Dicks Starter Kick voor 31 januari 2019


Hoi allemaal,

Alvast een gelukkig Chinees Nieuwjaar gewenst. Mensen die al langer meedraaien in het kickstarterwereldje weten dat de fabrieken in China nu ongeveer een maandje dicht zijn en daarmee de productie van vele spellen stil ligt. Maar wees niet getreurd. Ook al zijn de fabrieken dicht, de kickstartercampagnes gaan gewoon lekker door. Ik heb daarom weer flink wat campagnes afgespeurd om deze met jullie te delen. Misschien zit er weer wat moois voor jullie tussen.

Gardens of Babylon (link)


Aantal spelers: 1 tot 4
Basis pledge level: $35,- (ca. €30,-)
Verzendkosten: $12,- (ca. €10,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 15 februari 2019
Verwachte levering: november 2019Omschrijving: In Gardens of Babylon bouw je de hangende tuinen aan de toren van Babylon. Terwijl de toren groeit, groeit ook de tuin. Tijdens je beurt plaats je een tegel aan de toren. Je probeert zo hoog mogelijk te klimmen via de ladders. Daarna laat je je zaadjes vallen in de vijver en deze vallen dan weer naar beneden en verdrijven de zaden van andere spelers. Aan het eind van het spel tel je de punten van de zaden afhankelijk van hoe hoog ze in de toren zitten. Degene met de meeste punten wint.

Mijn mening: De regels zijn simpel, maar toch zit je telkens te puzzelen waar je heen wilt om je zaden te plaatsen. Ga je voor de ladder om zo hoog mogelijk te komen? Of let je meer op het verloop van het water om meer zaden te verspreiden? De Deluxe versie met unieke zaden per speler ziet er zelfs nog mooier uit. Zeker een spel dat ik in de gaten ga houden.

Shake Up (link)


Aantal spelers: 1 tot 2 (of tot 4 met 2 sets)
Basis pledge level: $12,- (ca. €10,-)
Verzendkosten: $8,- (ca. €7,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 20 februari 2019
Verwachte levering: oktober 2019Omschrijving: In shake up probeer je je bedrijf te reorganiseren. Elke speler begint met dezelfde stapel kaarten, inkomen en leningen. De kaarten zijn je personeel. Tijdens je beurt trek je vier kaarten en hiermee kan je dan doen wat je wilt. Je kan ze ontslaan (uit het spel verwijderen), omdat ze niet meer nodig zijn. Je kan ze opwaarderen, omdat ze dan juist beter zijn of spelen voor hun huidige effect. Op deze manier probeer je je stapel zo efficiënt mogelijk te maken of juist die van je tegenstander dwars te zitten. Het spel kan op drie manieren eindigen.
Als je stapel op is, kan je een economische audit aanvragen, voordat je deze schudt voor hergebruik. Als je inkomen groter of gelijk is aan de kosten (leningen + salaris) dan win je het spel. Zo niet dan verhoog je je lening met $6.000,-.
Je kan in plaats van een economische audit ook een technische audit aanvragen. Als je twaalf kaarten heb opgewaardeerd, dan win je het spel. Maar is dat niet zo dan verhoog je ook hier je lening met $6.000,-.
Het spel eindigt automatisch als er niet genoeg inkomen of leningen voorradig zijn. Alle spelers doen dan een economische audit. De speler met het hoogste inkomen wint het speler.

Mijn mening: Dit spel speelt erg snel. Dit lijkt me een ideale filler. Ik hou van deck builders en deze heeft een leuke twist waarbij je moet proberen je kaarten te verwijderen en/of opwaarderen. En voor de lage prijs denk ik dat ik zeker twee setjes haal zodat ik het met vier personen kan spelen.

After Shock Deluxe (link)


Aantal spelers: 3 tot 5
Basis pledge level: $59,- (ca. €51,-)
Verzendkosten: $25,- (ca. €22,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 18 februari 2019
Verwachte levering: november 2019Omschrijving: San Francisco is aan stukken gescheurd door een serie van aardbevingen. Het is aan jullie om deze stad weer te herbouwen. In het begin van een ronde krijg je zeven kaarten. Deze kan je kopen en verborgen houden achter je scherm, de overige kaarten leg je voor je scherm neer. Vervolgens kan je de kaarten van andere speler kopen en hen het geld geven.
De kaarten hebben verschillende effecten.
- Area: zet je meeples op een locatie
- Aftershock: krijg een aftershock token
- Bridge: krijg een brugdeel en een meeple
- Influence: krijg een influence token
Zodra de kaarten verdeeld zijn worden de gebieden bevolkt met behulp van de Area kaarten.
Daarna komt de planning fase. Hierin bepaal je achter je scherm waar je een brug wilt bouwen met de brugdelen die je hebt. Of waar er een naschok komt door middel van je aftershock tokens.
Als iedereen klaar is met plannen wordt ieders planning doorgevoerd. De brug wordt geplaatst, maar alleen als je genoeg brug delen hebt. De naschok verdrijft mensen uit een gebied. Dit gaat via de bruggen. Als jouw brug door andere speler gebruikt wordt, dan krijg je hier geld voor.
Tenslotte bepaal je wederom achter je scherm voor welke gebieden je punten wilt scoren. Je plaatst hier speciale tokens voor (maximaal één per gebied) eventueel aangevuld met je influence tokens. Als iedereen dit voorbereid heeft, worden de schermen weggehaald. Nu score je punten voor elk gebied waar tenminste twee tokens zijn geplaatst. Dit kan verspreid zijn over meerdere spelers, of alleen bij jezelf door middel van je influence token.
Dan volgt eventueel een nieuwe ronde. Degene die aan het eind de meeste punten heeft wint.

