Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Most Anticipated 2022

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Januari is de tijd van vooruitkijken, welke pareltjes liggen in het verschiet? De redactie heeft de ogen en oren open gezet en delen met jullie de spellen waar ze het meest naar uitkijken.

Anna - Ark Nova

Een van mijn favoriete spellen aller tijden is Terraforming Mars. Dus toen Ark Nova verrekte veel op Terraforming leek met al die kaarten om een grote map, was mijn interesse direct gewekt. Jammer genoeg heb ik hem niet kunnen spelen op SPIEL, des te gelukkiger was ik toen White Goblin aankondigde het spel te gaan uitbrengen. In Ark Nova ga je een heuse dierentuin bouwen. Je bouwt verblijven, huisvest dieren en steunt natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Specialisten en unieke gebouwen kunnen je tijdens het spel helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren. Het spel bevat 255 unieke kaarten met elk hun eigen acties. Daarnaast heb je je eigen dierentuin tableau waar je je dierentuin gaat bouwen. Naast het zeer leuke thema spreekt de combinatie van tile placement en hand management mij zeer aan. Ik kan dan ook niet wachten tot ik deze mag gaan spelen!

Ark Nova

Linnsane - Wonderland's War

Oef, keuzes maken is niet mijn beste kwaliteit. Voor 2022 staan er dan ook aardig wat spellen op mijn wishlist, ten eerste: Sinds vorig jaar ben ik een groot liefhebber van alle bordspellen die Happy Meeple Games uitbrengt. Op dit moment staan ze op één na allemaal in mijn kast. Honey Buzz en Creature Comforts zijn dan ook twee spellen van deze uitgever waar ik echt enorm naar uitkijk. Beiden hebben een hoog schattigheidsgehalte.

Daarnaast ben ik Linnsane niet, als er geen spellen met katten op mijn wishlist staan. The Isle of Cats komt met een nieuwe standalone titel genaamd Explore & Draw. Een leuke twist op het populaire bordspel waarin je op je boot mag tekenen! Wonderland’s War was vorig jaar ook al mijn anticipated game. Een kat op de voorkant én een Alice in Wonderland-thema. Dat kan bijna niet mis gaan. In tegenstelling tot de andere spellen op mijn wishlist vinden er in dit bordspel de nodige gevechten plaats. En dan komen er ook Ark Nova, Cascadia, Witchstone, 2022 belooft een prachtjaar te worden op bordspelgebied.

Wonderland's War

Mike - Endless Winter: Paleoamericans

Het is al even geleden dat ik de Kickstarter van Endless Winter: Paleoamericans hebt gesteund, maar in het jaar 2022 gaat hij dan echt uitkomen. Endless Winter is een bordspel dat een combinatie maakt van deckbuilding en worker placement. Misschien klinkt dit zeer herkenbaar, want twee andere succesvolle bordspellen maken precies dezelfde combinatie. Als je ons Best of the Year 2021 artikel leest dan kom je de spellen Dune: Imperium en De Verdwenen Ruïnes van Arnak tegen. Twee bordspellen die het heel goed hebben gedaan met deze combinatie van spelelementen.

Endless Winter heeft dus behoorlijke competitie, maar waarom kijk ik dan zo uit naar dit bordspel? Vanaf het begin was ik eigenlijk al het meest fan van Endless Winter ten opzichte van de andere twee titels. Zo ziet het spel er prachtig uit door de artwork van The Mico, maar bovenal weet dit spel die eurogamer kriebel goed te raken. Het gaat om het maken van lastige keuzes en hoe je beperkte middelen zo gunstig mogelijk inzet. Dit moet je vervolgens doen op verschillende terreinen, waarbij het dus altijd een keuze is of je volledig focust op een bepaald terrein of enigszins gaat spreiden. Voor mij zorgt dit al voor meer dan genoeg potjes om achter de verschillende strategieën te komen. Dus kom maar op Endless Winter!

Endless Winter: Paleoamericans

Stef - The Isofarian Guard

Er zijn te veel spellen om op te noemen waar ik reikhalzend naar uitkijk dit jaar; Everdell, The Witcher: Old World, Flamecraft, maar er is één spel waar ik al lang op aan het wachten ben. 

