Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review Brikks

Uitgever: 999 Games
Spelers: 1 tot 4 spelers
Speelduur: ca. 30 minuten
Leeftijd: 8+

Na Clever en Dobbel Zo Clever komt 999 Games nu met een nieuwe roll & write: Brikks, een soort Tetris op papier. Roll & writes zijn doorgaans kleine, fijne tussendoorspelletjes, waarbij een set dobbelstenen, wat invulblaadjes en een zwarte stift al heel veel speelplezier kunnen geven. Clever en Dobbel Zo Clever bleken heerlijke spellen te zijn. Hoe is dat met Brikks?


Hoe speel je Brikks?
Brikks laat zich simpel samenvatten als een roll & write-versie van Tetris. Je weet wel, dat spelletje uit de jaren ’80 dat zo verslavend was? Ah natuurlijk, je kent het van de Switch. Net als in Tetris moet je een scala aan uit de lucht vallende vormpjes plaatsen in zo compleet mogelijke rijen. En net als in Tetris lukt dat vaak niet. Wélk vormpje tevoorschijn komt, bepaal je met twee dobbelstenen: één voor de kleur van de vorm, de ander voor het type binnen die kleur. Anders dan bij Tetris kun je het blokje niet draaien, behalve wanneer je daar kostbare energiepunten aan besteedt. Je start met 2 tot 4 energiepunten (afhankelijk van het spelersaantal) en verdient er meer als je een blokje weet te plaatsen over een bolletje van dezelfde kleur. Met vijf energiepunten kun je zelfs een blokje naar keuze invullen. Die zijn goud waard, dus.

In je eigen beurt mag je twee keer gooien. Ben je niet tevreden met je eerste worp, dan gooi je gewoon opnieuw. In andermans beurt moet je het doen met de worp die diegene kiest. Zo zie je in Brikks vaak het perfecte blokje aan je voorbij gaan, omdat de andere speler er niets aan had. Onmogelijke worpen kun je, tot drie keer toe, met een bommetje laten ontploffen. Hoe meer energiepunten je verzamelt, hoe meer bonuspunten je krijgt. Daarnaast krijg je bonuspunten als je twee of meer rijen tegelijk weet af te sluiten. Kun je geen enkel blokje meer kwijt, dan eindigt het spel en tel je de punten per rij plus de bonuspunten bij elkaar op.


Twee troeven
Brikks heeft twee grote troeven. Allereerst haakt het spel in op onze groeiende nostalgie voor de jaren ’80. De stijl van het spel doet denken aan de vroegste computerspelletjes en haalt daarmee een fijne tijd uit je jeugd terug. Je ziet het ook wel op Netflix en aan tienerkleding: the 80s is the new cool! Een nog grotere troef is de ontwerper van het spel. Dat is rijzende ster Wolfgang Warsch, die in korte tijd een aantal grote hits uitbracht, waaronder Clever, The Mind en De Kwakzalvers van Kakelenburg. Vóór 2016 wist Warsch naar eigen zeggen nog niet eens van moderne bordspellen af (en kenden wij Warsch nog niet). Sindsdien heeft hij het licht gezien en een paar van de meest interessante speelervaringen van de afgelopen jaren op de markt gezet. Clever sprong eruit vanwege de kettingreacties op bonusgebied, Kwakzalvers om het spannende push-your-luck meets bag-building principe en The Mind vanwege het magische groepsgevoel dat het spel teweegbrengt.


Wolfgang Warsch - de ontwerper
Mijn verwachtingen zijn hoog.

Voordelen
Zoals andere roll & writes blijkt Brikks een aantal grote voordelen te hebben. Je hebt het spel zo door, het kan overal mee naar toe en ook zonder een tegenspeler beleef je er lol aan. Het gaat er vooral om je eigen score steeds te verbeteren. Het vullen van rijen, goochelen met energiepunten en mikken op meerdere rijen in één keer levert een prettig soort breintraining op. Daarnaast haalt Brikks slim die overzichtelijke, licht repetitieve en snelle gameplay van Tetris aan, waardoor je het zo nog een keertje speelt. En die jaren ’80 computerspel-stijl, die ligt me wel. Het dompelt me onder in die tijd van hysterisch haar, schoudervullingen en eindeloos Mario Bros. spelen.

In eerste instantie pakte ik het spelletje dan ook vaak uit de kast.

