Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in Essen 2019: Top Tien Thema's

Eind deze maand is het weer tijd voor de grootste spellenbeurs van Europa: SPIEL Essen in Duitsland. Op de Spiel ’19 Preview-lijst van BoardGameGeek kun je alvast alle spellen vinden die op Essen gepresenteerd worden. Na de aftrap van Elin met haar favoriete spellen en Dick zijn lijstje over demo's, ben ik voor jullie gaan kijken welke bijzondere thema’s we dit jaar kunnen verwachten.

Samengesteld door: Anna Wassenburg

1. Alubari: A Nice Cup of Tea



Thema: Theeplantages
Type spel: Strategie spel
Spelers: 1-5
Speelduur: 45-120 minuten

Iedereen kent wel de foto’s van de prachtige theeplantages op de heuvels van de Kangchenjunga berg in Darjeeling, India. In 1841 begon de bevolking hier met het planten van Chinese theeplanten (Camillia Sinensis), waarna al snel ook de omliggende dorpen begonnen met theeplantages. De Alubari theetuin, geopend in 1856, is nog steeds een bekende attractie en nu dus de titel van een spel. In Alubari: A Nice Cup of Tea is het de bedoeling dat je je eigen 19de eeuwse theeplantage runt, dit met behulp van de nog aan te leggen Darjeeling- en Himalayaanse spoorweg. Thee maken is namelijk leuk, maar om winst te maken moet je de thee wel naar die rijke stinkerds in Europa kunnen verplaatsen. Als je Snowdonia al is gespeeld hebt, zal Alubari je bekend voorkomen; Het spel is namelijk van dezelfde designer, Tony Boydell. Het spel is een worker placement waarbij, afhankelijk van welke werker je kiest, je eerder een actie dan de andere spelers mag doen. Daarnaast moet je maar hopen dat het zonnig weer is, anders zal het planten van je thee opeens een stuk moeilijker worden. Plannen, plannen, plannen dus! Worker placements staan er niet om bekend rijk in thema te zijn, maar met Alubari heb ik goede hoop.

2. Ambrosia/ Bee Lives/ Honey Buzz/ Bees Secret Kingdom



Thema: Bijtjes!
Type spel: Bijtjes!
Spelers: Maya (de Bij)
Speelduur: Afhankelijk van het Klimaatakkoord

Een populair thema dit jaar is het doen en laten van bijen. Maar liefst vier spellen met dit thema kwam ik tegen. Naast dat ze allemaal over bijen gaan, hebben ze ook de prachtige artwork gemeen. Bijtjes zijn gewoon zeer fotogeniek. In Ambrosia probeer je met je bijenkolonie zoveel mogelijk punten te scoren door je bijenkolonie zo efficiënt mogelijk over het bord te verdelen.Bee Lives: We Will Only Know Summer is een worker placement die een jaar in het leven van een bijenkorf simuleert. Honey Buzz is een drafting en worker bee placement (ha) spel, waarin de bijen hebben ontdekt dat het veel lucratiever is om zelf hun ambachtelijk gemaakte honing te verkopen dan het door Winnie de Poeh te laten stelen. In het kinderspel Bees: a Secret Kingdom zoem je vrolijk als bijtje rond om zoveel mogelijk bloempjes te bestuiven. Het is duidelijk, binnen dit thema is er op Essen dit jaar voor iedereen wat bij! Sorry, ik kon het niet laten.

3. Bosk/ Parks



Thema: Nationale parken
Type spel: Abstract/ Thematisch
Spelers: 2-4/ 1-5
Speelduur: 30 minuten/50 minuten

Er is niets zo heerlijk als door een bos in de herfst lopen: de bladeren, de geur, het zonlicht dat tussen de bomen door sijpelt. Zowel het spel Bosk van Floodgate Games als Parks van Keymaster Games roepen met hun prachtige artwork direct datzelfde gevoel bij mij op. In Bosk is het de bedoeling dat je door de seizoenen heen je bomen zo hoog en majesteus mogelijk laat groeien. Het spel heeft 3D bomen, waardoor er uiteindelijk een prachtig veelkleurig bladerdak op het gezamenlijk speelbord ontstaat. Scoor bonuspunten in de zomer door wandelaars over bospaadjes langs de bomen te laten lopen.
Parks was afgelopen jaar een kickstarter, dit in samenwerking met de US National Parks. Het spel is geïnspireerd door de prachtige ansichtkaarten van de Amerikaanse nationale parken die iedereen wel kent; die met uitgestrekte bossen en een witte bergtop in de verte. In het spel ben je een wandelaar die door middel van acties probeert zoveel mogelijk mooie herinneringen te verzamelen op de wandelpaden door de Nationale Parken. Het pad wordt samengesteld door tegels, elk potje is dus anders afhankelijk van hoe de tegels neer worden gelegd. De grondstoffen die je verzamelt geven je betere hulpmiddelen zoals een verrekijker. Je kunt ze echter ook gebruiken om betere paden te kunnen bewandelen. Goede keuzes maken is dus belangrijk!

