Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Spel van het jaar 2020

Het einde van het jaar betekent “Best of the Year” lijstjes en hier bij Budgetspelen doen wij daar graag aan mee. Wat zijn onze favoriete spellen geworden? En waarom? Sommigen hebben gekeken naar releases uit 2020 en anderen gewoon welk spel ze dit jaar het leukst vonden. Dick trapt af met Isle of Cats!



Dick - Isle of Cats (City of Games)
Toen ik de campagne van Isle of Cats zag op kickstarter verwachtte ik wel een geinig spel met tetris-achtige puzzel stukjes, zoals in Patchwork. Uiteindelijk heb ik het niet gebackt, want ik wist niet zeker of ik het echt wilde hebben. Toen de lockdown begon ben ik veel via live streams mee gaan doen met spellen spelen. Daar kwam ook een speciale remote-editie van Isle of Cats in voor en ik was erg gecharmeerd van het spel. Dus heb ik het uiteindelijk alsnog gekocht, voor mijn moeder om mijn kast niet op te vullen. Ze was er heel blij mee en natuurlijk hebben we het meteen gespeeld. Ik werd weggeblazen door de vrij simpele regels en toch de tactische keuzes in het spel.
Je begint elke ronde met een draft, maar de kaarten die je draft, houdt je niet. Pas na de draft betaal je vis om kaarten te mogen houden. Die kaarten heb je nodig om katten te redden, opdrachten te vervullen voor punten en speciale acties uit te kunnen voeren. Klinkt belangrijk, toch? Geef echter niet al je vis uit, want die heb je ook nodig om de katten te redden. Zelfs voordat het redden van de katten begint, heb je dus al veel keuzes gehad: Welke kaarten wil ik kunnen kopen? Welke kaarten wil ik absoluut niet aan anderen geven? Welke kaarten koop ik uiteindelijk?
Dan begint het redden van de katten. Dat zijn allemaal puzzelstukjes om je boot mee te vullen. Hoe meer kamers je vult, hoe minder minpunten je krijgt. Hetzelfde geldt voor het bedekken van ratten. Het bij elkaar houden van dezelfde katten als kattenfamilie levert ook nog veel punten op. Er zit daardoor zoveel meer diepgang in Isle of Cats, dat ik blij ben dat ik het voor mijn moeder gekocht heb!



Nona - Calico (White Goblin Games)
Nog een teamlid dat meedoet met die katten gekte! Alleen kies ik zonder twijfel voor een ander spel met katten thema, namelijk Calico. Ik heb een enorme collectie en houd van afwisseling, maar van Calico speel ik standaard minimaal twee en soms wel drie of vier potjes achter elkaar. Verslavend! Het spel is enorm simpel te leren, maar bevat genoeg keuzes om langer leuk te blijven. Achterin het spelregelboekje vind je achievements die je kunt behalen, zoals bijvoorbeeld een potje geen enkele knoop verdienen of elke soort kat twee keer lokken. Maar die krijg je alleen als je wint! Tis net Pokémon, gotta catch them all! Het stimuleert je allerlei nieuwe tactieken te proberen, maar je moet nog wel goed genoeg spelen om te winnen. Een leuke extra uitdaging. Zelfs één van mijn vrienden die een hekel heeft aan katten wil dit spelen, terwijl die normaal een fantasy thema vereist.

Calico kun je ook met vrijwel iedereen spelen. Simpel en snel genoeg voor mijn ouders met Kerst, maar ook leuk genoeg om een paar potjes met de fanatieke spellengroep te spelen. Je vind het spel ook online op Tabletopia, dus met voicechat aan was dat ook een prima social distancing alternatief. En dan zijn er nog tien solo scenario’s die oplopen in moeilijkheidsgraad. Nee, ik ben Calico nog lang niet zat. Ik wil dit spel altijd en overal spelen! En dat heb ik ook gedaan, online, offline, aan tafel, in de tuin en zelfs op een zieke dag in bed omsingeld door mijn katten ;-) Ik kan dit spel niet genoeg aanraden!



