Special: Spellen in het klaslokaal

Als leerkracht basisonderwijs en fervent spelletjesliefhebber is het uiterst interessant om te zien welk spel wel en niet aansluit bij basisschoolleerlingen. Kinderen überhaupt aan een bordspel krijgen deze dagen is al een hele opgave. Onze pareltjes moeten namelijk opboksen tegen interesses als Fortnite en Pokémon Go, en tja, wat is daar nu tegen te doen. Vrij weinig zou je zeggen. Toch is met het nodige enthousiasme en doorzettingsvermogen echt wel wat op tafel te krijgen, zo bleek uit mijn ervaring.

In de lijst die je hieronder gaat bekijken, is vooral het tempo van groot belang. Het spelen van bordspellen op een basisschool is helaas geen vak, dus de tijd ervoor is schaars. Hoewel het ontcijferen en uitleggen van bordspelhandleidingen wel degelijk een interessante lesoptie is, is het uiteindelijk spelen van het spel dat iets minder. Zeker wanneer er een spel komt dan anderhalf tot twee uur (of meer) van je tijd vraagt. Deze spellen zijn dan ook meteen onmogelijk. Vandaag beperken we ons tot een viertal spellen. Zijn er meer mogelijkheden? Jazeker! Heb je die al uitgetest? Nee!

Timber / JengaTimber en Jenga zijn twee spellen die hetzelfde doel hebben: het bouwen van een toren en zorgen dat jij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de ondergang. De kans op spektakel wanneer de toren dan toch echt omvalt, is iets dat de kinderen triggert. Het laten slagen of falen van hun eigen beurt is heel tastbaar, daar ze het letterlijk en figuurlijk in eigen handen hebben. De lage instapdrempel van beide spellen maakt deze nog eens extra geschikt voor de kinderen in de bovenbouw.

Timber


JattenDit eenvoudige kaartspel doet een interessant beroep op de gretigheid die kinderen in zich hebben. In Jatten moet je als eerste zes kaarten met dezelfde waarde verzamelen. Dit kan door deze van de stapel te pakken, maar stelen gaat sneller! Maar hoe graag willen ze meer kaarten van een ander stelen, waarbij het risico op mislukking steeds groter wordt? Hier is sprake van veel interactie tussen de spelers. Het elkaar in de ogen kijken wanneer die ene beslissende kaart al dan niet wordt getrokken. Het opstoken van elkaar om wel te blijven trekken wanneer dit niet verstandig is. Het samenscholen wanneer iemand aan het winnen is. Jatten biedt het allemaal. Daarnaast is het spel binnen 15 minuten te spelen wanneer het tempo erin blijft, en dat is meer dan ideaal.

Jatten


Inspecteur Hoogstraten: GangstervillaOm de pedagogische sfeer in een klas te versterken of waarborgen (oh jee, nu komt hij met vaktermen aanzetten), zijn coöperatieve spellen interessante opties. Het spel Inspecteur Hoogstraten: Gangstervilla is daarvoor geschikt. In het spel zul je moeten samenwerken om een topcrimineel gevangen te nemen. Hiervoor zullen eerst de bodyguards uit de weg geruimd moeten worden. Het voordeel van het spel is de toegankelijkheid en de moeilijkheidsgraad. Het nadeel van de moeilijkheidsgraad is wel dat het niet geschikt is voor de doorgewinterde speler, maar dat is ook niet de doelgroep in deze rubriek, of wel?

Gangstervilla


Halli GalliDaar zijn we weer met het tempo! Kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Net als snel reageren. Het voor de beurt praten is hier een voorbeeld van, maar laten we daar niet verder over uitwijden. In Halli Galli moet zo snel mogelijk gereageerd worden wanneer vijf dezelfde vruchten op tafel verschijnen. Je moet ten allen tijde alert blijven, ook als het jouw beurt helemaal niet is. Wanneer de vijf vruchten dan eindelijk ten tonele verschijnen, mag je als een bezetene op de bel rammen. Tenminste, zo wordt het door kinderen vrij geïnterpreteerd. Een competitief, licht spelletje dat de zintuigen prikkelt en wederom de gewenste lage instapdrempel heeft.

halli-galli-2


Tot zover vier spellen die in geen enkel klaslokaal zouden misstaan. Zijn er nog meesters en juffen onder ons die een gouden tip hebben? Of wellicht ben je als ouder verkikkerd op een spel waar zoon en/of dochter geen genoeg van kan krijgen? Let us know!

Geplaatst door Sander op 23-01-2019 19:23
Aantal keer bekeken: 962

Reacties

Door HanSolo (44 reacties) op 24-01-2019 11:38
( PM )
Wat een leuk artikel en gaaf dat jullie op deze site ook dit soort content brengen, tussen alle aanbiedingen en prijsvragen!

Ik heb zelf geen ervaring met basisschoolleerlingen maar als ik zie wat voor games het goed doen in jouw artikel, lijkt het erop dat alles in het 'party game' genre zou moeten werken?

