Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month: Oktober 2021

Oktober was een drukke maand. Essen Spiel gaf ons veel nieuwe spellen, maar ook hadden we het druk met de voorbereiding voor de Bring&Buy stand voor SpellenSpektakel. Toch hebben we een aantal spellen kunnen spelen en hier zijn een aantal van onze favorieten.

Dick - The Great Wall  

Awaken Realms heeft aan het eind van ieder jaar een grote kickstarter die vaak gepaard gaan met schitterende miniaturen. Zo ook was het met The Great Wall. Maar deze had ook als optie om voor houten meeples te kiezen. Want in tegenstelling tot de spellen die ze eerder uitgebracht hebben, is The Great Wall geen dungeon crawler. Er is geen lang avontuur van monsters verslaan. Nee, in The Great Wall werk je deels samen om het Mongoolse leger uit China te houden door te bouwen aan de Chinese Muur. Dit doe je door middel van het plaatsen van werkers. Deze geven grondstoffen om te bouwen. Maar nadat iedereen hun beurt heeft gehad, komt de aanval van op de muur. Het spel wisselt van een worker placement naar een tower defense. Je probeert te troepen uit te schakelen. En als je niet helpt in de strijd, krijg je een schaamte token wat jouw leger zwakker maakt voor de volgende ronde. Uiteindelijk draait het om punten te scoren met je acties. Want hoewel je samen de invasie tegen houdt, komt er maar één speler als winnaar uit de bus. Ik koos voor de meeple versie, vooral om geld te besparen, maar ik heb veel spijt dat ik toch niet geupgrade heb toen het nog kon. Want met de miniaturen ziet het er toch veel beter uit.

Patrick - Kabuto Sumo

Deze maand heb ik eindelijk weer het een en ander op tafel weten te krijgen! Onder andere wat oudgedienden, maar één titel sprong er tussenuit omdat ik deze na ontvangst maar liefst drie avonden op rij met verschillende spelers naar genoegen heb gespeeld. Bovendien is deze beste titel mijn eerste in het genre en dat is met een toch al aardige collectie ook het vermelden waard. Mijn BotM is Kabuto Sumo, een behendigheid spel met variabele spelers krachten. Een bonte verzameling insecten heeft voor welke reden dan ook een sumo toernooi georganiseerd en het is fantastisch! De art en de overwegend houten componenten zijn mooi en het thema is perfect verwerkt in dit eigenlijk abstracte duwspel. Op het midden van een ring liggen jij en je mede sumoworstelaars omringd door cirkels die voor energie staan. Langzaam duw je via een platform schijfjes de ring in in de hoop dat er schijven afvallen of beter nog je tegenstanders eraf vallen. Het is oh zo simpel in de basis, maar er is veel mogelijk en dan kun je ook nog eens met heel veel verschillende insecten en hun eigen bijzonderheden aan de slag. Zo heb je een mestkever met een enorm stuk of de ‘’titanic’’ die een veel groter lichaam heeft op de sumoring. Dit is nu al een blijvertje omdat het zo makkelijk aan iedereen uit te leggen is, want iedereen die wel eens de muntjes duwer op de kermis heeft geprobeerd zal snappen hoe het werkt. Kabuto Sumo is perfect om heel relaxed een spelavond te beginnen en om toch nog gewoon een gesprek te kunnen voeren tijdens het spel. 

Klaas - Kemet: Blood and Sand

Spellen waarbij je voornaamste doel is om gebieden van je tegenspelers af te pakken, zijn over het algemeen niet mijn favorieten. Ze moeten wel een hele bijzondere twist hebben, wil ik ervan kunnen genieten en laat dat nou precies het geval zijn bij Kemet: Blood and Sand. Confrontaties aangaan vormen de hoofdmoot van wat je aan het doen bent in dit area control spel, want zonder te vechten kun je het onmogelijk winnen. Het vechtsysteem is erg elegant: je speelt kaarten met een bepaalde aanvals- en verdedigingskracht uit een dek dat voor iedereen hetzelfde is, maar daarbij moet je altijd ook een andere kaart ongezien afleggen. Dat maakt het mogelijk om een beetje te herleiden wat de ander zou kunnen gaan doen, maar nooit helemaal. Dus moet je je op een andere manier wapenen en dat kan met het bouwen van je pyramides. Hoe hoger die zijn, hoe beter de speciale krachten zijn die je je kan toe eigenen. Dat kunnen extra punten zijn bij het aanvallen en verdedigen, maar ook kolossale monsters die je aan je legers kunt toevoegen en ongelofelijk krachtige eigenschappen hebben. Heel erg leuk en wie weet word ik dankzij deze nog een fan van knokspellen.

En wat hebben jullie gespeeld afgelopen maand?

Geplaatst door Dutchyoda op 04-11-2021 12:05
Aantal keer bekeken: 902

Reacties

Door Stef (193 reacties) op 04-11-2021 16:44
( PM )
Kabuto Sumo is hier ook een favoriet!
Enorm makkelijk uitleggen en het staat binnen een paar tellen op je tafel.
Een spel kan heel kort zijn maar soms ook weer heel lang als er maar geen schot in komt.
Door Usurper (118 reacties) op 05-11-2021 08:39
( PM )
Voor mij was de verrassing toch wel Venice. Nadat deze kickstarter was uitgeleverd kreeg het een enorme bak aan kritiek te verstouwen. Speelbord was te klein. De gondelier bleef niet in de gondel bij het verplaatsen. Bij het plaatsen van je meeples kon je iconen op het tegeltje niet meer lezen enz. Allemaal terecht in mijn ogen, maar speel je dit met hooguit 3 personen dan is het een ontzettend leuke pick up en deliver spel.
Door Nin (1089 reacties) op 05-11-2021 11:46
( PM )
Terraforming Mars: Ares Expedition voor mij. Speelt sneller, mooier artwork, het fasesysteem is heel erg fijn en ben je bekend met z'n grotere broer dan speel hoef je ook weinig nieuwe concepten te leren.