Patrick - Etherfields (Awaken Realms)
Iedereen die mij nu al een klein beetje kent zal er niet van opkijken, maar ik hou nu eenmaal van de kolossale projecten van Awaken Realms. Het is niet gek dat daardoor Etherfields mijn spel van het jaar is. Toch is het wel opvallend, want ik ben dit jaar ook aan Tainted Grail begonnen en ook Nemesis en Lords of Hellas heb ik nog steeds hoog staan, dus waarom dan deze “droomgame”?
Zonder al te veel in detail te treden, (spoiler: toekomstige recensie) kan ik zeggen dat ik uitkijk naar elk moment dat Etherfields op tafel komt. Ik heb zelfs een speciale puzzelmat gekocht om het opzetten en afbreken sneller te laten verlopen, zo tof vind ik het.

Etherfields heeft flink wat kritiek gekregen vanuit diverse recensenten. Ben ik dan vanuit mijn ego en bankrekening aan het redeneren of doet de ‘’game’’ echt iets voor mij wat het voor anderen niet doet? Is het wel een droom... En is het wel een spel eigenlijk? Toegegeven, soms is het doorspitten van regels en het dan alsnog fout doen eerder een nachtmerrie. Toch is het spelen van Etherfields voor mij meer dan een spel en meer een ervaring; een opeenstapeling van mooie herinneringen.

De (goed onderbouwde) kritiek is dat het spel complex, nodeloos langdradig, grindy en een wirwar van onsamenhangende concepten is met een onlogisch bord. Voor de beeldvorming: Ik speel Etherfields samen met mijn huisgenootje die naast een pot Jamaica, Hadara en Villainous geen zware spellen speelt en die kan prima mee met Etherfields en haar (alsmaar groeiende) regels en ‘’complexiteit’’. Ook zij heeft er schik in de wereld te ontdekken en samen op avontuur te gaan in dromenland. Ook ligt het misschien aan mij en het makkelijker bevatten van regels, maar ik vind Etherfields al een pak eenvoudiger dan Tainted Grail en al helemaal dan bijvoorbeeld een Mage Knight of een zware eurogame. Ik speel het liefst elke dag een droom of twee, dan ben ik even helemaal in een andere wereld samen op avontuur. Ik geef toe, Etherfields is niet voor iedereen, maar ook niet noodzakelijk alleen maar voor ‘’heavy gamers’’. Voor mij is het in ieder geval een welkome afleiding van de nachtmerrie die 2020 is en ik waan me graag in deze droomwereld.



Anna - De Crew (999 Games)
Ja, daar kom je dan. Met een kaartspel met opgeplakt thema na Patrick zijn behemoth Etherfields. Gelukkig kan De Crew dat prima aan, want oh wat is het toch een geweldig slagenspel. Dit was voor mij een directe klassieker zodra ik hem speelde. Want hoe kon nog niemand op het idee zijn gekomen om een slagenspel coöperatief te maken? Geen enkel spel heeft dit jaar voor mij zoveel verbintenis gebracht. Ik heb het gespeeld met mijn oudooms en oudtantes, bridge was tenslotte hun forte. Toen ik De Crew introduceerde aan mijn moeder en zus, was mijn moeder het concept slagenspellen aan het uit te leggen aan mijn zus. Met mijn collega’s is menig pauze doorgebracht in de ruimte bedenkend hoe we toch die roze 9 bij mij gaan krijgen. Tot diep in de nacht heb ik het op weekendje weg met vriendinnen gespeeld, ‘nog een potje dan?’ Wat maakte De Crew dan zo geweldig? Voor mij was dat het feit dat na een paar potjes je een kameraadschap voelt ontstaan. Je gaat elkaar steeds meer aanvoelen. Elke keer als je een nieuwe manier van de kaarten lezen bij iemand ziet klikken, gaat het team erop vooruit en geeft dat genoegdoening. In dit jaar waarbij dat stukje samen soms zo gemist werd, was De Crew een constante vriend waarop we met zijn allen konden rekenen.



