Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Best of the Month: November

Het is weer tijd voor een best of the month. Door alle Spiel drukte waren we die van oktober vergeten. Maar met wat nieuwe crewleden hebben we een extra dikke editie deze keer. Anna speelde een pittig spelletje. Patrick stelt een groepje dieren samen. Dick zoekt de weg door een oerwoud. Mike bestormde Scythia. Jannet loste een misdaad op en Klaas speelde als burggraaf. Hoe ze dat precies bevielen, lees je hier onder.

Anna - Spicy
Wat heet eten betreft ben ik echt een Nederlander: zodra wat pepers in contact komen met mijn smaakpapillen begint er een soort detox in mijn gezicht. Voor goed eten dienen offers gebracht te worden. Gelukkig komt er bij het prachtige kaartspel Spicy geen echte wasabi aan te pas, tranen soms wel. Van het lachen welteverstaan. In Spicy moet je proberen zo snel mogelijk al je handkaarten weg te spelen. Dit doe je door over je kaarten te liegen dat je barst, aangezien je zeker niet altijd de correcte kaart hebt om te spelen. Zomaar met je leugens wegkomen laten de andere spelers echter niet gebeuren. Ze kunnen je kaart uitdagen en als ze correct hebben geraden wat gelogen is aan de kaart, krijg je nieuwe handkaarten oftewel ben je verder van de winst. Hebben ze het fout, krijgen ze zelf nieuwe handkaarten. Spicy is een snel kaartspelletje wat valt in de categorie van Uno: Het speelt snel en je kan elkaar een beetje pesten. Het liegen en het feit dat je er soms succesvol mee kunt wegkomen (tot grote ergernis van je medespelers) maakt dit voor mij tot een succesvol pittig tussendoortje!



Patrick - Here to Slay
Here to Slay is na aankomst snel en vaak op tafel gekomen. Wat meteen opvalt is de aandoenlijke vormgeving. Met een knipoog naar traditionele D&D rolverdelingen bouw je een gezelschap op van verschillende dieren met unieke vaardigheden en krachten en ga je daarna op jacht naar gevaarlijke monsters. Je kunt ook winnen met een gezelschap van zes verschillende types. Ga de strijd aan met je beren vechters, konijnen tovenaars, vossen jagers of (hoe kan het ook anders) katachtige dieven. Dat valt nog niet mee want je tegenstanders zullen je voortdurend dwars zitten, waardoor je zomaar een groepslid minder kunt hebben aan het einde van jouw beurt. Voor mij klopt dit stijltje en de wereld die Unstable Games creëert en het is erg makkelijk om mensen te enthousiasmeren voor een potje. Onder het onschuldige uiterlijk schuilt een leuk kaart- en dobbelspel waarin je medespelers een flinke hak kunt zetten. Het spel is tot zes spelers te spelen, maar ik vind drie tot vier een ideaal aantal, omdat je opties anders wel erg gering zijn en het ook te lang duurt. Here to Slay is voor mij in ieder geval een ‘’here to stay’’ als opwarmer voor de spelavond.



Dick - Karuba
Ik dacht altijd dat spellen van HABA alleen voor kinderen waren. Leuk om met je kinderen te spelen, maar niet met volwassenen onderling. Daar is de afgelopen periode wel verandering in gekomen. Tijdens Spiel Online heb ik voor HABA spellen mogen demoën. Als beloning heb ik toen een setje spellen gekregen. Naast Dragondraft en The Key, welke ik heb gedemood, kreeg ik ook Karuba. Dat spel is een grote hit geweest de afgelopen maand.
In Karuba wordt er telkens een tegel getrokken. Iedereen legt dan diezelfde tegel aan, of gebruikt het aantal ‘uitgangen’ om een avonturier te laten lopen. Het is namelijk de bedoeling om je avonturiers naar dezelfde kleur tempel te krijgen. Hoe eerder je bij een tempel bent, hoe meer punten je verdient. Daarnaast kan je onderweg ook nog schatten vinden die punten opleveren. Degene met de meeste punten aan het eind wint logischerwijs. Karuba is daarmee een heerlijk puzzel voor jong en oud. Je kan zelfs Karuba via skype, zoom, en dergelijke spelen. Een speler toont de getrokken tegel en de anderen tekenen dit op een zelfgemaakt vel, of plaatsen het zelf als ze een eigen versie hebben.



