Review Cortex: The Brain Game

Uitgever: Captain Macaque/Asmodee
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2-6
Gemiddelde speelduur: 15 minuten
Genre: puzzel/party/behendigheid


Bam!
Oh nee, ik moet toch niet een behendigheidsspel gaan reviewen? Mijn gebrek aan reactiesnelheid is legendarisch: ik heb de totem van Jungle Speed nog nooit in mijn handen gehad, ben al blij als ik met Set één setje scoor, en bij Ligretto ben ik nog nooit positief geëindigd... dat belooft wat!

Sleutel! Auto! Vliegtuig! Wereldbol! ... eeeh … Sleutel?
In Cortex Challenge is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk antwoord weet te geven op het raadsel, dat op elk kaartje wordt weergegeven. Steeds wordt één kaartje omgedraaid, iedereen kijkt er intens naar en vervolgens sla je, zodra je het antwoord denkt te weten, met je hand op de kaart en geef je het antwoord. Als het antwoord goed is mag je het kaartje houden, als het fout is mag je de volgende beurt niet meedoen. Klinkt simpel? Dat is het echter niet!

Er zijn acht verschillende soorten ‘challenges’, een beetje vergelijkbaar met Dr. Kawashima’s Brain Training (wie kent het nog?). Aan de achterkant van het kaartje kan je zien welke challenge eraan komt zodat je je mentaal voor kunt bereiden. De verschillende categorieën zijn:

1.    Geheugen


Onthoud wat er op het kaartje staat, sla en reproduceer.


2.    Doolhof


Zoek de uitgang en slaan maar!


3.    Kleuren


Welke kleur komt overeen met het woord?


4.    Coördinatie


Goed kijken welke vinger welk nummer heeft, slaan en nadoen.


5.    Gelijkenis


Welke afbeelding staat dubbel op het kaartje?


6.    Hoeveelheid


Welke afbeelding staat er het meest op het kaartje?


7.    Logica


Welk puzzelstukje past?


8.    Voelopdracht


Wat is dit? Pitten? Heeft een aardbei pitten?


Er kan er maar één de slimste zijn
Win je een challenge? Dan is die kaart voor jou. Je mag maximaal vijf kaarten voor je hebben liggen, maar als je twee dezelfde challenges gewonnen hebt kan je deze inruilen voor een stukje hersenen (m.u.v. de voelopdracht, bij deze krijg je direct een stukje). Hier kan je elkaar lekker dwars zitten, aangezien je weet welke challenges mensen wèl en niet willen winnen. Je kan dus extra hard je best gaan doen om de kaart die iemand anders nodig heeft te winnen. Je kunt ze zelfs saboteren door snel te slaan, maar daar heb je vooral jezelf mee. Degene die het eerst vier breinstukjes heeft verzameld is de winnaar en moet vervolgens worden aangesproken met “Dr. Kawashima”. Hij heeft overal het laatste woord in, aangezien hij zojuist heeft aangetoond over de grootste hersencapaciteit te beschikken.

Goed
Bereid je voor: dit is een behendigheidsspel die je ook kunt winnen wanneer je niet goed in behendigheidsspellen bent! Ik heb nog nooit een rondje Set, Jungle Speed of Ligretto gewonnen, maar heb zowaar een aantal overwinningen bij Cortex op mijn naam staan! Door de grote verscheidenheid aan categorieën is er voor iedereen wel iets waar hij goed in is. Waar de eerdergenoemde spellen allemaal om een enkel concept draaien (herkennen van patronen, plaatjes of cijfers), biedt Cortex voor ieder wat wils. Ben je niet goed in onthouden? Geen probleem, dan haal je je punten gewoon uit de doolhovenpuzzels. De kracht van het spel zit hem ook echt in de puzzels, zozeer zelfs dat het niet echt uitmaakt met hoeveel personen je het speelt. Natuurlijk sla je met z’n zessen vaker op elkaars hand (logisch aangezien er ook meer handen meedoen), maar zelfs met z’n tweeën is het spel vermakelijk en lekker spannend.

Niet zo goed
Na een tijdje spelen heb je alle categorieën een aantal keer gehad en wordt het spel een beetje repetitief. Gelukkig is het op dat moment ook bijna afgelopen, maar het is dus geen spel wat je lang achter elkaar blijft spelen. Een ander nadeel is dat de voelopdracht iemand ineens wel een hele grote voorsprong kan geven. Niet alleen mag degene die als laatste een kaart gewonnen heeft de opdracht doen, hij/zij krijgt vervolgens ook nog eens een stukje hersenen als er goed geraden wordt. Je helpt iemand die al goed bezig is (kaart gewonnen) zo nog meer in het zadel. Dit is echter snel te fixen met een huisregel (voelopdracht is voor degene die laatste staat) en bederft verder het speelplezier ook niet.

Conclusie
Cortex is een klein doosje laagdrempelig plezier voor iedereen, en zelfs mensen die zogenaamd niet van bordspellen houden deden binnen no-time enthousiast mee! Ideaal voor familiebijeenkomsten, avondjes indrinken met vrienden, dubbeldates, you name it! Na vijftien minuten heb je het wel gezien voor die avond, maar dan gaat het gewoon de kast in tot de volgende keer. Aangezien het leuk is, ongeacht of je nu met twee of zes bent, blijft het daar vast niet lang liggen.

 

Deze review is geschreven door Tom van Ommeren.

 

Aantal keer bekeken: 3471 

Laagste 3 prijzen voor Cortex: The Brain Game (Bordspellen)

17.35 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Internet-toys.com n.b.
 
€  12.40€ 4.95   € 17.35
Bol.com 9.8
 
€  14.95€ 2.99   € 17.94
Brinic Toys n.b.
 
€  13.95€ 3.99   € 17.94

Meer prijzen 

Reacties

Door Skull_kid (1551 reacties) op 10-08-2016 14:02
Rol: Forum Moderator
( PM )
Dat klinkt best leuk! Echter heb ik al echt heel veel "kleine spelletjes" en dit lijkt niet genoeg toe te voegen bovenop de spellen die ik al heb.

Mocht ik 'm ooit eens tegenkomen voor een leuk prijsje, zal ik er eens goed naar kijken!
Door CandyShine (626 reacties) op 10-08-2016 15:29
( PM )
Hoe zit het precies met die aanraak kaartjes?
Zijn dat een soort 3d kaarten?

Klinkt wel lekker divers en makkelijk om met niet gamers tevoorschijn te halen!
Door Fawful (488 reacties) op 11-08-2016 11:17
( PM )
Klinkt als een prima filler voor op een langere bordspelavond.
Door Niels (194 reacties) op 11-08-2016 11:30
( PM )
1. Tekeningen!
2. C!
3. Rood!
4. Geen vingers... dus, nul?
5. Geen enkele, want de enige dubbele heeft een andere kleur
6. 8!
7. C! Tetris!
8. Dat ziet eruit als een broodje, geen aarbei.

Ik zou iedereen afmaken met dit spel!