De Isofarian Guard is een bordspel voor 1 tot 2 spelers waarin je een enorme vrijheid hebt In het land Isofar.
Er zijn 5 campagnes die nauw met elkaar verweven zijn en in elke campagne staan elke keer andere Guards in de hoofdrol die weer anders spelen. Tijdens het spel ga je op avontuur, kan je craften, je eigen fort bouwen en sta je voor moeilijke keuzes die van invloed zijn in alle campagnes.

Wat het spel ook laat leven is dat het hele verhaal via de Forteller app wordt voorgelezen door een enorme cast van verschillende stemacteurs en er wordt een sfeer gecreëerd door middel van muziek. Het spel zou in december 2020 geleverd worden, maar het komt deze zomer eindelijk binnen. In de tussentijd hebben de makers constant aan de het spel gewerkt, verbeteringen doorgevoerd en ze hebben echt geluisterd naar de feedback van de backers.

The Isofarian Guard

Patrick - Transmissions

Net als Linsanne kan ik ook niet kiezen, maar kijk ik ook nog steeds (zie vooruitblik vorig jaar) uit naar Wonderlands War al heeft mijn reden minder met katten te maken en meer met de unieke spelervaring en prachtige productie. Net als Mike ben ik ook volledig in verleiding geraakt van de indrukwekkende ijzige hybride Endless winter. En net als Stef kijk ik ook reikhalzend uit naar Isofarian Guard, zodat ik een campaign game heb die ook kans heeft om daadwerkelijk gespeeld te worden. Maar bovenstaande redacteuren waren mij allemaal voor met hun stukje en gekozen titel! Inmiddels weten jullie ook wel dat ik een fan ben van Awaken Realms en dus kijk ik ook zeker uit naar de eerste potjes Nemesis Lockdown en ISS Vanguard (en wie weet waar ze nog mee gaan komen dit jaar.) Ook kijk ik uit naar Beast, mijn eerste one VS many/ hidden movement spel voor de collectie.

Zo, en nu ik al deze mentions erin gesmokkeld heb mijn aanvulling: Ik kan het niet helemaal verklaren waarom deze eruit springt voor mij, maar als ik dan een titel moet noemen is het toch het bescheiden ‘’kleine’’ Transmissions. In deze relatief tableau builder programmeer je verschillende koddige robotjes met hun eigen eigenaardigheden en eigenschappen. De robotjes lopen eigenlijk alleen maar rondjes; De ene snel en de andere traag. Om de beurt beweeg je de robotjes, maar de crux is dat je allemaal dezelfde robotjes vooruit beweegt en dan valt het niet mee op de juiste plaatsen op het bord te landen, die je nodig hebt voor je punten genererende machine. Transmissions bewijst voor mij dat je geen (exorbitant geprijsde) enorme hopen plastic nodig hebt voor een goed spel en springt eruit als charmant en eigenaardig gateway spel. Okay een paar mini’s dan, maar kijk hoe schattig!

Transmissions

Klaas - Mythwind

Door schade en schande ben ik erachter dat er in mijn leven plek is voor één groot spel dat draait om verkennen, het ontdekken van een (fantasie)wereld en meer van dat soort avontuurlijke dingen. Lange tijd was dat The 7th Continent, maar de barre woestenij daarin heb ik intussen wel gezien. Sindsdien ben ik op zoek naar een vervanger en die heb ik gevonden! Vorig jaar stond Mythwind op Kickstarter en als alles volgens plan gaat, zal die ergens dit jaar geleverd worden. In dit kolossale spel trekken de spelers eropuit in een onontgonnen gebied en kunnen dit naar hartelust ontwikkelen tot wat ze maar willen. Een beetje zoals Animal Crossing of Stardew Valley dus, maar dan in bordspelvorm. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat spelen, want het spel heeft geen einddoel en zodoende kun je het tot in lengte van dagen blijven spelen als je dat wilt. Bovendien kun je bij het verbouwen van je knollen of het timmeren van je boerderijtje kiezen uit personages die allemaal met andere spelmechanismes werken, zoals deckbuilding en tile laying. Als dit aanslaat, gaan hier straks heel wat leuke uurtjes inzitten!

Mythwind

Yørn - Frosthaven

Na vorig jaar Gloomhaven volledig te hebben doorspeelt, kijk ik dit jaar het meeste uit naar het vervolg. De doos is nog groter en zwaarder dan de voorganger en met meer dan 130 scenario’s zijn we ook met deze doos ongetwijfeld nog wel even bezig! Ik ben vooral benieuwd hoe het uitbreiden van je basis gaat werken. 

