Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in Essen 2019: Top 10 uitbreidingen

Eind deze maand is het weer tijd voor de grootste spellenbeurs van Europa: SPIEL Essen in Duitsland. Op de Spiel ’19 Preview-lijst van BoardGameGeek kun je alvast alle spellen vinden die op Essen gepresenteerd worden. Hier bij Budgetspelen hebben we al gekeken naar interessante nieuwe titels, demo's en thema's. Wat ontbreekt er dan nog? De uitbreidingen natuurlijk! Want ook in bordspellenland geldt: meer is altijd beter. Toch?

Samengesteld door: Klaas Kaptijn

1. Terraforming Mars: Turmoil


Uitgever: Fryxgames
Booth: 3-O103

De op voorhand heetste uitbreiding die op Spiel te koop zal zijn, is ook mijn persoonlijke must have. Rennen als de deur opengaat? Welnee, ik heb hem lekker comfortabel gebackt op kickstarter. Het spel wordt ermee uitbreid met nieuwe projecten, nieuwe corporaties en - helemaal nieuw – gebeurtenissen. Ook is er een parlementbord toegevoegd waarin met meerderheden voordeeltjes te halen zijn. Schiet op, meneer de postbode!



2. Teotihuacan: Late Preclassic Period


Uitgever: Board & Dice
Booth: 2-C112

Vorig jaar brak iedereen z’n tong nog over de titel, maar intussen is Teotihuacan een begrip bij liefhebbers van lekker stevige eurogames. Hoog tijd voor een uitbreiding dus! Deze biedt modules die je in de samenstelling die je wilt kunt toevoegen aan het basisspel, plus afzonderlijke speciale krachten waardoor elke speler z’n eigen toffe dingen kan doen.



3. Terra Mystica: Die Händler


Uitgever: Feuerland Spiele
Booth: 4-C116

Schade, nur in Deutsch! Als dat je niks uitmaakt, kun je met deze tweede uitbreiding voor Terra Mystica handel gaan drijven met volkeren buiten het merkwaardige fantasierijk waarin dit pittige spel zich afspeelt. Waar het op neerkomt: meer manieren om slimme constucties te verzinnen om punten mee te scoren.



4. Rajas of the Ganges: Goodie-Box 1


Uitgever: Huch!
Booth: 3-D120

Uitbreiding is misschien een groot woord voor dit pakket extra onderdelen voor Rajas of the Ganges, maar als je zoals ik een fan bent van dit spel zul je daar niet wakker van liggen. Er zitten een aantal promo’s in die al eerder her en der zijn uitgedeeld en een paar nieuwe.



5. Underwater Cities: New Discoveries


Uitgever: Delicious Games
Booth: 5-F109

Wat er te vinden is in deze doos, is nog in dikke nevelen gehuld. Het enige dat is bekend gemaakt, is dat er nieuwe kaarten inzitten van elke soort. Ja, dat had ik zelf kunnen raden, maar ik denk niet dat deze vaagheid het verkoopsucces in de weg gaat staan.



6. Imperial Settlers – Empires of the North: Japanese Islands


Uitgever: Portal Games
Booth: 3-O118

Dit is een uitbreiding voor een spel van nog maar een paar maanden oud, dus wie Empires of the North meeneemt uit Essen, kan dit pakje kaarten er meteen bij doen, handig hoor. Hoe en wat precies is nog even afwachten, maar dit vormt een verbinding tussen het nieuwe Imperial Settlers-spel en het oude. Dat maakt op z’n minst nieuwsgierig!



7. Trickerion: Dahlgaard’s Academy


Uitgever: Mindclash Games
Booth: 2-F142

Het tovenaarsspel Trickerion staat bekend als een van de zwaarste dobbers die er bestaan en het ziet er niet naar uit dat deze uitbreiding het geheel eenvoudiger gaat maken. Maar dat is alleen maar reclame voor mensen die dit soort grote jongens graag spelen. Dahlgaard’s Academy biedt meer soorten werkers, plaatsen om ze neer te zetten, personages om uit te kiezen en een solo-modus.



8. Clank! Expeditions: Temple of the Ape Lords


Uitgever: Renegade Game Studios
Booth: 2-F138

Een nieuwe omgeving om te beroven van zijn rijkdommen: dat is precies wat je zoekt als je graag een spelletje Clank! doet. Met dit nieuwe spelbord, kaarten en andere snuisterijen kun je de tempel van de Ape Lords leegtrekken, maar daar is zijn mechanische waakgorilla uiteraard niet blij mee…



9. Food Chain Magnate: The Ketchup Mechanism & Other Ideas


Uitgever: Splotter Spellen
Booth: 4-F119

Hollands glorie op Spiel! Onze landgenoten van Splotter hebben een uitbreiding voor hun populairste spel in de aanbieding, die sowieso de prijs voor leukste woordgrap verdient. In de doos zitten onder meer nieuwe doelkaarten, nieuwe types horeca, werknemers, eten en marketeers.



10. Everdell: Spirecrest & Bellfaire


Uitgever: Starling Games
Booth: 1-A118

Het zijn drukke tijden in de onweerstaanbare dierenwereld van Everdell: de pas uitgeleverde uitbreiding Pearlbrook heb ik thuis nog in het plastic zitten, maar op Spiel komen er maar liefst twee andere bij. Bellfaire biedt spullen voor een vijfde en zesde speler, speciale krachten, nieuwe locaties en kaarten. Spirecrest heeft grote dierenmeesples waar je werkers op kunnen rijden, kaarten die het weer beïnvloeden en de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan naar nog meer critters en locaties.



Welke uitbreidingen zijn wat jou betreft must haves? Laat het weten in de reacties!

Geplaatst door Grrrr op 23-10-2019 15:22
Aantal keer bekeken: 1341

Reacties

Door Fantasyfreak (1219 reacties) op 23-10-2019 20:53
( PM )
Wingspan: European Expension is de enige uitbreiding die ik momenteel graag wil hebben.