Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Bordspel Nieuws Week 17

Het is een beetje een stille week op boardgame-release gebied, vandaar een kortere versie van het nieuws dan jullie van mij gewend zijn. Gelukkig staat Kickstarter wel weer vol met nieuwe games, waar Eggcitizen weer een mooie selectie uit heeft weten te maken.

Kheops



De Farao heeft zijn twee beste architecten ontboden, en hen bevolen de meest indrukwekkende graftome ooit te bouwen. Jij bent één van deze architecten , dus meteen aan de slag met massa's arbeiders, een fanatieke priester en zelfs een in te zetten mummie! Deze monumentale taak vereist bezinning, strategie, een beetje geluk en soms een meedogenloze houding.
Wanneer de kolossale piramide voltooid is, wil je dat Farao jou met zijn dankbaarheid overlaadt... en niet je zelfingenomen en incompetente rivaal!
KHEOPS is een spannend bouwspel voor 2 architecten die niet bang zijn voor de Farao!
 
Kickstarter Update door Eggcitizen

Zoals elke week, ook deze week weer een kleine preview van de bord/kaartspellen, die mij deze week zijn opgevallen. Ook deze week heb ik geprobeerd een gevarieerd aanbod aan spellen te previewen, zodat er hopelijk voor iedereen iets bij zit. En naast de 3 previews, zal ik ook nog in het kort refereren naar 2 spellen, die iets interessants ten tafel brengen. Kijk ook zeker eens bij deze spellen:

Dark Souls

Aantal spelers:
1 t/m 4
Kickstarter tekst:
Dark Souls™ - The Board Game is a strategically challenging, deeply immersive combat exploration game for 1-4 players.
Mijn mening:
In het kickstarter topic is dit spel al een aantal keer aangehaald en met reden. Laat je ook zeker niet ontmoedigen door wat je ziet in het plaatje wat is toegevoegd… wat je krijgt als je dit spel backed, is al veel meer dan wat je op dat plaatje ziet. Het spel heeft al een pledge van meer dan 1.5 miljoen en lijkt nog steeds stug door te groeien. En daardoor worden er steeds meer stretchgoals vrij gespeeld.
Het spel zelf is een coöperatief dungeon explore RPG, geheel gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Het toont hierbij ook het “preparet o die” karakter van het spel, waardoor het voor sommige spelers mogelijk voelt als een te moeilijk spel, maar voor de fans van de franchise, kan het wel eens exact zijn wat ze zoeken in een bordspel.
De mini’s zien er fantastisch uit en ook de andere spelonderdelen zijn van goede kwaliteit.
Wat echter lijkt te ontbreken op dit moment… is meer informatie over het spel? Het enige wat er is vrijgegeven over hoe het spel gespeeld wordt, is een boss battle. En hoewel deze boss battle indrukwekkend is in zijn mechanics… mis ik onder andere hoe dit spel een echte “exploration” gevoel kan geven, als er bij het spel maar 7 playing board tiles beschikbaar zijn. De stretchgoals hebben ook geen nieuwe playing boards vrij gespeeld. Dit doet mij vermoeden dat dit spel heel erg gefocust zal zijn op de boss battles. Maar misschien is dat ook wat ze bedoelen met “combat exploration game”… je bent aan het ontdekken hoe de bazen in elkaar zitten en daardoor leer je hoe je ze moet bevechten… makes sense?
Interessante backopties:
80 pond (102,13 euro), je krijgt dan het volledige spel + stretchgoals
200 pond (255,31), deze is alleen voor retailers bedoeld, maar hiermee krijg je 6 stuks van het basisspel. Nu heb ik ergens anders gelezen (boardgamegeek), dat bij de eerste 6 stuks die een retailer besteld, ook de stretchgoals zitten, maar ik heb een vraag uitstaan om hier zekerheid over te krijgen.
shipping:
10 tot 22 pond
EU-friendly (geen extra invoer belasting)


Vivarium

Aantal spelers:
2 t/m 5
Kickstarter tekst:
Utilize unique traits, claim territory, struggle for survival and decide the fate of your species in a game of nature and adaptation.
Mijn mening:
Het spel doet mij denken aan Dominant Species, maar dan met deckbuilding ipv. worker placement. Je kiest een diersoort (waarbij elk diersoort zijn eigen karakteristieken heeft) en probeert te overleven en andere diersoorten de baas te blijven. Wie na 4 jaar (spel jaren, geen echte jaren) de meeste punten heeft, heeft gewonnen.
Het deckbuilden binnen dit spel lijkt simpel opgezet te zijn en dat is prima. Rekening houdend met de karakteristieken van je diersoort (sterke en zwakke punten) moet je bepalen welke kaarten je wilt aanschaffen voor je deck en welke kaarten je in een beurt wilt spelen. Ook kies je of je het aantal beesten wilt verhogen en wilt uitbreiden naar een ander gebied. Is dat gebied bezet, ga je de strijd aan met de aanwezige diersoort. Eens een keer iets anders dan de zoveelste dungeon crawl, fantasie of steam punk.
De spel onderdelen zien er redelijk uit en het spel lijkt veel diepgang te bieden met makkelijk te begrijpen spelregels.
Interessante backopties:
60 AUD (+- 40 euro)
shipping:
20 AUD (+-14 euro)
EU-friendly (geen extra invoer belasting)


