Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review MLEM: Space Agency (NL)

Uitgever: Rebel Studio
Spelers: 1 tot 5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Welkom in het jaar 2075. Kort nadat katten de wereld hebben veroverd, richten ze zich nu op de rest van het universum. De Katstronauten strijden in een race vol kattenkwaad, om de verschillende manen en planeten te bezetten. Maar wie komt er als winnaar uit deze kosmische race?

Mlem1


Kosmische expeditie
Lanceer jouw “kat-stronaut” de ruimte in, samen met je rivalen in een raket en kijk hoever deze je kan brengen. Dat is de basis van MLEM Space Agency.
Op een prachtig, langwerpig en kleurrijk speelbord dat eenvoudig uitgerold kan worden ervaar je meteen je missie: We gaan het heelal verkennen en koloniseren in de naam van de Katheid. Met vele manen en planeten in aantrekkelijke kleuren en vormen tot zelfs een reis diep een ander zonnestelsel in, mits je raket blijft vliegen natuurlijk! Wie het laatst de kattenbak heeft schoongemaakt, begint.

Spelverloop
Iedere speler heeft een speelbord met acht verschillende fiches die de katstronauten voorstellen. Elke katstronaut heeft een speciale eigenschap die strategisch ingezet kan worden om punten te bemachtigen. De startspeler is de kapitein die de missie leidt. In volgorde van de klok vullen de andere spelers de raket met hun kosmische katers en daar gaan we dan! Lancering!

Voor de kenners: Het spel heeft veel weg van Celestia, want je bent afhankelijk van wat de kapitein doet. De kapitein (startspeler van de ronde) rolt met zes dobbelstenen. De worp moet matchen met de getallen die staan afgebeeld bij de locatie waar de raket nu is. Groepen van overeenkomende getallen kunnen worden afgelegd om de raket vooruit te stuwen, dieper het heelal in. Drie tweeën afleggen laat de raket bijvoorbeeld zes vakjes vooruit vliegen. Let op, want het nabrander-symbool mag steeds opnieuw gegooid worden. Zodoende kun je dus alleen je nabrander kiezen als je die gegooid hebt, om geen dobbelstenen te hoeven gebruiken.
Gebruik je al je dobbelstenen om vooruit te komen? Geen zorgen, je ontvangt altijd minstens één dobbelsteen terug om verder te werpen. De kans dat je continu goed gooit wordt wel steeds kleiner.

Mlem2


Zodoende passeert de raket manen en planeten waar je kunt stoppen met je reis om je katstronaut op te laten landen en punten te verdienen. Maar je raad het al: Hoe verder je reist, hoe meer punten je kan verdienen. Wanneer de kapitein de raket verlaat kan de nummer twee besluiten verder te gooien of ook uit te stappen. Daarna nummer drie en nummer vier. Tot de raket leeg is of er een keer niet goed gegooid is. Vergeet ook je bonusdoelen niet: Vier verschillende planeten bezoeken staat bijvoorbeeld gelijk aan vijf bonuspunten.

Crash!
O nee! Je gooit met je dobbelstenen maar je mist de nodige getallen om vooruit te komen. Helaas, de missie faalt en je raket stort neer.
Zij die toevallig de katstronaut met de reddingsparachute hebben gepakt kunnen alsnog landen maar de rest wordt helaas teruggefloten naar zijn speeltableau. De volgende kapitein neemt de beurt over.
Denk dus goed na of je je katers succesvol wil laten landen op locaties dichtbij, of dat je de gok neemt van het blijven gooien om die hoofdprijs te halen. Na elf crashes eindigt het spel en hoe meer ruimtekatten op het speelbord, des te meer kans dat je bij de eindtelling de meeste punten hebt behaald.

Mlem3


Punten scoren
In MLEM Space Agency zijn er diverse manieren om punten te verdienen. Katstronauten die op manen landen, genereren direct punten. De katten die op planeten landen, bepalen hun score tijdens de eindtelling. Heb je de meeste katten op één planeet, dan krijg je daar de meeste punten, en anderzijds scoort degene die er het eerst is geland ook extra punten. Lukt het je verder om als eerste vier planeten te bezetten, dan verdien je een doeltegel voor nog eens vijf extra punten.

