Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

TableTop of Flop: Bordspellen online spelen

Bordspellen spelen kan ouderwets vanuit een doos vol karton, iets minder ouderwets via apps maar ook op websites waar een gevarieerd aanbod van gedigitaliseerde spellen te vinden is. Reden voor redactieleden Anna en Klaas om een vergelijkend warenonderzoek onder vier van die sites te houden. Want online spelen is ook het leukst samen.

Boardgame Arena


boardgamearena.com
Gebruiksvriendelijkheid: Voor deze site heb je een account nodig, maar dat is zo geregeld. Registreren kan zelfs via Facebook, als je dat wilt. Je kunt je eigen avatar kiezen: er staan al een paar leuke klaar, waaronder kittens. Tot vreugde van Anna. Wat zij bovendien ontdekt: de site onthoudt wat je gespeeld hebt, ook al blijkt dat al vijf jaar geleden en was Anna dat al lang vergeten. Boardgame Arena is watching you! Vriendjes vinden is goed te doen, je kan zien wie allemaal online zijn en daaruit kiezen.



Welke taal: Engels.
Mobiele versie: ja.
Aanbod: Via een handige lobby kun je de keuze maken welk spel je wilt spelen en snel zien of er tafels zijn waar je snel kunt aanhaken. Per spel is er een gamepagina waar je de regels kan vinden en eventuele gelinkte video’s. Ook staat er wat info over het spel, zoals hoe lang je over een potje doet op de website. In het gratis aanbod staan onder meer Can’t Stop, Stone Age, Colt Express en Targi.
Speelbaarheid: De graphics van de spellen zijn simpel, maar doeltreffend. Bij wijze van test spelen we een potje Take 5, samen met nog een handvol spelers. Newbie Klaas krijgt een disclaimer in de lijst met deelnemers: houd rekening met me ik speel dit voor de eerste keer. Supersympathiek! DM’en is goed te doen, zelfs als je niet weet wat je doet, zoals Klaas. Ondanks dat klopt hij Anna.
Als je kiest voor een premium lidmaatschap (€2 per maand bij een jaarabonnement of €4 bij een maandabonnement) krijg je video en audio calls tijdens je potjes en de mogelijkheid om je favoriete spelerskleur te kiezen, hiep hoi! De spelkeuze wordt groter, want sommige zitten achter de paywall, waaronder 7 Wonders, Terra Mystica, Race for the Galaxy en Kingdomino.

Tussenstand: 1-0 voor Klaas

Brettspielwelt.de


Gebruiksvriendelijkheid: Ook hier is registreren noodzakelijk, maar daarna begint al snel de chaos. De graphics zijn een beetje verouderd, al is dat geen ramp. Als je site opent kun je op ‘rondleiding’ klikken voor de noobs onder ons. Maar dan! Er is een online portal, dat toegang zou moeten bieden tot de plek waar je kunt spelen, maar dit compliceert de zaken alleen onnodig. Voordat Anna en Klaas vriendjes zijn op Brettspielwelt, zijn we zeker een half uur verder.



Welke taal: Engels, Frans en Duits.
Mobiele versie: nee.
Aanbod: Een lange lijst met daarop onder meer Carcassonne, Brugge, Caylus, Puerto Rico en Hoogspanning belooft veel goeds.
Speelbaarheid: Een potje aan de gang krijgen blijkt een kriem van epische proporties. Frustratie, die we een uur en achttien minuten laten voortduren. In hetzelfde spel belanden blijkt onmogelijk. Dus probeert Anna Doppelt so Clever dan maar in haar eentje, tegen iemand anders. Daar maakt ze kennis met Schrödingers playknop: je weet dat-ie er is, maar niet op jouw scherm. Als je hem hebt, weet je zeker dat de ander hem niet heeft. Kort gezegd: blijf weg van deze site.

Tussenstand: 1-0 voor Klaas en -10 voor Brettspielwelt.

Tabletopia


tabletopia.com
Gebruiksvriendelijkheid: Voordat je spelletjes kunt spelen, moet je bij Tabletopia niet alleen een account hebben, maar kiezen uit een van de drie abonnementen. Met het gratis account kun je alleen de gratis spellen spelen. Tenzij je de hele dag wilt schaken is dit account dus zinloos. Met het zilveren account krijg je voor €5 per maand toegang tot de premium games. Dit niet alleen, je kunt vrienden die geen premium account hebben mee laten spelen. Op die manier kun je dus je account als een soort gedeeld Netflix-account gebruiken om zo samen met je spelgroep te kunnen spelen. Als je echt de blits wil uithangen, kun je nog het gouden account nemen voor €10 per maand. Hiermee kun je dan zelfs vrienden die geen eigen account hebben met je potje Scythe mee laten spelen via een gedeelde link. Ons inziens is dit echter onzin en ben je het beste (en goedkoopste) uit met het zilveren account. Als je dit met meerdere mensen deelt, kost het je niets en kan iedereen meespelen!



