Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Zin in Essen 2019: Top Tien Nieuwe Spellen

Eind deze maand is het weer tijd voor de grootste spellenbeurs van Europa: SPIEL Essen in Duitsland. Op de Spiel ’19 Preview-lijst van BoardGameGeek kun je alvast alle spellen vinden die op Essen gepresenteerd worden. Net als vorig jaar heb ik de lijst doorgespit en mijn favoriete spellen op een rijtje gezet. Lees verder voor de tien spellen waar ik het meest naar uitkijk, en waarom.

Samengesteld door: Elin Derks

10. Nice Try – The Challenge Party Game


Type spel: party game
Spelers: 4-8
Speelduur: 60-90min
Leeftijd: 12+

Een goede party game kan er altijd wel bij. Mijn hoop vestig ik dit jaar op Nice Try - The Challenge Party Game, een spel waarin je in teams fysieke en cognitieve uitdagingen aangaat. Leuke twist in het spel is dat je met je team eerst een bod uitbrengt en dat alleen het team met het hoogste bod de opdracht moet uitvoeren. Die is bijvoorbeeld “Gooi een muntje in de lucht en vang het op met de achterkant van je hand. Hoe vaak lukt dat van de tien keer?” Roep je met jouw team het hoogste getal? Aan jullie de eer. Lukt het niet, dan verandert je bod in minpunten. Dit kan een heel leuk of heel suf spel zijn – we gaan het zien. Fijn in ieder geval dat het een lekker fysiek spel is. Dat mag wat mij betreft wel meer in de spellenwereld.



9. Daedalus’ Maze


Type spel: abstract strategy
Spelers: 2-4
Speelduur: 30min
Leeftijd: 8+

Ik ben meestal niet zo van de abstracte denkspellen, maar dit klinkt interessant. In Daedelus’ Maze, gebaseerd op die Griekse mythe van de minotaurus in het doolhof en zo, moet je een weg naar het midden van een, tja, doolhof vinden. Daar ligt een schat te wachten die je zo snel mogelijk naar buiten moet zien te krijgen. Heeft een van de spelers de schat gepakt, dan ontwaakt Het Beest en begint de jacht. Extra spannend is dat het doolhof tijdens het spel verschuift door een “spinning mechanism”. Dat lijkt me nou geinig: denk je bijna buiten te zijn, verschuiven ineens de muren en sta je oog in oog met een woest monster. Gezellig.



8. Carnival of Monsters


Type spel: card drafting
Spelers: 2-5
Speelduur: 45min
Leeftijd: 12+

Eén van mijn favoriete spelmechanismen is card drafting, waarbij je uit meerdere kaarten steeds de beste moet zien te kiezen. Het nieuwe card-draftingspel Carnival of Monsters is ook nog eens ontworpen door sterontwerper Richard Garfield, de man die met zijn Magic: The Gathering menig spellenwinkel uit de rode cijfers hielp. Thema van het spel is dat je als monstroloog (ja ja) de juiste kaarten verzamelt om exotische monsters te kunnen vangen. Fantastic Beasts meets Sushi Go dus. Kom maar door.



7. Shake Up


Type spel: omgekeerde deck builder
Spelers: 1-2
Speelduur: 15-25min
Leeftijd: 10+

Deck-building kende je misschien al? In dit mechanisme start je met een kleine stapel kaarten, die je tijdens het spel uitbouwt en versterkt. Shake Up werkt precies andersom: je begint met veel kaarten, maar moet die tijdens het spel zien kwijt te raken. In Shake Up beslis je over het lot van de werknemers van een armlastig IT-kantoor. Om weer winst te maken, zul je moeten kiezen wie je wel en niet ontslaat - en wanneer. Dure werknemers hebben ook weer waardevolle skills, die je niet te vroeg kwijt wilt zijn. Doel van het spel is om je deck zodanig op te schonen, dat het IT-kantoor weer winst begint te maken. Wie dat als eerste voor elkaar krijgt, wint. ‘Reverse deck building’ of ‘deck deconstruction’ heet dit spelprincipe en dat kende ik nog niet. Zeker het uitproberen waard dus.