Het enige nadeel is dat we nog wel even moeten wachten, want grote kans dat we nog wel wat maandjes moeten wachten voordat alles verscheept gaat worden. Ondertussen houden we ons zoet met Middara en Sleeping Gods. In ieder geval is het zeker een spel waar ik heel erg naar uitkijk!

Dick - Titania Ascending

Het moge langzamerhand bekend zijn dat ik een zwak heb voor voor roll (flip) & write spellen. Toen ik Titania Ascending zag op kickstarter moest ik deze backen. Het is een coöperatieve flip & write. Naar mijn weten is dit de eerste in dit genre. Ik ben ook super benieuwd hoe dit precies zal werken. Je probeert gezamenlijk de de heilige stenen terug te halen voordat Gaia sterft. Het spel werkt in twee fases. In de eerste fase bouw je een kaart gebaseerd op de kaarten die getrokken worden. In de tweede fase probeer je aan de eisen van Titania te voldoen. Je hebt je eigen vel papier, maar door samen te werken probeer je het spel succesvol af te ronden. Dit lijkt me geen spel dat gespeeld kan worden via zoom, oid. Laten we ook hopen dat het tegen die tijd, september, niet meer nodig zal zijn.

Titania Ascending

Dit zijn onze mogelijke favorieten van het jaar 2022, maar uiteraard zijn wij ook enorm benieuwd naar de bordspellen waar jullie naar uitkijken. Dus laat in de reactie weten, welke bordspellen in 2022 hoog op jullie wenslijtjes staan.

Geplaatst door Dutchyoda op 24-01-2022 12:31
Aantal keer bekeken: 2086

Reacties

Door Lucky Jack (767 reacties) op 24-01-2022 13:40
( PM )
Goed om te lezen dat je Happy Meeple Games ook zo hoog hebt staan. Ik vond Red Outpost ook een keurige uitgave van ze!
Door Linnsane (671 reacties) op 24-01-2022 13:50
( PM )
Quote:
Goed om te lezen dat je Happy Meeple Games ook zo hoog hebt staan. Ik vond Red Outpost ook een keurige uitgave van ze!

Absoluut! Echt geweldig! Red Outpost is dus de enige die ik niet heb omdat die mij als enige minder aansprak.
Door Dutchyoda (256 reacties) op 24-01-2022 13:55
( PM )
Quote:
Goed om te lezen dat je Happy Meeple Games ook zo hoog hebt staan. Ik vond Red Outpost ook een keurige uitgave van ze!

Ik had meer verwacht van Red Outpost. Dat delen van resources was i.m.o. niet zo aanwezig als ik had gehoopt en dat moest toch het unieke element zijn. Verder is het een prima spel.
Door Metroid_Dark_Sky (551 reacties) op 24-01-2022 14:09
( PM )
Pfoe 2022 lijkt niet een heel duur jaar te worden.
Nog uit te komen, kijk ik uit naar
Get On Board, van Iello Games
Marco Boono van 999 Games

Nieuwsgierig naar Distant Suns van Iello Games

Kickstarters:
Endless Winter
So you have been Eaten
Divinus

Verder vooral de kat uit de boom aan het kijken bij veel spellen, merk dat Kickstarters erg duur worden en vaak via Shops ook nog te bestellen zijn zonder geld vooraf over te maken.

Oh en Ark Nova ziet er ook goed uit inderdaad, maar denk niet dat het vaak genoeg op tafel gaat komen bij ons.
Door Nin (1834 reacties) op 24-01-2022 14:27
( PM )
Ik ben erg benieuwd naar:
- La Granja: Deluxe Master Set: Geen volledig nieuw spel, maar een nieuwe versie met nieuw artwork, components en modules die het spel veranderen.
- Unconscious Mind: Qua gameplay weet ik weinig. Enkel een beschrijving, maar qua artwork werken zowel Andrew Bosley (o.a. Everdell) en Vincent Dutrait (o.a. Zoektocht naar El Dorado) er aan. Dat maakt mij erg nieuwsgierig naar de rest.
- Wayfarers of the South Tigris: Garphill Games komt met een nieuwe trilogy met de focus op dobbelsteen mechanismes.
- Endless Winter: Paleoamericans: Vorig jaar gebackt en erg benieuwd hoe het speelt.
- Darwin's Journey: Idem dito.

