Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Best of the Month - Juni 2019

Juni was een hete maand. Vooral de laatste weken waren erg warm. Maar ondanks de hitte loste Klaas een moord op. Dick speelde met beren. Yorn zocht naar goud en Nona waande zich in India.

Klaas – Deception: Undercover Allies


Vorige week heb ik een weekend lang spellen gespeeld bij mijn spellenvereniging en toen kwam zonder dat ik het in de gaten had opeens een spel op tafel dat ik al een tijd wilde proberen. Ik heb zelfs al een afspraak staan bij een komend spellenweekend om het voor het eerst – dacht ik toen nog – te gaan spelen. Maar nu ben ik dus al getraind, whaha! Het gaat om Deception: Murder in Hong Kong, om precies te zijn met de uitbreiding Undercover Allies. Iemand had het over ‘dat leuke spel dat we gisteren gedaan hadden’ en toen het erbij gehaald was, zag ik dus dat ging om een van de best gewaardeerde social deduction spellen van de laatste tijd. Jij en je medespelers zijn politiemensen die een moord onderzoeken, maar de moordenaar is ook onder het gezelschap! De forensisch expert van het stel weet wie de schurk is, maar mag alleen aanwijzingen geven met informatie over de doodsoorzaak, de plaats delict, getuigenverklaringen en meer van dat soort zaken. Alle andere spelers hebben vier moordwapens en vier aanwijzingenkaarten voor zich liggen, aan de hand waarvan ze aangewezen zouden kunnen worden als de stiekemerd. Potjes gaan lekker vlot en alle mogelijke rollen die je zou kunnen krijgen, zijn even leuk. De volgende keer wil ik ‘m graag met nog meer dan vijf spelers doen.Dick - Berenpark: De Grizzly’s zijn los!


Mijn moeder is dol op Berenpark. Ze vindt dit spel met tetris figuren net iets leuker dan de trio van Uwe Rosenberg (Cottage Garden, Indian Summer en Spring Meadow). Toch hadden wij het al een tijdje niet gespeeld. Ik had elk weekend wel weer een nieuw spel om te spelen. Maar onlangs stuurde ik een bericht over de uitbreiding (De Grizzly's zijn los!) naar haar door. Afgelopen weekend ging ik weer bij haar langs en tot mijn verrassing had ze de uitbreiding meteen gekocht. Na het inelkaar zetten van wat 3d stukken voor de monorail en het lezen van de regels zijn aan de slag gegaan. Deze uitbreiding was een genot om te spelen.
Voor degene die niet bekend zijn met Berenpark: in dit spel bouw je een berenpark met behulp van allerlei tetris-achtige tegels. De symbolen die je bedekt, bepalen van welke categorie je nieuwe tegels mag pakken. Zodra iemand zijn park af heeft, mag de rest nog een beurt spelen en daarna wordt de eindscore bepaald.
De Grizzly’s zijn los! geeft twee modules. De eerste zijn de grizzlyberen. Dit zijn grotere tegels, maar lastiger in te passen. Om zo’n tegel te krijgen moet je een groen veld (toilet, speeltuin, kiosk of rivier) en een verblijf inleveren. De tweede module is de monorail. Elke keer als je een groen veld aanlegt, mag je hierop een monorailzuil plaatsen. Er zitten hier wel wat regels aan. Zo moeten er altijd twee vakjes ruimte tussen de zuilen zitten en mag de monorail niet splitsen, rechtdoor gaan of een ring vormen. Dit zorg dat je extra goed moet nadenken hoe je je tegels gaat plaatsen.
Het is het extra puzzel element dat ervoor zorgde dat Berenpark, en helemaal de uitbreiding, mijn spel van de maand juni is geworden.Yorn - The Quest for El Dorado


Twee weken terug hebben we met een groep oud-collega’s voor het eerst The Quest for El Dorado geprobeerd. The Quest for El Dorado is een deckbuilding game in de simpelste vorm voor 1 tot 4 spelers. Het doel is om zo snel mogelijk bij El Dorado te arriveren. De kaarten die je in je hand hebt helpen je daarbij omdat ze zorgen dat je verschillende typen terrein kunt overkomen. Zo kun je met een kapmes door een stuk bos heen, een roeispaan helpt je over water heen etc. Iedereen begint met een basisdeck en gaandeweg kun je kaartjes weer nieuwe betere kaartjes kopen zodat je moeilijker terrein kunt overwinnen, of sneller door gemakkelijk terrein heen kunt scheuren.
Leuk is dat kortere routes moeilijker zijn gemaakt omdat je hier hogere kaartjes voor nodig hebt, terwijl een kleine omleiding simpeler is maar meer stappen kost. Daarnaast zijn er nog verleidelijke grottenstelsels die een beurt kosten om te onderzoeken, maar dan krijg je wel weer een bonusfiche die later wel eens je zou kunnen helpen om sneller verder te komen. Je mag namelijk slechts vier kaarten steeds trekken, dus een extra fiche (afhankelijk van wat er op staat) kan je net even verder helpen. Verder zit de uitdaging hem in het feit dat je niet door elkaar heen kunt lopen, je kunt dus iemand zijn route volledig blokkeren waardoor die duurdere kaartjes moet afleggen om via een andere kant te gaan, of moet wachten. Overigens is wachten niet altijd even erg, want dan kun je weer nieuwe kaartjes kopen. The Quest for El Dorado is megasimpel qua concept, maar zo leuk om te spelen en potjes zijn binnen 20 minuten voorbij, zo snel gaat het. We hadden er de grootste lol in. Het enige nadeel is dat deze momenteel erg moeilijk verkrijgbaar is. Ik had vrij veel moeite om nog een exemplaar te scoren, dat was een tocht op zich. Maar als je eenmaal de doos van El Dorado bereikt, wordt je rijkelijk beloond.Nona - Agra


Ondanks de hitte heb ik in juni lekker veel kunnen spelen! Veel kleine spelletjes op het terras en in mijn tuin. En op een feestje speelde ik hilarisch potjes When I Dream en Fake Artist. Allemaal leuk, maar op mijn wekelijkse spellendag spelen we graag wat zwaarders. Met de airco is de gemeenschappelijke ruimte gaat dat gelukkig prima :-) Deze maand was mijn favoriet Agra. Met alle drukke icoontjes, talloze kleurrijke componenten en spelregelboek van bijna 30 pagina's kan Agra spelers afschrikken. Gelukkig is het spel veel meer gestroomlijnd dan je zou verwachten en leert het eigenlijk best makkelijk aan! Er zijn meerdere mogelijke tactieken, voldoende interactie en een hoop keuze. Mijn soort spel! De eerste twee potjes smaakten alvast naar meer, dus deze komt snel weer op tafel.

Geplaatst door Dutchyoda op 29-06-2019 16:02
Aantal keer bekeken: 833

Reacties


Er is nog niet gereageerd.