Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Liefdesbrief: Marvel Legendary

Een jaar of vier geleden, toen ik mijn stappen terug in de bordspel hobby nam, ontdekte ik Marvel Legendary. Een deckbuilder waarin je gezamenlijk het opneemt tegen een vijand en diens handlangers. Het was meteen liefde op het eerste gezicht.

De doos van Marvel Legendary.
De doos van Marvel Legendary.


Marvel Legendary in het kort
Het principe van Marvel Legendary is vrij simpel. Er is een mastermind, de antagonist in het spel. Deze heeft een plan bedacht dat jullie als team (of jij alleen, als je dat liever speelt) moeten verijdelen. Zoals in elke deckbuilder begint iedereen met een standaard set kaarten. In dit geval zijn dat acht agenten en vier soldaten. Agenten geven de mogelijkheid om superhelden te rekruteren en in je deck te stoppen. Soldaten geven de mogelijkheid om de slechteriken aan te vallen. Superhelden zijn vele malen sterker of hebben juiste speciale krachten, daarom is het verstandig deze zo snel mogelijk in je deck te krijgen.

Je begint elk potje met deze twaalf kaarten.
Je begint elk potje met deze twaalf kaarten.


Elke beurt wordt er een kaart van de slechterikenstapel getrokken. Als dit een slechterik is, komt deze op het bord, de eerder geplaatste slechteriken schuiven door. Als er dan een slechterik aan het eind is, vlucht deze. Dit willen we juist niet. Een andere mogelijke kaart is een aanval van de antagonist. Tenslotte is er een kaart die het plan van de vijand verder helpt. Het is tenslotte de slechterikenstapel, dus verwacht hier niet veel goeds uit.

De setup van Marvel Legendary.
De setup van Marvel Legendary.


Maar nu is het mijn beurt. Ik gebruik mijn kaarten om nieuwe betere superhelden te rekruteren en / of de slechteriken aan te vallen voordat ze ontsnappen. Maar ondertussen willen we ook de mastermind zelf aanvallen. Als het plan voltooid wordt, verliest iedereen. Wordt de mastermind vier keer verslagen, een goede antagonist versla je niet in een keer, dan wint iedereen. In andere situaties vlucht de mastermind, maar is het plan verijdeld. Zo speel je Marvel Legendary.

De verhaallijnen uit de comics
De plannen waaruit je kan kiezen, zijn gekoppeld aan bekende verhaallijnen uit de stripboeken. Denk hieraan aan de Secret Invasion van de Skrulls (buitenaards ras dat van gedaantes kan wisselen) waarbij deze belangrijke staatshoofden vervangen door hun eigen mensen. Of World War Hulk, waarin de Hulk terugkeert naar de aarde om wraak te nemen op de Illuminati (Iron Man, Black Bolt, Dr. Strange, Mr. Fantastic, Charles Xavier en Namor) die hem verbannen hebben. Dat is in mijn ogen het mooiste aan het spel. Er is zoveel variatie aan verhaallijnen en slechteriken, maar toch blijft het bekend. Hoewel je niet het verhaal uit de comics volgt, draait het wel om het plot. Bij Secret Invasion veranderen de Skrulls in de helden die je gebruikt in het spel.

Ik wil meer
Elk jaar komen er twee of drie uitbreidingen uit. Er zijn twee soorten uitbreidingen: kleine en grote. De kleine uitbreidingen (€20,- tot €25,-) bevatten meer teams met een bepaalde tegenstander, denk hierbij aan Guardians of the Galaxy of Fantastic Four. De grote (€40,- tot €45,-) zijn meer gericht op de populaire verhaallijnen zoals World War Hulk of Civil War. Ik heb tot nu toe alle Marvel Legendary sets die er uitgekomen zijn. Ik heb wat dit spel betreft een grote verzameldrang. Ik wil altijd meer, zelfs al past het bij lange na niet meer in één doos.

Alle kleine uitbreidingen voor Marvel Legendary.
Alle kleine uitbreidingen voor Marvel Legendary.


Alle grote uitbreidingen voor Marvel Legendary. Secret Wars is zelfs verdeeld over twee dozen.
Alle grote uitbreidingen voor Marvel Legendary. Secret Wars is zelfs verdeeld over twee dozen.


Het voelt goed om slecht te zijn
Soms wil ik niet de braafste jongen van de klas zijn. Soms wil ik slecht zijn. Dat kan ook met Marvel Legendary Villains. Hier zijn de rollen omgedraaid. Ik ben dan juist Hydra en probeer de Avengers, X-men of wie dan ook dwars te liggen. Het is zelfs mogelijk om beide sets te combineren Dit kan wel tot aparte situaties leiden, waarin Captain America met de Red Skull samenwerkt. Dat is erg geinig, maar niet echt logisch.

