Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Vooruitblik 2020: Kickstarter

Hoi allemaal,

2019 was een erg succesvol jaar voor bordspellen op Kickstarter. Met een opbrengst van ruim 176 miljoen dollar werd het oude record van 2018 met 7% verbroken. Gaat 2020 hier weer overheen? Januari begon sterk met drie grote campagnes. Maar wat staat er nog meer te wachten? Ik heb in mijn glazen bol gekeken en een selectie gemaakt van tien spellen die dit jaar op kickstarter verwacht worden.

Kanban EV


Verwacht: 6 februari
Uitgever: Eagle Gryphon Games
Aantal spelers: 1 tot 4

Kanban EV is een vernieuwde uitgave van Vital Lacerda’s klassieker Kanban. Nu draait het om elektrische voertuigen. Het is de bedoeling om de beste fabriek te hebben. Je beheert voorraden en leveranciers. Je verbetert onderdelen en maakt je handen vuil. Dit alles om indruk te maken bij de baas.



Western Legends: Blood Money


Verwacht: nog onbekend
Uitgever: Kolossal Games
Aantal spelers: 2 tot 6

Dit is de nieuwste uitbreiding voor Western Legends. Je kan nu aktes kopen om bepaalde gebieden te beheren. Verder kan je ook speciale wonden oplopen die invloed hebben op je mogelijke acties. Daarnaast zullen er natuurlijk nog meer legendes uit het Wilde Westen zijn die je avonturen kunnen beïnvloeden.



Robinson Crusoe: The Book of Adventures


Verwacht: nog onbekend
Uitgever: Portal games
Aantal spelers: 1 tot 4

Robinson Crusoe is een van mijn favoriete spellen. Portal Games komt met een boek vol (deels) nieuwe avonturen. Deze zijn ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Op deze manier kan je je avontuur aanpassen op basis van je speelgroep. Ook zal het mogelijk zijn om je eigen avonturen op te sturen en misschien komen die dan wel in het boek.



Homeworlds, Ice Duo, Martian Chess en Nomids


Verwacht: ergens in februari
Uitgever: Looney Labs
Aantal spelers: 2 tot 10

Dit is een verzameling van vier kleine spellen met piramides. Deze piramides kunnen ook gebruikt worden in Pyramid Arcade. In Homeworlds strijd je in de ruimte tijdens een gevecht tussen goed en kwaad, maar wie is er goed en wie niet? In Ice Duo moet je onder andere snel een patroon maken. Martians Chess is net schaken, maar in plaats van de kleur, bepaald de positie van het speelstuk wie het stuurt. Over Nomids is nog weinig bekend.



The Matchbox Collection


Verwacht: 3 maart
Uitgever: ThunderGryph Games
Aantal spelers: 1 tot 4

ThunderGryph Games komt een een vijftal zeer kleine spellen die elk zo’n 20 minuten duren. Ideaal als je nog een setje fillers nodig hebt. Momenteel is er van twee spellen informatie vrijgegeven. In 15 Days zijn de seizoen verstoord. Het is aan jou om ze weer in orde te krijgen. Eiyo is een solo spel waarin je een Samurai bent die hordes van vijanden moet tegenhouden.



Dark Ages


Verwacht: ergens in maart
Uitgever: Board & Dice
Aantal spelers: 1 tot 4

Ik houd van 4x spellen en eentje die zich afspeelt in de Middeleeuwen heb ik in ieder geval nog niet gezien. Ik kijk daarom erg uit naar dit spel van Board & Dice. In Dark Ages moet je steden en vestingen bouwen. Je strijd tegen anderen om land en technologie. Elke regio en leider speelt anders waardoor er genoeg afwisseling is.



Frosthaven


Verwacht: 24 maart
Uitgever: Cephalofair Games
Aantal spelers: 1 tot 4

Wie heeft Gloomhaven al uitgespeeld? Ik in ieder geval nog lang niet. Frosthaven is een losstaand vervolg. Het verhaal speelt zich verder in het noorden af rondom de stad White Oak. Je vecht tegen de kou en tegen vijanden om deze stad weer in bloei te krijgen. Daarnaast kan je de personages in de eerdere delen gebruiken. Zeker een aanrader als je nog meer Gloomhaven wilt.



ISS Vanguard


Verwacht: nog onbekend
Uitgever: Awaken Realms
Aantal spelers: nog onbekend

Hier is nog erg weinig over bekend. Maar Awaken Realms is momenteel de koning van Kickstarter, dus ik kon deze titel niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ook zat er een artbook bij Tainted Grail, waarvan het verhaal ook van dezelfde schrijver is. Dit triggerde in ieder geval mijn interesse.



Marvel United


Verwacht: 11 februari
Uitgever: CMON Limited
Aantal spelers: nog onbekend

Toen ik de trailer van Marvel United zag, dacht ik dat het Arcadia Quest in een nieuw jasje zou zijn. CMON heeft echter aangegeven dat het toch echt een ander type spel is. Het is een coöperatief spel dat vooral werkt met kaarten. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten totdat deze campagne live gaat.



Ankh: Gods of Egypt


Verwacht: nog onbekend
Uitgever: CMON limited
Aantal spelers: 2 tot 5

Dit is het derde deel van Eric Langs trilogy. Na de Noorse (Blood Rage) en Japanse (Rising Sun) mythologie is het nu de beurt aan Egypte. Je zal moeten strijden om over Egypte te mogen heersen. Bouw karavanen, roep monsters op en bekeer het volk. Met de mooie miniaturen die we van CMON gewend zijn, zal dit zonder twijfel een knaller worden op kickstarter.



Dit is slechts een kleine selectie van wat er dit jaar te wachten staat. Natuurlijk zal ik elke twee weken jullie voorzien van een Starter Kick waarin ik dieper op de campagnes van dat moment in zal gaan. Naar welke van deze campagnes kijken jullie het meest uit? Of is er een campagne die ik niet genoemd heb? Laat het hieronder weten.

Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 30-01-2020 21:26
Aantal keer bekeken: 2010

Reacties

Door StanTem (505 reacties) op 30-01-2020 22:42
( PM )
Wishland, Wonderland's War, expansion voor Parks... Zoveel om naar uit te kijken.
Door Usurper (134 reacties) op 31-01-2020 10:07
( PM )
Dark ages is de enige die ik momenteel volg. Kanban EV wilde ik ook al een tijdje hebben, maar hoe dichter we op de lanceer datum zitten des te minder de interesse wordt. Ik weet niet waar dat aan ligt.
Door Fawful (885 reacties) op 31-01-2020 13:22
( PM )
Ben erg benieuwd naar ISS Vanguard, heb ergens gelezen dat ze geïnspireerd zijn door Mass Effect en het is een uitgever die consistente kwaliteit aflevert dus ik kijk uit naar de gameplay.

Kanban komt er misschien ook nog wel in, art van Ian O'Toole is altijd een dikke plus, maar dan moeten de kickstarter extra's wel interessant zijn. Anders kan ik hem net zo goed retail halen.
Door FinalFantasy7NL (9 reacties) op 31-01-2020 17:15
( PM )
Nice, 11 feb en 24 maart staan in de agenda.

En iss vanguard ga ik in de gaten houden