6. Paris: New Eden


Type spel: post-apocalyptisch, dice-drafting
Spelers: 2-4
Speelduur: 45min
Leeftijd: 10+

In Paris: New Eden is Parijs door een apocalyptische gebeurtenis vervallen tot een woestenij. De Eiffeltoren is doorgroeit met bomen, de boulevards zijn verlaten, maar hier en daar verschuilen zich nog dobbelstenen. Dobbelstenen, ja – dat zijn de overlevenden, die je kunt rekruteren om Parijs weer op te bouwen tot een Nieuw Eden. Ik stel me zo voor dat, hoe hoger de dobbelsteen, hoe meer voedsel, gereedschappen of vaardigheden de rekruut in de aanbieding heeft. Veel meer is er over het spel nog niet te vinden. Maar joh, dat post-apocalyptische wil er bij mij altijd wel in. En die Eiffeltoren met bomen erdoorheen: dat is gewoon een prachtig beeld.



5. Hurlyburly


Type spel: (on)handigheidsspel
Spelers: 2-4
Speelduur: 5-15min
Leeftijd: 10+

Dit vind ik nou leuk: een toren-bouw-en-katapult-spel waarvoor je minstens tien jaar moet zijn. In Hurlyburly bouwt iedere speler zijn eigen (kartonnen) toren en probeert hij andere torens om te knallen met een katapult. We hebben thuis al Rhino Hero: Super Battle staan, ook zo’n kinderspel voor volwassenen, waarin je gezamenlijk een wankele toren bouwt en hoopt dat iemand anders hem doet omvallen. Met katapulten erbij wordt het ronduit genieten. Ik kan over die bordspelhobby heel gewichtig doen, maar uiteindelijk vind ik het gewoon leuk om af en toe kinderachtig te zijn en te gieren van het lachen. Must-have!



4. It’s a Wonderful World


Type spel: card drafting, engine building
Spelers: 1-5
Speelduur: 30-60min
Leeftijd: 14+

Dit spel combineert card drafting met engine building – mijn andere favoriete mechanisme! In It’s a Wonderful World moet je een zogenaamd retro-futuristisch rijk zo snel en efficiënt mogelijk uitbouwen. Iedere ronde trek je daartoe zeven kaarten, waarvan je er één uitkiest en de rest doorgeeft. De stapels gaan net zo lang rond tot alle kaarten verdeeld zijn. Over je gekozen kaarten moet je vervolgens beslissen welke je inwisselt voor bonusblokjes en welke je behoudt om te ‘bouwen’. Eenmaal gebouwd levert een kaart iedere ronde weer grondstoffen op. Pak je dat slim aan, dan ontstaan er handige kettingreacties. Tenminste, als je rekening houdt met de kleuren van de blokjes en de volgorde waarin ze produceren. Of zoiets. Het klinkt in ieder geval boeiend. En wel handig ook, die niet al te lange speeltijd.



3. Tapestry


Type spel: civilization game
Spelers: 1-5
Speelduur: 90-120min
Leeftijd: 12+

Dit is geen nieuws natuurlijk: dat Jamey Stegmaier, de man achter Scythe en Viticulture, recentelijk een nieuw spel heeft uitgebracht. Met iets te veel tamtam heeft hij Tapestry een ‘civilization game’ genoemd. Dan denk je aan een complex beschavings-opbouwspel, waar je doorgaans tien uur per potje aan kwijt bent. Dat lijkt Tapestry vooralsnog niet te zijn, met zijn twee uur speelduur en vier pagina’s aan spelregels. Dice Tower’s frontman Tom Vasel noemde het een leuk, maar niet geweldig spel. Maar ja, het is Jamey Stegmaier, hè, de maker van mijn favoriete spellen. En gelukkig zette mijn favoriete bordspeljournalist, Mike DeLisio (lid van het Dice Tower netwerk en presentator van de podcast Sporadically Board), het meteen in zijn top tien favoriete spellen. Een heerlijke “efficiency puzzle”, noemt hij het. Ik ben voor!



