Help: Hoe overleef ik mijn eerste Spiel?!


Deze foto gemaakt door De Spelcarrousel toont de drukte voor aanvang van Spiel


Help, hoe overleef ik mijn eerste Spiel?!
Dit is een vraag die wij als redactie enkele malen binnen kregen. Vrees niet, Budgetspelen to the rescue! Voor wie het nog niet weet: Spiel is één van de grootste spellenbeurzen en vindt jaarlijks plaats in Essen, Duitsland. Dit jaar barst het feest los op 25 t/m 28 oktober. De beurs groeit elk jaar in omvang en wie voor het eerst gaat wil graag weten hoe zich voor te bereiden. In dit artikel vind je allerlei tips & tricks om van je eerste Spiel een succes te maken :D

De reis
Allereerst moet je beslissen hoe je naar Essen toe wilt gaan. Zelf kies ik altijd voor de auto, omdat het dan gemakkelijker is een berg spellen te vervoeren. Houd wel rekening met file, niet alleen richting het gebouw maar vooral het laatste stuk: je kan er bij aankomst nog gemakkelijk een halfuur of langer over doen om je auto ook daadwerkelijk op een parkeerplek bij Messe Essen te krijgen. Je kunt ook kiezen voor de trein, je kunt al voor zo’n 30 euro vanuit een willekeurig station in Nederland naar Essen reizen! Dit kun je het beste online regelen.

Wat neem ik mee?
Een goede voorbereiding scheelt je een hoop tijd! Er zijn slechts een paar plekken waar je kunt pinnen en de rijen zijn enorm, voldoende contant geld meenemen is dus verstandig. Neem ook zeker een flesje water mee, door de drukte kan het behoorlijk warm en benauwd worden. Je eigen lunch meenemen kan ook fijn zijn, het eten is toch grotendeels fastfood en behoorlijk prijzig. Je zult veel lopen, slenteren en staan dus trek stevige en comfortabele schoenen aan.


Drukte in hall 3, samen met hall 1 de meest populaire plek

Een manier om aankopen te vervoeren is ook een must. De bekende blauwe Ikea tas wordt hiervoor veel gebruikt. Een andere optie is gebruik maken van kratten, liefst opvouwbaar, eventueel met een steekkarretje om ze op te plaatsen. Ben je dit vergeten of kom je toch plek tekort, dan zijn er altijd uitgevers met enorme schoudertassen die je kunt kopen of bij een aankoop cadeau krijgt, uitgever AEG is hiervan de meest bekende. Ook meteen een leuk aandenken aan je eerste Spiel!

Er zijn op Spiel ook garderobe plekken en kluisjes, te vinden bij ingang Zuid. Kluisjes zijn vaak al snel bezet, maar als je meerdere dagen gaat loont het om aan het einde van je eerste dag langs te gaan. Veel bezoekers hebben dan hun kluisje alweer leeg gehaald en dan kun je er vast eentje claimen voor de volgende dag(en). Er moet wel telkens een 50 cent muntje in, wanneer je je kluisje opent krijg je die ook niet terug, dus zorg ervoor dat je er daarvan genoeg bij je hebt.

Tickets
Wanneer je geen zin hebt in een rij te gaan staan kun je vooraf online alvast je ticket kopen. Dit is wel €2 duurder dan ter plaatse aanschaffen. De rij vlakbij de ingangen is meestal erg lang, maar er zijn ook ingangen die gesloten blijven (bijv. de Mitte ingang), maar waar je wel tickets kunt kopen. Je zal dan normaliter met gemak binnen een kwartier je ticket op zak hebben. Wanneer je met OV reist kun je kiezen voor een combi-ticket (€6,50 extra) waarmee je behalve je entree ook vanaf het treinstation of je hotel heen en weer kunt reizen zonder dat je daarvoor nog tickets hoeft te regelen. Je kunt zo’n combi-ticket alleen online verkrijgen, maar dat is ook logisch want je wilt hem al gebruiken om op de eerste dag naar de beurs te reizen ;-) Ga je met de auto dan kun je dus een paar euro besparen door je ticket ter plaatse te gaan halen.