Klaas - Isle of Cats (City of Games)
Ja hoor, ook ik kom op de proppen met dat poezenspel als de beste van het jaar: dat zal wel betekenen dat het écht een hele leuke is! Zoals Dick al heeft uitgelegd, biedt The Isle of Cats een hele fijne balans tussen overzichtelijke regels en gevarieerde, diepe strategie en tactiek die het toegankelijk maakt voor allerlei soorten spelers. Daarbij werkt het thema en de componenten met allerlei fleurige, schattige kattenbeesten erop, uiteraard ook niet tegen. Het spel kwam aan het prille begin van het jaar uit, dus heb ik de herspeelbaarheid goed kunnen testen en die is erg hoog. De stapel kaarten die erbij zit, is enorm, waardoor de combinaties die tijdens het draften door je vingers gaan altijd anders zijn. De zogenaamde leskaarten, die je doelen geven om aan het einde van het spel extra mee te scoren, zorgen ervoor dat je elke keer weer een nieuw pad naar de overwinning kan verkennen. Ga je voor een hele grote kattenfamilie of leveren een paar kleine toch meer met de juiste kaart erbij? Het kan ook dat ze tegels leggen langs de rand van de boot lucratiever maken, of dat je om de ratten heen gaat leggen in plaats van erop, of vol op de schattentegels die je kunt kopen gaat spelen… Het kan allemaal. Een uitdagende solo-modus maakt het pakket helemaal af.



Linnsane - Kwakzalvers van Kakelenburg (999 Games)
Hét spel van het jaar, een lastige keuze. Wordt het Pandemic Legacy: Seizoen 1 of toch Kwakzalvers? Ik heb er meerdere dagen en nachten over na moeten denken, maar uiteindelijk gaat de eer toch naar Kwakzalvers van Kakelenburg!
In een opwelling dit jaar gekocht voor een leuk bedrag om uit te proberen, maar na één potje was het al snel duidelijk: deze gaat absoluut de spellenkast niet meer verlaten. Ten eerste is het een spel met een leuk mechanisme, welke nog niet in onze spellenkast aanwezig was, namelijk bag-building. Ten tweede is de keuze reuze, welke versie speel je, welke ingrediënten-boeken gebruik je en wellicht het belangrijkste: voor welke strategie ga je dit keer? Het plezier van graaien in je eigen buidel, welke na iedere ronde steeds voller wordt, en daar een fiche uit te halen en aan de hand van dat fiche bepalen wat je volgende stap wordt, zorgt voor een groot speelplezier waardoor dit spel afgelopen jaar ook het vaakste op tafel is gekomen. Uitbreiding de Kruidenheksen is ook al aanwezig in onze kast en in 2021 wordt daar absoluut de uitbreiding de Alchemisten aan toegevoegd. De Kwakzalvers van Kakelenburg is een bordspel welke absoluut in geen enkele spellenkast mag ontbreken.



Vincenity - Pandemic Legacy Season 1 (Z-Man Games)
Eind maart 2020 startten we in Nederland met een intelligente Lockdown. De lockdown zorgde ervoor dat ik fulltime thuis mocht werken wat me een hoop extra vrije tijd gaf. Samen met twee vrienden en Linnsane startten wij Pandemic Legacy Season 1 om de situatie een extra duistere sfeer te geven.
Hoe dan ook, Pandemic Legacy season 1 steekt bij mij met kop en schouders uit boven de vele andere spellen die ik gespeeld heb dit jaar.
De reis die je met z'n vieren maakt over een tijdsbestek van minstens 12 potjes is een ervaring apart. Dit spel is niet simpelweg meerdere malen Pandemic spelen met extra's, nee het is een uniek verhaal over het voorkomen van het einde van de wereld dat voor iedere groep spelers net even anders zal verlopen.
Het spel voert de spanning op, omdat je daadwerkelijk ook het spel volledig kunt verliezen en dat wil natuurlijk niemand! De legacy elementen door het toevoegen en verwijderen van regels en situaties in het spel en op het bord creëert het moeten herdenken van je strategie per potje wat je speelt. En natuurlijk breekt niets je hart als het moeten verscheuren van een speelkaart.
Iedere zichzelf respecterende bordspel fanaat die een groep van vier vrienden maandelijks kan optrommelen doet er verstandig aan dit spel te spelen. Je zal het nooit vergeten.
Eind 2020 is de lockdown weer van kracht tot 19 januari. We zijn dan ook met season 2 begonnen.



