Volg ons op Youtube Volg ons op Instagram Abonneer op onze RSS

Dus je houdt van Ticket to Ride… Wat nu?

Ticket to Ride (TTR voor de ingewijden) is een van de populairste moderne bordspellen van de laatste jaren. Massa’s mensen spelen het, of ze nu net geïnteresseerd raken in de hobby of geoefende gamers zijn. Voor mensen die er net verliefd op zijn geworden, biedt het spel tal van mogelijkheden om de wondere wereld van bordspellen verder te verkennen. Voor hen zetten we vijf spellen op een rijtje waarmee je je horizon kan verbreden na Ticket to Ride.

Routes leggen? Dat kan ook in Istanbul
In Ticket to Ride probeer je steden te verbinden met spoorwegroutes en als je dat slim doet, scoor je daar een mooie verzameling punten mee. Ben je er klaar voor om die uitdaging een stapje moeilijker te maken? Dan is Istanbul een leuk spel om te proberen. Daarin leg je ook routes, maar door de wijken van de stad uit de titel en die probeer je zo effectief mogelijk uit te zetten. Het ultieme doel daarbij is om de route ook terug te kunnen volgen om je opdrachten uit te voeren in zo min mogelijk beurten. Ook je planningskunsten uit TTR heb je dus hard nodig.
Accepteer de opdracht op The Isle of Cats
Een ander belangrijk aspect van Ticket to Ride zijn de opdrachtkaartjes, waarop routes staan aangegeven die je punten geven als het je lukt die aan te leggen voor het einde van het spel. Er zijn nogal wat spellen waarin soortgelijke geheime opdrachten ook een centrale rol spelen. Een van de leukste van het moment is The Isle of Cats, waarin je bedreigde katten op je boot onderbrengt. Aangezien die staan op tegels in allerlei vormen, levert dat heel wat gepuzzel op je schip op, maar er gaan tijdens het spel ook kaarten door je handen waarmee je punten kunt halen door de katten op een bepaalde manier neer te leggen of te kiezen voor poezenbeesten van een bepaalde kleur. Zo kun je doelen voor jezelf stellen en aan het einde van het spel binnenlopen als je onthult wat voor coole kattenstapelarij je voor elkaar hebt gebokst.
Bouwen en blokkeren? In Carcassonne kunnen ze er ook wat van
Eén van de elementen van Ticket to Ride die je zo’n goed gevoel geven tijdens het spelen, is dat je iets aan het bouwen bent dat je ziet groeien en ontwikkelen op tafel. Hier is dat een spoornetwerk, maar dat kan ook een compleet landschap met dorpen, steden, weiden en wegen zijn, zoals in Carcassonne. Daarin bouw je gezamenlijk door het leggen van tegels, maar daarbij gaat het er vaak minder lieflijk aan toe dan het thema doet vermoeden. Net als in Ticket to Ride kun je elkaar lelijk de pas afsnijden en blokkeren, dus als je daar wel van kan genieten, is Carcassonne ook zeker een poging waard.
Tjoeketjoek! Doe mee met Railroad Ink
Vind je de treintjes het allermooist aan Ticket to Ride? Dan liggen er heel veel andere treinspellen te wachten op je. Daar zitten loodzware bij, maar wij kiezen hier voor het toegankelijke roll and write-spel Railroad Ink. Hierin gooi je met dobbelstenen met stukjes spoor erop, welke je op je eigen landkaart tekent en zo probeert van alles en nog wat met elkaar te verbinden. Alleen het thema lijkt nog een beetje op TTR, maar het spel is totaal anders. Zo ontdek je nog eens wat nieuws misschien.
Een verborgen Diamant van dezelfde ontwerper
Ticket to Ride en alle alternatieve kaarten en afgeleide spellen zijn ontworpen door Alan R. Moon en daar eet hij nog iedere dag een goed belegde boterham van. Maar de goede man heeft meer spellen gemaakt en dan loont het vaak de moeite om die ook eens te proberen. Diamant is een hele leuke, al is het heel wat anders dan TTR. In dit spel zijn de spelers avonturiers (of grafrovers, zo mag je het ook omschrijven) die het op diamanten hebben voorzien op onherbergzame plekken. Het concept is eenvoudig: elke beurt krijg je de keuze of je verder wilt zoeken naar rijkdom (een kaart omdraaien) of dat je je buit veilig terugneemt naar je kamp. Hoe minder mensen doorgaan, hoe meer de dappere dieven mogen rapen, maar als je te vaak op hindernissen stuit, sta je met lege handen. Push your luck in optima forma!
Zijn er tips voor andere spellen voor Ticket to Ride-fans die je kunt geven? Laat ze achter in de reacties!

Tekst: Klaas Kaptijn

Geplaatst door Grrrr op 17-04-2021 13:31
Aantal keer bekeken: 3111

Reacties

Door Fusirion (43 reacties) op 17-04-2021 14:29
( PM )
Bonustip die niet mag ontbreken: Trekking the World

In dit spel staat reizen centraal, ook verzamel je gekleurde kaarten om opdrachten te voltooien. het doet wat sneller en soms gemener aan dan Ticket to Ride, maar gezien de aantrekkelijke tafelvulling zeker de moeite om te proberen.