Vanaf 1 november is Tapestry trouwens in het Nederlands verkrijgbaar via 999Games. Mooi om te zien hoe ze daar toch steeds meer – durf ik het te zeggen? – ‘echte’ spellen inlijven.

2. The King’s Dilemma


Type spel: overleggen, stemmen
Spelers: 3-5
Speelduur: 45-60min
Leeftijd: 14+

The King’s Dilemma lijkt een nieuw soort spel te zijn. Naar verluidt is het een interactieve, verhalende speelervaring, waarin je met drie tot vijf spelers door een ‘dilemma deck’ heen werkt. Iedere speler staat aan het roer van een belangrijke familie en beslist mee over het lot van het koninkrijk Ankist. Steeds verschijnt een dilemma op tafel, waar je samen met je medespelers over moet beslissen. Daarbij moet je zowel aan de toekomst van het koninkrijk als de specifieke doelen van jouw Huis denken. Ben je te egoïstisch, dan sneuvelt het rijk; ben je te altruïstisch, dan sneuvelt je Huis. Van speelsessie tot speelsessie ontwikkelt zich zo het verhaal van het koninkrijk. Dit zou wel eens heel interessant kunnen zijn.



1. Orléans: Stories


Type spel: bag building, storytelling
Spelers: 2-4
Speelduur: 60-180min
Leeftijd: 12+

Orléans (2014) staat al tijden in mijn top tien favoriete spellen. Het speelde een cruciale rol in de campagne van mijn echtgenoot om van mij een boardgamer te maken (samenvatting: dat is hem gelukt) en maakte me bekend met de principes van bag-building en engine-building. Nu gooit ontwerper Reiner Stockhausen er een portie storytelling bovenop. In Orléans Stories bouw je acht speelsessies lang, door acht tijdperken heen, je eigen koninkrijk uit in de Loirevallei. Ieder tijdperk brengt weer zijn eigen rampen en kansen met zich mee. Een “storytelling experience” noemt de uitgever het, die je meerdere keren kunt spelen. Meine Güte, dat is wel heel veel leuks in één doos. Het gaat weer een fikse €70,- kosten (buiten Essen €75,- trouwens) en dat ga ik er, vrees ik, ruimschoots voor over hebben.



Tot zo ver mijn Essen-wenslijst! Zit er iets tussen dat je aanspreekt? Of kijk je naar heel andere spellen uit? Laat het hieronder weten! Zo help je je medelezer een beetje grasduinen door die lange Essen previewlijst. De komende weken publiceren trouwens ook Anna, die zich richt op bijzondere thema’s, Klaas, die zich richt op speluitbreidingen, en Dick, die kijkt naar demospellen, hun lijstjes favorieten.

Geplaatst door Miss Steiner op 07-10-2019 09:18
Aantal keer bekeken: 2368

Reacties

Door Puringa (39 reacties) op 07-10-2019 20:11
( PM )
Van bovenstaande lijst spreekt It's a Wonderful World mij het meeste aan, helaas is die niet te preorderen voor Spiel. Orléans Stories wil ik eerst uitproberen (al verwacht ik dat deze wel zou bevallen). Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar Paris: New Eden. Helaas is daar zeer weinig van bekend.

Mijn eigen top 10 bevat verrassend veel dicedrafting (of een andersoortige draftvorm). Ik vind dit een leuk mechanisme, omdat dit, mits goed uitgevoerd, geluk nagenoeg elimineert. Daarnaast heb ik me erg gefocust op spellen van gerenommeerde makers en/of uitgevers.

