ze maakte hiervan een uitdaging, de eerste 10x10. Dit concept sloeg aan en al snel deelden mensen van over de hele wereld met elkaar wat ze aan het spelen waren. Wanneer je een challenge voltooide klonk er gejuich, wanneer je de motivatie kwijt raakte pepten anderen je op. Meedoen aan een challenge kan een gevoel van gemeenschap geven, zeker wanneer je nog niet zoveel spellenliefhebbers in je directe omgeving hebt. Daarnaast kan het je helpen te werken aan een doel, zoals nieuwe spellen leren of een favoriet spel vaker spelen.

Inmiddels is het concept behoorlijk groot geworden en zijn er op de site elk jaar meer challenges te vinden. Hier vind je een lijst voor dit jaar. Hieronder lichten we een aantal van de meest bekende challenges toe.

10 x 10 Challenge
Wat is het doel: Tien spellen minstens tien keer spelen in één jaar. In de gevorderde versie moet je de spellen vooraf kiezen, in de normale versie tellen alle spellen van dit jaar mee.
Redenen om mee te doen: Die spellen die maar stof vangen in je kast kunnen wel wat liefde gebruiken. In onze hobby is het heel makkelijk om telkens weer voor het nieuwste spel te gaan. Maar spelen we de oudere spellen wel vaak genoeg? Met deze challenge kunnen we ervoor zorgen dat deze spellen niet vergeten worden.

100 x 1 Challenge
Wat is het doel: Honderd verschillende spellen spelen in één jaar. In gevorderde versie spellen die je nog nooit gespeeld hebt.
Redenen om mee te doen: Misschien wil je zien wat voor type spellen er nog meer zijn? Misschien zijn er nog andere spelmechanismen die je leuk vindt? Dat merk je alleen door zoveel mogelijk verschillende spellen te spelen. Als je van plan bent om zelf een spel te ontwerpen dan is dit zeker een aanrader. Zo voorkom je dat je iets ontwerpt dat al bestaat en je maakt kennis met allerlei spelmechanismen.

1 x 100 Challenge
Wat is het doel: Hetzelfde spel honderd keer spelen. Deze challenge is doorlopend, veel mensen zullen er langer over doen dan een jaar.
Redenen om mee te doen: Het perfecte excuus om iedereen aan jouw favoriete spel te introduceren. Voor veel mensen is het nieuwsgierigheid, is een spel nog leuk na zoveel potjes? Na iedere tien of twintig potjes je kijk op het spel evalueren kan veel interessante inzichten opleveren.

365 Plays Challenge
Wat is het doel: 365 potjes in een jaar spelen, ongeacht welke spellen. Er bestaan gevorderde versies van deze challenge, zoals elke dag een spel spelen. Voor wie extra motivatie kan gebruiken zijn er wekelijkse en maandelijkse mini uitdagingen.
Redenen om mee te doen: Meer spellen willen spelen. Of in de gevorderde variant jezelf dagelijks even tijd gunnen voor een spelletje, al is het maar iets korts van tien minuten.

Er zijn nog veel meer challenges, waaronder een paar die heel geschikt zijn voor nieuwe mensen in de spellenwereld of mensen die gewoon graag nieuwe dingen ontdekken. Deze zijn namelijk gericht op zoveel mogelijk verschillende thema’s, mechanismen en categorieën proberen. Zo kun je vanalles testen en goed uitzoeken wat er nu allemaal bestaat en wat er bij jouw voorkeuren past. Dit werkt natuurlijk wel het beste wanneer je mensen kent met een grotere collectie of een gezellige spellenclub in de buurt hebt, want je gaat natuurlijk niet allemaal spellen kopen die je misschien helemaal niet leuk vindt!

Dick’s challenges voor 2019
Ik heb drie challenges lopen dit jaar:
100x1 Nieuwe spellen: Deze doe ik in principe elk jaar (hoewel het pas mijn tweede jaar voor challenges is). Als reviewer en hobby maniak probeer ik zoveel mogelijk nieuwe spellen te spelen. Dit geeft me een goed beeld van wat er allemaal is uitgekomen dit jaar.
10x10 Portal edition: Deze heb ik voor het eerst opgezet dit jaar. Hoewel ik dol ben op spellen van Portal Games komen ze niet zo vaak op tafel. Het helpt ook niet dat ik meerdere challenges tegelijk doe. Gelukkig zijn spellen zoals Robinson Crusoe, Imperial Settlers en First Martians prima solo te spelen, maar ook voor Cry Havoc en Alien Artifacts zijn er solo varianten te vinden.
10x10 Niet Portal Games: Om een aantal van mijn andere spellen ook wat liefde te tonen heb ik ook voor hen een lijstje opgesteld. Met grote titels als Twilight Imperium 4 en Heroes of Land, Air and Sea wordt het heel moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

De challenges van Dick.