De doos van de Villains met de Fear Itself uitbreiding.
De doos van de Villains met de Fear Itself uitbreiding.


De setup van Villains met wat schurken alvast op het bord.
De setup van Villains met wat schurken alvast op het bord.


De magie van de films
Tot nu toe heb ik het alleen gehad over de strips. Hoe zit het met de MCU (Marvel Cinematic Universe)? Vorig jaar kwam er een Phase 1 variant uit, welke wel is gebaseerd op de films. Maar dan wel van Iron Man tot en met de eerste Avengers film. Dat er ook karakters van films na die periode op staan (Black Panther, Dr. Strange, Guardians of the Galaxy) is wat verwarrend. Het schept een verwachting die niet waargemaakt wordt, maar dat is voor mij slechts een klein minpunt. Het spel speelt verder hetzelfde. Het artwork komt ook rechtstreeks uit de film. Het is nog erg onduidelijk of er nog meer van deze sets komen (we zijn tenslotte 2 Phases verder in de MCU), maar ik hoop het wel.

De doos van de MCU versie met de Spider-man Far From Home uitbreiding.
De doos van de MCU versie met de Spider-man Far From Home uitbreiding.


De setup van de MCU versie met wat schurken alvast op het bord.
De setup van de MCU versie met wat schurken alvast op het bord.


Excelsior!
Ik vind Marvel Legendary geweldig. Ik heb zelfs een app (Android) op mijn telefoon om een willekeurige voorbereiding in te stellen. Zoals ik al zei verzamel ik het spel en zolang ik me dat kan veroorloven zal ik dat ook blijven doen.
Voor elke Marvel-fan is er wel een variant. Hou je vooral van de strips? Dan is het originele basisspel wel iets voor jou. Ben je meer van de films, dan raad ik de Phase 1 variant aan. Heb je niks met Marvel, dan kan ik niet beloven dat dit iets voor jou zal zijn. Het spel is een prima deckbuilder, maar dat is het dan ook. Je hoeft verder geen andere mechanismen te verwachten.
Het spel zit vol met thema. Je keuzes doen er wel toe. Je zal niet altijd winnen, maar dat is niet erg. De Red Skull is nou eenmaal geen Thanos of Galactus. De strijd is er niet minder om.
Elk potje geeft memorabele momenten. Geen enkel spel is hetzelfde. Als ik Marvel Legendary in één woord moet omschrijven, dan grijp ik de bekende leuze van de grote Stan Lee, die helaas niet meer onder ons is: Excelsior!

Alle kaarten van Marvel Legendary en Vilians verspreid over twee dozen.
Alle kaarten van Marvel Legendary en Vilians verspreid over twee dozen.


Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 29-07-2019 21:10
Aantal keer bekeken: 676

Reacties

Door Bleh (159 reacties) op 30-07-2019 10:49
( PM )
Is voor mij ook een van de eerste spellen die ik aangeschaft heb toen ik weer met de hobby ben begonnen. Alleen ben ik niet zo ver gegaan , Dark City is de enige uitbreiding die ik heb aangeschaft. Toen zat de basis doos ook goed vol en vond ik het meer dan genoeg.
Door IBorNL (9 reacties) op 30-07-2019 14:29
( PM )
Dit jaar begonnen met de basis set en gelijk al hooked! Erg op zoek naar de eerste grote uitbreiding Dark City, vooral vanwege de goede reviews.
Door Usurper (91 reacties) op 30-07-2019 17:12
( PM )
Dark City is eigenlijk de meest essentiële uitbreiding. Is deze momenteel niet out of print?
Door Freakgib (144 reacties) op 04-08-2019 15:01
( PM )
Cool ziet er goed uit kan je mij misschien vertellen of er ook veel Inhumans characters in het spel zitten of te krijgen zijn ik las Black Bolt maar is Medusa en Haar zus Crystal er ook bv..
Door Dutchyoda (119 reacties) op 05-08-2019 10:42
( PM )
Quote:
Cool ziet er goed uit kan je mij misschien vertellen of er ook veel Inhumans characters in het spel zitten of te krijgen zijn ik las Black Bolt maar is Medusa en Haar zus Crystal er ook bv..

Black Bolt is de enige Inhuman held in mijn verzameling. Lockjaw is wel een sidekick (superheld voor eenmalige gebruik). Verder heb ik geen Inhumans.
Door Nostromo (14 reacties) op 17-08-2019 06:54
( PM )
Ik ga binnenkort starten met Alien van Legendary. Iemand daar ervaring mee?