Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Heat: Pedal to the Metal (NL)

Uitgever: Asmodee
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelers: 1 tot 6
Speelduur: 60 minuten

HEAT brengt het racecircuit naar de tafel. De zes iconische jaren-50 racewagens staan achter de startlijn opgesteld. De motoren brommen, de coureurs staan op scherp. Dan wappert de vlag! En weg zijn ze. Plankgas geven!!! 

Heat1
Opzetten!
In Heat racen spelers met hun raceauto een aantal ronden over het circuit. Iedere speler krijgt een spelersbord en een deck kaarten. Deze kaarten bevatten de snelheden waarmee jouw raceauto vooruit mag komende beurt. De versnellingspook in je eigen kleur geeft aan in welke versnelling je zit. Deze geeft aan hoeveel kaarten je mag spelen. In het midden liggen je hittekaarten die aangeven of je je motor aan het oververhitten is. Deze heat-kaarten kunnen aan je deck toegevoegd worden als de race vordert. Hoe meer heat-kaarten je in je deck hebt, des te groter de kans dat je een slechte hand kaarten aan jezelf geeft. Je deck kaarten wordt geschud en je pakt er zeven. Het is nu aan de speler om de juiste combinaties kaarten te maken, in de juiste versnellingen, om zodoende als eerste over de finish te komen.


Gas!
In je eerste potje Heat gebruik je het circuit van de Verenigde Staten. De meeste races zullen uit twee rondes bestaan. Je kunt geen race winnen door simpelweg het hardst op het gaspedaal te trappen. Je maakt zorgvuldig je beslissingen met de kaarten die je aangeboden krijgt.

Je raceauto start in de eerste versnelling. Wil je meteen naar je 3e versnelling om zo drie kaarten te spelen en hard weg te scheuren? Dan kan dit maar hierdoor raakt je motor verhit. Je legt een heat-kaart op je aflegstapel als je meteen twee versnellingen pakt. Wil je toch gas op de plank geven en een kaart meer spelen? Pak een heat-kaart erbij.

Heat2
Bocht!
Komt je wagen bij de bocht aan dan dien je een weloverwogen keuze te maken. De bocht geeft het getal 3 aan. Dit wil zeggen dat jij met een snelheid van 3 door de bocht mag. Voor elke punt snelheid hoger dan 3 moet je een extra heat-kaart op je aflegstapel leggen. Maak jij de weloverwogen keuze om je motor haast te oververhitten, maar ontsnap je zo de groep? Misschien is dat wel hoe jij de race wint! Misschien niet! Denk er aan dat je op dit punt jezelf kaarten met lage snelheden hebt gegund.

Slipstream!
Een van de spelmechanieken die dit spel spannend maakt is de slipstream: Eindig je nu pal achter of naast één van je medespelers dan mag je hem inhalen (al was DRS nog niet uitgevonden in de jaren ‘50). Je snelheid verhoogt hiermee niet! Dat zou je dus zo maar dwars door die nare bocht heen kunnen helpen.

Heat3


Stress!
Het managen van je deck is van het grootste belang. Na een beurt mag je zoveel kaarten afleggen als je wil, om er weer in totaal zeven te pakken. Hiermee probeer je de juiste kaarten voor de juiste situatie te trekken: Lage getallen bij een bocht en hoge getallen bij een lang stuk.

Naast snelheid-kaarten en heat-kaarten zitten in je deck nog drie stress-kaarten. Deze kaarten mag je niet afleggen en moeten uiteindelijk gespeeld worden (hoogst waarschijnlijk). Een stress-kaart spelen houdt in dat je blind je volgende snelheid-kaart moet trekken. Ga je daarmee veel te hard door de bocht? Of kwakkel je met snelheid 1 voort op een lang recht stuk? Oei… Stressvolle situaties zouden je wel eens de race kunnen doen verliezen.

Afkoelen!
De heat-kaarten kunnen dus worden ingezet om harder door de bocht te gaan. Ze kunnen ook aan het eind van een beurt ingezet worden om toch nog een extra kaart te trekken. Wanneer je eigen heat-kaart plus alle zeven heat-kaarten gespeeld zijn, heb je geen andere keuze dan af te koelen. Je deck zit nu vol heat-kaarten. De 1e en 2e versnelling op je spelersbord tonen een koel-symbool. Wanneer je in die versnelling zit mag je heat-kaarten weer afleggen in het midden. Je deck wordt zo kleiner en speelbaarder. Denk er aan dat je in de 1e versnelling drie heat-kaarten mag afleggen, echter je kan nu maar één race kaart spelen. Val niet te ver naar achteren.
Mocht je achteraan komen te liggen dan heeft het spel een zogehete catch-up mechanic waarbij de achterliggende spelers met adrenaline een extra snelheidspunt en een extra afkoeling mogen gebruiken. Misschien kun je van een achteraan rijden een taktiek maken?