Mijn top 11 (aangezien ik op precies 11 must buy titels kom)

11: It's a Wonderful World
Lijkt mij een leuk spel en wil deze ook zeker halen. Wel vraag ik me af of dit spel ook na 10-20 potjes blijft boeien.

10: Castles of Bugundy Rerelease
Ik speel een beetje vals met deze nummer 10, want dit is een heruitgave van een eerder uitgebracht spel. Castles of Bugundy is een geweldig spel waarbij je dobbelstenen gebruikt om acties te kunnen doen. Een lage waarde is net zo waardevol als een hoge waarde, waarmee dit spel één van de pionieren was voor wat betreft het elimineren van geluk bij dobbelstenen. Deze gehoorgangen bevat alle uitbreidingen die ooit zijn uitgekomen en alles is voorzien van een grafisch nieuw sausje. Deze upgrade is zeker de moeite waard!

9: Point Salad
Lijkt een heerlijk simpel draftspel te zijn in de stijl van Sushi Go, maar deze lijkt me een stuk leuker! Leuke binnenkomer of afsluiter van een spellendag/avond.

8: Paladins of the West Kingdom
Één van de grootste hits bij de spellenclub was Architects of the West Kingdom en ook dit spel lijkt weer een topper te zijn. Dit spel speelt zich 50 jaar na Architects af, waarbij inmiddels de stad is ontworpen maar nu beschermd moet worden tegen vijanden van buitenaf. Het mechanisme is behoorlijk anders dan bij Architects, maar lijkt mij nog steeds heel erg tof!

7: Q.E.
Heel bizar spelconcept. Het is 2008 een de economische crisis heeft toegeslagen. Iedereen speelt een gelddrukkerij waar ongelimiteerd geld kan worden afgedrukt. Om de beurt is een speler veilingmeester die een tegel veilt. Hier staat een land, een getal en een industrie op. De veilingmeester biedt openbaar, de rest biedt blind, waarbij je letterlijk alles mag bieden? 100? Geen probleem! 1 miljoen? Tuurlijk! 50 miljard? Ook prima! Er is één probleem... Degene die aan het einde van het doel het meeste heeft betaald voor de tegels, doet niet mee om de overwinning. Bizar concept, maar afgelopen vrijdag heb ik dit spel uitgeprobeerd (met dank aan Dick) en ik heb me rot gelachen!

6: Imperial Settlers: Empires of the North
Ook dit spel heb ik met dank aan Dick vrijdag al kunnen spelen. Ik was nog niet zeker of ik dit spel echt leuk vond, maar na vrijdag was ik overtuigd, deze niet ik hebben! Om de beurt spel je een kaart, gebruik je een al op tafel liggende kaart of kies je een openbare actie. Klinkt simpel, maar deze acties werken zo geweldig samen! Ik heb heel veel plezier beleefd aan dit spel en verwacht nog vele leuke potjes te hebben!

5: Crystal Palace
Je gebruikt dobbelstenen om acties te kiezen zoals dat bijvoorbeeld bij Raja's ook zo is. Het verschil is dat je voorafgaand aan een ronde helemaal zelf bepaald wat de waarde van je dobbelstenen gaat zijn. Echter, hoe hoger je de waarden kiest, des te meer niet je betalen. Een heel interessant uitgangspunt en een heel bijzondere dynamiek!

4: Ecos: First Continent
Lastig om goed uit te leggen, maar het principe is extreem simpel. Er worden twee tegels uit een zak gehaald, waarna ieder voor zich moet kijken of hij/zij daar iets mee kan. Een echte engine builder, waarbij je stukje bij beetje probeert steeds meer te combineren met kaarten en acties. Het spel is snel uitgelegd, maar kan heel snel een complexe puzzel worden!

3: The Magnificent
Dit spel is van dezelfde makers als Santa Maria en ook deze keer spelen dobbelstenen een grote rol. Bij dit spel heb je echter een gezamenlijke pool dobbelstenen in verschillende kleuren (a la Coimbra), waarbij je steeds een dobbelsteen draft waarna je daar diverse dingen mee kunt doen. Dit spel heeft een circus/goochelaarsthema die mijns inziens erg tof is uitgewerkt. Gisteren eindelijk gameplay gezien en ik kijk er heel erg naar uit om dit te gaan proberen!