Cavern Tavern

Aantal spelers:
2 t/m 5
Kickstarter tekst:
A beautifully designed worker placement board game set in a fantasy tavern filled with Dwarves, Elves, Halflings and Trolls.
Mijn mening:
Je werkt in een bar vol met wezens uit de bekende fantasie wereld (orcs, elves, dwarfs, etc). Geen makkelijke gasten om tevreden te stellen… om maar te zwijgen over die baas van je, die je rotklusjes geeft om de zoveel tijd als je weer eens wat laat bent met een bestelling. Dat is in het kort het verhaal achter het spel.
De mechanics zijn gebaseerd op worker en dice placement. Je moet orders aannemen en vervolgens op zoek gaan naar de ingrediënten voor die orders. Verder kan je nog klusjes erbij doen voor extra punten, zoals schoonmaken of in de keuken meehelpen. Krijg je binnen een beurt, het niet voor elkaar om de ingrediënten van een order bij elkaar te krijgen, verlies je moraal bij de baas. Verlies je genoeg moraal, dan krijg je er een opdracht van de baas bij. Deze zijn meestal tricky en kunnen je problemen veroorzaken.
De atmosfeer die het spel ademt, is goed. Als hardwerkende goblin ober moet je de benen onder je lijf vandaan blijven rennen om alles bij te kunnen houden, maar met een beetje plannen en geluk kom je er wel.
Interessante backopties:
$44 (+- 39 euro)
shipping:
$10 (+- 8,90)
EU-friendly (geen extra invoer belasting)

Andere mogelijk interessante spellen, omdat ze iets nieuws bieden dat ik nog niet eerder heb gezien in een spel:
The Depths of Durangrar
Een dungeon crawler, daar is niets bijzonders mee… hoewel deze daadwerkelijk in het donker gespeeld wordt. De adventurers geven een beetje licht in het donker om de dungeon te kunnen zien… en degene die de monsters bestuurd heeft een nachtkijker daarvoor.

Super Hazard Quest
Een retro side-scroller… in bordspel formaat. Need I say more.

Geplaatst door Thomas op 25-04-2016 21:33
Aantal keer bekeken: 1664

Reacties

Door Yorn (400 reacties) op 26-04-2016 13:05
( PM )
Dark Souls 3, ik heb hem nog steeds niet gebacked maar met al die extra's die je er bij krijgt dankzij de behaalde stretch goals wordt het wel heeeel erg verleidelijk. Twijfel de twijfel :-)
Door Skull_kid (2509 reacties) op 26-04-2016 14:01
Rol: Forum Moderator
( PM )
Depths of Durangrar is wel gedurfd! Erg origineel. Een beetje Evolve als bordspel
Door Carientje (624 reacties) op 26-04-2016 19:34
( PM )
Veel leuke potiëntele titels! Cavern Tavern lijkt mij ook erg leuk. Beetje Dungeon Petz/Dungeon Lords idee?

Ben ook benieuwd naar Depths of Durangrag. Heel origineel indeed, maar teveel vragen nog onbeantwoord voor mij, daarnaast denk ik niet dat ik in het volledige donker wil spelen met alleen een klein ledje voor mijn dobbelstenen enzo.
Door Egg citizen (944 reacties) op 26-04-2016 20:13
( PM )
Quote:
Veel leuke potiëntele titels! Cavern Tavern lijkt mij ook erg leuk. Beetje Dungeon Petz/Dungeon Lords idee?

Ben ook benieuwd naar Depths of Durangrag. Heel origineel indeed, maar teveel vragen nog onbeantwoord voor mij, daarnaast denk ik niet dat ik in het volledige donker wil spelen met alleen een klein ledje voor mijn dobbelstenen enzo.

Ik voorzie inderdaad ook nog wat praktische probleempjes (oeps, stootte ik nu iets om? Waar is de chips? Was dat mijn cola? Ik krijg de kamer niet donker genoeg. Hoezo, de dungeon is onbekend, bouw je hem in het donker op of worden de medespelers in het donker naar de tafel geleid? Braille handleiding als je iets op moet zoeken?) hoewel het idee mij wel aanspreekt, omdat het daardoor wel aanvoelt als een echte dungeon dat je ook daadwerkelijk niet kent.
Door Tailsknux (261 reacties) op 27-04-2016 09:58
( PM )
Ik wil wel Super Hazard Quest + eventueel een uitbreiding, maarja, dan maak je meteen kans op invoerkosten...
Door HaydenNL (49 reacties) op 27-04-2016 10:23
( PM )
De makers van Dark Souls hebben zelf al meerdere keren aangegeven dat retailers geen SGs krijgen. Ze krijgen 6 dozen tegen 200 pond (=33 pond tov de 80 pond voor de normale backers met SGs) ze hebben tevens de optie om retailer exclusieve bosses te kopen die niet voor de normale backers beschikbaar zijn. Denk je slim te zijn en 6 games te willen kopen voor de doorverkoop, hou dan rekening met het feit dat een kvk verklaring ingedient moet worden na de KS.

Ter aanvulling op de review: de makers hebben in een van de updates uitleg gegeven over het spelverloop. Je hebt eerst een mini boss, die versla je door de 7 tegels af te questen. Als de mini boss verslagen is, wordt dat de nieuwe starttegel en ga je opnieuw op zoek naar de grote boss. Hierdoor krijgt de game dus meer diepgang en heb je niet direct meer tegels nodig (alhoewel het wel leuk zou zijn).