Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in SPIEL Digital 2020: Spellen uit het Verre Oosten


SPIEL staat bekend als de grootste internationale bordspelbeurs. Uitgevers vanuit alle werelddelen komen erheen om zaken te doen en hun spellen te verkopen. SPIEL is daarom d beurs om spellen te kopen die je normaal niet kan krijgen, tenzij je bereid bent veel te betalen aan transportkosten. Elk jaar kijk ik rond op het Aziatische gedeelte waar uitgevers zoals Mandoo Games, Japon Brand en Taiwan Boardgame Design bij elkaar zitten. Hun spellen zijn meestal net even anders dan wat wij gewend zijn, maar dat maakt ze er niet minder leuk op. Ook op Spiel.Digital zijn deze uitgevers aanwezig en ik heb een aantal spellen gevonden die misschien wel interessant zijn.

Vulcanus (link)
Uitgever: Japon Brand
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: 60 tot 80 minuten

Japan is dol op Kaiju, monsters zoals Godzilla, en elk jaar komt er een nieuw spel uit met dat thema. Volkars is ontwaakt en verschenen vanuit de krater van Mount Fuji. Het monster probeert Tokyo te verbranden. En speler speelt Volkars terwijl de overige spelers proberen het monster te stoppen. Als jij houdt van het Kaiju-thema, dan raad ik het zeker aan deze een kans te geven. Maar ook als je van n-tegen-veel spellen houdt, is dit misschien iets voor jou.


Clockworker (link)
Uitgever: Hobby Japan
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: 30 tot 45 minuten

In Clockworker probeer je punten te scoren door nieuwe technologie te ontwikkelen. Je stuurt je robots naar een verlaten aarde om grondstoffen te halen. Dit kost echter tijd. Je moet daarom goed plannen tussen het wegsturen van je robots en het ontwikkelen van de technologie. Veel meer dan een doos heb ik nog niet gezien, maar ziet deze er niet super leuk uit?


Why you lying! (link)
Uitgever: Taiwan Boardgame Design
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: 20 tot 30 minuten

Iemand bekend met Liars Dice of Perudo? In dit spel dobbel je ieder vijf dobbelstenen, maar je probeert te raden of bluffen wat er gerold is. Elke volgende speler moet het aantal dobbelstenen en of de waarde van de dobbelstenen verhogen. Dus van drie tween moet je minstens naar drie drien of vier tween gaan. Je kan natuurlijk ook passen. In Why you lying! speel je niet met dobbelstenen, maar met kaarten. Je trekt vijf kaarten van je stapel en dan bluf je met het aantal dieren en het aantal poten of vleugels. Een leuke twist op een oud spel. En heb je die schattige dieren op de kaarten gezien?


Merchants of Dunhuang (link)
Uitgever: Mandoo Games
Spelers: 2 tot 4
Speelduur: 25 tot 35 minuten

In Merchants of Dunhuang ben je - hoe kan het ook anders - een handelaar in Dunhuang. Omstebeurt laat je een kameel lopen naar de volgende kaart. Als je verder wilt lopen, moet je hier echter voor betalen. Je pakt de goederen op en kan de actie op de kaart doen of drie munten nemen. Je krijgt punten voor de goederen waar jij het meeste van hebt. De artwork is wederom schitterend. Dit lijkt me een leuk snel spel om de tijd mee te vullen.


Village War: The Calamity (link)
Uitgever: Nibcard
Spelers: 4 tot 5
Speelduur: 45 tot 60 minuten

OK, Nibcard is niet Aziatisch, maar Afrikaans. Het is een uitgever uit Nigeria, maar omdat ik geen special kon maken over Afrikaanse spellen, speel ik een beetje vals en plaats ik deze hier.
Het spel draait om de mythes van de Igbo-stam. Het doel in het spel is de hoogste combinatie van hulde-punten en het niveau van je krijgers te halen. Dit doe je door elkaar aan te vallen met kaarten. Het thema is zonder meer uniek. De artwork ziet er ook goed uit. Als je de kans krijgt, dan raad ik aan dat je het spel probeert.


Tot zover de spellen uit het Verre Oosten (en Afrika)! In het volgende artikel zal Klaas het hebben over uitbreidingen.
Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 22-10-2020 15:51
Aantal keer bekeken: 527

Reacties

Door Poit (1 reacties) op 22-10-2020 16:24
( PM )
Leuk lijstje, toch mis ik stiekem deze 2:
http://spiel.digital/en/games/484429/crash-octopus
Van Itten games, mogelijk bekend van Tokyo Highway.

Andere is deze:
http://spiel.digital/en/games/336213/gunshi--the-art-of-strategy
Zeer leuke 2 player game die ik vorig jaar op Essen heb kunnen kopen en waar nu een kickstarter van loopt.
Door Linnsane (229 reacties) op 22-10-2020 18:51
( PM )
Dat artwork van Clockworker!!! Pure liefde!
Door Dutchyoda (149 reacties) op 23-10-2020 00:23
( PM )
Quote:
Leuk lijstje, toch mis ik stiekem deze 2:
http://spiel.digital/en/games/484429/crash-octopus
Van Itten games, mogelijk bekend van Tokyo Highway.

Andere is deze:
http://spiel.digital/en/games/336213/gunshi--the-art-of-strategy
Zeer leuke 2 player game die ik vorig jaar op Essen heb kunnen kopen en waar nu een kickstarter van loopt.

Ook mooie keuzes!