Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Review Tiny Towns Uitbreiding: Voorspoed

Uitgever: White Goblin Games
Spelers: 1 tot 6 spelers
Speelduur: ca. 45 minuten
Leeftijd: 10+

Begin dit jaar schreef ik een review voor Tiny Towns en beoordeelde het spel met een gouden Budgy. Tiny Towns is snel te leren, maar geeft veel puzzelige keuzes. Nu komt White Goblin Games met een uitbreiding. Het zal mij benieuwen of deze uitbreiding het lekker simpele Tiny Towns complex gaat maken.

Geld
De belangrijkste toevoeging is geld. Elke speler krijgt een kartonnen kistje waarin ze hun geld kunnen bewaren. Een spelers kan maximaal vier munten hebben, tenzij deze speelt met een monument dat plek voor een extra munt biedt. Een munt geeft één punt aan het eind van het spel, of je kan hem inruilen voor een grondstof naar keuze als er een grondstof komt die je niet wilt. Dit maakt jouw blokjespuzzel net iets minder moeilijk omdat je meer controle hebt over de grondstoffen waarmee je moet werken. Maar hoe krijg je nu munten? Door twee gebouwen tegelijk te bouwen. Je hoeft namelijk niet meteen een gebouw te plaatsen als je het passende patroon aan grondstoffen hebt geplaatst, je kan ook wachten en daarmee de anderen misleiden met je keuzes. Verder kan je ook munten verdienen met de nieuwe gebouwen die in de uitbreiding zitten.

Geld biedt nieuwe mogelijkheden in Tiny Towns.
Geld biedt nieuwe mogelijkheden in Tiny Towns.
Gebouwen
De nieuwe gebouwen kun je mee schudden met de andere, zodat deze willekeurig getrokken worden tijdens de setup. Maar de regels bevelen aan maximaal vier gebouwen uit deze uitbreiding te gebruiken. De gebouwen hebben allerlei regels rondom geld. Zo krijg je munten bij het bouwen van een standbeeld voor elk type gebouw waar je er drie van hebt. Een kathedraal levert zeven (!) punten op als deze niet grenst aan een andere kathedraal. Maar als je deze bouwt moet je drie munten betalen anders verandert deze in het gebouw van het type bron. Dus niet alle kaarten geven voordelen. Dat geeft weer iets om op te letten tijdens het bouwen.

De nieuwe gebouwen bieden nieuwe strategiën.
De nieuwe gebouwen bieden nieuwe strategiën
Conclusie
Voorspoed is een leuke uitbreiding. Het gebruik van geld maakt het spel iets makkelijker, maar sommige gebouwen kunnen dit juist weer een beetje tegengaan. Je kan deze uitbreiding heel makkelijk toevoegen als je met nieuwe spelers speelt, want het maakt Tiny Towns nauwelijks meer complex. Ik wil niet zeggen dat Voorspoed een vereiste uitbreiding is. Maar als je een groot fan bent van Tiny Towns en je bent op zoek naar iets meer variatie, dan is Voorspoed een prima uitbreiding die ik met een gouden budgy beloon!

Geschreven door: Dick Rensema

 

Aantal keer bekeken: 449 

Laagste 3 prijzen voor Tiny Towns Uitbreiding: Voorspoed (Bordspellen)

28.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Having Fun Killing Time n.b.
 
€  28.95€ 0.00   € 28.95
Boardgame Merchant 10
 
€  24.95€ 4.95   € 29.90
BoardgameShop 10
 
€  29.95€ 0.00   € 29.95

Meer prijzen 

Reacties

Door CandyShine (892 reacties) op 15-11-2020 12:22
( PM )
Mmmmh snel maar kopen dan. Klinkt wel leuk!