Nona’s challenges voor 2019
Ik doe al mee aan challenges sinds 2014 en wissel elk jaar een beetje af waar de focus ligt. Vorig jaar heb ik me bijvoorbeeld meer gefocust op het spelen van solo games via de Solo Unpossible Challenge. Omdat ik nogal veel spellen speel, sla ik challenges zoals 100x1 en 365 plays over.

Statistieken Nona in 2018
Nona's statistieken van 2018


Ik doe wel elk jaar mee aan de 10x10, waarbij ik op hardcore level altijd tien langere en zwaardere spellen zet en op normal het lichtere spul. Eerst wilde ik elk jaar andere spellen kiezen, maar na een paar jaar merk ik dat dat ten koste gaat van mijn favorieten. Vorig jaar heb ik daarom alleen maar spellen van mijn favoriete designer, Stefan Feld, in de hardcore lijst gezet. Dit jaar is het een lijstje algemene favorieten geworden, waarvan een deel ook solo te spelen is. Als elfde alternatief koos ik La Granja, een spel dat ik te lang niet gespeeld heb, maar waar ik vooral solo altijd veel plezier in had.

De challenges van Nona.


Tragedy Looper is ook mijn 100x1 titel geworden, nadat ik die challenge eerder voltooide met Mysterium. Tragedy Looper is geen spel dat ik zomaar overal op tafel kan gooien, maar is misschien wel mijn favoriete spel aller tijden. Ik ben heel benieuwd hoe ik over het spel denk als ik tientallen potjes verder ben.

Ik wil ook meedoen! Waar moet ik zijn?
Dick heeft gekozen voor het bijhouden van zijn challenges in de app BGstats, deze kan je synchroniseren met je BoardGameGeek account. Nona heeft hier ook een lijstje voor haar eigen overzicht, maar post haar voortgang ook direct op de BoardGameGeek site. Dat kan op de challenge pagina’s waar we hierboven naar linken.
Laat in de reacties weten welke challenges jij doet of van plan bent te doen. Welke titels staan op jouw lijst? Als je geen behoefte hebt om een challenge te doen, dan mag je dat ook zeggen.

Geplaatst door Dutchyoda op 26-03-2019 23:56
Aantal keer bekeken: 821

Reacties

Door Bleh (127 reacties) op 27-03-2019 07:31
( PM )
Succes, mochten jullie motivatie nodig hebben dan horen we het hier graag. We helpen graag.
Door Geert27 (274 reacties) op 27-03-2019 07:50
( PM )
Ik doe een 10x10 challenge, met name om een aantal spellen die ik erg leuk vind eens wat vaker op tafel te krijgen. Maar 10x10 is al best uitdagend in ons drukke leven, ik weet eigenlijk al wel dat ik daar niet aan ga komen.

Daarnaast doe ik elk jaar mee aan de zogenaamde Magic Number Challenge, wat zoveel wil zeggen als het naar 0 brengen van het aantal nog ongespeelde spellen in je spellenkast. Ook dit blijkt een grote uitdaging. Het is te druk, dus weinig tijd om spellen te spelen. Anderzijds koop ik te vaak nieuwe spellen, waardoor de lijst weer langer wordt. En daarnaast staan er enkele spellen in de kast die erg moeilijk op tafel te krijgen zijn, o.a. vanwege benodigd spelersaantal (speel vooral veel met twee), thema dat niet boeit of complexiteit van het spel maar geen tijd/zin om er in te duiken.
Door Skull_kid (1551 reacties) op 27-03-2019 13:30
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik speel alleen een 365/365 challenge. Ik heb het te druk met andere dingen, om nog meer challenges te spelen. Ik heb geen eisen qua spellen, dus het mogen korte spellen als Rhino Hero zijn (wat lekker aantikt, maar dat zal wel valsspelen zijn voor sommigen), of moeilijkere spellen als Terraforming Mars; kort gezegd: als het maar spellen zijn. Ook solo-spellen tel ik hier in mee, gezien dat voor mij wel het makkelijkst is om op tafel te krijgen.

Mijn status tot nu toe:
Door Robbus (62 reacties) op 28-03-2019 10:04
( PM )
Ik heb de app ook gedownload (en ben nu met terugwerkende kracht scores van spellen die ik solo speel in te voeren ) en heb een paar challenges erin staan:
- 500 plays in een jaar (sta nu op 106)
- 10 x 10
- 5 x 10 Uwe Challenge (Loyang, Odin, Glass Road, Agricola en Nusfjord zullen dat waarschijnlijk worden, al maakt Patchwork/Patchwork Doodle ook een kans).

En ik ga er nog wel wat meer verzinnen. Ik denk dat ik ook een challenge maak voor weinig/ongespeelde spellen. Op een of andere manier wordt ik erg blij van dit soort uitdagingen en zinloze statistieken.