Vaderdag: Mijn zoon en ik

Mijn zoon Bram is om de week bij mij. Naast onze voorliefde voor honkbal delen we dezelfde liefde voor bordspellen. OK, ik ben iets fanatieker. In het weekend dat hij bij mij is, spelen we dan wel eens een spel of twee. We hebben dan samen de grootste lol.

Saampjes voor mijn spellenkast.
Saampjes voor mijn spellenkast.


Mijn zoons liefde voor spellen begon toen de aarde, sinds zijn geboorte, zes rondjes om de zon had gemaakt. Hij keek mee met de potjes Catan en Carcassonne die regelmatig op tafel kwamen. Je kon de tandwielen bijna in zijn hoofd zien draaien. Ik besloot daarom de Junior versies in huis te halen. Hij was echter al zo gewend aan de volwassen versies dat dit geen succes was. Uiteindelijk speelde hij met de volwassenen mee. Sterker nog: hij bedacht zijn eigen tactieken en ging er regelmatig met de winst vandoor.

Carcassonne
Carcassonne


Maar net als vele kinderen van zijn leeftijd was daar ook de verleiding van videospellen. Vooral Nintendo (Wii, WiiU, 3DS en uiteindelijk Switch) vond hij erg leuk. Super Mario, Kirby en Zelda zijn nog steeds zijn favorieten. Dit komt ook omdat dat de spellen zijn die ik in zijn bijzijn heb gespeeld. Zo vader, zo zoon.

De laatste jaren groeide mijn verzameling explosief met een grote variatie aan spellen. Bram raakte bekend met miniaturen, nieuwe spelmechanismen en niet-Nederlandstalige spellen. Ook werd het steeds normaler dat een spel meer dan twee uur kon duren (inclusief uitleg en gezellig gebabbel). Heel even heeft mijn zoon geprobeerd mini’s te verven maar - in tegenstelling tot zijn vader - heeft hij daar nooit het geduld voor gehad.

Pandemic: Reign of Cthulhu
Pandemic: Reign of Cthulhu, welke we samen geverfd hebben.


Hoewel de spellen soms aanzienlijk complexer werden dan het eerder genoemde Catan, bleek dit voor hem geen probleem. Ik zal nooit vergeten dat we samen Russian Railroads aan het leren waren (we speelden samen als ้้n speler) en hij mij begon te vertellen wat we moesten doen. Zijn keuzes waren altijd beter dan die van mij. We verloren wel, maar we scoorden veel hoger dan wanneer ik het in mijn eentje had gespeeld.

Russian Railroad met American Railroads uitbreiding.
Russian Railroad met American Railroads uitbreiding.


Nu zit mijn knul op de middelbare school. Toen ik zijn leeftijd had, speelde ik samen met vrienden op de SNES of Megadrive. Tegenwoordig spelen ze online. Vooral Fortnite heeft zijn voorkeur. Hij zit ook liever alleen achter de TV dan samen met zijn vader aan tafel een spel te spelen. Des te meer koester ik de momenten wanneer hij wel een spel met mij speelt. Dan hebben we samen weer de grootste lol.

Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 16-06-2019 15:38
Aantal keer bekeken: 1055

Reacties

Door Peteflom (23 reacties) op 16-06-2019 15:51
( PM )
Tof stukje Dick! Wat voor spellen vindt je zoon het leukst om samen met jou te spelen?
Door Dutchyoda (73 reacties) op 16-06-2019 15:57
( PM )
Quote:
Tof stukje Dick!

Bedankt!

Quote:
Wat voor spellen vindt je zoon het leukst om samen met jou te spelen?

Zijn vijf favoriete spellen zijn:
1. Robinson Crusoe
2. Colt Express
3. Marvel Legendary
4. Ticket to Ride
5. Bottom of the 9th
Door Carientje (570 reacties) op 16-06-2019 19:53
( PM )
Leuk stukje Dick! Trotse vader
Door Skull_kid (1598 reacties) op 17-06-2019 09:28
Rol: Forum Moderator
( PM )
Mooi is dat, als je je interesse gereflecteerd ziet in je kinderen Laten we hopen dat jullie nog vele uurtjes knus rond de tafel door mogen brengen!
Door Usurper (75 reacties) op 17-06-2019 10:45
( PM )
Leuk stuk. Je bent verder dan ik met mijn zoons. Het online gamen heeft ze volledig gegrepen. Maar heel soms verrassen ze me. Onlangs speelde ik Siegestorm solo en toen wilde er eentje toch graag meespelen. Er is hoop.
Door Crazymax (75 reacties) op 17-06-2019 21:04
( PM )
Leuk stuk voor vaderdag :)

Ik moet nog even wachten want mijn zoon is pas 1 Maar mijn dochters van 5 en 9 spelen af en toe een spelletje mee. vooral Potion Explosion vinden ze leuk. De oudste heeft zelfs vorig jaar geloof ik een paar keer Terra Mystica meegespeeld haha.
Door Hedgehog (13 reacties) op 19-06-2019 11:09
( PM )
Leuk stuk! Mijn zoon is 4, maar Carcassonne Junior is wat mij betreft sowieso geen succes.

Op zijn leeftijd is het begrijpen van de spelregels al een prestatie, maar verwacht ik nog geen tactisch inzicht. Bij Carcassonne Junior is elke zet 'legaal' en daarom snel saai en zonder voldoening voor hem. De volwassen versie biedt dan meer plezier, al zal hij (nog) niet snel winnen.

Ticket to Ride New York is door de kleine kaart ook een stuk toegankelijker voor jonge kinderen. Catan Junior komt hier ook regelmatig uit de kast (itt. de volwassen versie).