Review Dobbel Zo Clever

Uitgever: 999 Games
Genre: Roll & Write
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 1 tot 4
Speelduur: 30 minuten
Prijs: €15,-

Wat, is de opvolger van Clever nu al te koop? Jazeker, want de roll & write train just keeps on rolling. Maar is Dobbel zo Clever ook dobbel zo leuk? Eens even kijken.

Een dikke vier maanden geleden maar schreef Nona hier hoe leuk Clever is, een dobbelspel waarbij je getallen invult in rijen en kolommen. En ja, dat is inderdaad een stuk leuker dan het klinkt, want als je dat een beetje slim doet, verdien je bonusacties die leiden tot prachtige kettingreacties. Het spel werd super populair en om daar goed op in te springen, ligt de opvolger nu al in de winkel: Dobbel zo Clever. Woordgrap!

 

Net even anders
Verstandig van ontwerper Wolfgang Warsch dat hij niet probeert het wiel opnieuw uit te vinden. Dit spel doet wat z’n voorganger doet, maar dan ietsje uitgebreider. Het mechanisme waarbij je zes verschillend gekleurde dobbelstenen gooit, er eentje kiest voor een actie en alles wat lager is aanbiedt aan je tegenspelers, is gebleven. Maar wat je kunt doen met die dobbelstenen, is net even anders. Ben je niet bekend met Clever en toch benieuwd wat deel twee inhoudt? Dan kun je het beste eerst even die recensie lezen.

Pak die bonussen
De combinatie van blauw en wit is gebleven, maar dat is nu een rijtje geworden waarbij elk ingevuld getal lager of gelijk is aan het eerdere. Ook groen is er nog, maar daarmee worden aftreksommetjes gemaakt, waarvan de uitkomsten opgeteld worden. Nieuw is de roze dobbelsteen, waarvan het resultaat altijd ingevuld mag worden, maar wil je de bonussen krijgen, moeten ze wel aan een minimum voldoen.

De tabellen zijn er ook weer, maar zitten in dit spel een pietsie ingewikkelder in elkaar. Met de gele dobbelsteen kun je cijfers omcirkelen en als je zo een rijtje maakt, scoor je een bonusactie. Maar om punten te krijgen, moet je ze daarna ook doorkruisen en dat levert weer geen bonus op. De nieuwe zilveren dobbelsteen is ook een interessante: daarmee mag je naar kleur waardes afkruisen van alle stenen die naar het presenteerblaadje verhuizen door je keuze. Daarbij is wit - net als in alle andere categorieën - weer de joker.

Er is ook een nieuwe bonusactie bijgekomen. Naast de boel opnieuw gooien en een extra dobbelresultaat noteren, mag je ook een dobbelsteen die je opzij hebt moeten leggen opnieuw bij de verzameling voegen die je nog mag werpen. Zoiets komt vaak van pas! 

 

Net zo leuk
Als je ze zo uitgeschreven ziet, lijken sommige acties misschien wat onduidelijk, maar in de praktijk heb je de regels vlot onder de knie. In mijn geval scheelt het waarschijnlijk dat ik al bekend was met Clever en alle mensen met wie ik Dobbel zo Clever heb gespeeld, kenden zijn voorganger ook al. Hoe totale nieuwelingen het gaan oppikken, kan ik dus niet precies inschatten, maar omdat het allemaal niet zo veel anders is dan Clever heb ik goede hoop dat ook dat wel mee zal vallen. Het kan niet missen: als je hebt genoten van Clever, ga je Dobbel zo Clever net zo leuk vinden. Het spel biedt een andere manier om hetzelfde te doen: je velletje zo invullen, dat je die mooie combinaties krijgt waardoor je hier een extra kruisje mag zetten, waardoor er een rijtje vol komt, waardoor je ergens anders weer een cijfer mag invullen, enzovoort. Dat is dé manier om richting die gewilde 300 punten te werken, al is het bij Dobbel zelfs mogelijk om daar dik overheen te gaan.

 

Conclusie
Clever is een van de best gewaardeerde roll & writes dankzij de combinatie van snelle rondes, snelle potjes, interessante keuzemogelijkheden en die heerlijke kettingreacties. Dobbel zo Clever borduurt daar slim op voort en heeft dan ook alles in zich om net zo’n hit te worden. Hou je van de een, dan ga je ook van de andere houden, zo simpel is het.Tekst: Klaas Kaptijn

 

Aantal keer bekeken: 546 

Laagste 3 prijzen voor Dobbel Zo Clever (Bordspellen)

19.90 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Spellenhuis 9
 
€  14.95€ 4.95   € 19.90
Spellenrijk 7.8
 
€  15.95€ 3.99   € 19.94
Queen of Games 9.8
 
€  13.00€ 8.00   € 21.00

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.