Bordspelnieuws Week 1

Ik kan het bijna niet geloven, 2016 is alweer ten einde! Hoewel het op andere gebieden een bewogen jaar was, was het op bordspelgebied een stuk kalmer. Begrijp me niet verkeerd, 2016 was een heel solide jaar met veel goede releases, maar het miste de verassingen die we in 2015 zagen. Vooral de grote uitgevers hielden zich relatief rustig, misschien dat ze het te druk hadden met andere zaken (zoals elkaar overnemen). Niet dat dat een slecht idee is: de laatste jaren komen er ieder jaar zoveel spellen meer uit dat het nu tijd begint te worden om de doelgroep te vergroten. We zien gelukkig al Ticket to Ride en Carcassonne bij de speelgoedwinkels in de schappen liggen maar de meeste ruimte wordt nog altijd ingenomen door spellen waarvoor betere alternatieven bestaan (Cluedo I’m looking at you). Het wordt hoog tijd dat onwetende ouders hun kinderen goede spellen met kerst cadeau doen, uitgevers doe je ding!

Qwixx: Het Duel


Een tijdje terug bevonden mijn vriendin en ik ons op een weekendje weg in Duitsland zonder spelletje. We dachten allebei dat we wel even zonder konden maar het begon gelijk te jeuken. We hebben toen in een warenhuis, vlak voor sluitingstijd en geheel zonder voorkennis, een van onze beste aankopen ooit gedaan: Qwixx.In Qwixx probeer je combinaties te maken met twee dobbelstenen teneinde je scoresheet zo efficient mogelijk in te vullen. Het is de ultieme combinatie van geluk en vaardigheid in een heel klein doosje en overal speelbaar. Daarnaast heeft het ook een aantal hele leuke uitbreidingen (score-blaadjes) en een "bijna net zo goed/misschien zelfs beter" broertje Qwinto.

Qwixx: Het Duel is een echter een geheel nieuwe stand-alone tweespeler variant op Qwixx, waarin je elkaar dwars probeert te zitten door posities op het scoreveld te blokkeren. Meer confrontatie dan normaal dus, ik ben benieuwd!

Sushi Go Party


Ook het tweede spel is een herimplementatie van een heel goed spel, maar dit keer voor meer spelers in plaats van minder. Sushi Go Party is een nieuwe versie van Sushi Go. Waar de laatste plek had voor maximaal vijf spelers kan er in Sushi Go Party met z’n achten gegeten worden.

Mocht je al geďnteresseerd zijn geweest in Sushi Go dan is Sushi Go Party de manier om in te stappen: Alle kaarten van Sushi Go zijn in deze nieuwe uitgave aanwezig. Daarnaast krijg je een speelbord en extra kaarten om het spel uit te breiden en kan het met z’n achten gespeeld worden.

Sushi Go is een drafting-game, een genre dat populair is gemaakt door 7 Wonders: je kiest een kaart om later te spelen en geeft de rest door aan je buur, stiekem hopend dat de andere kaarten die je graag wilde hebben weer bij je terug komen. Met een hoger spelersaantal verdwijnt dat aspect, dus ik ben benieuwd wat ze verzonnen hebben om daarvoor te compenseren.

Tao Long


And now for something completely different: Tao Long. In alle opzichten de tegenpool van Kingdom Death waar ik het twee weken terug over had: abstract, klein en goedkoop.

In Tao Long manipuleer je een draak die de draak van je tegenstander probeert te verslaan. De crux zit hem in het feit dat bord dat je gebruikt om jouw draak te besturen ook door je tegenstander wordt gebruikt. Jouw acties kunnen dus makkelijk ongedaan gemaakt worden, en je zult sluw moeten spelen om je tegenstander te slim af te zijn.

Het spel ziet er, niet onbelangrijk, erg mooi en, voor een abstract spel, heel thematisch uit. Het is EU friendly en voor €25 inclusief verzending ben je de trotse eigenaar. De komende twee dagen is er ook een early bird uitvoering beschikbaar voor hetzelfde geld die komt met een exclusieve vierspeler uitbreiding. Ik ben zeker geďnteresseerd maar twijfel gezien mijn overdaad aan tweespeler spellen nog een beetje, wat denken jullie?

Geplaatst door Thomas op 04-01-2017 23:16
Aantal keer bekeken: 552

Reacties

Door CandyShine (457 reacties) op 05-01-2017 23:32
( PM )
Ik ben ook benieuwd wat dit jaar ons gaat brengen, ik wacht in ieder geval al met smart op Pandemic Legacy second season!

Qwixx is geweldig ben al door meerdere scoreblokjes gegaan. Mocht je het nog niet kennen, hier de link naar de review die ik voor budgetspelen heb gedaan: qwixx recensie

Heb Sushi Go Party voor kerst gekregen, nog niet kunnen spelen maar Sushi Go veel gespeeld en de kaartjes die ik hierbij zag zitten maakten mij wel heel blij!