Ark Nova staat hier in de kast en is al de nodige keren op tafel gekomen.
Door Lucky Jack (767 reacties) op 24-01-2022 14:49
( PM )
Quote:
[..]Ik had meer verwacht van Red Outpost. Dat delen van resources was i.m.o. niet zo aanwezig als ik had gehoopt en dat moest toch het unieke element zijn. Verder is het een prima spel.
Oh, het zorgde hier wel eens voor grappige situaties hoor, wil je net de goederen aanvullen tot 3, worden ze net door je medespelers ingeruild voor een kristal... Maar zeker een prima spelletje! Ik doelde met mijn post eigenlijk ook meer op de kwaliteit van uitgave an sich; goed verzorgd materiaal en prima vertaling.
Door Geert27 (645 reacties) op 24-01-2022 14:54
( PM )
Carnegie
Darwin's Journey
Eleven
Weather Machine
Total Domination

Zomaar wat spellen die ik gebacked heb en (hopelijk) allemaal nog in 2022 verschijnen. Voidfall wordt in ieder geval al 2023

Ik kijk vooral heel erg uit naar Carnegie. Ik heb het tijdens de campaign een paar keer gespeeld op BGA, vond het een geweldig spel. Met art van Ian O'Toole ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Had toch wel verwacht dat iemand deze zou noemen, ook nog eens van een Nederlandse uitgever.
Door Streetnerd (720 reacties) op 24-01-2022 15:06
( PM )
Mijn top 3 most anticipated 2022:

1) Endless Winter
2) Wonderland's War
3) Creature Comforts
Door CandyShine (1137 reacties) op 24-01-2022 19:09
( PM )
Quote:
Mijn top 3 most anticipated 2022:

1) Endless Winter
2) Wonderland's War
3) Creature Comforts

Creature Comforts staat bij mij ook hoog! Kan nier wachten tot ie binnenkomt! Gelukkig duurt dat niet lang meer.
Door Md_73 (219 reacties) op 24-01-2022 22:03
( PM )
Naast de al genoemde spellenkijk ik ook uit naar de volgende Kickstarters die dit jaar geleverd kunnen worden:

-The 7th Citadel
-Dice Theme Park
-Forests of Pangaia
-Foundations of Rome
-Mosaic: A Story of Civilization
-Namiji
-Return to Dark Tower
-The Shivers
Door Lovelywitch78 (1 reacties) op 25-01-2022 00:16
( PM )
Ik zit te wachten op levering van:
creature comforts
Honey buzz
Chai deluxe, high tea, chai 2 en meer
Ilse of cats uitbreidingen
Azul: Queens gardens
Cascadia

Rush MD + uitbreidingen staan op wishlist plus tientallen andere spellen

Maar het meeste hoop ik op nieuws of Everdell complete collection in het Nederlands wordt uitgebracht of in Nederland verkrijgbaar wordt.
Door Tomnadooo (19 reacties) op 25-01-2022 08:51
( PM )
Ik heb Ark Nova gespeeld bij een vriend van mij. Misschien wel het beste spel dat ik ooit gespeeld heb. Erg mooie kaarten en zo een vette gameplay. Kan niet wachten tot ik hem zelf kan kopen!!
Door Zwaan (65 reacties) op 25-01-2022 10:26
( PM )
Als het volgens planning gaat verwacht ik einde van het jaar:
Dutch Resistance: Orange shall overcome!

Verder heb ik in 2021 te veel gekocht dus ik heb het naïeve voornemen me dit jaar in te houden. Uitzonderingen worden vermoedelijk:
- Dead men tell no tales (binnenkort herdruk)
- The LOOP

En ik gok dat MicroMarco Crime City: Full House er ook nog wel komt.
Door Linnsane (671 reacties) op 25-01-2022 13:39
( PM )
Quote:
Ik zit te wachten op levering van:
creature comforts
Honey buzz
Chai deluxe, high tea, chai 2 en meer
Ilse of cats uitbreidingen
Azul: Queens gardens
Cascadia

Rush MD + uitbreidingen staan op wishlist plus tientallen andere spellen

Maar het meeste hoop ik op nieuws of Everdell complete collection in het Nederlands wordt uitgebracht of in Nederland verkrijgbaar wordt.