Mike - Raiders of Scythia (Renegade Games Studios)
Ik ben zelf nog niet zo heel lang actief als fervent bordspeler. Hierdoor ligt mijn focus vooral nog op de bordspellen van voorgaande jaren en niet zozeer op de nieuwste releases. Toch zijn er meerdere bordspellen van dit jaar op tafel gekomen. Dus als ik daaruit mijn spel van het jaar kies, dan is dat Raiders of Scythia.
Misschien is dit een beetje valsspelen, omdat Raiders of Scythia een vernieuwde uitgave is van Raiders of the North Sea. Juist daardoor is Raiders of Scythia wel een compleet pakket, omdat het een deel van de content en ideeën van de uitbreidingen heeft verwerkt in het basisspel. Wat overblijft is een spel dat makkelijk valt uit te leggen en een hele fijne flow heeft, want de beurten wisselen elkaar snel af.
Het enige wat je iedere beurt doet is het plaatsen en weghalen van een werker of het aanvallen van een nederzetting. In essentie simpel, maar je moet wel nog een goede crew aantrekken en provisies verzamelen om te kunnen aanvallen. Het aantrekken van de juiste crewleden is vooral van groot belang, want de speciale krachten van de crewleden helpen je om net de juiste extra’s te krijgen bij je aanvallen en daarmee de overwinning. Daarbij ziet Raiders of Scythia er ook prachtig uit op tafel, uiteindelijk wil het oog ook wat. Door deze combinatie gaat Raiders of Scythia ook vaak genoeg op tafel komen in het nieuwe jaar.



Wat zijn jullie favoriete spellen van het jaar? Laat het weten in de reacties!

Geplaatst door CandyShine op 30-12-2020 12:35
Aantal keer bekeken: 5633

Reacties

Door Geert27 (646 reacties) op 30-12-2020 14:17
( PM )
Sorry ik ga het niet bij één spel houden.

Oudere releases in 2020 voor het eerst gespeeld:

1. Terraforming Mars
Dit spel was dit jaar een grote hit bij ons thuis. Een sessie duurt weliswaar langer dan wat we voorheen van andere spellen gewend waren, maar elk potje is weer geweldig. Dit spel is ons zo goed bevallen dat we ook direct all-in zijn gegaan: alle uitbreidingen staan al in de kast, en de Big Box met 3D-tegels en metalen kubusjes is onderweg.

2. Sagrada
Waar Terraforming Mars heeft geleid tot urenlange gamesessies, onderscheidt Sagrada zich juist door de korte spelletjes tussendoor. Dit spel is in 2020 het vaakst op tafel gekomen, en heeft Azul wat naar de achtergrond gedrukt als we zin hebben in een korte puzzel-uitdaging.

3. Clans of Caledonia
Geweldig economisch spel dat bij mij de juiste snaren weet te raken. Dit spel is nog te weinig op tafel gekomen, maar heeft wel de potentie om één van mijn all-time favorieten te worden.


2020 releases:

1. On Mars
Ik houd van de geniale complexiteit in de spellen van Vital Lacerda. Mijn hoofd ontploft bij het zien van alle componenten en het lezen van de spelregels, maar de acties in zijn spellen sluiten meestal zo goed aan bij het gekozen thema, dat ze uiteindelijk vaak soepeler spelen dan van tevoren gedacht. Met ook nog eens topkwaliteit componenten zijn het de parels in mijn collectie. On Mars is een heerlijke hersenkraker in een thema dat me aanspreekt, waarbij er vooral veel uitdaging is in de keuze of je in de komende ronde(s) in het ruimtestation of op de oppervlakte van Mars wil doorbrengen.