Waarschijnlijk is een spel als Kakkerlakken Poker ook wel succesvol, het is een game waarin je moet bluffen en ten allen tijde moet voorkomen dat je een paar van twee diertjes voor je krijgt. Het is snel te leren en er komt naast bluffen ook nog wel wat strategie bij kijken en dat maakt het een spel waar je echt beter in kunt worden als je vaker speelt.

Ik moet ineens ook denken aan Skull dat helaas niet op budgetspelen staat, een vrij snel spel waarin je - wederom - moet bluffen en goed opletten om te zorgen dat je niet in de val van je medespeler stapt.Ook deze is in drie minuten aan te leren.

Weerwolven ken je vast ook wel en is geweldig met groepen. Maar meer recentelijk spelen wij (als we met veel tegelijk een spel willen spelen) One Night Ultimate Werewolf, deze versie is veel leuker omdat je niet voortijdig uitgeschakeld kunt worden (het grootste nadeel van het originele spel) en je in één zitting met alle spelers tot het einde komt.

Tot slot, ik ben erg benieuwd, heb je weleens een 'metagame' met je klas gespeeld? Ik kan me voorstellen dat een goede metagame niet alleen heel leuk maar ook nog leerzaam kan zijn!
Door Nona (65 reacties) op 24-01-2019 12:52
( PM )
Vlotte Geesten vind ik zelf leuker dan Halli Galli en doet het ook goed!

Get Packing vinden ze geweldig. Ubongo kan ook goed werken.

Roar was een enorm succes, goede oefeningen voor samenwerken en zorgvuldig luisteren en qua thema erg populair.

Voor educatieve doeleinden heb ik Unusual Suspects gebruikt als leermiddel om leerlingen bewust te maken van vooroordelen en het dialoog daarover op gang te brengen. Dat is natuurlijk voor geschikt in de hogere groepen basisonderwijs en op de middelbare school en minder voor de jongere leerlingen. Bij diverse leeftijden heb ik ook gewerkt met Concept (Kids) en Codenames (regulier en Pictures verie). De Codenames versie met woorden kun je sowieso heel simpel zelf maken, Pictures kost iets meer moeite maar kan ook. Heb je het spel al dan kun je een voorselectie maken welke woorden of afbeeldingen je wilt gebruiken, zodat je met bepaalde thema's kan werken (topografie, biologie, Engels etc, maar ook speelsere thema's zoals hobby's of beroepen). Voor de jongere kids moet je als docent/begeleider dan wel zelf de hints geven, maar ook van het raden valt veel te leren.

En om te oefenen met rekenen zij spelletjes als Qwixx en Qwinto handig.
Door Phaedros (238 reacties) op 24-01-2019 14:33
( PM )
Just One:


Afbeelding toont Franse versie, het spel is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Eén leerling (de actieve speler) heeft een bordje voor zich met daarop (voor deze speler onzichtbaar) het te raden woord, bijvoorbeeld 'thee'. De andere leerlingen (bij voorkeur vijf of zes) schrijven met een uitwisbare stift en geheim voor anderen op hun eigen bordje een woord waar ze hierbij aan denken. Bijvoorbeeld:
1) glas
2) drinken
3) glas
4) zakje
5) water
6) heet

Deze woorden worden eerst door de schrijvers onderling vergeleken. Elk woord dat vaker voorkomt, moet worden uitgewist (in dit voorbeeld het woord glas). Vervolgens laat iedereen zijn bordje aan de actieve speler zien. In dit geval: drinken, zakje, water, heet. Lukt het deze speler om het gezochte woord te raden? Coöperatief, educatief en leuk! Daarnaast snel uitgelegd, op elk moment te stoppen en vlug opgeruimd.
Door GeorginaK (69 reacties) op 24-01-2019 19:21
( PM )
Min buurvrouw is leerkracht en gebruikt Regenwormen en Beverbende.
Door Stef (111 reacties) op 26-01-2019 09:59
( PM )
Snelle, simpele spellen zijn altijd een hit hier in de klas.

Wat we sinds een paar weken ook doen is schaakles geven. Er komt een competitie voor de kinderen van mijn school.

Smart Games zijn ook altijd een succes, als je klaar bent met je werk of tijdens een vrij moment wordt het vaak gepakt.

Door Sunnyfield (119 reacties) op 28-01-2019 10:07
( PM )
Tom Vasel heeft ook nog een bijdrage (zelf nog niet bekeken):
https://youtu.be/nYVhsumOn0s
Door HanSolo (44 reacties) op 02-02-2019 14:36
( PM )
Zou Sander de reactie's op zijn artikel nog lezen? Zitten een hoop goede suggesties bij namelijk, ik ben benieuwd of hij daar iets mee kan.
Door Sander (7 reacties) op 04-02-2019 18:04
( PM )
Uiteraard houd ik alles in de gaten HanSolo! Roar, Unusual Suspects en Just One ben ik al bekend mee, de anderen zien er uit als prima suggesties en het proberen waard! Mocht ik nieuwe spellen hebben uitgeprobeerd, dan komt er nog een tweede deel :-)