2: Trismegistus: The Ultimate Formula
Dit spel is van dezelfde makers als mijn grootste Spiel-hit van 2018, namelijk Teotihuacan. Dit spel is aanzienlijk zwaarder van opzet, waarbij je dobbelstenen draft die op 3 manieren ingezet kunnen worden. Alle acties hebben met alchemie te maken. Leuk thema!

1: Black Angel
Dit spel staat met ruime afstand op de eerste plek. Wat een ongelooflijk tof spel lijkt me dit! Dit spel is van dezelfde makers als Troyes. Dobbelstenen draften om acties te kiezen, maar ook om een gemeenschappelijke vijand te verslaan en daarbij de strijd om het einddoel uberhaupt te halen. Ik verwacht heel erg veel van dit spel!

Verder haal ik ook nog een aantal uitbreidingen, namelijk:
Teotihuacan Late Preclassic Period
Underwater Cities: New Discoveries
Raja's of the Ganges: Goodie Box 1
Santa Maria: Exploration Deck


Dit jaar ga ik voor het eerst twee dagen naar Spiel, zodat ik deze keer wat minder hoef te rennen.
Door Egg citizen (944 reacties) op 08-10-2019 13:00
( PM )
Ook ik heb zin in spiel dit jaar (net als elk jaar eigenlijk)
Dit jaar zijn er voornamelijk uitbreidingen die mijn interesse wekken, vooral de uitbreidingen van: terraforming mars, terra mystica, dominant species, trough the ages.

Verder ben ik benieuwd naar wat spellen die via kickstarter uitgebracht werden of nog zullen worden (powerrangers, hellboy, fuji koro, quodd heroes, tang garden).

Van de echt nieuwe spellen heb ik er niet zoveel op mijn lijstje staan: black angel (volgens mij overhyped, daarom zelf maar eens beoordelen), mezo, minecraft, perseverance, rise & fall. En ja, kan goed dat een aantal daarvan ook kickstarters waren/worden, maar daar ben ik dan niet van op de hoogte :p

Door Usurper (133 reacties) op 08-10-2019 13:40
( PM )
Shake up had ik al via kickstarter gebackt.
Cooper Island heb ik pre ordered. Als je hem in Essen zou kopen krijg je er de solo uitbreiding bij. Ik vermoed dat hij volop te krijgen is, maar wilde er zeker van zijn dat ik de engelse versie zou krijgen.
Coffee roaster wil zeker hebben. Hier zoek ik al jaren naar. En nu geeft DLP hem in een nieuwe versie uit.
Verder zoek ik bij de onbekendere uitgevers naar spellen die later lastig te verkrijgen zijn. Mocht er nog een beetje van het budget over zijn dan wil ik graag de uitbreiding van Paper Tales hebben.
Ik heb nog een paar weken om mijn wishlist te "fine tunen".
Door Robbus (183 reacties) op 08-10-2019 19:59
( PM )
Voor mij staan Expedition to Newdale en Underwater Cities: New Discoveries bovenaan mijn lijstje. Ook Robin von Locksley (Uwe Rosenberg) en twee uitbreidingen van Ticket to Ride (Polen en Japan & Italië) wil ik graag halen.
Door Bleh (243 reacties) op 13-10-2019 13:00
( PM )
Last Bastion ga ik zeker halen. Een remake van Ghost stories. Die wilde ik altijd al hebben maar is er nooit van gekomen. Dan maar de nieuwe versie .

Fuji Koro ben ik wel erg benieuwd naar. Was destijds al aan het twijfelen bij de kickstarter.

Judge Dredd: Helter Skelter ziet er ook erg tof uit en zo zijn er nog een aantal titels maar alles halen zit er niet in.