Welke taal: Engels.
Mobiele versie: Niet alleen is de website mobielvriendelijk, je kunt daarnaast ook spelen via de (gratis) Steam, Google Play of IOS app. Die laatste heeft Anna getest op de iPhone Xr, wat goed beviel. Nadeel is wel dat je niet elk spel via de app kunt spelen.
Aanbod: Op het moment van dit schrijven bestaat de Tabletopia bibliotheek uit maar liefst 764 spellen. Als je van Kickstarter spellen houdt is dit dé website voor jou. Veel Kickstarter uitgevers stellen hun spel beschikbaar op Tabletopia, zodat je het spel kunt uitproberen voordat je de keuze maakt om het spel te backen. Tabletopia lijkt razend populair te zijn, aangezien er weinig tafels zijn om bij aan te sluiten. Gelukkig biedt een speciale Discord-groep uitkomst.
Speelbaarheid: In tegenstelling tot de eerder genoemde websites speelt Tabletopia als een bordspel simulator. Dit houdt in dat alles te verplaatsen en te verslepen is: een grote speeltuin zonder duidelijke regels. De simulator loodst je dus nergens doorheen. Je moet het spel echt al kennen voordat je begint. Gelukkig werkt het allemaal erg intuïtief en heeft Tabletopia een ingebouwde tutorial zodat je weet welke toetsen je bijvoorbeeld moet gebruiken om dobbelstenen te gooien. Het ziet er allemaal erg mooi uit, net alsof je het spel echt zelf aan het spelen bent! Het starten van een potje samen met Klaas ging het eenvoudigst van alle websites. Waar we bij andere websites een uur nodig hadden om alles aan de praat te krijgen, waren we bij Tabletopia binnen 10 minuten begonnen aan ons potje Spirits of the Forest. De website zit gewoon supergoed in elkaar en eindelijk konden we zaken vinden waar je ze verwachtte te vinden. Wat een verademing!
Verdict: Hij kost wat dubben, maar dat is hij wat ons betreft dubbel en dwars waard!

Tussenstand 1-1 en +10 Voor Tabletopia

Tabletop Simulator


Aangezien Klaas de verleidingen van een Steam sale, in tegenstelling tot Anna, wel kan weerstaan was zij als enige in bezit van Tabletop Simulator. Voor deze laatste test moest Anna er dus alleen op uit!
Gebruiksvriendelijkheid: Om te kunnen spelen heb je ten eerste de applicatie nodig. Dat kan via Steam, hiervoor heb je dus een account nodig. Tabletop Simulator kost €19.99 en dan te bedenken dat je nog geen enkel spel hebt gespeeld. De applicatie is ook lelijk; witte/grijze randen in het zoekscherm à la Windows 2000 kan anno 2020 echt niet meer.



Aanbod: Aangezien het idee is dat je het zelf bouwt zijn er niet heel veel spellen beschikbaar. Spellen die beschikbaar zijn: onder andere Zombicide, Tiny Epic Kingdoms en Blood Rage. Hiervoor betaal je dan wel meer dan vijf euro per spel om deze toe te kunnen voegen aan je bibliotheek.
Welke taal: Engels
Mobiele versie: Nee
Speelbaarheid: Laat ik voordat ik aan deze tirade begin, vertellen dat ik geen ICT opleiding heb gedaan. Ik wil gewoon spellen spelen. Het is gelijk duidelijk dat dit niet de insteek is van Tabletop Simulator. Net als Tabletopia simuleert het een echte tafel. Echter moet je nu de tafel en het spel zelf bouwen. Gelukkig hebben andere mensen zelf dingen gebouwd dus daar kun je dan aan meedoen: Als je geluk hebt. Sommige spellen zijn ook pre-build beschikbaar, daar moet je dus echter best wel veel voor betalen. Voor de speler die even op afstand snel en gemakkelijk een spel wil spelen met zijn vriendin is dit dus niet geschikt.
Voor wie is het dan wel wat? In tegenstelling tot Tabletopia kun je bij Tabletop Simulator veel meer inzoomen op het bord en vanuit veel verschillende hoeken bekijken. Dit maakt het spelen van spellen met veel miniaturen, zoals Zombicide, veel leuker. Verder lijkt me dit perfect als je op afstand met een groep RPG campaigns wilt doen. De applicatie komt met een legioen aan generieke opties voor dobbelstenen, muurelementen en miniatuurtjes waaruit je kan kiezen om die op het bord te plaatsen en zo je eigen wereld te creëren.
Verdict: Tableflip!

Eindstand 2-1 voor Klaas aangezien hij geen geld en tijd heeft verspild aan Tabletop Simulator.

Gebruiken jullie websites om online spellen te spelen? Misschien kunnen we eens samen spelen! Laat het ons weten in de reacties.

Geplaatst door Grrrr op 03-02-2020 18:59
Aantal keer bekeken: 3685

Reacties

Door Nona (225 reacties) op 03-02-2020 20:28
( PM )
BoardGameArena fan hier :-) makkelijk, snel en veel keuze. Daarnaast mogelijkheid tot turn based of realtime. Ook handig dat de site meertalig is (al heb ik zelf voorkeur voor Engels, ik kan zo wel mooi nieuwe mensen de hobby inslepen die persé NLtalig willen spelen).

Ik mis nog Boiteajeux, die heeft een aantal goede spellen. Helaas wel alleen turnbased, vind de optie om realtime te kunnen spelen wel echt een gemis daar.
Door MarvelousMax (62 reacties) op 05-02-2020 00:42
( PM )
Er staan enorm veel spellen voor Tabletop Simulator in de Steam Workshop
Door Skull_kid (2509 reacties) op 05-02-2020 12:43
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Er staan enorm veel spellen voor Tabletop Simulator in de Steam Workshop

De spellen die je kan kopen zullen wel 100% geautomatiseerd zijn, waar de spellen in de workshop vaak veel "handenarbeid" vereisen. Maargoed, dat is ook wel realistischer!
Door Swizard (348 reacties) op 20-04-2020 12:32
( PM )
boardgamearena.com heeft een hopeloze interface - en momenteel een player limiet die je in het weekend zeker raakt - maar verder als je maar eenmaal aan het spelen bent wel één van de betere. Tabletop simulator hebben mijn vrienden toch uit frustratie geheel aan de kant gedaan