Bordspelnieuws Week 51

Met de feestdagen voor de deur is er geen beter excuus voor een bordspel op tafel! Deze kerst hebben we meer keus dan ook met Spiel nieuwigheden die nu al de weg naar de Nederlandse tafel hebben gevonden. Wat te denken van twee van de populairste spellen van Spiel dit jaar: Great Western Trail en Cottage Garden?

Great Western Trail


Zo’n beetje de meest “hete” Eurogame van Spiel is nu al in het Nederlands verkrijgbaar bij 999 Games: In Great Western Trail speel je cowboys in het wilde westen, met een twist! In tegenstelling tot het beeld wat ons reeds decennia wordt voorgeschoteld in films was het wilde westen helemaal niet zo wild en waren cowboys niet de hele dag bezig met schieten. In dit spel speel je dan ook een echte cowboy, die zijn vee van Texas naar Kansas wil brengen om het aldaar voor een goede prijs te verkopen.

Het is spel is van de Oostenrijkse designer Alexander Pfister, die we nog kennen van de Kennerspiel des Jahres winnaars van vorig jaar en het jaar ervoor: Isle of Skye en Broom Service. Dit spel is echter wat zwaarder en gebruikt onder andere deck building en worker placement als spelmechanismen. Heb je Great Western Trail gespeeld? Laat het weten in de comments, ik ben heel benieuwd!


Cottage Garden


Alweer een populair spel van Spiel dat deze week in de winkels ligt, ditmaal bij White Goblin Games. In Cottage Garden neem je de rol van tuinier op je en vul je a-la Patchwork je tuintjes op een zo efficiënt mogelijk manier, zonder potten en kassen te bedekken.

Nu heb ik dit spel toevallig zelf op Spiel gekocht (dacht dat dit niet zo snel hier uit zou komen, I was wrong). Hoewel het een geweldig thema heeft (wie wil er nou niet tuinieren?), er superleuk uit ziet (al die bloemetjes), een 3d kruiwagen bevat (zonder echte functie) en als klap op de vuurpijl een dozijn katten (miauw!) die je als wildcard kan gebruiken is het spel zelf een beetje “clunky”. In de basis speelt het lekker weg: je probeert a-la Patchwork tetris-vormpjes kwijt te kunnen op je speelbord maar dat was voor Uwe Rosenberg blijkbaar niet genoeg. Het lijkt alsof het spel nodeloos complex en langdradig is gemaakt om zich te onderscheiden van Patchwork. Begrijp me niet verkeerd, het is nog steeds een leuk spel en de aankleding maakt veel goed maar een nieuwe Uwe Rosenberg klassieker is dit in mijn ogen niet.

Kingdom Death: Monster 1.5


Het meest ambitieuze Kickstarter bordspel is terug, groter, zwaarder, duurder en gemener dan ooit. Ik ben normaal gesproken iemand die net zo lief met een houten blokje speelt als met een plastic miniature maar de miniatures van Kindom Death weten zelf mij te verleiden. Sowieso ziet er alles er echt mega-gelikt uit: van de doos tot de artwork (en wat voor een artwork!), de kwaliteit druipt er vanaf. Het spel zelf schijnt ook nog eens heel goed te zijn, vandaar dat het misschien toch niet zo gek is dat meer dan 1500 mensen de $1.666 (!) hebben neergelegd die gevraagd wordt voor het hoogste pledge level. Mocht iemand Kindom Death hebben gekocht: ik hou me aanbevolen voor een speelsessie.

Geplaatst door Thomas op 22-12-2016 18:56
Aantal keer bekeken: 517

Reacties

Door Egg citizen (478 reacties) op 23-12-2016 10:03
( PM )
Kingdom Death is op dit moment echt de enige boeiende (bordspel) kickstarter, elke dag ben ik weer aan het kijken of er nog iets is bijgekomen, maar nee. Dat gezegd hebbende, ga ik toch niet voor Kingdom Death, mijn pledge voor dit spel heb ik al 2 keer geannuleerd. Niet dat ik denk dat het een slecht spel is, zeker niet... maar ik zie mijzelf nog niet zo snel de miniatures in elkaar zetten (1. schijnen geen makkelijke miniaturen te zijn om in elkaar te zetten. 2. Ik weet niet zeker of ik deze vaak genoeg op tafel ga krijgen)

Dat gezegd hebbende, als er nog mensen gezocht worden omgeving Brabant om in een speelgroep mee te doen die om de zoveel tijd bijeen komen om het spel (verder) te spelen, ben ik graag van de partij :)