4. Consumption: Food and Choices



Thema: Gezond eten
Type spel: Worker placement
Spelers: 1-4
Speelduur: 60-120 minuten

Zodra ik dit thema zag, dacht ik: Gaan spellen nou proberen mij iets te leren?! Heb ik daar wel zin in?! Het was net alsof ik tegenover de dokter zat die mij vroeg: “Heb je dit al wel is geprobeerd?” Gezond eten. Het is en blijft moeilijk. Aangezien ik in de afgelopen maanden acht kilo ben afgevallen, vind ik het zeker leuk als ik van mijn zeer onactieve zittende hobby nog iets verantwoords kan maken ook. In Consumption- het spel is trouwens ontworpen met behulp van een diëtiste - probeer je je lichaam zo gebalanceerd mogelijk te houden. Dit terwijl het lichaam wordt gebombardeerd met etentjes en verjaardagen, maar ook activiteiten zoals sporten en wandelen. Calorieën erin en eruit is het devies! Kies je voor de auto of toch voor de fiets naar het werk? Het spel belooft lichte worker placement te zijn waarbij je nadenkt over je eetkeuzes. Ik ben benieuwd, maar net als met elk dieet ook een beetje twijfelachtig.

5. Aquicorn Cove



Thema: Verantwoord vissen
Type spel: Coöperatief
Spelers: 2-4
Speelduur: Nog niet bekend

Aquicorn Cove gaat over Lana en het kleine vissersdorpje waarin ze woont. Na een grote storm ontdekt Lana op het strand een familie van magische aquicorns, zeepaardachtige wezens, die in het koraal leven. Na de wezentjes te hebben verzorgd, beseft ze dat haar vissersdorpje een bedreiging voor de zee en het koraal vormt en het haar taak is om dit te herstellen. De voorkant van de doos en het verhaal deed me aan Studio Ghibli’s film Ponyo denken, ook een verhaal over de zee en het milieu. Het spel is coöperatief, waarbij je alleen kunt winnen als je zowel het dorpje van eten kunt voorzien, als het koraal in zijn oude glorie kunt herstellen. Het is geen ingewikkeld spel, een geweldige manier dus om je kinderen het belang van de zee en het milieu op spelende wijze te kunnen bijbrengen. Ik ben in ieder geval al verliefd op Lana en de artwork, wat een prachtig spel!

6. Atelier/ Artsee/ Promenade



Thema: verven
Type spel: Bob Ross
Spelers: 2-5
Speelduur: Meerdere eeuwen

Dit jaar is het het Jaar van Rembrandt, 350 jaar geleden overleed het voorbeeld van de Nederlandse schilderskunst. Na dit prachtige cultureel bewuste inleidinkje wil ik het graag over een drietal spellen hebben die als thema kunst hebben. In Atelier: The Painter’s Studio van AEG ben je een schilder die zijn 19de eeuwse atelier zo goed mogelijk moet managen. Dit doe je door het slim inzetten van je dobbelstenen, je assistenten en uiteraard het voltooien van prachtige schilderijen. In ArtSee van Renegade Game Studios ben je de curator van een kunstgallerij. Mooie kunst die de kopers bekoort dient de muren van de nieuwe zalen te gaan versieren en dit is jouw taak. Met behulp van draften en het verzamelen van de juiste sets kaarten wordt jouw galerij de meest prestigieuze van het land. Promenade van de Chinese uitgever Sunrise Tornado is een lichte deckbuilder waarbij het je doel is om de prijzen van impressionistische schilderijen te manipuleren door ze te kopen en in je museum uit te stallen. Zodra je kaarten, oftewel schilderijen, tentoonstelt verdwijnen ze uit je hand en geven ze je punten. Bedenken wanneer het het goede moment voor die ene speciale Cezanne is, is het devies!