2. Paris
Ik kocht dit spel bijna blind vanwege het designers-koppel Kramer en Kiesling. Zij staan doorgaans voor spellen met relatief eenvoudige regels maar diepe strategie. Hoezeer ik ook van de echte hersenkrakers houd, valt een dergelijk spel meestal wel in de sweet spot. Ik heb de Deluxe versie gekocht, en ik moet zeggen dat dat echt totaal onnodig is gebleken. Het spel komt nu met houten tegels én cardboard tegels, en die laatste zijn echt al van zeer goede, dikke kwaliteit. Het spel is wel een echte eye-catcher op tafel, en speelt zoals beloofd inderdaad erg soepel.

3. Keer op Keer 2
Ik heb eigenlijk niet zo gek veel 2020 releases gekocht/gespeeld, dus laat deze dan symbool staan voor de vele roll-and-write spelletjes die we dit jaar gespeeld hebben. Het originele Keer op Keer vond ik vooral leuk als app voor een snel spelletje tussendoor, maar het had (zeker met 2 spelers) wel een aantal punten die ik niet zo geslaagd vond - met name dat het wat simplistisch was en dat je regelmatig worpen kunt hebben waar je helemaal niets mee kunt. In Keer op Keer 2 is dit opgelost. Er zijn nu veel meer manieren om je dobbelstenen (inclusief een nieuwe bonus-dobbelsteen) in te zetten, er zijn door het afronden van kolommen en rijen bonussen te verdienen die je weer kunt inzetten bij een ongewenste worp, en dat alles leidt er ook toe dat je hele andere keuzes maakt dan bij het origineel. Deze opvolger is een waardige concurrent van de Clever-reeks.
Door Mats313 (55 reacties) op 30-12-2020 17:49
( PM )
Dit jaar pas echt de hobby opgepakt en daarmee kom ik op de volgende top 3 die ik gespeeld heb:

3. Terraforming Mars

2. Star Wars: Imperial Assault

1. Pandemic Legacy: season 1
Door Juggerhest (108 reacties) op 30-12-2020 19:28
( PM )
1: de crew
2: under falling skies
3: Las Vegas royale
Door Videostar (480 reacties) op 30-12-2020 19:29
( PM )
Voor de vuist weg, vanuit de heup geschoten, gauw efkes:

Meest gespeelde 2020-spel: De Zoektocht naar El Dorado
Meest verrassende spel van 2020: Fort
Beste uitbreiding in 2020: Wingspan Oceanië
Beste 2p spel 2020: Mandala (of is die 2019? Dan Parijs de Lichtstad)

Beste spel 2020: Clinic Deluxe Edition
Door Geert27 (646 reacties) op 30-12-2020 19:55
( PM )
Quote:
Beste spel 2020: Clinic Deluxe Edition
Wat bevalt je aan deze? Hij staat bij mij nu een half jaar in de kast, maar de drempel is wat hoog om hem te spelen. Het is net s met de Lacerda spellen, er is letterlijk een berg aan spelregels om te beklimmen voordat er gespeeld kan worden. Ik moet er een keer goed voor gaan zitten.
Door Videostar (480 reacties) op 30-12-2020 21:15
( PM )
Quote:
[..]

Wat bevalt je aan deze? Hij staat bij mij nu een half jaar in de kast, maar de drempel is wat hoog om hem te spelen. Het is net s met de Lacerda spellen, er is letterlijk een berg aan spelregels om te beklimmen voordat er gespeeld kan worden. Ik moet er een keer goed voor gaan zitten.

