Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Spelregels Carcassonne

[Begin] |1(1) [Eind]
Door CvdE (2 reacties) op 17-05-2020 22:47
( PM )
Goedendag,
Ik heb een vraag over de spelregels en kan er niets over vinden in bijgeleverde handleidingen. Ik speel het basisspel met een aantal uitbreidingen waaronder de Kathedralen en Kooplieden. Nu kom ik niet uit de volgende situatie.

Ik stond met een horige en de bouwmeester als enige op een stad bestaande uit drie tegels.
De tegel die ik trok kon ik aanleggen aan deze stad.Echter door het leggen van deze tegel bouwde ik ook een weg van totaal twee tegels af. De stad was immers nog niet af. Ik koos ervoor om geen extra tegel te trekken ivm de bouwmeester en de twee punten van de weg te tellen. Er ontstond enige discussie met de andere spelers in het spel, omdat ik zogeheten met de stad als project bezig was. Wie weet raad in deze situatie? Je mag toch ook een horige als boer inzetten?
Als ik wel een tweede tegel had getrokken en de punten van de weg had geteld, dan kan ik begrijpen dat dit niet geheel volgens de regels is. Wie weet raad en alvast bedankt. Helaas geen afbeelding van de situatie gemaakt
Dutchyoda
Door Dutchyoda (117 reacties) op 18-05-2020 10:40
( PM )
Ik heb de oude versie, dus het kan zijn dat de regels zijn aangepast maar bij mij staat er: De speler mag zowel op de eerste als op de tweede landtegel een horige plaatsen.
Dus als je een horige beschikbaar had, dan had je kunnen scoren en nog een tegel aan mogen leggen.
Skull_kid
Door Skull_kid (1689 reacties) op 18-05-2020 11:02
Rol: Forum Moderator
( PM )
Zodra je iets compleet maakt, waar de bouwmeester op staat, mag je volgens deze regels een tweede beurt uitvoeren.

Ik heb zelf nog niet met de bouwmeester gespeeld volgens mij, maar als ik de regels goed begrijp, had je, zoals Dutchyoda al zegt, nog een tegel mogen gebruiken.

Gezien de bouwmeester in een stad staat die klaar is, krijg je 'm terug na het leggen van de eerste tegel. Dan pak je de tweede tegel en daar kan je dan weer de bouwmeester op zetten.

Echter, en dat is een beetje lastig te lezen, mag je pas meeples en andere figuren verwijderen NADAT je iets geplaatst hebt. De volgorde is:
1) Tegel pakken
2) Tegel plaatsen
3) Horige (of ander figuur) plaatsen
4) Punten optellen door figuren en horigen te verwijderen

Echter, gezien jij een tweede beurt kreeg bij stap 2 (stad wordt afgebouwd), čn je je bouwmeester terugkrijgt bij stap 4, kan je op je tweede beurt de bouwmeester plaatsen bij stap 3. Die bouwmeester kan je NIET op de tegel van je eerste beurt zetten, want daar heb je 'm nog niet teruggekregen.

Heb ik het zo goed begrepen?
3DS: 3695-0698-7311 - PS4: Devilpuppet_UK - Wii U: Devilpuppet
Nona
Door Nona (117 reacties) op 18-05-2020 14:20
( PM )
Ik weet niet of ik de post goed lees, maar ik lees de vraag of de horige die in de stad staat gebruikt mag worden om de weg te tellen die aan die stad grenst? Als dat de vraag is, dan mag dat niet nee. Als een horige op een weg/stad/klooster staat dan blijft hij daar tot het is afgebouwd. Je mag wel een horige uit je voorraad op de weg plaatsen, ook als die direct af zou zijn, en die dan tellen en de horige direct weer terug krijgen.

De bouwmeester staat daar los van. Je mag door het groter maken van de stad met de bouwmeester een extra beurt spelen, ongeacht of je die weg wel of niet hebt geteld. Het maakt daarbij niet uit of de stad ook af is gemaakt, alleen groter maken is ook voldoende.
Skull_kid
Door Skull_kid (1689 reacties) op 19-05-2020 09:23
Rol: Forum Moderator
( PM )
Ik denk dat we een fotoserie nodig hebben
3DS: 3695-0698-7311 - PS4: Devilpuppet_UK - Wii U: Devilpuppet
Door CvdE (2 reacties) op 19-05-2020 23:24
( PM )
Allemaal bedankt voor jullie reacties. Ik heb de situatie inmiddels nagebouwd, alleen lukt het mij niet om een foto te uploaden. Iemand een idee?
Nona
Door Nona (117 reacties) op 19-05-2020 23:35
( PM )
Tinypic, imgur of discord zijn opties. En dan de link naar de foto tussen de image tags in de reactie zetten. We hebben geen optie om een foto direct naar deze site te uploaden.
[Begin] |1(1) [Eind]