Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review Roll to the Top

Uitgever: Cwali
Spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ca. 20 minuten
Leeftijd: 9+

Als klein kind klom ik overal in. Ik klom in de hoogste bomen, langs steile rotswanden en muren. Ik joeg menig ouder en docent de stuipen op het lijf en ze waren blij als ik weer met beide voeten op de grond stond. Vandaag gaan we ook de hoogte in. We beklimmen de piramides, de Eiffeltoren en andere gebouwen. Het enige wat we nodig hebben zijn wat dobbelstenen en je rekenvermogen.


De dobbelstenen.
Wat omhoog gaat
In Roll to the Top! Probeer je als eerste alle vakjes van je gebouw in te vullen. Hiervoor gebruik je dobbelstenen. Deze dobbelstenen verschillen van waardes. De kleinste gaat van één tot en met vier en de grootste van één tot en met twintig. Daarnaast is er een witte dobbelsteen met symbolen. De eerste speler rolt de dobbelstenen en iedereen vult hun vel in met het gerolde resultaat. Je mag elke waarde slechts een keer gebruiken. Je vult deze waarde in op je vel, maar de waarde in het veld moet altijd groter of gelijk zijn aan de velden die er onder grenzen.


Een voorbeeld van een ingevuld vel.
Je zou dan verwachten dat je lang moet wachten op de juiste cijfers, maar je mag de waardes van dobbelstenen ook bij elkaar optellen. Zodoende kan je toch nog vakjes invullen. Als iedereen klaar is met invullen, dan mag de volgende speler dobbelen. Eerst moet de witte dobbelsteen worden afgehandeld. Het symbool daarop betekent dat er een dobbelsteen bij komt, weggelegd wordt of twee dobbelstenen omgewisseld worden. Zo heb je toch een klein beetje invloed op de mogelijke getallen die je rolt.


Alle soorten vellen in het basisspel.
Komt ook weer naar beneden

De keuzes die je maakt bepalen je succes. Je kan natuurlijk meteen met de hogere waardes beginnen, maar dat betekent wel dat je jezelf meer afhankelijk maakt van wat er gerold wordt. De strijd is vooral in het begin spannend. Het is namelijk zo dat hoe verder iedereen komt, hoe duidelijker te zien is wie er gaat winnen. Met nog een paar velden te gaan, wordt het duidelijk welke waardes mensen nog nodig hebben voor de eindsprint. Als jij dan nog hoge waardes nodig hebt, terwijl een ander met lagere waardes ook het vel vol kan krijgen, dan is het wel duidelijk dat je het niet meer gaat winnen. Dit zorgt voor een kleine anticlimax aan het eind.
Het blijft echter leuk om te puzzelen en proberen de getallen efficiënter te plaatsen dan de ander. Wel komen er zes verschillende vellen, waarbij er genoeg variatie is. Je kan ook meerdere potjes na elkaar spelen. Tel dan het aantal niet ingevuld velden als strafpunten. Degene met de minste strafpunten aan het eind is dan de winnaar. 

Dit zijn de extra vellen die los gekocht kunnen worden.
Conclusie
Roll to the Top is een leuke variatie op het roll & write genre. In plaats van de meeste punten scoren, probeer je als eerste klaar te zijn. Dit zorgt voor andere strategieën. Het speelt lekker snel weg en is daarom ideaal voor een tussendoortje. Mocht de uitdaging niet genoeg zijn, dan kan je altijd een extra set kopen waarbij de regels variëren zoals ook naar beneden tellen.Geschreven door: Dick Rensema

 

 

Aantal keer bekeken: 464 

Laagste prijzen voor Roll to the Top (Bordspellen)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Reacties

Door Skull_kid (1606 reacties) op 08-07-2019 11:49
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik vind het er esthetisch wat te simpel en goedkoop uitzien, maar als het spel solide is, maakt dat natuurlijk niet heel veel uit :)