Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Liefdesbrief aan Tragedy Looper

Valentijnsdag. Het moment voor mijn jaarlijkse liefdesbrief! Ik schrijf die echter niet aan een persoon, maar aan een favoriet bordspel. Dit jaar een ode aan Tragedy Looper. Hoewel dat qua thema eerder doet denken aan een romantisch drama dan aan ‘en ze leven nog lang en gelukkig’. Intrige, paranoia, verraad en geheimen vormen namelijk de kern-ingrediënten van dit spel! Voor wie niet dol is op Valentijnsdag, maar wel op bordspellen ;-) P.s. de Budgetspelen redactie is niet verantwoordelijk voor het sneuvelen van relaties en vriendschappen tijdens het spelen van dit spel.



Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb.
Dit spel is een one vs. many concept, oftewel één speler neemt het op tegen de rest. Die ene slechterik ben ik, want ik ben enorm liev (dat is natuurlijk de alternatieve spelling van evil). De rest van de vriendengroep werkt hard samen om mijn snode plannen te overwinnen. In Tragedy Looper is er namelijk iets aan de hand, maar wat precies, dat weet alleen ik! Als evil mastermind speel je een script uit, waarbij er één main plot en twee subplots zijn. Die plots bepalen welke rollen en speciale regels er dit potje toegevoegd worden. Daar zitten altijd manieren tussen om te verliezen! Meestal doordat er iemand dood gaat, of iedereen… Super gezellig spel dus. Vooral als je je vrienden helemaal krankzinnig wil maken.



Opniiiiieuw!
Die vrienden van je kunnen net als jij een aantal personages besturen. Ze proberen daarmee jouw plannen te voorkomen. Je kent dat gezegde ‘wrong place, wrong time’? Dat is dus precies jouw bedoeling! Als mastermind wil je personages zo klaar zetten dat er allerlei narigheid getriggerd wordt. Dit kan soms simpelweg door ze te verplaatsen, waardoor er bijvoorbeeld een geheime serial killer een key person kan vermoorden. En dan heeft de groep dus verloren. Of je kan de personages paranoïde maken, waardoor ze incidenten kunnen triggeren, zoals het laten afgaan van een bom! En jawel, ook dan heeft de groep verloren. Hihi.



In Tragedy Looper betekent dat echter niet het einde, want je vrienden gaan gewoon terug in de tijd en proberen het opnieuw! Dat kondig je als mastermind natuurlijk aan met je meest gemene grijns. Maar met elk verlies hebben ze hopelijk wel iets nieuws geleerd, waardoor ze steeds beter weten wat ze moeten voorkomen. Elk script heeft een vastgesteld aantal time loops. Weet de groep het einde van een loop te halen zonder een loss condition af te laten gaan, dan winnen ze het spel!

Wie ben ik?
Verliest de groep ook de laatste loop, dan mogen ze nog één keer proberen de mastermind te slim af te zijn. Alle personages hebben namelijk ook nog een geheime rol. Dat lieve onschuldig uitziende schoolmeisje kan in het geheim best eens een serial killer zijn! En die dokter is toch wat meer van de alternatieve geneeskunde, hij blijkt namelijk een heks. Weet de groep van elk personage de juiste rol op te noemen, dan winnen ze alsnog. Als mastermind wil je er dus voor zorgen dat de groep alle loops verliest, zónder dat je daarbij te veel verraadt. Gelukkig voor je vrienden zijn er wel wat hulpmiddelen voor hen beschikbaar. Naast een geheime rol heeft elk personage namelijk ook speciale eigenschappen. De groep kan goodwill genereren om deze eigenschappen te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld paranoia sneller terugdringen of zelfs een geheime rol onthullen!



Sherlock Holmes of slechte horrorfilm?
Tragedy Looper heeft ook twee uitbreidingen. Elke uitbreiding bestaat uit twee nieuwe sets met allerlei nieuwe plots, rollen en enkele extra personages. Deze voegen niet alleen nieuwe uitdagingen toe, maar ook nieuwe thema’s! Zo heeft Cosmic Evil een set in horrorthema met vampieren, zombies en slechte horror clichés als de ‘Show-Off’ en ‘People Who Don’t Listen’. Ga je liever voor een herkenbare setting, dan heeft Midnight Circle een set waarbij alle magische krachten weg zijn en het oplossen van incidenten de focus is. Voor wie zich even Sherlock Holmes wil voelen.

Als Mastermind kun je jezelf enorm uitleven met deze thema’s, want het spel biedt de optie om je eigen scripts te schrijven, inclusief tips en tricks. Voor wie dat niet wil, biedt het spel ook voldoende opties! Het basisspel levert 10 scripts en de uitbreidingen 10 en 12 scripts. Met een potje kun je gerust een paar uur zoet zijn, dus dat geeft veel spelplezier. Wil je daarna nog verder spelen zonder eigen scripts te maken, dan bevat BoardGameGeek genoeg scripts geschreven door andere fans. Of je kijkt mij lief aan voor één van mijn vele scripts. Die dus niet lief zijn. Maar ik wel, soms.



Als redactielid van Budgetspelen ben ik natuurlijk dol op schrijven, dus het creëren van je eigen scripts vind ik superleuk! Je kan dat doen op basis van mechanics, maar ik heb er enorm veel plezier in om er ook een achtergrondverhaal bij te bedenken. Zo heb ik al eens een zombie prom gemaakt vol foute clichés en een religieuze cult inclusief human sacrifice. Maakt zo’n scenario schrijven nog leuker voor jezelf!

Dit spel heeft alles. Deductie, psychologie, creativiteit, thema, afwisseling, uitdaging. Ik ken geen enkel spel dat me hetzelfde gevoel geeft als Tragedy Looper en waar ik zoveel kanten mee op kan. Natuurlijk zie je er elementen van andere spellen in terug, zoals het tijdreizen uit T.I.M.E. Stories, maar dit spel is wel echt uniek.

Tragedy Looper, ik hou van je!

Geplaatst door Nona op 14-02-2020 14:39
Aantal keer bekeken: 812

Reacties

Door CandyShine (1137 reacties) op 14-02-2020 17:50
( PM )
Muahahahahahahaahahahaha
Wat een heerlijk geschreven liefdesbrief.
Alhoewel... ik vertrouw het niet helemaal!
Dit lijkt wel een slechterik die zijn snode plannetjes alvast aan de helden verteld in de veronderstelling al gewonnen te hebben.
Nou ik trap er niet in! Ik ga zeker weten nooit of te nimmer nu dit spel met je spelen!