Heat4


Geavanceerd!
Voor de ervaren spelers zijn er modules bij het spel inbegrepen om het spel uitdagender te maken. De vier verschillende circuits, nl. USA, Great Britain, France en Italy bieden eveneens de nodige variatie.

Noggekeer!
Na twee rondes je deck kaarten en de hitte van je motor ge-managed te hebben hoop je natuurlijk als eerste over de finish te gaan en het verst te komen. De speler die het verst over de finish komt in de finish beurt, wint. En als dat gebeurt dan is dat gevoel heeeeerlijk. Je mag zelfs je raceauto op het podium plaatsen. Champagne, muziek, feest! En vooral NOG EEN POTJE!

Heat5


Waar voor je geld?
Na een viertal keer het basisspel te hebben gespeeld kan ik zeggen dat Heat een erg luchtig, vermakelijk en spannend spel is. Je hoeft er niet te veel bij na te denken, maar denk je te weinig na, dan ga je zeker niet winnen. Het spel komt het best tot z'n recht met vier spelers, al is het met twee spelers net zo vermakelijk, en speelt het een stuk sneller. De reden dat vier spelers beter werkt is vanwege de mogelijkheden met inhalen via de slipstream. Per bocht moet je bedenken wat je tegenstanders gaan doen: Je wilt eigenlijk net achter ze terecht komen. Maar wat als iedereen dit bedenkt? Dan geeft niemand natuurlijk plankgas!

Je begrijpt misschien waar ik heen wil : Het continu managen van je snelheid met je kaarten en het ‘eruit-denken’ van je tegenstanders is een heerlijk stukje competitief spelen.

Er komt een kindertijd-nostalgisch gevoel boven wanneer je een spel speelt wat een race is. Misschien omdat ik al ganzenbord speelde voordat ik kon praten? Dit gevoel bieden andere spellen niet en ik wist niet dat ik het gemist heb.

Als ik vrienden van mij mag geloven dan is het spel Flamme Rouge nog net iets leuker. Dat betreft een racespel waarbij je een fietsduo in een peloton simuleert. Dat spel gaat zeker ook gespeeld worden.

Heat krijgt van mij een Gouden Beginners Budgy: Het spel is namelijk eenvoudig te leren en makkelijk in te stappen. Het race element zal iedereen op het puntje van zijn stoel krijgen. Het niveau van vermaak is gewoonweg heel hoog. 

Vincent Hartmeijer (Vincenity)

Altijd op zoek naar slachtoffers voor een bordspel, kaartspel of dobbelspel. Wanneer niet beschikbaar zoekt hij zijn heil online tijdens een potje League of Legends, Darkest Dungeon of EU4. Probeert continu zijn high score met doppel zo clever of clever tot de 3e macht te verbeteren to hij er dizzle van wordt.

Aantal keer bekeken: 1078 

Laagste 3 prijzen voor Heat: Pedal to the Metal (NL) (Bordspellen)

51.30 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
 
€  51.30€ 0.00   € 51.30
Spellenvariant 9.9
 
€  54.88€ 0.00   € 54.88
Boardgame Merchant 9.9
 
€  56.95€ 0.00   € 56.95

Meer prijzen 

Reacties

Door Lucky Jack (710 reacties) op 12-07-2023 22:17
( PM )
Ik heb Heat nu 2x gespeeld en er ook 2x een fantastische avond mee.gehad. Het is inderdaad poepsimpel uit te leggen en na de 1e bocht snapt iedereen het spel en is iedereen gewoon lekker aan doen wat hij/zij moet doen: racen! Wat ook leuk is, is dat iedereen lekker met elkaar aan het racen is, zonder dat er negatieve interactie is. Veel spellen zijn tegenwoordig gefocust op een eigen speelbordje en als er wel interactie is, is het vaak negatief. Ik ben er van overtuigd dat Heat een blijvertje gaat worden bij ons!
Door San Kroepoek (460 reacties) op 13-07-2023 09:58
( PM )
klinkt alsof het lijkt op caesar, alleen dan net iets anders

ga het op spiel wel eens testen, zag het de vorige keer ook maar toen was die stand helemaal tot de nok vol.