Promos scoren
Veel uitgevers bieden gratis of goedkope promo’s aan, een losse kaart of extra tegel voor een spel of soms zelfs hele uitbreidingen die later lastig verkrijgbaar zijn. Soms krijg je ze gratis bij aankoop van een spel (vaak kun je ze dan ook wel los kopen voor een klein bedrag, als je bijvoorbeeld het basisspel al elders hebt gekocht) en soms zelfs gewoon door erom te vragen. Het jaarlijkse overzicht van promo’s en kleine uitbreidingen voor Spiel 2018 vind je hier. Ze willen soms hard gaan, zeker de gratis promo’s die je zonder enige aankopen op mag halen, dus als er iets bij zit wat je heel graag wilt hebben zou ik daar beginnen. Er zijn vaak ook plekken waar designers spellen signeren als promotie!


Een greep uit de beschikbare promos in 2014

Tweedehands spellen ruilen en (ver)kopen
De laatste jaren hoor je vaak dat er minder goede en interessante aanbiedingen op Spiel zelf te verkrijgen zijn en de plekken waar je die nog vind zijn vaak snel uitverkocht of hebben enorme rijen. Gelukkig zijn er veel Spiel bezoekers die tweedehands spellen willen ruilen of verkopen, regelmatig zien die er nog uit als nieuw en zijn het dus echte koopjes. Om hiervan gebruik te maken heb je een (gratis aan te maken) account nodig op de BoardGameGeek site. Wanneer je daar een account hebt zijn er twee plekken waar je terecht kan.

De eerste is de jaarlijkse no shipping auction list. Hier kun je tweedehands spellen kopen of te koop aanbieden. Het is een enorme lijst, dus als je een specifiek spel zoekt kun je het beste deze lijst met aangeboden titels gebruiken, die je o.a. op alfabetische volgorde kunt sorteren. Je kunt daar ook zien welke spellen al verkocht zijn, daar staat een streep door de titel heen. Er is alweer veel verkocht, maar ook nog veel beschikbaar en er komt dagelijks meer bij!

De tweede is een math trade, een plek waar je spellen te ruil post en een losstaande site gebruikt om een verlanglijstje uit de beschikbare spellen samen te stellen, waarop de site aan het rekenen gaat om zoveel mogelijk spellen te laten ruilen. De eerste ronde van de math trade is al gestart, maar als je die gemist hebt komt er over 1,5 tot 2 weken nog een 2e ronde. Je kunt daarvoor het beste dit topic in de gaten houden, daar zal de volgende math trade worden aangekondigd (Spiel 2018 leftover math trade zal die dan heten, de leftover math trade volgt altijd zsm na de reguliere math trade). Als je deelneemt aan de math trade, neem dan vooral een bordje mee met je naam & username erop geschreven, dit maakt elkaar vinden veel gemakkelijker, want de math trade is enorm groot en druk!


Een kijkje op de andere kant van hall 3

Nieuwe spellen: een voorselectie maken
Veel mensen gaan naar Spiel om nieuwe spellen te kunnen bekijken, proberen en/of aan te schaffen. Je kunt gewoon simpelweg rondlopen en kijken wat je tegenkomt, maar omdat er zoveel verschillende spellen bestaan en Spiel zo groot is raad ik je toch aan een voorselectie te maken.

Als je al zeker weet dat je bepaalde spellen wilt aanschaffen kan het de moeite zijn ze vooraf te bestellen. Sommige spellen zijn altijd snel uitverkocht, de Japanse uitgevers staan daar bijvoorbeeld bekend om, en er zijn zelfs uitgevers die bepaalde spellen alleen meenemen voor mensen die ze voorbestellen. Je vind de lijst voor dit jaar hier.

Dan de gemakkelijkste manier om alle nieuwe spellen te bekijken, filteren en organiseren: de Tabletop Together tool. Dit is een website waarbij je voor diverse grote spellenbeurzen kunt kijken naar alle aangekondigde nieuwe spellen en dan kunt filteren in welke mate je er interesse in hebt. Je hebt hiervoor een account nodig, maar het aanmaken daarvan is gratis. Wanneer je een account hebt kun je Spiel 2018 selecteren en aan de slag!