Mijn mening: Ik vind het wel leuk om veel geheime planning te moeten doen. Ik weet niet of het mij gaat storen om telkens weer achter mijn scherm te moeten voor een volgende fase. Dat zal te zijner tijd moeten blijken. De manier waarop de economie in het spel werkt spreekt mij erg aan. Je kan geld terug verdienen door goed geplaatste bruggen en het verkoop van je kaarten. De deluxe versie bevat voornamelijk grotere speelstukken, maar is nu te verkrijgen voor de retail prijs, dus zeker het overwegen waard.

Chocolatiers (link)


Aantal spelers: 1 tot 4
Basis pledge level: $40,- (ca. €35,-)
Verzendkosten: $18,- (ca. €16,-) en EU vriendelijk
Eindigt op: 9 februari 2019
Verwachte levering: september 2019Omschrijving: In Chocolatiers run je, hoe kan het ook anders, een bonbonzaak. Het is aan jou om punten te scoren door je chocolaatjes op een goede manier neer te leggen. Tijdens je beurt heb je keuze uit vier acties en je doet hier telkens twee van:
- Trek een chocoladekaart.
- Gebruik je chocoladekaart om een doostegel te kopen.
- Plaats één van je drie chocoladetokens om een leeg veld te vullen
- Reserveer een doostegel door er een chocoladetoken op te plaatsen.
Het spel eindigt één ronde nadat een speler een zesde doostegel heeft aangelegd. Spelers krijgen punten voor de grootste groep chocolaatjes. Degene met de meeste punten wint.

Mijn mening: Het chocolade thema is leuk en werkt prima. Het is een leuk puzzelspel. De regels zijn simpel maar toch moet je nadenken welke tegels je koopt. Als je te lang wacht, heb je gewoonweg te weinig chocolaatjes in je doos om fatsoenlijk punten te scoren. Wederom een filler om naar uit te kijken.

Snelvuur


Ore: the Mining Game: Doorzoek mijnen naar grondstoffen om contracten te voltooien en zo geld te verdienen. (link)
Vindication: Zoek rechtvaardiging na een leven van hebzucht en verraad. (link)
1001 Odysseys: Ga op avontuur met het ruimteschip Odyssey. (link)
Race for the Chinese Zodiac: Win een race om onderdeel te worden van de Chinese dierenriem. (link)
The City: Bouw met kaarten je eigen stad in deze Engelse uitgave van The City. (link)
Dead Man's Cabal: Maak vrienden door deze terug te brengen vanuit de dood. (link)
Yokohama Duel Deluxe: Wordt de beste koopman in Yokohama met deze mooie luxe variant van Yokohama Duel. (link)

En? Zit er wat tussen voor jullie? Laat het hieronder weten of in het kickstarter topic. Tot over twee weken.

Geschreven door: Dick Rensema

Geplaatst door Dutchyoda op 31-01-2019 22:31
Aantal keer bekeken: 803

Reacties

Door Carrot87 (91 reacties) op 01-02-2019 07:30
( PM )
Shake up wou ik ook gaan backen. Is er een mogelijkheid tot een groeps pledge?
Door Carientje (561 reacties) op 01-02-2019 09:23
( PM )
Geen Munckin Dungeon?
Zelf heb ik Valor & Villainy nog gebacked
Door Dutchyoda (69 reacties) op 01-02-2019 10:24
( PM )
Quote:
Geen Munckin Dungeon?
Zelf heb ik Valor & Villainy nog gebacked

Ik kan onmogelijk alles op noemen. Munchkin valt, voor mij in ieder geval, snel af.
Door Carientje (561 reacties) op 01-02-2019 16:25
( PM )
Quote:
[..]

Ik kan onmogelijk alles op noemen. Munchkin valt, voor mij in ieder geval, snel af.


Was ook meer omdat het de nieuwe Kickstarter van CMON is ;-)
Door Videostar (50 reacties) op 01-02-2019 21:48
( PM )
Nope. Nothing to see here. Moving on.
Door Bleh (129 reacties) op 02-02-2019 08:45
( PM )
Januari overleeft, zat gelukkig niets voor mij erbij.
Door Bart4june (17 reacties) op 05-02-2019 22:11
( PM )
Vindication gebacked.
Door Nona (65 reacties) op 06-02-2019 12:58
( PM )
Ik vind Shake Up wel tof klinken: https://www.kickstarter.com/projects/1898315323/shake-up-the-reverse-deck-building-office-card-gam