Maar...
Met Warsch’ eerdere spellen in het achterhoofd begon me na een tijdje iets op te vallen. Het spel blijft een beetje… mat. Het is op zich een lekkere exercitie om zo’n blaadje met Tetris-vormen te vullen, maar de spanning blijft toch uit. Kijk, in Tetris had je natuurlijk te maken met toenemende tijdsdruk. Had je in de eerste levels nog alle tijd om de blokjes te draaien, in hogere levels werd dat steeds moeilijker. In Brikks ontbreekt die tijdsdruk en ervaar je door het hele spel heen ongeveer dezelfde dynamiek. Je gooit de dobbelstenen, je rommelt wat met energiepunten, je tekent het blokje in. Je gooit de dobbelstenen, je rommelt wat met energiepunten, je tekent… Nou ja, je snapt het wel. Het wordt iets spannender als je veld bijna vol is, maar dat is het dan ook.

 


Waar moet de score?
Wat ik daarnaast miste, is de voldoening die je haalt uit opeenstapelende bonussen. Bij Clever is dat het hele eieren eten: hoe meer je investeert in een kleur, hoe vaker je het ‘ding, ding, ding!’-gevoel van een flinke bonus krijgt. De bonussen in Brikks vallen tegen. Hier en daar een energiepuntje, heel soms wat extra punten op tegelijk afgesloten rijen, maar die zijn beperkt en erg moeilijk te halen. Je hebt gewoon al gauw een slechte worp. En daar moet je dan maar het beste van zien te maken.

Oh en waarom, wáárom biedt het invulblaadje geen ruimte voor je scores? Daar gaat het toch om? Dat moment dat je eens even lekker een hoger puntenaantal noteert? Er is zelfs geen witruimte voor vrij gelaten. Vreemd.

Na een spelletje of tien, vijftien liet ik Brikks in de kast liggen.

Conclusie
In de serie roll & writes die 999 Games recentelijk heeft gelanceerd, is Brikks een prettig nostalgische toevoeging. Je voelt de eenvoud van Tetris en de fijne, soduko-achtige breintraining. Het spel mist echter wel de spanning van het vroegere Tetris, omdat je het zonder de tijdsdruk van dat spel moet stellen. Bovendien mist Brikks de bonusregen die je in spellen als Clever vindt. Eindoordeel: Brikks is leuk, maar geen hoogvlieger.

Door: Elin Derks

 

Aantal keer bekeken: 1407 

Laagste 3 prijzen voor Brikks (Bordspellen)

17.90 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Wehkamp 9.2
 
€  14.95€ 2.95   € 17.90
Bol.com 9.4
 
€  14.95€ 2.99   € 17.94
999 Games n.b.
 
€  14.99€ 3.99   € 18.98

Meer prijzen 

Reacties

Door Nona (121 reacties) op 18-04-2019 22:18
( PM )
Ik mis de Duel versie in je review! Die is speciaal voor twee spelers en voegt meer spanning toe. Je speelt hierbij niet om punten, maar om wie het langst overleeft. De rij bonuspunten doet ook niet meer mee, maar kruisjes die je daar normaal mag plaatsen gebruik je nu om blokjes van 1 vakje bij je tegenstander te plaatsen (dus telkens wanneer je bij je energiepunten een kruisje omcirkelt of meerdere rijen tegelijkertijd afsluit). Zo kun je elkaar lekker dwars zitten. Speelt weer even helemaal anders dan de gewone versie. Ik denk dat je het spel ook langer leuk houdt door ze af te wisselen met elkaar
Door Miss Steiner (18 reacties) op 19-04-2019 18:38
( PM )
Quote:
Ik mis de Duel versie in je review!


Dat is waar! Die heb ik niet uitgeprobeerd. Wie weet dat dat de spanning geeft, die ik miste. Aan de andere kant weet ik ook weer waaróm ik 'm niet had uitgeprobeerd. Elkaar in de weg zitten met kruisjes? Dat lijkt me eigenlijk alleen maar heel irritant. Maar ik ben dan ook zo'n zeur die niet van 'take that' in spellen houdt...
Door Fantasyfreak (1072 reacties) op 21-04-2019 19:40
( PM )
Het leek mij ook een heel ongezellig spel dus daarom heb ik hem laten liggen. En ja ook het elkaar dwars moeten zitten is iets wat ons niet aanstaat dus die optie zal ook vervallen