Er staan al bijna 900 spellen op, maar waarschijnlijk zie je de komende weken nog wat toevoegingen verschijnen. Ik raad aan om lekker op tijd te beginnen met spellen sorteren, maar een week ofzo voor Spiel nog eens te kijken wat erbij is gekomen voor de laatste en definitieve selectie. Je kunt de enorme lijst handmatig doorspitten, maar ze bieden ook een handige Bulk Operations knop bovenaan de lijst. Met deze knop kun je ervoor kiezen om alle spellen in een categorie te negeren of juist bovenaan je lijst te zetten. Je kunt filteren op taal of leeftijd, maar ook op een specifieke spel mechaniek of soort. Er bestaat helaas nog geen filter voor aantal spelers of tijdsduur, maar je kunt Ctrl + F op je toetsenbord gebruiken en een eigen zoekopdracht invoeren om zo sneller bepaalde dingen te vinden, daarnaast zit er bovenaan de pagina ook een zoekbalk om gemakkelijk op uitgever of designer te filteren.

Het is best wat werk om de Tabletop Together lijst door te spitten, maar het maakt het zoveel gemakkelijker om op Spiel de spellen te vinden waar je echt enthousiast van word! Indien bekend vermeldt de site ook waar je het spel precies kunt vinden tijdens Spiel (hall en booth nummer). Dit overzicht kun je uitprinten en sorteren op hal, dat maakt het zoeken alweer makkelijker!


Gescoord in 2017, een mooie mix van promos, tweedehands games en nieuwe releases

Hall maps
Dat brengt mij bij de laatste maar zeker niet onbelangrijke tip: maak gebruik van de hall maps aka plattegronden! Ongeveer 10 dagen voor de beurs publiceert Messe Essen de zaal indeling op deze pagina. Je ziet daarop de nummers van de hallen en kramen die deze editie in gebruik zijn. Ik gebruik zelf liever de lijsten die vlak daarna op BoardGameGeek komen, hierop zijn ook de namen van de uitgevers toegevoegd, wat het zoeken net wat gemakkelijker maakt. Die van 2018 staat dus nog niet online, maar hier zal gepost worden wanneer dat wel zo is, reken op 7 tot 10 dagen voor aanvang van Spiel.

Welke versie ook je voorkeur heeft, ik raad je aan de hall maps uit te printen en met markeerstiften aan te geven waar je langs wil (ik gebruik daarvoor diverse kleuren, bijvoorbeeld vooraf bestelt, sowieso kopen, spelen & misschien kopen, alleen spelen).


Mijn hall maps uit 2017

Op deze manier kun je gemakkelijk zien wat er bij elkaar in de buurt zit. Als er dan ergens een lange rij staat of de tafel van het spel wat je wilt testen nét bezet is kun je snel zien wat er dichtbij is en daar alvast gaan kijken.

Spellen spelen
Je komt op Spiel al snel tijd tekort, dus mijn tip is om niet te lang te gaan wachten tot er bijvoorbeeld ergens een tafel vrij komt, maar rondes te maken langs je gemarkeerde spots en dan komt er vanzelf een plek op het juiste moment. Het is ook een goed idee even te vragen aan een demoër of ze weten wanneer een tafel ongeveer vrij komt, niet overal worden volledige games gespeeld dus je kunt dit zelf lastiger inschatten. Bij sommige uitgevers willen ze soms zelfs een tafel op een afgesproken tijd voor je reserveren. Als je vooral wilt weten hoe het spel werkt kun je ook vragen of de demoër jou de speluitleg geeft en een paar beurten met een groepje mee kijken, dat geeft meestal ook voldoende indruk om te beslissen of het spel iets voor jou is.

Conclusie
Wanneer je dit allemaal gedaan hebt kan er volgens mij niks meer mis gaan.
Als laatste wil ik nog meegeven: heb vooral plezier! Het lukt nooit om alles uitgebreid te willen bekijken, laat staan alles te spelen of te kopen. Accepteer dat het kan gebeuren dat je iets misloopt, maar met deze voorbereidingen ga je zeker genoeg leuks beleven!


De budgetspelen redactieleden gaan zeker weer plezier beleven op Spiel :)

Geplaatst door Nona op 24-09-2018 10:55
Aantal keer bekeken: 1068

Reacties

Door Dutchyoda (57 reacties) op 24-09-2018 11:39
( PM )
Er zijn ook een aantal parkeermogelijkheden aan de rand van Essen. Vanaf daar zijn pendel diensten geregeld. Deze bussen zijn wel stampjesvol en een zitplek op de terugweg is absoluut geen garantie.
Door BjornSlimbo (505 reacties) op 24-09-2018 13:02
( PM )
Vorig jaar zondagochtend laat bij een 'volle' parkeergarage aangekomen tegenover de Messe. Maar omdat ik 3 (kleine) kinderen bij me had mocht ik er wel parkeren.
Door Nona (61 reacties) op 24-09-2018 13:30
( PM )
Quote:
Vorig jaar zondagochtend laat bij een 'volle' parkeergarage aangekomen tegenover de Messe. Maar omdat ik 3 (kleine) kinderen bij me had mocht ik er wel parkeren.