Variatie met verschillende modules
MLEM Space Agency biedt meerdere varianten voor gevorderden aan om je spelverloop aanzienlijk te veranderen: Zo kan er met de 'UFO' gespeeld worden die extra punten geeft wanneer de raket op exact hetzelfde veld als deze buitenaardse ontdekkingsreiziger wordt geplaatst. Eveneens verandert het dobbelen bij deze module: In plaats van zes dobbelstenen per ronde geeft elke beurt een specifiek aantal dobbelstenen en extra optie weer op een speeltegel.
De variant 'ontdekkingen' geeft extra bonussen aan locaties die de raket bezoekt tijdens het vliegen, zelfs voordat deze een planeet of maan bereikt.
Tot slot: 'Geheime missies' is eigenlijk direct toepasbaar bij je eerste spel omdat ze je een aantal bonusdoelen geven, door specifieke manen en planeten te moeten bezetten voor extra punten.

Mlem4


Ongezouten mening
MLEM Space Agency is een heerlijk uniek vormgegeven spel, wat ik uren kan spelen. Het is eenvoudig te leren en zeker niet alleen voor kinderen rond de 8 jaar.
Het rollen van de dobbelstenen is niet alleen een zoektocht naar geluk maar ook een spannende keuze die je misschien wel of niet moet maken op het moment dat je kapitein van het schip bent. Het geeft spannende, grappige en soms frustrerende momenten die eigenlijk alleen maar leuk zijn. Je hoeft namelijk helemaal niet te verliezen als jij je schip laat crashen want je tegenstanders kunnen een beurt later net zo dapper zijn geweest als jij! (en ook crashen).
De herspeelbaarheid is groot en de druk om het op tafel te leggen is klein. Het is zeer eenvoudig te leren en het ligt in een handomdraai op tafel. Je kan het als een starter of eindspelletje van je avond ook prima inzetten.

Het eerste potje MLEM dat je speelt zal wellicht wat langer duren dan je hoopt, als je types als mij en mijn vrienden hebt, die denken heel verstandig met hun fiches om te moeten gaan. In je tweede spel snap je al je opties en vul je de raket een stuk sneller met je katstronautenfiches op weg naar een nieuwe bestemming in de ruimte.

Verwacht echter geen moeilijk of uitdagend spel (voor de strategen onder ons) waarbij je op al je mogelijke keuzes zit te broeden: Dit spel is een ‘push your luck’ spel voor vermaak voor het hele gezin, zoals een 8+ spel hoort te zijn. 

Waar voor je geld?
Het speelbord is een lust voor het oog en zelfs de fiches en speeltegels zijn verwijzingen naar katten en ruimtevaart reizen. Het spelverloop is soepel en er zit een duidelijk eindstreep aan. Je zult niet schromen om een tweede potje meteen na de eerste te spelen.
Op het moment van schrijven staat de verkoopprijs op tussen de 30 en 37 euro en dat is het geld meer dan waard!

Ben je gek op een eenvoudig dobbelspelletje, houd je van katten en ruimtereizen, of ben je een fan van Celestia, dan moet je MLEM Space Agency zeker een kans geven! En krijgt daarom een gouden beginner budgy.
 

Vincent Hartmeijer (Vincenity)

Altijd op zoek naar slachtoffers voor een bordspel, kaartspel of dobbelspel. Wanneer niet beschikbaar zoekt hij zijn heil online tijdens een potje League of Legends, Darkest Dungeon of EU4. Probeert continu zijn high score met doppel zo clever of clever tot de 3e macht te verbeteren to hij er dizzle van wordt.

Aantal keer bekeken: 351 

Laagste 3 prijzen voor MLEM: Space Agency (NL) (Bordspellen)

29.69 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 9.5
€  29.69€ 0.00   € 29.69
Speldorado 7.1
 
€  24.99€ 6.00   € 30.99
Game Mania n.b.
€  27.99€ 3.99   € 31.98

Meer prijzen 

Reacties


Er is nog niet gereageerd.