Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Zin in Essen 2019: Top Tien Demo's

24 Oktober is het weer zo ver. Essen Spiel 2019 gaat dan van start. Dit is de grootste spellenbeurs van Europa en misschien zelfs wel van de wereld. Vorig jaar kwamen ca. 190.000 spelfanaten naar de Messe in Essen. Nu draait Essen vooral om de verkoop van spellen. Elin heeft al haar top tien gegeven met spellen die er te koop zijn. Maar je krijgt er ook de kans om spellen te proberen die nog niet uitgebracht zijn. Dit kunnen te verwachten spellen zijn, maar ook spellen die nu of binnenkort op kickstarter staan. Ik heb een lijstje gemaakt met spellen waarvan ik een demo zou willen spelen.

Samengesteld door Dick Rensema

Welcome to…: New Las VegasUitgever: Blue Cocker Games
Booth: 4-D119
Welcome to is een van mijn favoriete Roll & Write spellen. Hoewel je hier geen dobbelstenen rolt, maar kaarten omdraait. Met deze kaarten ontstaan drie combinaties van een huisnummer en een actie. Eén van deze acties gebruik je om je eigen woonwijk te bouwen. In New Las Vegas bouw je in plaats van huizen in een woonwijk nu casino’s en hotels in Las Vegas. Daarnaast werk je aan golfbanen, voorstellingen en probeer je je VIP’s tevreden te houden. Je werkt nu ook met twee vellen: één voor het bouwen en een ander om je score op bij te houden. Ik ben heel benieuwd hoe deze versie zich verhoudt tot het origineel.

Shards of the JaguarUitgever: Clevergeen Board Games
Booth: 4-F124
Shards of the Jaguar is een doorontwikkeling van Altars: Traps of the Deep. Deze kickstarter campagne was helaas niet succesvol, maar ze hopen begin 2020 een nieuwe poging te doen met een nieuw thema. In het spel loop je rond in een piramide vol vallen. Je kan kiezen om zo’n val in te zetten om andere spelers pijn te doen. Maar deze vallen kunnen natuurlijk ook tegen je gebruikt worden. Je probeert daarom uit te vinden wie welke vallen bedient. Degene die de meeste eer verzamelt wint.

AeolisUitgever: Dreamcraft Games
Booth: 5-H118
In Aeolis bouwen één tot zeven spelers gezamenlijk aan een koninkrijk in een alternatief Oud Griekenland. Iedere speler neemt een bepaalde rol in zoals de koningin, een filosoof of een koopman. Jullie proberen dan aanvallen en plunderingen te voorkomen. Maar ook natuurrampen en rellen kunnen jullie koninkrijk afbreken. Ik ken weinig spellen waarbij je gezamenlijk probeert iets op te bouwen - verdedigen tegen aanvallen van buitenaf gebeurt echter vaak genoeg - en ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit werkt.

EndangeredUitgever: Grand Gamers Guild
Booth: 5-H108
Door de groei van de mensheid komen de andere bewoners van de aarde in gevaar. Steeds meer dieren verliezen hun woonomgeving. In Endangered probeer ambassadeurs van de Verenigde Naties te overtuigen om resoluties aan te nemen die de dieren beschermen en het vernietigen van de natuur stoppen. Als jullie vier ambassadeurs kunnen overhalen om voordat de dieren uitgestorven zijn, winnen jullie het spel.

HerrlofUitgever: Jolly Dutch Productions
Booth: 4-D108
Er zijn niet veel trick-taking spellen voor alleen twee spelers. Meestal heb je meerdere spelers nodig, omdat je anders weet wat je tegenstander heeft (namelijk dat wat jij niet hebt). Herrlof voorkomt dat, doordat je niet meteen alle kaarten verdeelt. In elke ronde bepaal je een troef. Daarnaast voorspel je - in het geheim - hoeveel slagen je gaat winnen. Als dat lukt dan krijg je punten. Sommige kaarten hebben een speciaal effect op de slagen die gespeeld worden. Ik heb Herrlof al mogen playtesten en vind het een erg leuk spel.

Tokyo Capsule HotelUitgever: Jordan Draper Games
Booth: 1-D129
Jordan Draper bouwt verder aan zijn Tokyo serie. In dit nieuwste spel ben je een investeerder in Neo-Tokyo. Je bouwt attracties, koopt en verkoop franchises, koopt land en onderhandelt om winst te maken. Ik ben altijd een fan geweest van Jordan Draper. Zijn spellen hebben altijd iets unieks. Na de complexe spellen Tokyo Metro en het aankomende Tokyo Tsukiji Market, kan ik niet wachten om Capsule Hotel te proberen.

RuinationUitgever: Kolossal Games
Booth: 5-G124
In het post-apocalyptische Eurazië ga je met je volk erop uit. Je doorzoekt wrakken voor grondstoffen. Je bouwt een leger op en vecht je naar de top. Veel meer informatie is nog niet bekend over dit spel. Ik ben benieuwd wat dit spel uniek maakt. Kolossal kennende zal dit spel binnenkort op kickstarter verschijnen. Dan is het zeker fijn als je het spel toch al geprobeerd hebt.

Freedom!Uitgever: Phalanx
Booth: 2-C122
Freedom! heb ik al eens eerder behandeld in een Starter Kick. Freedom! is een spel over een bestorming. De ene speler speelt als de Grieken en de andere het Ottomaanse Rijk. Dit gevecht was één van de iconische gevechten tijdens de Griekse strijd om onafhankelijkheid. Ik ben dol op spellen waarin je een bestorming nabootst. Daarom ben ik ook erg benieuwd hoe dit speelt.

Europa Universalis: The Price of PowerUitgever: Aegir Games
Booth: 5-A104
Europa Universalis is nu op kickstarter, maar kwam net te laat uit om op mijn Starter Kick te
verschijnen. The Price of Power is een 4X spel. Je strijdt in de periode van reformatie, ontdekkingen en revoluties om het machtigste land in Europa te worden. Je verdient punten met de gebieden die je bezit, door op ontdekking te gaan, oorlogen te winnen en diplomatieke relaties aan te gaan.

Tang GardenUitgever: ThunderGryps Games
Booth: 2-F116
Het doel in Tang Garden is een keizerlijke tuin bouwen. Dit doe je door tegels te plaatsen en je tuin te versieren. Op deze manier verdien je prestige en degene met de meeste prestige wint. Door de 3D-elementen waarmee je je tuin versiert, ontstaat er een mooi tafereel op tafel.

Dit is mijn top tien spellen die ik uit zou willen proberen. Wat hopen jullie te proberen tijdens Essen Spiel 2019? Zelf zal ik veel bezig zijn met het geven van demo’s bij de booth van Portal (3-O118). Kom gerust langs om gedag te zeggen en eventueel een demo te proberen!

Geplaatst door Dutchyoda op 20-10-2019 11:41
Aantal keer bekeken: 893

Reacties

Door Sunnyfield (138 reacties) op 21-10-2019 23:02
( PM )
Leuke selectie. Komen die allemaal van de Preview van BGG/TTT?
Door Dutchyoda (119 reacties) op 21-10-2019 23:16
( PM )
Quote:
Leuke selectie. Komen die allemaal van de Preview van BGG/TTT?

Jazeker!