7. Barrage



Thema: Dammen bouwen
Type spel: Strategisch
Spelers: 1-4
Speelduur: 60-120 minuten

Dat iets op het eerste gezicht overkomt als een saai thema, betekent nog niet dat het geen interessant gekozen thema is. Want dat laatste is Barrage zeker. In 1930 wordt de industrie in Europa steeds groter en water een steeds schaarser goed. Jouw doel dus om zoveel mogelijk water vanuit de Alpen naar jouw land om te leiden. Net zoals dat wij in Nederland zeer boos worden als Duitsland ergens bovenaan de Rijn besluit om al het water te verzamelen en voor zichzelf te gebruiken, zo kunnen jouw perfect aangelegde kanalen ook opeens droog staan, omdat iemand het water ergens hoger slim heeft omgeleid. Het spel is zeer tactisch met interessante spelmechanismen en daarnaast dus erg competitief. Hier moet je van houden, maar voor wie een keer een wel thematisch zeer strategisch spel wil uitproberen, zou Barrage wel is de perfecte keuze op Essen dit jaar kunnen zijn.


8. Dead Man’s Cabal



Thema: Dansen met de doden
Type spel: licht strategisch
Spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten

Van dit thema moet ik een beetje grinniken. Je bent een necromancer die zich, tsja, een beetje eenzaam voelt. Want, wie vind je nou aardig als je rondsluipt met dode lichamen en eruit ziet als Voldemort? Juist, niemand. Gelukkig ben je iemand die in oplossingen denkt en kun je, superhandig, doden weer levend maken. Logische conclusie: je maakt letterlijk gewoon je eigen vrienden, gekozen uit de doden die langskomen om zo het meest epische feest ooit te organiseren. Moest je ook een beetje grinniken? Vast wel, hiervan word ik in ieder geval gewoon gelijk een beetje blijer. Ik had ook graag een vliegje in de ruimte willen zijn toen dit thema bedacht werd. Dead Man's Cabal speelt door middel van eigen keuzes gevolgd door groepsacties waarbij het in goede volgorde plannen van je acties van belang is. Let’s party like there is no tomorrow!

9. The Last Station



Thema: Iraanse geschiedenis
Type spel: bluf party spel
Spelers: 5-12
Speelduur: 20-45 minuten

Het mooie van SPIEL, in vergelijking tot andere beurzen, is de enorme diversiteit aan uitgevers. The Last Station van de Iraanse uitgever Dorehami Games is een perfect voorbeeld van deze diversiteit. The Last Station gaat over de bezetting van Iran door de Sovjetrussen en de Britten. Deze wilden de Transiraanse Spoorlijn kunnen beheersen, zodat Duitsland via het handelspact met Iran niet meer voorzien zou worden van goederen. Het spel is een geheime rollen spel waarbij uiteindelijk maar een iemand zal overleven. Jij en de andere spelers hebben zich bij middernacht bij een treinstation verzameld en je weet dat iedereen hetzelfde wil: verdwijnen. Wie vertrouw je en wie zal je de rug toekeren? Hoe zorg je ervoor dat jij op die trein komt?

10. On the Origin of Species



Thema: Op jacht naar de beginselen van de evolutieleer
Type spel: licht strategisch
Spelers: 2-4
Speelduur: 45-80 minuten

Spellen over evolutie zijn we wel vaker tegen gekomen. Wat deze voor mij interessanter maakte, is dat het om de reis van Darwin op de Beagle gaat toen hij zijn evolutietheorie opstelde. In On the Origin of Species ga je langs de Galapagos eilanden waar je nieuwe soorten zult ontdekken en daarmee met behulp van onderzoek je kennis over evolutie zult uitbreiden. Het spel heeft heerlijk simpel twee acties waaruit je elke beurt kan kiezen: Of de nieuwe soorten onderzoeken, of met de onderzochte kennis nieuwe soorten ontdekken. Met dit laatste mag je dan nieuwe soorten plaatsen op het bord, karakter en voorwerpkaartjes verkrijgen en punten scoren. Net als Darwin eindigt je reis zodra je de Galapagos eilanden en Nieuw-Zeeland achter je hebt gelaten met hopelijk meer kennis en de winst in je zak.


Welke thema’s hebben jouw aandacht dit jaar gegrepen? Welke thema’s zou jij nou nog graag meer van willen zien? Laat het weten in de reacties!

Geplaatst door CandyShine op 22-10-2019 12:07
Aantal keer bekeken: 1316

Reacties


Er is nog niet gereageerd.