Het meest bevalt me de next-level logistieke puzzel. Je probeert te bedenken hoe je je ziekenhuis het beste kan inrichten en hoe je je patiënten werft, en hoe lang je ze (kan) laten wachten voor je ze geneest. Als alles lukt geeft dat een kick.
Het is zeker geen gemakkelijk spel maar als je eenmaal doorhebt wat de mogelijke consequenties zijn van je beslissingen dan vallen de stukjes wel op hun plek.
De uitbreidingen geven telkens een twist aan de regels of omstandigheden. Mij beviel de eveneens dit jaar uitgekomen COVID-19 expansion erg goed, omdat je coöperatief probeert het virus onder de knie te krijgen voor er al teveel doden vallen. Hoe actueel...

PS: de spellen van Lacerda bevallen me een stuk minder. Een hoop regels zonder samenhang, moeilijk doen omdat het kan.
Dieptepunt was Escape Plan, dat in werkelijk helemaal niets leek op een spannende Heist Movie. Ik heb gehoord dat Kanban beter is en die heb ik nog in de kast staan (eerste editie). Ik hik er een beetje tegenop, dus je bent niet de enige met zo’n gevoelens.
Door Der_Lex (47 reacties) op 31-12-2020 00:19
( PM )
Ik ben net als Patrick inmiddels echt wel fan van de spellen van Awaken Realms, al moet ik zeggen dat voor mij persoonlijk Tainted Grail juist mijn spel van het jaar is, met Etherfields als goede tweede. Tainted Grail vind ik qua verhaal net iets leuker, en hoewel ook daar her en der wat klachten waren over grind, met name met de menhirs, moet ik zelf eerlijk zeggen dat wij in beide (tweespeler) playthroughs na een paar chapters echt zwommen in de resources en dat dat dus geen enkel probleem was. Ook vind ik bij TG de contextuele hints voor de keuzes die je kunt maken iets duidelijker (ook wel logisch dat Etherfields dat met z'n dream logic minder heeft natuurlijk) en vind ik het encountersysteem iets leuker, het chainen van kaarten en uitbouwen van je deck is echt wel een heel leuke puzzel.

Etherfields heeft ook wel enorm veel leuke punten en verrassingen, en met twee spelers hebben wij eigenlijk ook geen klachten over het speelbord, maar ik ben het wel volledig eens met alle kritiek op de slumbers, die wel erg repetitief zijn en voor mij eerder afbreuk doen aan de lol van het spel dan eraan toevoegen. Gelukkig zijn de dreams zelf dan wel weer leuk genoeg om dat meer dan goed te maken.

Andere spellen waar we dit jaar erg veel lol mee hebben gehad zijn Gloomhaven: Jaws of the Lion (meer Gloomhaven is altijd goed, al biedt JotL natuurlijk weinig nieuws als je zoals wij het basisspel en Forgotten Circles al hebt uitgespeeld), Marvel Champions (zoals je uit alle andere spellen tot dusver wel kunt opmaken zijn mijn vriendin en ik nogal fan van wat uitgebreidere coop spellen) en Steampunk Rally.

De kinderen zijn inmiddels oud genoeg om ietwat complexere spellen te kunnen spelen, dus met hen hebben we dit jaar vooral veel lol gehad met De Crew (wat mij betreft het gezinsspel van 2020), Kwakzalvers van Kakelenburg, Machi Koro en Infinity Gauntlet: Love Letter .

Miskoop van het jaar was denk ik Cities Skylines: The Board Game. Een coop city builder klonk als het perfecte spel voor ons, maar deze klikt bij ons echt totaal niet en levert vooral frustratie op.

Maar over het algemeen was 2020 dus een prima bordspellenjaar. En met een aantal kickstarters die hopelijk volgend jaar gaan binnenkomen (Frosthaven, Aeon Trespass, Middara, Assassin's Creed: Brotherhood of Venice, ISS Vanguard) wordt 2021 hopelijk nog beter!
Door Venatoritas (142 reacties) op 31-12-2020 09:35
( PM )
De hobby ontstond ca. 2,5 jaar geleden bij het spelen van Lord of the rings the card game. Eind vorig jaar kwamen Rovers van de Noordzee en Everdell op tafel en speelde ik spellen samen met een vriend die al heel lang bordspellen speelt (en veel spellen heeft). Zo ontdekte ik steeds meer spellen en mechanics die ik leuk vind. In willekeurige volgorde zijn dit voor mij de toppers van 2020:

