Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Dodelijke Dilemma's

Uitgever: 999 Games
Spelers: 3 tot 13 spelers
Speelduur: 15 tot 30 minuten
Leeftijd: 18+

Is jou wel eens een fictieve dilemma voorgesteld? Zo eentje waarbij je lang moet nadenken over wat je zou doen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als: Wie je het liefst vindt van je kinderen, of dat je moet kiezen tussen je moeder of je partner. Dit zijn keuzes waar je gelukkig nooit snel voor staat.
In doe-durf-of-waarheid spellen komen deze keuzes vaak naar voren. Nu komt 999 Games met een spel dat alleen maar uit dit soort keuzes bestaat.Klik hier voor een grotere afbeelding.
De tram slaat op hol!
In dodelijke dilemma’s spelen alle spelers omstebeurt een tramconducteur van een op hol geslagen tram. Als conducteur moet jij kiezen welk spoor jij pakt, wetende dat alles op dat spoor gedood of kapot gemaakt wordt. De andere spelers vormen twee teams. Deze proberen alles op alles te zetten om te zorgen dat je hun spoor niet kiest. Want als hun spoor wel gekozen wordt, krijgen ze een “dood”-fiche. Degene met de minste van die fiches wint het spel.

In elke team krijgt één speler drie “onschuldig”-kaarten, een andere speler krijgt drie “schuldig”-kaarten en de overige spelers trekken ieder drie “aanpassing”-kaarten. Vervolgens worden er op elk spoor de bovenste kaart van de “onschuldig”-stapel geplaatst.


Klik hier voor een grotere afbeelding.
Vervolgens kiezen de spelers met de “onschuldig”-kaarten er één uit om bij hun spoor te verlengen. Hun taak is dus om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om voor hun spoor te kiezen. Denk hierbij aan alle verplegers op aarde, of zelfs een familielid.


Klik hier voor een grotere afbeelding.
Daarna is het de beurt aan de spelers met de “schuldig”-kaarten. Zij kiezen er één uit om juist op het spoor van het andere team te leggen om deze juist voor de conducteur aantrekkelijker te maken om overheen te rijden. Denk hierbij aan dictators of criminelen.


Klik hier voor een grotere afbeelding.
Tot slot mogen de spelers met aanpassingen één van hun drie kaarten spelen waar zij deze het best vinden passen. Sommige aanpassingen zijn namelijk positief zoals het ontdekken van een geneesmiddel, anderen juist negatief zoals stiekem een moordenaar zijn.


Klik hier voor een grotere afbeelding.
Als alle kaarten geplaatst zijn barst de discussie los. Beide teams overtuigen de conducteur om over het spoor van het andere team te gaan. Daarna kiest de conducteur een spoor. Alle spelers van het team van dat spoor krijgen hun fiches en de volgende speler is de conducteur. Dit gaat door totdat iedereen een keer conducteur is geweest, of twee keer bij minder dan vijf spelers. De teams veranderen daarmee ook per ronde. De speler die aan het eind de minste fiches heeft, is de winnaar.


Klik hier voor een grotere afbeelding.
Donkere humor
Dodelijke Dilemma’s heeft artwork van de Cyanide & Happiness webstrip. Deze strip staat bekend om z’n donkere humor. Dit zal echt niet voor iedereen zijn. Op de doos staat zelfs een waarschuwing dat het niet voor tere zieltjes is. Mensen die bekend zijn met Cards Against Humanity weten wat hiermee bedoeld wordt. Als je niet van dit soort humor houdt, dan zal dit spel zeker niet voor jou zijn. Ben jij echter iemand die wel een ‘foute’ grap kan waarderen, dan is Dodelijke Dilemma’s misschien wel een partyspel voor jou.
Ik zie het ook als een partyspel. Er worden wel punten uitgedeeld, maar de lol in het spel zit in het maken van de dilemma’s. Daarom is Dodelijke Dilemma's leuker met meerdere spelers. Dan liggen er meer aanpassingen op tafel en zal er ook meer discussie zijn. Helaas kunnen we ten tijde van het coronavirus niet meer met grote groepen bij elkaar zijn. Voor het moment dat dit wel kan, raad ik Dodelijk Dilemma's zeker aan. Ik geef het zelfs een zilveren budgy.

Geschreven door: Dick Rensema

 

Aantal keer bekeken: 728 

Laagste 3 prijzen voor Dodelijke Dilemma's (Bordspellen)

24.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
 
€  24.99€ 0.00   € 24.99
Wehkamp 9.2
€  24.99€ 0.00   € 24.99
Internet-toys.com n.b.
 
€  22.45€ 4.95   € 27.40

Meer prijzen 

Reacties

Door Hedgehog (561 reacties) op 19-10-2020 18:07
( PM )
Haha, de trolley paradox als bord/kaartspel! Dat is leuke/originele 😂

Deze zal het goed doen hier qua humor.
Door Piemail (6 reacties) op 22-10-2020 18:02
( PM )
Ik vraag me bij dit soort spellen altijd af hoelang het leuk blijft, ik denk dat dat voor een heel groot deel ook afhankelijk is van het aantal kaarten dat er bij zit. Maar het klinkt wel als een leuk nieuw soort spel om af en toe bij iemand anders te spelen, ik zou het niet in mijn eigen kast hoeven te hebben.