Mike - Raiders of Scythia
De nieuwe binnenkomer en spel van de maand voor mij is Raiders of Scythia. Dit is een herimplementatie van Raiders of the North Sea. Voor sommige een bekend spel, maar ik heb het nog nooit eerder gespeeld. Hierdoor was Raiders of Scythia een volledig nieuwe ervaring en niet enkel een spel met andere artwork en de toevoeging van paarden en adelaars als nieuw gameplay element. Na een eerste speelsessie met 2 spelers viel bij mij vooral op dat het spel een hele goede flow heeft. Het is duidelijk wat je als speler kunt doen en de beurten volgen elkaar snel op, waardoor je betrokken blijft bij het spel. Daarbij is het gameplay element van een werker plaatsen en een werker weghalen om beide acties uit te voeren erg interessant en iets wat ik nog niet eerder heb gezien. Als laatste wil ik nog zeggen dat de artwork van grote kwaliteit is. Zeker als je ziet dat de achtergrond op kaarten van je crewleden perfect overloopt in de artwork op je player board.



Jannet - Detective a modern crime board game
Mijn spel van de maand is Detective: a modern crime. In dit spel kruip je in de huid van antaris agenten met ieder zijn eigen speciale opdracht. Samen moet je verschillende misdaden oplossen. Hiervoor moet je mensen ondervragen, bewijs verzamelen en zelf deduceren. Erg mooi is dat ze een site hebben ontwikkeld die helemaal is ingericht als politiedatabase en daarnaast moet je ook het internet gebruiken. Zonder te verklappen waar het spel over gaat, zit het erg goed in elkaar zit en zit er een intrigerend verhaal achter, waar je heel wat avondjes plezier aan beleefd.



Klaas - Viscounts of the West Kingdom
Nu 2020 op z’n eind loopt, ben ik eens gaan kijken welke spellen ik het afgelopen jaar het meest gespeeld heb en Architects of the West Kingdom staat hoog in die lijst. Ik verwachtte dus aardig wat van Viscounts of the West Kingdom, het derde deel uit de trilogie waar ook Paladins of the West Kingdom bij hoort. De nieuwste is een stukje zwaarder dan Architects, maar ik durf wel te zeggen dat als je fan bent van de eerdere spellen, deze er ook in zal gaan als koek. In dit spel gaat het opnieuw om prestige vergaren in het koninkrijk uit de titel, deze keer met hulp van een mannetje te paard die rondjes rijdt over een bord vol plekken om acties uit te voeren. Op de ene verhandel je bouwmateriaal, op het andere bouw je huizen, vervul je opdrachten of laat je je werkers de citadel beklimmen. Tussen de bedrijven door verzamel je ook nieuwe adjudanten met een staaltje deckbuilding. Het zijn meer dan ooit in de trilogie vooral een heleboel mechanismen op een hoop, maar ze grijpen weer prachtig in elkaar en geven uren en uren plezier voor euro-gamers die het leuk vinden om op zoek te gaan naar winstgevende strategieën.


Geplaatst door Dutchyoda op 01-12-2020 17:42
Aantal keer bekeken: 1663

Reacties

Door Venatoritas (142 reacties) op 01-12-2020 20:47
( PM )
Leuk topic dit!

Ik sluit me bij Klaas aan. Wat een vet spel is Viscounts. Heb m alleen nog online gespeeld maar de kopie ligt hier om gespeeld te worden.
Door CandyShine (1137 reacties) op 01-12-2020 20:59
( PM )
Ik heb vorige week voor het eerst Architects gespeeld. Die vond ik ook erg goed. Aangezien Paladins ook goed beviel, ben ik nu wel zeer benieuwd naar Viscounts zeker nu steeds meer mensen laten weten dat deze ook goed in elkaar steekt.
Door Stinkdeken (38 reacties) op 03-12-2020 08:17
( PM )
Here to Slay is fantastisch!
De ene keer ben je binnen 10min klaar en soms zit je elkaar zo dwars dat je ong. 30min bezig bent. Dit met de hoeveelheid kaarten maakt het zo dat je de game elke keer weer leuk vindt om te spelen!
Door AnpuAnubis (85 reacties) op 03-12-2020 14:38
( PM )
Quote:
Leuk topic dit!

Ik sluit me bij Klaas aan. Wat een vet spel is Viscounts. Heb m alleen nog online gespeeld maar de kopie ligt hier om gespeeld te worden.
Waar heb je hem online gespeeld?
Door Nona (225 reacties) op 03-12-2020 15:10
( PM )
Tabletopia en Tabletop Simator hebben em beide, dus daar zou je hem kunnen spelen.
Door Venatoritas (142 reacties) op 06-12-2020 11:59
( PM )
Quote:
[..]

Waar heb je hem online gespeeld?

Tabletopia