- Spirit Island
- Paladins of the west kingdom
- 7 wonders duel
- Wingspan
- Marvel Champions
- Patchwork

Te weinig gespeeld: Mage wars arena. Super toffe game, maar speelt niet makkelijk met mensen die het spel nog niet kennen.
Door DjUntzUntz (231 reacties) op 31-12-2020 10:34
( PM )
wat leuk om al die verschillende games en voorkeuren van mensen te lezen. Tevens dat er wel een aantal van dezelfde namen telkens weer voorbij komen! games om in de gaten te houden dus ;-)! Ik heb er teveel om op te noemen die ik leuk vind, dus ik laat het lijstje aan me voorbij gaan, haha! noem een naam en ik zal het ongetwijfeld een tof spel vinden!
Door Nin (1843 reacties) op 31-12-2020 13:03
( PM )
Voor mij zijn dit jaar genomineerd:
- Gloomhaven: Jaws of the Lion
- De Crew
- Calico
- PARKS

Met als winnaar: De Crew
Door Geert27 (646 reacties) op 02-01-2021 09:39
( PM )
Quote:
[..]


Het meest bevalt me de next-level logistieke puzzel. Je probeert te bedenken hoe je je ziekenhuis het beste kan inrichten en hoe je je patiënten werft, en hoe lang je ze (kan) laten wachten voor je ze geneest. Als alles lukt geeft dat een kick.
Het is zeker geen gemakkelijk spel maar als je eenmaal doorhebt wat de mogelijke consequenties zijn van je beslissingen dan vallen de stukjes wel op hun plek.
De uitbreidingen geven telkens een twist aan de regels of omstandigheden. Mij beviel de eveneens dit jaar uitgekomen COVID-19 expansion erg goed, omdat je coöperatief probeert het virus onder de knie te krijgen voor er al teveel doden vallen. Hoe actueel...
Goed om te horen, binnenkort maar goed de tijd voor nemen dan. De Covid-19 uitbreiding heb ik niet, ik probeer Covid-19 hier vooral buiten de deur te houden Ik heb wel The Extension, dus nog genoeg variatie in het vooruitzicht.
Quote:
PS: de spellen van Lacerda bevallen me een stuk minder. Een hoop regels zonder samenhang, moeilijk doen omdat het kan.
Dieptepunt was Escape Plan, dat in werkelijk helemaal niets leek op een spannende Heist Movie.
Grappig, ik vind juist dat de regels heel snel op hun plek vallen en logisch worden in samenhang met het thema. Ook zijn vaak de acties zelf niet zo ingewikkeld, bij The Gallerist bijvoorbeeld heb je eigenlijk maar 4 locaties om je werker naar toe te sturen.

Ik vond Escape Plan leuker dan ik dacht dat het zou zijn, deze is echt anders. Ik vond het heel tof om de locaties verspreid over de kaart te bezoeken. Qua thema blijft het natuurlijk een eurospel waarin je punten probeert te scoren, het echte gevoel van een spannende Heist movie zul je dan niet krijgen, maar vond hem toch wel geslaagd.
Door Fantasyfreak (1219 reacties) op 04-01-2021 20:51
( PM )
Lastig. Everdell, Wingspan, Tiny Towns en Taveernen van de Oude Stad zijn momenteel wel 3 favorieten.

Geen idee wat de 2020 releases geweest zijn eigenlijk. Heb bijna niks gekocht. Point Salad en Tiny Towns wel cadeau gekregen, maar geen idee of die beide van 2020 zijn
Door Geert27 (646 reacties) op 05-01-2021 01:04
( PM )
Quote:
Lastig. Everdell, Wingspan, Tiny Towns en Taveernen van de Oude Stad zijn momenteel wel 3 favorieten.
Zelfs zo lastig, dat je er 4 noemt.