Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in SPIEL Digital 2020: Spellen met een smakelijk thema


Naast bordspellen spelen is het nuttigen van lekker eten een van mijn favoriete bezigheden. Het leek mij daarom leuk om bij de nieuwe releases te kijken naar spellen met een verrukkelijk (lees: voedsel) thema. Disclaimer: Al deze spellen heb ik nog niet gespeeld en proef ik dus voor jullie voor, door het lezen van de beschikbare informatie en het bekijken van de appetijtelijke plaatjes. Tast toe!

A la Mesa!
Uitgever: Mandoo Games
Spelers: 3 tot 5
Speelduur: 20 minuten

Allereerst even die plaatjes. In dit spel zitten blijkbaar kartonnen 3D oventjes inclusief spatel en koekenpan. Daar word ik al erg gelukkig van. Maar wat doen we daar dan mee? Volgens de omschrijving is een van de spelers de ‘gast’ terwijl de andere spelers de chefs zijn. Zij hebben een hand van 4 ingredientkaarten waarmee ze moeten proberen een zo lekker mogelijk gerecht te maken, oftewel omschrijven. De conditiekaart van de gast kan echter nog roet in het eten gooien, die gasten ook met hun ‘dieetwensen’...
A la Mesa! klinkt als een simpel spelletje waarbij je moet proberen je creativiteit de vrije loop te laten, om zo de meest geweldige gerechten op de tafel te toveren.


Gudetama: The Tricky Egg Card Game
Uitgever: Renegade Game Studios
Spelers: 2 tot 7
Speelduur: 20 minuten

De kaarten zijn erg schattig. Echt heel schattig. Chillende stukken ei op een broodje, een ei vermomd als goochelaar op een pokébowl, het houdt niet op. Gudetama is een slagenspel (zoals bijvoorbeeld ook hartenjagen) waar je doel is om juist niet de laatste slag te winnen. Hoe hoger de kaart waarmee je die slag wint, hoe meer punten dat je kost. De 1 heeft nog een speciale kracht dat als je die in de laatste ronde speelt, iedereen zijn gespeelde kaart van die ronde moet scoren en daarmee dus waardevolle punten verliest.


Dinner for One
Uitgever: Kosmos
Spelers: 2 tot 7
Speelduur: 40 minuten

Hier komen even mijn Duitse roots naar boven. Dinner for One is een iconische Britse sketch van 18 minuten die elk jaar met Oudejaarsavond (ongesynchroniseerd!) op de Duitse en Oostenrijkse tv uitgezonden wordt. Het draait om de verjaardag van Miss Sophie die elk jaar haar vier vrienden uitnodigt voor een etentje. Dit jaar is ze echter 90 geworden en al haar vrienden zijn inmiddels overleden. Haar butler James is de beroerdste niet en doet zich, zonder dat Miss Sophie het weet, voor als alle vier haar vrienden. Hilariteit alom, zeker aangezien butler James moet drinken voor vier. Afijn, in dit partyspel ga je deze sketch naspelen in de rol van James in de rol van de vier vrienden (volg jij hem nog?). In de iconische woorden van James: Skol!


My Farm Shop
Uitgever: Pegasus Spiele
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: 45 minuten

Menig uur heb ik al besteed in Stardew Valley: mijn virtuele gewassen onderhouden, de kippen liefde geven voor het verkrijgen van de beste eieren. Ik ben niet de enige, boerderij simulatiegames zijn onwijs populair. My Farm Shop snapt deze zucht naar het simpele boerderijleven van millennials en ontwikkelde My Farm Shop. Dit spel is een simpel dobbelspel waarbij je je dobbelstenen gebruikt om onder andere je boerderij uit te breiden, je gewassen te verbouwen en je dieren te verzorgen. Het veld wat je kiest om op te verbouwen, geldt echter ook voor alle andere spelers, dus goed kiezen is van groots belang! Met de kleine uitbreidingen waarbij je onder andere de koeien moet melken, schapen moet scheren en honing moet verzamelen, worden nieuwe spelmechanieken geïntroduceerd en kun je dus zelf bepalen hoe diep oftewel ingewikkeld je het spel maakt.


Macaron
Uitgever: Sunrise Tomato Game Studio
Spelers: 1 tot 5
Speelduur: 25 minuten

Tijd voor iets zoets: Macarons! In het spel Macaron is het als koninklijke patissier je doel om zoveel mogelijk doosjes macarons te maken. Maar pas op: je patissier concullega's kunnen je reputatie verpesten door allergenen door je macarons te mixen met opgeblazen en boze adel tot gevolg. Het spel is een slagenspel waarbij elke ronde twee smaken oftewel kleur de troefkleur is die wint van de andere kaarten. Daarnaast is ook een smaak het allergeen, deze kaarten wil je dus juist niet winnen. Wie aan het einde de meeste punten, oftewel meeste slagen gewonnen oftewel meeste macaron dozen bereid heeft, wint het spel!


Orchard: A 9 card solitaire game
Uitgever: Game’inBIZ (NL editie), Side Room Games (Engelse editie)
Speler: 1
Speelduur: 10 minuten

Voor de print-and-play spelers onder ons komt dit spel wellicht bekend voor. In 2018 won het de Golden Geek van de website Boardgamegeek voor beste print-and-play. Wat maakt dit spel dan zo interessant? Het is een solitair tegel-leg-spel met maar negen kaarten wat in zo’n 10 minuten speelt. De kaarten zijn dubbelzijdig en je doel is om de fruitbomen met hetzelfde soort fruit te laten aansluiten. Daarnaast kan je ook fruit laten verrotten, dit kost je punten maar laat je wel kaarten neerleggen die je anders niet had mogen spelen. Ondanks de korte speelduur, zijn de keuzes interessant van begin tot einde.


Dat was het voor mij! Morgen zijn we weer bij je terug. Dick zal je dan vertellen over SPIEL releases uit het Verre Oosten!
Geschreven door: Anna Wassenburg

Geplaatst door CandyShine op 21-10-2020 15:32
Aantal keer bekeken: 609

Reacties

Door Tomnadooo (3 reacties) op 21-10-2020 15:49
( PM )
My Farm Shop lijkt me erg leuk! Oh en die kleine oventjes van A La Mesa zien er adorable uit