Bij allemaal?? Dat heb ik namelijk nog nooit meegemaakt. Er zitten meerdere garages en parkeerterreinen op 5 tot 15 minuten loopafstand. Maar fijn dat je toch op de plek van je keuze erbij mocht!
Door Skull_kid (1493 reacties) op 24-09-2018 13:49
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik heb even de foto's gefixed (bij mij deden ze het in ieder geval niet). Nu even doorlezen!
Door Nona (61 reacties) op 24-09-2018 14:29
( PM )
Quote:
Ik heb even de foto's gefixed (bij mij deden ze het in ieder geval niet). Nu even doorlezen!

Gek, bij mij wel, ook getest in incognito tabblad met alles uitgelogd, maar fijn dat ie het nu bij jou ook doet
Door Skull_kid (1493 reacties) op 24-09-2018 14:35
Rol: Forum Moderator
( PM )
Als ik ze in een nieuw tab opende, werkten ze wel. Zal wel iets te maken hebben met Discord, waar ze vandaan leken te komen.
Door Nona (61 reacties) op 24-09-2018 14:38
( PM )
Quote:
Als ik ze in een nieuw tab opende, werkten ze wel. Zal wel iets te maken hebben met Discord, waar ze vandaan leken te komen.

Ja klopt, daar had ik ze geupload maar dat had ik met mijn review ook gedaan en die werkten wel en deze bij andere mensen ook, dus ik weet 't ook niet maar ach, als het nu opgelost is dan is het goed
Door Egg citizen (679 reacties) op 24-09-2018 14:43
( PM )
Bij mij werkten ze eerst ook niet, maar dacht dat het mogelijk aan de beveiliging hier op het werk lag :). Anyway, nu wel de plaatjes te zien :).
Leuk om deze tips en trucs te lezen. Voor mij derde keer Spiel en deze tips en trucs pas ik ook deze keer weer toe.
Zeker aanrader, daardoor vorig jaar ook bijna alle spellen kunnen spelen die ik wilde spelen (4 dagen gaan helpt dan ook wel)

Let wel, ik zeg "bijna", want zoals hier is afgesloten "Het lukt nooit om alles uitgebreid te willen bekijken, laat staan alles te spelen of te kopen."
Sommige spellen zijn zo druk bezocht, dat je te lang in de wacht moet staan om aan bod te komen :)

Zelf ga ik voornamelijk naar Spiel om spellen uit te proberen, hoewel ik dit jaar ook op zoek ben naar terraforming mars materiaal... dus als iemand nog tips weet :) (pakket met hoofdspel erbij ofzo?)
Door Skull_kid (1493 reacties) op 24-09-2018 16:02
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
[..]

Ja klopt, daar had ik ze geupload maar dat had ik met mijn review ook gedaan en die werkten wel en deze bij andere mensen ook, dus ik weet 't ook niet maar ach, als het nu opgelost is dan is het goed


Het was een fout in mijn browser, ik blokkeerde (zonder dat ik het wist) alles van cdn.discordapp.com Sorry!

Edit: Goed artikel! Ik ga zelf niet (wilde wel, maar helemaal vergeten te bekijken en nu is het veel te laat ), maar heb wel interesse in wat promo's, dus hoop dat ik iemand ze op kan laten pikken!
Door Carientje (536 reacties) op 25-09-2018 13:57
( PM )
Mijn eerste jaar heb ik het met name over mij heen laten komen. Geniet en kijk! En natuurlijk een deel met de plattegrond rondgelopen voor de must haves.
Door Nona (61 reacties) op 02-10-2018 20:12
( PM )
De leftover math trade staat er!
https://boardgamegeek.com/geeklist/246514/essen-spiel-2018-no-shipping-leftovers-math-trade
Door Egg citizen (679 reacties) op 02-10-2018 20:49
( PM )
Ow, cool, straks maar eens op posten dan