Mooi lijstje, waar heb je creature comforts, Honey Buzz en Isle of Cats gekocht (of besteld) als ik vragen mag?
Door Videostar (478 reacties) op 25-01-2022 18:05
( PM )
Het zal wel weer niet lukken maar ik probeer in 2022 zo lang mogelijk geen nieuwe spellen te kopen, want ik heb nog teveel ongespeelde of veel te weinig gespeelde spellen liggen.

Het meest zie ik uit naar Stroganov van Game Brewer. De retail editie ligt al in de winkel en Deluxe (vorig jaar gekickstart) wordt hopelijk in februari of maart geleverd. En dan maar proberen om het vaker dan eens op tafel te krijgen…

Door Streetnerd (720 reacties) op 25-01-2022 18:20
( PM )
Wel veel 2021 spellen die hier voorbij komen :')
Door Postius (49 reacties) op 26-01-2022 16:02
( PM )
Quote:
Als het volgens planning gaat verwacht ik einde van het jaar:
Dutch Resistance: Orange shall overcome!

Verder heb ik in 2021 te veel gekocht dus ik heb het naïeve voornemen me dit jaar in te houden. Uitzonderingen worden vermoedelijk:
- Dead men tell no tales (binnenkort herdruk)
- The LOOP

En ik gok dat MicroMarco Crime City: Full House er ook nog wel komt.

Oef dat thema......interesant maar ook moeite om geen aanstoot aan te nemen in bepaalde opzichten. Ik weet dat in nederland iedereen en zijn neefje in het verzet zat (volgens nederlanders) de realitiet is heel wat weerbarstiger en absoluut een stuk naarder. Ik hoop dat ze het met de nodige elegantie weten uit te werken.


Ik was zelf benieuwd naar ARK NOVA, maar helaas is dit de zoveelste speel alleen maar met jezelf game, oftewel een afschuwelijke saaie euro game zonder interactie. Het ziet er prachtig uit en het thema is leuk maar ik ben echt helemaal klaar met die solitaire games. Ik ben opgegroeid met de oude "euro games" (ook wel duitse spellen genoemd) en die waren 100x interactiever dan die saaie meuk die men tegenwoordig euro games noemt. Jammer dat het het grootste mainstream genre is, het is zo saai. Maar dat is precies de reden ook dat het succesvol is. Het zijn hele veilige spellen waarbij je lekker met jezelf aan het puzzelen bent, ik snap de doelgroep uitstekend maar het zijn er zoveel en ze zijn zo dodelijk saai
Door Daniiek (8 reacties) op 26-01-2022 17:04
( PM )
Quote:
[..]


Mooi lijstje, waar heb je creature comforts, Honey Buzz en Isle of Cats gekocht (of besteld) als ik vragen mag?

Ooh ja ik hoop dit jaar ook creature of comforts en Honey Buzz te kunnen kopen, dus ben hier ook zeer benieuwd naar.

Verder heb ik ook mythwind, flamecraft & cascadia op mijn lijstje staan. En hopelijk kan ik eind dit jaar ook nog de twee nieuwe expansions van Everdell krijgen.
Door Kimmii (32 reacties) op 26-01-2022 21:48
( PM )
Quote:
Ik zit te wachten op levering van:
creature comforts
Honey buzz
Chai deluxe, high tea, chai 2 en meer
Ilse of cats uitbreidingen
Azul: Queens gardens
Cascadia

Rush MD + uitbreidingen staan op wishlist plus tientallen andere spellen

Maar het meeste hoop ik op nieuws of Everdell complete collection in het Nederlands wordt uitgebracht of in Nederland verkrijgbaar wordt.

Honey buzz, Cascadia etc zijn toch al gereleased? Niet echt 'most anticipated 2022' te noemen
Door Stef (277 reacties) op 26-01-2022 21:57
( PM )
Quote:
[..]


Honey buzz, Cascadia etc zijn toch al gereleased? Niet echt 'most anticipated 2022' te noemen

De Nederlandse versie van Honey Buzz komt in februari/maart uit, idem voor Creature Comforts.
Cascadia komt in het Nederlands in het 1e kwartaal.
Dat het geen Engelse versies zijn, mogen het nog wel most anticipated zijn
Door Kimmii (32 reacties) op 27-01-2022 19:16
( PM )
Quote:
[..]


De Nederlandse versie van Honey Buzz komt in februari/maart uit, idem voor Creature Comforts.
Cascadia komt in het Nederlands in het 1e kwartaal.
Dat het geen Engelse versies zijn, mogen het nog wel most anticipated zijn

Not really...